Innehållsförteckning
Bästa kattmaten 2023
Bra kattmat är det viktigaste du kan köpa till din katt. Med rätt kattmat så kommer din katt hålla sig frisk, aktiv så att du inte behöver oroa dig.
Men det är faktiskt svårare att köpa den bästa kattmaten än man kan tro. Vad det beror på är det faktum att det finns så många viktiga aspekter att ta hänsyn till om man vill hitta den bästa kattmaten för ens egna ändamål. Dessutom så finns det ett mycket stort antal olika sorter inom olika prisklasser, vilket kan göra det förvirrande att veta vilken man ska välja. Det är även vanligt för onlinebutiker att lyfta fram positiva aspekter med en viss produkt men skymma undan de negativa aspekterna som kanske annars skulle minska deras försäljning.
Det är just därför jag här på alltfördjur.se har gjort ett stort övergripande test av de bästa sorternas kattmat på marknaden. I samband med mitt test har jag även skapat en köpguide för att du som vill hitta den bästa kattmat som är skräddarsydd för just dina ändamål ska kunna göra det utan större problem. Testet och köpguiden för kattmat har jag kunnat skapa genom att läsa igenom stora mängder kundrecensioner och genom att utgå från egna erfarenheter och kunskaper. Efter att du har läst igenom min köpguide kan jag nästan garantera att du kommer kunna hitta rätt kattmat för dig. För dig som bara vill ha den bästa kattmaten utan att behöva göra det för komplicerat för dig själv så kan du välja via min tabell ovan.
Köpguide för bäst i test kattmat 2023
Att köpa den bästa kattmaten på nätet kan alltså vara ganska svårt. I och med att det finns så många aspekter att tänka på kan det bli förvirrande när man ska välja. Nedan hittar du därför min köpguide som jag har sammanställt där du kan hitta allt du behöver veta innan du köper den bästa kattmaten på nätet. Tänk även på att ta hänsyn till dina egna behov och ändamål. Här är vad du behöver tänka på:
- Proteiner
- Kolhydrater
- Mineral och vitaminer
- Aminosyror och fettsyror
- Gluten
- Kattens ålder
- Torr eller blöt
Proteiner
Katter är köttätare, vilket betyder köttätare. Kött är avgörande för att de ska förbli nyttiga. Vissa näringsvitaminer som taurin finns enbart i köttkällor. För dem som antyder din lilla katts evolutionära historiska förflutna, åt våra mjaukompisar en matplan som innehåller mycket proteiner och färre fetter och kolhydrater. Oavsett om det är torrt eller vått kattmat eller inte, pröva proteinet på din kattmats etikett. Fraser som “nötkött”, “lax”, “höna” eller annat märkt kött är en bra indikator på hög kvalitet. Verifiera utgångsdatumet för färskhet dessutom för din katts säkerhet. För de som upptäcker kattmålsetiketten som säger “fjäderfä” eller “köttbiprodukter”, är det möjligt att du kommer att bli lägre än de fascinerande djurkomponenterna i måltidsförpackningen. Måste du se allergitecken hos din kattunge, sträva efter att undvika den första proteintillförseln i deras måltider för att veta din kattkamrats allergitillgång.
Kolhydrater
Kolhydrater får en dålig berömmelse som ett resultat av extra konsumtion kan göra en fett. Ändå är kolhydrater lika viktiga som proteiner eftersom de hjälper till att bryta ner kolhydrater för senare användning i din katts dagliga löpträning. Glöm inte att ris, potatis och havre är bra kolhydrater i din kattmat. Torr kibble har extra kolhydrater än fuktig kattmat eller frystorkad eller färsk bas. Verifiera kattmatsetiketten för att se mängden kolhydrater i en portion.
När du handlar efter kattmat eller packade matvaror, glöm inte att lära dig den lagstadgade raden som nämner att måltidernas innehåll uppfyller AAFCOs riktlinjer. AFFCO är en styrande kropp för att hålla koll på balanserade vitaminer i animaliska måltider.
Mineraler och vitaminer
Din kattväns måltider borde ha en balanserad blandning av näringsvitaminer, mineraler och aminosyror, särskilt:
- Vitamin A
- Vitamin B
- C-vitamin
- Kalcium
- Fosfor
- Järn
- Magnesium
- Natrium
- Zink
- Folsyra
- B12
De näringsmässiga vitaminerna och mineralerna som talas om ovan hjälper till att bygga starkare ben och tänder och hälsosamma leder. Förkroppsliga inte kosttillskott eftersom det är den viktiga delen i din kattmatsplan. Sök råd från en veterinär tidigare än att ge din katt kosttillskott, eftersom de ofta är farliga.
Aminosyror och fettsyror
Aminosyror är proteinbyggande block. Leucin- och lysinaminosyror hjälper till att tillverka och bevara ben, muskelgrupper, vävnader, organ och porer och hudpäls. Eftersom ungdomliga katter har dubbelt så mycket vitalitet som en vuxen katt vill de ha proteinrika måltider.
Taurin, arginin och arakidonsyra är en del av animaliskt protein. Kötträtter bör bestå av dessa tre viktiga komponenter.
Det finns två sorters måltidsval – fuktiga och torra måltider. De flesta husdjurspappor och mammor matar sina katter med torra och fuktiga måltider. Nutritionister för husdjur rekommenderar en balanserad servering av fuktig och uttorkad kattmat och konserver av ett antal orsaker:
Medan torrmat är praktiskt och kostnadseffektivt för katter, kanske det inte uppfyller deras vattenbehov. Torra måltider kan utlösa uttorkning med fyllmedelskomponenter. Kattmåltider på burk har vatten att täcka efter din katts flytande foderplan.
De fuktiga kattmåltiderna är extra välsmakande och har ökat fukt- och proteinintervall. Eftersom de har en minskad kalori- och näringstäthet kommer de snabbt att bli bortskämda när de lämnas öppna.
Gör din analys, verifiera webbplatser, diskutera med husdjurets pappa och mamma och veterinärer innan de bestämmer sig för lämplig andel kattmat och vuxen kattmat. Vissa kattdjur har kräsna måltidsvanor, så upptäck helt olika måltidsblandningar för att fylla optimalt med vitamin.
Gluten
Under de senaste tillfällena har glutenfri kattmat blivit utomordentligt stilig. Det är användbart för katter som kan vara glutenintoleranta eller allergiska mot vete. En glutenfri matplan är helt enkelt inte ett kattdjur, förutom den ovanliga katten med glutenallergi. Gluten är till hjälp för att sätta ihop din katts proteinbehov.
Bortsett från hög kvalitet, hur mycket du matar dina kattkamrater. Övermatning av din katt kan orsaka viktproblem och göra den sårbar för olika välbefinnande som kranskärlsproblem, högt blodtryck, diabetes, artros, andningssvårigheter och de flesta cancerformer.
Även om du hittar matningsanvisningar på kartongen med kattmat, använd din diskretion medan du matar din mjaukompis. Dra ner på kattmåltider för dem som känner lite oro hos ditt pälsdjur.
Tänk på att påbörja en minskning av kalorier eller viktadministrering för knubbiga katter för att ge dem låg energi per portion varje dag. Att mata dem med mycket mindre feta måltider kan göra din katt undermatad.
Efter några veckor, verifiera din katts knubbiga tecken genom att känna på deras revben när du underhåller deras bål. Din veterinär kommer att informera dig om Physique Situation Rating (BCS) som använder en 5- eller 9-gradig skala för att hitta rätt mängd fysikaliska fetter hos katter. Det kommer att hjälpa dig att uppfatta den bästa vikten på dina kattkompisar.
Kattens ålder
Många tillverkare av husdjursmat uppger på sina förpackningar att deras packade måltider är fulla för alla livets faser och balanserade. Detta är förmodligen inte kliniskt sant på din kattunge eller äldre kattunge. Katter har helt olika kostbehov för olika livsfaser, som människor. Välj därför kattmåltider perfekt i ditt kattdjurs livsstadium. Här är en uppdelning av måltider för att tjäna din kattunge och vuxna katt.
Kattungar behöver måltider för att hjälpa deras hårutveckling. På grund av detta faktum borde det innehålla enstaka proteinobjekt som nötkött, höna, tonfisk, lamm, kalkon förutom folsyra och fetter.
Vuxna katter är mycket mindre livliga än kattungar och har därför mycket mindre protein- och fettförnödenheter. I det här skedet av din katts livscykel, tänk på att mata din katt med portionsdimension eller avsiktliga måltider för att undvika att göra dem till en ätare när som helst och lägga på fett.
Äldre katter är sju år eller äldre. För att hålla sig borta från matsmältningsproblem och viktproblem, servera dem med måltider som minskar i protein och fett för att undvika att din mjau går upp i extrem vikt. Äldre kattmåltider borde ha en balanserad blandning av näringsvitaminer, vitaminer och mineraler för att piffa upp immunförsvaret i äldre år, minska stressen på njurarna och stoppa njursjukdomar.
Oavsett din ansträngning för att servera optimala måltider till dina katter, kan vissa kattarter utveckla en måltidsallergi eller ha en otäck dag i magen. Mögel i matpåsen kommer också att orsaka problem med din katts mage. Om din katt kräks efter att ha ätit eller börjar bli nyfiken på måltider eller veckovisa godsaker, tänk på att skaffa nya matplaner eller diskutera med din veterinär om eventuella djupare hälsoproblem som din katt kan ha. När du ser övergången hos din katt, från kattunge till vuxen till senior, börja introducera åldersanpassade måltider till din katt så att den kräks mycket mindre och anpassar sig till justeringarna i matplanen.
Torr eller blöt
Dessa måltider är praktiska och kostnadseffektiva för katter. Konserverad mat har 75 % extra fukt och finner en fräsande plats hos katter. Enkla metoder för att stabilisera dessa två och få de flesta fördelarna? Blanda torra och fuktiga måltider för att erbjuda din katt det mest effektiva av varje värld.
Din katt kanske älskar att utforska fuktiga kattmåltider som pålägg till torrfodermåltider. Servera din katt en tesked fuktig mat på morgonen och kvällen för en balanserad metod. Mindre mängder fuktiga måltider förhindrar slöseri för betesälskande katter. Dessutom har fuktiga måltider inte en lång hållbarhetstid när de öppnas. Kyl och kyl de konserverade måltiderna när de öppnas för att återuppliva dess fräschör och säkerhet.
En annan bra sak med att mata dina katter med en mindre mängd fuktiga måltider är att absorbera den fukt de vill ha. Katter vill inte ha ett antal vatten. Ändå kan mycket mindre vattenförbrukning leda till uttorkning, feber och kräkningar hos dem.
Tänk på att inkludera en benbuljong eller en kvist till deras föda för att ge dina kattkompisar ytterligare smak, fukt och vitaminer. Att mata din katt med en torr och fuktig måltidsblandning hjälper till att rensa tanden från det mödosamma knasandet av torrt kibbel. Eftersom kostutvärderingen av torrfoder för katter skiljer sig från fuktiga måltider, bör du helst lära dig måltidsetiketterna för att veta värdet av varje mat.
Spannmål är en värdefull vara i kattmat. De är mycket beundrade för hålla fettiga kolhydrater borta från kattmåltider. De bygger dessutom block för vitalitet hos kattdjur. Ändå innebär spannmålsfri mat inte en brist på kolhydrater.
Om du vill ha måltider med lägre kolhydrater på ditt mjaudjur, kontrollera mängden kolhydrater på kartongen. Du bör fortfarande välja att köpa färre korn av kattmat än att gå till kornfria kattmåltider.
Nya husdjursägare kan citera måltidsallergiska reaktioner från spannmålsmat. I själva verket är spannmålsallergiska reaktioner ovanliga. Normala måltider allergiska reaktioner kan uppstå från protein, som mejeriprodukter, höns eller nötkött.
Kompletta spannmål har värdefulla vitaminer för katter, liknande mineraler, näringsvitaminer, fibrer och fettsyror. Korn, quinoa och brunt ris är några kompletta korn att leta efter i en kattmålsmodell.
Läs också >>> Bästa Fågelmataren
Lista över de bästa kattmaterna 2023
- Bäst i test:
- Populärast:
- Premiumval:
- Billigast:
Mat som din katt bör undvika
Katter njuter av frestande måltider och stirrar på dig när du äter. Säkert kan föremål orsaka en farlig reaktion på dina husdjur. Gör en anmärkning om några måltider det är bäst att hålla sig borta från att ge till dina katter.
- Mjölk: Det är möjligt att du föredrar att koppla den till bilden av en katt som slickar mjölk ur en skål från annonsen du såg på tv eller {en tidning}. Ändå kan intag av mjölk orsaka diarré och resultera i uttorkning hos katter.
- Okokt fisk: Enzymet i okokt fisk är giftigt för kattungar och kan resultera i anfall och död.
- Okokta ägg: Kan orsaka salmonellasjukdom, måltidsförgiftning och porer och hudproblem hos katter. Äggulor innehåller mestadels fett och lite protein som kan förbättra fettinnehållet i din kattmatplan.
- Choklad: Dela inte på något sätt choklad tillsammans med din kattkompis, eftersom det förmodligen kan utlösa diarré, kräkningar, kramper eller muskelskakningar.
- Avokado: Undvik att mata din katt med avokado, eftersom de kommer att utlösa kräkningar och diarré hos katter.
- Druvor: Russinföremål som vindruvor kan orsaka njursvikt.
- Vitlök och lök: Kan få kattens blodkärl att spricka eller sluta transportera syre i kroppen.
- Bröddeg: Enzymerna i bröddegen kan skapa koldioxid och etylalkohol, som kan absorberas i din katts blodomlopp och utlösa andningssvikt och kramper.
- Tomater: Solanin i tomater är giftigt och har svampdödande egenskaper. Det kan möjligen utlösa gastrointestinala problem hos katter och inducera letargi.
Förstå kattens näring
Det finns massor av saker du behöver tänka på när du bestämmer dig för vilken diet som är bäst för din katt, men det är bra att veta att det mest näringsrika kattfodret alltid kommer att ha animaliskt protein som den första och huvudingrediensen, tillsammans med massor av animaliskt fett, mineraler & vitaminer, och mindre, eller helst inga växtbaserade kolhydrater alls.
Protein
Proteiner är grundläggande i en katts näring som är obligatoriskt för att underhålla och stödja muskler, ben, ligament och senor. Proteiner hjälper till att fungera korrekt hos enzymer, hormoner, signalsubstanser och plasmaproteiner. Proteiner är gjorda av aminosyror, cirka 30 totalt, men endast 11 är nödvändiga och måste alltid finnas i kattmat och dessa är taurin, arginin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, treonin, tryptofan och Valine.
Bra kattmat bör innehålla aminosyrorna taurin och arginin, eftersom katter inte kan syntetisera dem och behöver konsumera dem från animaliska proteiner (färskt kött). Dessa är viktiga näringsämnen för din katts hälsa och välbefinnande och utan dem kan katter bli blinda eller drabbas av hjärtskador och till och med dödsfall.
Vatten
vatten är det viktigaste näringsämnet av all djurnäring som upprätthåller liv och god övergripande kroppsfunktion. Vatten metaboliserar näringsämnen och distribuerar dem korrekt i kroppen, hjälper till att eliminera gifter (genom urin, svett) och håller temperaturen. En katts kroppsvävnader består av cirka 67 % vatten och katter får det mesta av det vattenintag de behöver från maten de konsumerar, så mat med högre fukthalt är mer fördelaktigt för din katt, eftersom katter tenderar att inte dricka för mycket vatten .
Fett
fetterna är viktiga för att ge energi till kattkroppen och gör därför onödiga kolhydrater i kattens näring. Fetter upprätthåller en katts kroppstemperatur, ger energi och absorberar fettlösliga vitaminer som D, E, A och K som transporterar till kroppens celler. Med foder som inte ger tillräckligt med fettsyror kommer katter att vara mer benägna att få infektioner, underväxt, inaktivitet och torrt hår med eventuellt fläckar (mjäll). Hälsosam kattmat bör innehålla mellan 20-40 % fett av det totala dagliga kaloriintaget.
Mineraler
Mineraler är oorganiska ämnen som är väsentliga för alla djur, precis som vitaminer, och de stödjer produktionen av enzymer och vävnadsstrukturen, transporterar syre till cellerna, reglerar pH-balansen (syra-basbalansen) och ett noggrant utnyttjande av näringsämnen. i kroppen. Mineraler som anses vara väsentliga för din katts h hälsan är järn, kalcium, magnesium, kalium, natrium, klorid, fosfor, koppar, zink och jod.
Vitaminer
vitaminer är organiska essentiella mikronäringsämnen som en katts kropp behöver för att dess ämnesomsättning ska fungera korrekt, stödja dess tillväxt och utveckling och stärka immuniteten. Katter kan inte syntetisera vitaminer, varken alls eller inte i tillräcklig mängd, så de måste få dem från kosten. Det finns två typer av vitaminer, fettlösliga och vattenlösliga. De fettlösliga vitaminerna, D, E, A och K, bearbetas av kroppen och lagras i fettceller, så att de kan frigöras i kroppen under en längre tid. De vattenlösliga vitaminerna är B-komplexet (tiamin, riboflavin, pyridoxin, pantotensyra, niacin, B-12) och vitamin C, dessa organiska molekyler måste lösas upp i vatten innan de kan användas av kroppen, och de kan inte användas lagras i organismen så de måste fyllas på oftare än de fettlösliga vitaminerna.
Kattfoder innehåller alla vitaminbehov, antingen genom att använda helfoder som kött och fisk eller genom att lägga till syntetiska vitaminer när det gäller kibble efter att de naturliga har gått förlorade i tillagningsprocessen.
Kolhydrater
Kolhydrater är inte nödvändiga i en katts diet, men som tillsatta ingredienser i många typer av kattmat är kolhydratkällorna normalt förbehandlade för att underlätta matsmältningen och absorptionen i kattens kropp. Kolhydrater kommer normalt från spannmål och grönsaker, och de mest använda i kattmat är vete, ris, potatis och andra stärkelsehaltiga baljväxter, så de består huvudsakligen av stärkelse, vilket gör dem viktigare för livsmedelsbearbetning som bindemedel än för faktisk näring av katter.
Visste du? Katter till skillnad från andra djur saknar de enzymer som behövs för att smälta kolhydrater, och dieter med avsevärda mängder kolhydrater leder ofta till kattdiabetes och fetma, så en katts kost bör vara en kost med hög animaliskt proteininnehåll, med måttligt fett och låga kolhydrater.
Allt om torrfoder
Torrfoder eller kibble för katter är en blandning av knapriga små matbitar som din katt gillar att mumsa på, ingen överraskning eftersom den innehåller fodertillsatser och smakförstärkare som kan göra din katt beroende av det. Den finns i olika former, storlekar och färger. Torrfoder sägs ge din katt rätt näring och utfodras uteslutande eller kombineras med andra typer av kattmat till miljontals kattungar runt om i världen.
Men det gör den inte idealisk för din katt. Av alla typer av kattmat anses kibblena vara “skräpmaten” för kattnäring eftersom den inte är optimerad för en katts hälsosamma kost som innehåller en stor mängd kolhydrater som katter inte kan smälta naturligt och ofta förknippas med hälsoproblem som fetma och diabetes.
Huvudingredienserna i torr kattmat är kött, spannmål, grönsaker och stärkelse, till vilka tillsätts vitaminer och mineraler som går förlorade i matlagningsprocessen.
Fördelarna med torrfoder
- Näringsmässigt komplett och balanserad – din katt kommer inte att dö om den äter kibble och det är okej om det är vad du har råd med, se bara till att du får den torra kattmat av högsta kvalitet som din budget tillåter! Du kan hitta olika varianter av småbitar förfinade bara för kattungar, seniorkatter, steriliserade katter, katter med allergier eller vissa hälsotillstånd (diabetiker, njurproblem, etc.), men ett bra torrfoder för katter kan normalt utfodras genom alla livsstadier av en katt eftersom den innehåller alla nödvändiga näringsämnen och innehåller mycket protein.
- Det är bekvämt – du kan enkelt hitta det i vilken stormarknad som helst – om det är ett kommersiellt varumärke! Om du letar efter högkvalitativt torrfoder för katter kommer du troligen att hitta det online eller i djuraffärer!
- Kan man ha tandvårdsförmåner? Torr kattmat, beroende på foderbitens struktur kan hjälpa till att minska tandsten och plack genom att skrapa bort tänderna, men det kanske inte når alla tandytor.” – Egentligen är kibbal formad så liten att katter vanligtvis inte ens tuggar sin torrfoder utan snarare sväljer den hel, vilket inte ger din katt några tandfördelar! Eftersom så många företag annonserar torrfoder som ett perfekt sätt att rengöra en katts tänder borstar många kattägare inte tänderna på sin katt och sockerarterna som tillsätts i torrfodret ger en idealisk miljö för munbakterier att växa.
- Låga priser – det billigaste av alla andra typer av kattmat, inte konstigt, eftersom vissa torrfoder för katter knappt innehåller den nödvändiga mängden animaliskt protein!
- Tillåter fri utfodring – maten kan lämnas ute under längre perioder (vissa ägare tycker att det här alternativet är bra för deras mycket hektiska livsstil) men är mycket dåligt för katter eftersom det är en av huvudorsakerna till fetma hos katter.
- Kan användas i matautomater och kattmatspussel.
- Lätt att förvara.
Nackdelarna med torrfoder
- Svårare att smälta – torr kattmat är extremt högvärmebehandlad och det kräver fyllmedel (stärkelse) för att hålla ihop det, så det kommer sannolikt att innehålla mindre animaliskt protein och mer växtbaserat vilket gör det svårare för din katt att smälta
- Kan leda till diabetes – det höga kolhydratinnehållet i torrfoder för katter fyller din katts blodomlopp med u nödvändiga sockerarter som din katt inte skulle få från en köttbaserad kost med hög proteinhalt.
- Det kan vara beroendeframkallande – om torrfodret sprayas med smakförbättrare (fetter) kan din katt bli beroende av en typ av föda och det kan vara svårt att byta till en annan typ av hälsosam kattmat.
- Orsakar fetma – torrfoder är tät i näringsämnen och utfodras för mycket av det, eller genom att använda gratis utfodring med dina katter kan din katt gå upp i vikt.
- Orsak uttorkning – torrfoder innehåller mindre fukt (8 – 10 %) och mer natrium (salt) än andra livsmedel och katter som inte konsumerar tillräckligt med vatten på en torrfoderdiet kan utveckla urinvägsproblem.
- Anses som “skräpmat” av kattnäring.
Ett råd är att om du väljer att mata din katt med en torrfoderdiet, se till att du får den bästa kvalitén med hög proteinhalt du har råd med och ge din katt färskt vatten dagligen. Glasskålar är alltid bättre eftersom de inte behåller lukter som plast, och även katter gillar att se vattennivån, det är därför de alltid tafsar på vattnet innan de dricker det.
Kattdjur föredrar också att dricka vatten borta från sin matkälla, eftersom det i naturen kan bli förorenat från det döda djuret om vattenkällan skulle vara nära deras byte.
För katter som gillar att dricka vatten från rörliga källor som diskbänken i köket eller badrummet, är det fördelaktigt att överväga att skaffa en kattvattenfontän för att motivera din katt att dricka mer vatten, helst ett glas eller keramik.
Hur tillverkas torrfoder?
Beroende på djurfodertillverkaren, kombineras alla ingredienser som används i en katts torrfoderrecept (kött, spannmål, grönsaker och stärkelse), både råa och torkade (efter malning), i en mixer med vatten och en förkonditioneringsmedel tills de blandas till en degliknande pasta. Pastan överförs sedan till en extruder (en maskin som liknar en stor köttkvarn) och tillagas under hög temperatur och tryck. När den är kokt trycks blandningen genom en formkniv och skärs i små bitar av olika former.
Efter extrudering och styckningsprocessen innehåller kornen fortfarande för mycket fukt så de överförs till en ugn för att gräddas och torkas. Väl ute ur ugnen är småbitarna belagda med smakförstärkare och konserveringsmedel, inklusive några vitaminer och mineraler som är viktiga för din katts hälsa som går förlorade i matlagningsprocessen, vilket säkerställer att katter inte skulle ha näringsbrister. Att reducera fukten är viktigt för att hålla kornen fräsch och hålla längre i förpackningen där den ska förvaras, vilket förhindrar förstörelse.
Vissa näringsämnen, inklusive många vitaminer och aminosyror, bryts ned av de temperaturer, tryck och kemiska behandlingar som används under tillverkningen, och måste därför tillsättas efter tillverkningen för att undvika näringsbrist.
Allt om blöt kattmat
Denna typ av kattmat finns i en stor mängd olika smaker, texturer och former och kan förpackas i burkar, påsar och brickor som paté, mus, köttbitar eller strimlat kött i såser, såser och gelé. Det kan också vara åldersanpassat (kattunge eller senior) och formulerat för katter med speciell känslighet.
De flesta katter gillar våtfoder mer eftersom dess konsistens liknar vad de skulle äta i det vilda och dessutom luktar mer tilltalande än torrfoder.
Fördelarna med våt kattmat:
Mer naturlig näring – våtfoder är mindre bearbetad än föda och tillagas vid lägre temperaturer och behåller mer näringsämnen naturligt.
- Ingredienser av högre kvalitet – de flesta konserver är inte gjorda av biprodukter (utsmälta djuravfall som inte används som konsumtion som lungor, njurar, etc.). I vissa tillverkares recept kan du till och med se de riktiga bitarna av det valda köttet (kyckling, anka, nötkött, fisk, kanin och så vidare).
- Mer animaliskt protein – våtfoder kräver inte att stärkelse eller fyllmedel hålls ihop så att de innehåller färre kolhydrater.
- Hjälper vattenintaget – eftersom den innehåller upp till 6 gånger mer fukt än foder, har din katt ett större dagligt intag av vatten som hjälper till att förebygga blåsinfektioner och andra urinvägsproblem, särskilt hos kastrerade katter.
- Lägre kalorier – en idealisk typ av mat för katter som anses vara överviktiga, vilket hjälper till med viktminskning och viktkontroll.
- Tillåter enkel att äta – kattungar och äldre katter som har tappat några tänder och inte kan tugga ordentligt, eller katter med känsliga magar kan dra nytta av den höga fukthalten i våtfoder på burk och kan konsumera det med lätthet.
- Hjälper till med matsmältningen – den ökade fukthalten gör matsmältningen enklare än den täta kubben och kan också minska hårbollar.
Nackdelarna med våt kattmat:
- Det blir snabbt dåligt – när det väl öppnats, beroende på vilka konserveringsmedel som används av tillverkaren, förstörs blöt kattmat vanligtvis lätt och kan inte konsumeras om den lämnas utanför mer än trettio minuter, annars kan det störa din katts mage.
- Rester måste kylas eller frysas för att hålla sig fräscha – om du öppnar en burk våt kattmat måste alla rester kylas enligt anvisningarna eller överföras till en liten matbehållare och frysas in, men de flesta katter tycker inte att det är uppvärmt våtfoder. od tilltalande och kommer inte att äta det (för att värma upp kyld våtfoder kan du röra i lite hett vatten, eller om resterna är frysta kan du placera behållaren/påsen i ljummet vatten).
- Dyrare – kostar mer än torrfoder.
- Ger mindre energi per portion – våtfoder är inte lika kalorität som foderbitar så kattungar på en diet med enbart våtfoder måste äta mer för att få samma energinivåer som en katt på torrfoderdiet.
Ett råd är att när du väljer ditt våta kattfoder, ta hänsyn till din katts köttpreferenser och konsistensen de gillar att tugga på mer. Vissa katter kanske gillar paté över bitar i sås.
Var också medveten om de såsbaserade recepten eftersom de kan innehålla stärkelse för att bilda såsen.
Hur görs våt kattmat?
Våt kattmat görs genom att blanda alla ingredienser och sedan lägga i deras designade förpackningar, antingen burkar, brickor eller påsar. De animaliska proteiningredienserna kan vara färska eller frysta och beroende på receptet kan de hackas och tillsättas direkt eller malas, blandas med torra ingredienser (flingor), formas till band och sedan skäras i bitar av olika former. Andra ingredienser som används i våt kattmat kan vara fetter, vitaminer och mineraler, spannmål och grönsaker och naturligtvis vatten. Under blandningsprocessen kommer även förtjockningsmedel och extra smakämnen att tillsättas för bildning av sås eller gelé. När den önskade förpackningen (burk, bricka eller påsar) som receptet överförs till är hermetiskt försluten går den in i tillagningsprocessen som varierar i temperatur och tid för tillagning från recept till recept.
Ja, du har läst rätt, våtmaten tillagas i burken, brickan eller påsen som den kommer att förvaras i! Denna process förhindrar att viktiga mineraler går förlorade i tillagningsprocessen, undviker snabb förstöring av innehållet, lagrar mer fukt och optimerar även smaken på våtfodret. Efter tillagning kyls produkterna och för burkarna läggs en etikett på, eftersom de inte har etiketten påtryckt innan tillagningsprocessen som brickor och påsar gör.
Allt om rå kattmat
Rå kattfoder är obearbetad och matas okokt eller delvis tillagat till din katt, vilket efterliknar bytet som hon skulle äta om det fångades i det vilda. Det finns två typer av kommersiell komplett och balanserad rå kattmat, fryst rå eller frystorkad rå och den kommer i korvliknande rör, biffar, medaljonger och nuggets.
Den frysta råa kosten är huvudsakligen gjord av malet rått kött och är det högsta i proteinet av alla kattfoder som du kan köpa, perfekt för de små köttätarna, särskilt eftersom den har intercellulär fukt som visat sig vara så hälsosam för katter.
Den frystorkade raw dieten är lättare att lagra än den raw frysta maten och ger nästan lika många fördelar som den frysta raw typen. Det enda som saknas är den intercellulära fukten, så du bör rehydrera den i vatten eller benbuljong innan du matar den till din katt.
De råa livsmedel är frysta eller frystorkade för att minska patogena bakterier och vissa lägger till malt ben- eller benmjöl för mer kalciumintag.
Fördelarna med rå kattmat:
- Hög fukthalt – innehåller naturlig intercellulär fukt som hjälper till med urinvägsproblem och det övergripande dagliga vattenintaget.
- Mer naturliga näringsämnen – eftersom det är minimalt obearbetade råa dieter ger mer naturliga näringsämnen som vanligtvis går förlorade när man gör kibble och även våtfoder.
- Hjälper till med avföringslukt och volym – vem vill inte ha mindre illaluktande bajs eller hur?
- Mindre mängd mat behövs – kattungar på råfoderdieter äter 10-30 % mindre än på våtfoder för att behålla sin idealvikt.
- Förbättrar matsmältningen – rå kattmat är mer smältbart eftersom det nästan inte innehåller några kolhydrater, och vi vet att katter inte har tillräckligt med enzymer för att smälta kolhydrater ordentligt.
- Hjälper till med viktminskning hos överviktiga katter.
- Ökar energin – på en rådiet hittar även lata katter sin lekfullhet igen, ät gott, må bra!.
Nackdelarna med rå kattmat:
- Behöver tinas innan utfodring
- Frystorkad rå mat behöver ytterligare hydrering (vatten/buljong)
- Skäms snabbare – Kan inte lämnas utanför under en längre tid, inte lämplig för frimatning
- Risk för att innehålla bakterier och parasiter – se till att råmatstillverkaren är pålitlig och åtminstone godkänd enligt riktlinjerna av AAFCO, eller använder en högtrycksbehandling (HPP) för att sterilisera råfodret utan att koka det, vilket eliminerar bakterierna. , eller så riskerar din katt att få bakteriell kontaminering som Salmonella, Campylobacter, Listeria, E. coli eller andra patogener för rått kött, vissa kan också överföras till människor.
Ett råd är att innan du matar din katt med en rådiet, se till att hon har bra tänder och kan tugga köttbitarna i maten. Ta din katt till veterinären och kolla hennes tänder tillsammans med andra potentiella hälsoproblem som du kanske inte är medveten om!
Hur görs rå kattmat?
Frysning är en allmänt accepterad process för att konservera rått kött, vilket sänker produktens temperatur under dess fryspunkt på 32°F (0°C), så att vattnet inuti det råa köttet förvandlas till is. Det hjälper också till att döda patogener som bac teria, jäst och parasiter från livsmedelsprodukter.
Frystorkning är en teknik som används på frysta livsmedel för att göra dem mer lagringsstabila i rumstemperatur under längre perioder. Efter att maten har frysts förs den över till ett vakuum där det frusna vattnet i köttet förvandlas till ånga, och så kommer all fukt från maten att avlägsnas. Den slutliga produkten kommer sedan att förslutas i lufttät förpackning och redo att säljas i butik.
Allt om hemlagad kattmat
När du väljer att laga kattmat hemma bör du först konsultera en veterinär som är specialiserad på näring, särskilt om din katt har några medicinska tillstånd som lätt kan påverkas av kattens kost. Du måste följa godkända kompletta och balanserade recept och alltid följa recept som rekommenderas av pålitliga källor och inte bara allt du kan hitta på internet.
Hemlagad kattmat kan vara rå eller tillagad, eller en kombination av de två. Och de kommer alla att kräva animaliskt kött och organ, ben eller benmjöl, fetter, vatten, äggulor och kosttillskott.
Från alla kattmatstyper är hemlagad mat den minst kostnadseffektiva eftersom du inte kan tillaga den i så stora industriella partier som en tillverkare av husdjursfoder, och du kan till och med behöva köpa ytterligare verktyg du behöver för att tillaga en hemmagjord katt mat, om du inte redan har dem. För att göra kattmat hemma behöver du en högkvalitativ köttkvarn som kan mala ben och din katt kvävs inte av stora bitar; vassa knivar och en köttklyver; fjäderfäsax om du bestämmer dig för att köpa kyckling; en köksvåg och stora skärbrädor. Du behöver också några blandningsskålar, latexhandskar, frysbara behållare eller påsar, och självklart frysutrymme för att förvara maten!
För kosttillskotten, beroende på receptet, kan du också behöva köpa ytterligare taurin, fiskoljor, vitamin E, B-komplexa vitaminer och jod.
Fördelarna med hemlagad kattmat:
- Du valde ingredienserna – vissa kommersiella kattmat kommer att innehålla onödiga kolhydrater som spannmål, grönsaker och frukter i sina matrecept, vilken stärkelse används som bindemedel för att hålla ihop maten, så att du kan välja ingredienserna med de mest fördelaktiga näringsämnena för din katt.
- Kan frysa in stora mängder – Du kan laga engångsmat som håller i månader! (Förvara inte kattmat längre än 4 månader i frysen eftersom vissa näringsämnen försämras med tiden.
- Förebygger fetma och diabetes – som kommersiellt råfoder innehåller hemlagad kattmat färre kolhydrater som hjälper till att behålla vikten och sockernivåerna hos din katt.
- Hög fukthalt – din katt kommer att få tillräcklig återfuktning från råfoder
- Mer naturliga proteiner – eftersom det är rå eller delvis tillagat, kommer proteinvalet av hemlagad kattmat att vara mer fördelaktigt för din katts hälsa
- Främjar tandhälsa – minskar plackuppbyggnad, tandlossning och tandköttssjukdomar
- Plus alla andra fördelar med kommersiellt rå kattfoder.
Nackdelarna med hemlagad kattmat:
- Tar mer tid – att tillaga hemlagad kattmat kommer att kosta dig mer tid än att bara öppna en påse/burk med kommersiellt hälsogodkänt kattmat.
- Dyrare än andra kommersiella kattfoder.
- Risk för näringsbrist – Om den inte är korrekt balanserad kan hemlagad kattmat vara mer skadlig för din katt än att bara ge den kommersiellt kattfoder.
- Risker för bakteriell kontaminering
- Förstörs snabbare – du kan inte lämna det ute på länge
- Du behöver mer förvaringsutrymme i frysen
När du gör hemmagjord kattmat, se till att alltid rengöra och desinficera alla matberedningsområden, och tvätta händerna efter att ha hanterat ingredienserna. Också efter att du är klar, rengör noggrant alla verktyg och utrustning som används eftersom rått kött kan leda till bakteriell kontaminering.
Hur gör man hemlagad kattmat?
För att göra hemlagad kattmat måste du följa ett recept och få i dig alla ingredienser som behövs för att förbereda ett balanserat och komplett foder. Normalt kan köttet användas i rå form, men vissa som redan är malda kan behöva tillagas för att undvika bakterieproblem, och vissa kött, särskilt fågel som kyckling och kalkon, behöver förkokas av samma skäl. För att tillaga eller förkoka köttet kan du koka det eller steka det i ugnen, och tillsätt sedan till kallt vatten för att stoppa tillagningsprocessen. Det råa köttet kan skäras i bitar och malas. Om du använder ägg i receptet ska äggvitan kokas.
Sedan blandas allt kött, biprodukter, äggvita skuren i små bitar och fettbitar i en stor skål och blandningen ställs normalt i kylen medan du behöver blanda ihop kosttillskotten. För tilläggsblandningen behöver du kombinera vattnet, äggulor, vitamin E, B-komplexet av vitaminer, taurin, salt (för jod), benmjöl (eller så kan du mala ben själv) och den valda fiskoljan. Häll sedan tillskottsmixen över proteinmixen från kylen och rör om väldigt väl. Och det är det, dela sedan blandningen i behållare och frys in den.
För att tina maten kan du använda en mikrovågsugn och värma den i högst 15 sekunder åt gången, rör sedan om och upprepa processen tills ood kommer till en kroppstemperatur (inte varm om du rör den med fingret). Den hemlagade maten ska normalt endast stå i kylen i tinat tillstånd i 48 timmar, max 72 timmar efter att den tagits ut ur frysen.
Hur är det med kattgodis?
Kattgodis är just det, godsaker, och bör inte ges till din katt istället för en vanlig komplett måltid eftersom de inte är ett komplett och balanserat foder och din katt riskerar att inte få de nödvändiga näringsämnena den behöver.
Det är okej att ge din katt godis då och då, men inte utöver den normala dieten varje dag, annars kommer de extra kalorierna att stödja en gradvis viktökning.
Oavsett om de är kommersiella eller hemgjorda bör godsaker tillåtas med måtta, eftersom de är rika på fetter och kalorier för att vara läckra för din katts smaklökar, men godsakerna bör vara mindre än 10 % av din katts dagliga matkonsumtion.
Se till att kattgodisen är proteinrika och innehåller mindre eller inga vegetabiliska kolhydrater.
Hur din katt bör äta
Nu när du vet vad som är bäst för din katts nutriti bara talat, och du redan har valt ett kattfoder för att mata din pälsbaby, jag slår vad om att du undrar hur mycket av detta foder du ska ge din katt dagligen.
De flesta kommersiella kattmater har utfodringsinstruktioner skrivna på etiketten och de varierar från märke till märke beroende på näringsämnena i receptet och din katts nettovikt, livsstadiet din katt befinner sig i (kattunge, växande, vuxen eller senior ), eller om din katt har några andra problem (digivande, steriliserad, diabetiker och så vidare).
Det finns tre allmänna metoder för att mata vår katt:
Portionskontroll – För denna utfodringsmetod mäts och erbjuds maten som en måltid i enlighet med din katts kroppsvikt, för att undvika övermatning hos katter som gillar att mumsa mycket och kontrollera sin idealvikt.
Fritt val – Den här metoden har mat tillgänglig hela tiden och gör att din katt kan äta när hon känner att den behöver, men den är bra endast med torr kattmat då den kan lämnas ute under längre tid utan att den förstörs. Rekommenderas inte för katter som inte vet när de ska sluta äta!
Tidsinställd utfodring – Denna metod innebär att du gör mat tillgänglig för din katt under en begränsad tid och sedan hämtar den efter 30 minuter.
Det rekommenderas att mata din katt två gånger om dagen, med hjälp av utfodringsmetoden för portionskontroll. För att göra det måste du dela upp mängden som föreslås på kattmatsetiketten i två måltider och ge den till din katt var 8:e till 12:e timme. Det blir ännu bättre när du vet din katts idealiska dagliga mängd.
Förslaget om att ge en katt viss mat istället för att bara låta den klara sig och jaga själv började under 1800-talet. Han föreslog att katter skulle få tillräckligt med mat och utfodras med minst två regelbundna måltider om dagen, helst på morgonen och på kvällen, om katten skulle vara mer värdefull som skadedjursdödare. Gordon angav att maten som tillhandahålls måste variera i kvalitet och kvantitet. En utmärkt frukost kan vara havregrynsgröt och mjölk, eller vitt bröd indränkt i varm mjölk med lite socker tillsatt, men till middagen måste de alltid ha kött, helst kokta ljus (lungor) snarare än bara hästkött, och även fisk då och då till tid.
Vad du ska leta efter på etiketten
När du köper kommersiell kattmat är det viktigt att läsa etiketten och verifiera om produkten har godkänts av Association of American Feed Control Officials (AAFCO) och European Pet Food Industry Federation (FEDIAF) och har den lagliga etiketten “komplett och balanserad” som förvärvats enligt AAFCO:s riktlinjer för säker näring för katter.
Enligt United States Food and Drug Administration (FDA), den andra djurfoderregulatorn förutom AAFCO, om namnet på kattmatsetiketten börjar med ett protein till exempel “Chicken cat food” eller “Biff cat food”, maten måste innehålla minst 95 % av det proteinet. Om livsmedelsnamnet anger två proteinkällor (kyckling och lever), tillsammans, måste de utgöra 95 % av den totala vikten. Och alla ingredienser måste listas i ordning efter vikt.
Kattmat som anger “Kycklingmat” bör innehålla minst 25 viktprocent kyckling, och om receptet har namnet “Kattmat med kyckling” betyder det att det endast innehåller 3 viktprocent kyckling!
Kattfoder bör helst innehålla proteiner med mer än 10 essentiella aminosyror, fetter, mineraler och vitaminer för att hjälpa till med en katts tillväxt, bibehålla hälsa och vikt eller underlätta åldrandeprocessen.
Många av oss kattföräldrar har plockat upp en påse torr kattmat, eller en burk våtfoder och undrat vad den maten är gjord av, bara för att inse att vi inte har någon aning om vad de flesta ingredienserna som står på etiketten är, särskilt när de är skrivna i deras vetenskapliga kemiska termer. Så jag bestämde mig för att upplysa dig om saken och kort förklara några av de förvirrande termerna:
Proteiner
Proteiner är den viktigaste ingrediensen i kattmat, den huvudsakliga energikällan för katter. Proteiner hjälper också till att upprätthålla blodsockernivåer och är viktiga för underhåll och uppbyggnad av kroppsvävnader och muskler i kroppen. Proteinet i kommersiell kattmat kommer från en mängd olika kött som fågel, nötkött, lamm, fisk, kanin och så vidare, eller från “biprodukter” även kallade “måltid” och bör vara cirka 30 % per kilo mat, eller minst 26 %, rekommenderat av AAFCO.
Biprodukter
Detta är en ingrediens som du ofta ser på etiketter för djurfoder och den är inte skadlig för din katt, de är helt enkelt delar av ett djur som inte används i livsmedelsindustrin som lungor, mjälte, njurar, hjärna, blod, ben, fettvävnader, mage eller tarmar och inkluderar inte hår, horn, klövar, hudavklipp eller maginnehåll. De inkluderar inte heller “de fyra D:nen” – döda, döende, sjuka eller handikappade djur, och om du inte är säker på tillverkaren är det bara att ringa USA:s jordbruksdepartement (USDA) och fråga! Biprodukter är alltid djurbaserade och är en bra källa till animaliskt protein för att upprätthålla din katts behov, bättre än alla växtbaserade fyllmedel och stärkelse.
Aska
aska är det oorganiska mineralinnehållet som blir över när en organisk del av kattmaten har bränts av, används mer som en form av mätning som anger mängden näringsämnen som finns i kattmaten. För att beräkna askhalterna bränns husdjursfodret och förstör de organiska materialen som protein, fetter och kolhydrater, vilket avslöjar de oorganiska materialen som fosfor, kalcium, zink och järn. Den normala askhalten är 5-8% för fjäderfä, eller 8-9,5% för proteiner med fler mineraler som lamm eller lax, även om en katt behöver bara cirka 2% för att tillgodose sina mineralbehov.
Taurin
Taurin är den viktigaste essentiella aminosyran som inte produceras av kattkroppen, viktig i kattfoderinnehållet och som uteslutande finns i animaliska proteiner. Taurin hjälper din katts syn, matsmältning och hjärtmusklernas funktion, plus att det upprätthåller ett hälsosamt immunförsvar. Taurinbrist kan leda till kattens centrala retinal degeneration eller till och med felin hjärtsjukdom dilaterad kardiomyopati (försvagning av muskelcellerna i hjärtat). AAFCO rekommenderar minst 0,20 mg taurin per kg vått kattfoder och endast 0,10 mg/kg för föda.
Arginin
Detta är den andra väsentliga ami inga sura katter kräver och kan inte producera själva. Arginin används för normal syntes av protein och är också en viktig komponent i ureacykeln som hjälper till att omvandla stora mängder giftig ammoniak (färglös gas med dålig lukt) till ogiftig urea som utsöndras från kattens kropp (främst genom urin) och svett). Hos katter kan argininbrist leda till för stora mängder ammoniak (stickande urinlukt), vilket kan orsaka dregling, slöhet, kräkningar och kramper. Den indikerade mängden arginin i kattmat av AAFCO är 1,04 % per kg, men om din katt fortfarande växer bör mängden vara minst 1,25 % per kg.
Histidin
Också en av de 11 essentiella aminosyrorna för katter, Histidin är en strukturell komponent i proteiner som spelar en nyckelroll i syreutbytet i lungorna och andra vävnader. Histidin finns i höga koncentrationer i hemoglobin och hjälper till med din katts immunförsvar. Bristen på histidin i din katts diet kan leda till viktminskning, grå starr och lägre hemoglobinkoncentrationer. Den godkända mängden Histidin av AAFCO är 0,31 % per kg kattmat.
Leucin, isoleucin och valin (BCAA)
Dessa är grenade aminosyror som behövs för tillväxt och utveckling hos katter och hundar, som är involverade i biosyntesen av protein genom att öka insulinnivån i blodet och se till att alla andra aminosyror är effektiva används i tillväxt, reproduktion och underhåll. För att möta din katts näringsbehov bör kattfoder enligt AAFCO innehålla 1,25 % leucin, 0,52 % isoleucin och 0,62 % valin per kg mat.
Lysin
är en aminosyra som katter behöver för att bekämpa virusinfektioner. Lysin hjälper katter att producera antikroppar och enzymer som stödjer deras immunförsvar och det hjälper också till att absorbera kalcium som behövs för starka ben och frisk hud. Den godkända dosen av lysin av AAFCO är 1,20 % per kg kattmat.
Metionin och cystin
Metionin är en neutral aminosyra, medan cystein är en basisk aminosyra syntetiserad från metionin, som i produktionen halverar behovet av metionin i en katts diet. Båda är svavelhaltiga aminosyror som krävs för normal tillväxt. Vid brist på metionin resulterar bristen på metionin i viktminskning, letargi och onormala ögonsekret, och utan cysteintillskott i maten. Brist på metionin med adekvat intag av cysteintillskott hos kattungar kan också orsaka allvarlig perioral (ett rött utslag som cirklar runt munnen) och gelébönor (tassdynor) lesioner. Den rekommenderade mängden av AAFCO är 1,10 % per kg diet, med minst 0,62 % per kg extra metionin för alla kattklasser.
Fenylalanin och tyrosin
Dessa är aromatiska aminosyror som räknas samman i den dagliga mängd som krävs eftersom endast fenylalanin är en viktig aminosyra för din katt, men omvandlas till tyrosin, så för att inte förlora hälften av fenylalanin i processen är lite extra fenylalanin behövs i kattens diet. De behövs båda för regelbunden tillväxt och reglering av hormoner. Konsekvenserna av att inte ha dessa två aminosyror i din katts kost är viktminskning. Den önskade mängden av AAFCO är 0,88 % per kg mat för båda och ytterligare 0,42 % fenylalanin.
Treonin
Tronin är en del av grundläggande proteiner som hjälper till att reglera funktionerna hos många andra proteiner och enzymer, inklusive insulinfrisättningen i kroppen. Det hjälper också till att upprätthålla bindvävens elasticitet och håller musklerna starka. Vid brist kan det orsaka minskat matintag och viktminskning, cerebellär dysfunktion, skakningar och inkoordination. Kattfoder bör innehålla 0,73 % treonin per kilogram.
Tryptofan
Tryptofan skapar Niacin som är viktigt för produktionen av hormonet Serotonin, som naturligt hjälper till att minska aggression och stress hos katter, och kontrollerar din pälsbarns humör och sömn. Utan en diet som innehåller tryptofan kommer din katt att känna sig dåsig och yr i huvudet, svag och bristande koordination, och kan ha huvudvärk, muntorrhet, halsbränna, dimsyn, kräkningar, diarré och till och med sexuella problem. Den nödvändiga mängden i kattmat är 0,25 % per kg diet, rekommenderat av AAFCO.
Linolsyra och Arakidonsyra
Dessa syror är båda essentiella Omega-6-fettsyror som inte kan syntetiseras av katter och tas från att äta djurvävnad. Linolsyra (LA) finns i huden och pälsen på din katt vilket förbättrar deras kvalitet och gör även pälsen mer vattentålig. Arakidonsyra (AA) är inkorporerad i alla cellmembran och hjälper till att hantera inflammatoriska tillstånd. Utan dem kommer katter inte att växa normalt och har hud- och pälsavvikelser och reproduktionsproblem. Deras rekommenderade mängder från AAFCO i kattmat är 0,5 % av LA per kg respektive 0,02 % AA per kg diet.
Kalcium
Kalcium är det första mineral som anses vara nödvändigt för katter som kategoriseras som en elektrolyt som hjälper till att reglera vätskan i din katts celler, hjälper blodkoagulationen, leder signalsubstanser (impulser) i kroppen och drar ihop musklerna (inklusive hjärtslag), och hjälper till att bilda ben och tänder. Kalciumbrist kan orsaka rakitis (mjuka och sköra ben), muskelryckningar, rastlöshet, stelhet, slöhet, flämtande och kramper. Den godkända mängden av AAFCO är 1,0 % per kg foder för växande katter och bara 0,6 % per kg foder för underhåll.
Fosfor
Ett mineral som är nödvändigt för att reglera många kritiska metaboliska processer i kroppen, såsom muskel- och nervaktivitet. Det binder också till kalcium vid bildandet av friska ben och tänder. Vid brist kan fosfor orsaka dålig aptit, viktminskning, muskelsvaghet och slöhet. Den rekommenderade mängden som regleras av AAFCO är 0,8 % per kg mat.
Kalium
Kalium är en nödvändig elektrolyt som aktiverar blodkoagulering i fall din katt skadas och är en avgörande hjälp för att skydda din katt från skada, som krävs av den normala funktionen hos muskler och kroppssystem. Utan kalium kan din katt få lågt blodkalium (hypokalemi) som visar extrem muskelsvaghet, svårigheter att gå eller hålla upp huvudets vikt. Symtom på lågt kalium är också slöhet, svaghet, aptitlöshet, kräkningar, diarré, dålig tillväxt, förlust av muskelmassa och viktminskning i allmänhet, andningssvikt och andningssvårigheter, oregelbundna hjärtslag och dålig pälskvalitet. På etiketter för husdjursfoder kan det också hittas med namnen Kaliumcitrat, Kaliumklorid eller Kaliumsulfat och mängden godkänd av AAFCO är 0,6 mg/kg kattmat.
Natriumklorid
Natrium är nödvändigt för att alla din katts celler i kroppen ska fungera korrekt och saltnivån i kattmat är lämplig för friska katter och balanserad med andra näringsämnen utan anledning till oro. Natrium, som finns i blodet och vätskan som omger cellerna, hjälper cellerna att flytta näringsämnen genom kroppen och förhindrar att cellerna svullnar och torkar ut. Det upprätthåller också en korrekt funktion av nerver och muskler och hjälper matsmältningen. En brist på natrium i kosten, även om det inte är vanligt, när koncentrationen av natrium i kroppen sjunker långsamt, kommer din katt att bli slö, luddig i hjärnan, och kommer inte att svara som hon ska, å andra sidan, om nivåerna av natrium faller snabbt, kan dessa tecken utvecklas till huvudskakningar, kramper, eventuellt koma och sedan död. Den godkända mängden natrium i kattmat av AAFCO är 0,2 % per kg foder.
Magnesium
Magnesium är ett viktigt mineral för energi- och proteinproduktion, korrekt muskelfunktion, utsöndring av hormoner, enzymers funktion och tillväxt av ben och tänder. En katt med brist på magnesium kommer att ha problem med att absorbera natrium, kalcium, kalium och vitamin C och E, och kommer att visa muskelryckningar, kramper, bristande koordination, svaghet, depression, svår smärta, oregelbunden hjärtrytm och få urinvägsstenar. För att undvika brister rekommenderar AAFCO 0,08 % Mg per kilo mat.
Järn
Järn är ett viktigt mineral som ingår i hemoglobinet och hjälper till att transportera syre i röda blodkroppar och muskler. Det hjälper till att upprätthålla kroppens normala immunitet och underlättar enzymfunktionen. Järnbrist kan göra din katt mycket svag, orsaka diarré, dålig tillväxt och leda till anemi. Den rekommenderade mängden av AAFCO är 80 mg/kg diet.
Kopparhydroxid
En av tillskottskällorna för koppar. Koppar är ett mineral med en antioxidantfunktion som hjälper en katts kropp att skapa kollagen, ben och bindväv. Det underlättar också absorptionen av järn, utvecklingen av röda blodkroppar och pigmentet i hårstrån (melanin). Det rekommenderas 5 mg per kg mat av AAFCO. Andra tillskottskällor för detta mineral kan hittas som kopparkarbonat, kopparklorid, kopparsulfat, men det bör inte vara i en form av kopparoxid.
Zink
Zink är ett mineral med många viktiga funktioner som behövs för optimal tillväxt och utveckling av alla celler i din katts kropp. Zink upprätthåller ett hälsosamt immunsystem, fertilitet, syntes av DNA, läker sår och hjälper enzymfunktion och proteinmetabolism. Om den inte tillhandahålls i nödvändiga mängder, kan din katt lida av zinkbrist med tecken som illamående, diarré, långsam hårväxt och fjällande hud, minskad aptit, minskad sexuell funktion och lågt antal spermier, och om bristen är långvarig kan din katt kommer att gå ner i vikt, utveckla keratit (inflammatoriskt tillstånd i ögats hornhinna), konjunktivit, alopeci, och om den skadas kommer din katt inte att läka snabbt. Den sanktionerade mängden av AAFCO är 75 mg/kg mat.
Manganoxid
En källa till mineralet mangan, som är väsentligt för reproduktion, korrekt kroppsanvändning av protein och kolhydrater, och den goda funktionen hos enzymerna som producerar energi och gör fettsyror i kroppen. Det förbättrar också reparationen av ben och hjälper till med neurologiska funktioner. På kattfoderetiketterna kan det också hittas under namnet Mangankarbonat, Manganklorid eller Mangan/Mangansulfat. AAFCO föreslår 5 % per kg kattmat.
Selen
På djurfoderetiketterna som finns i form av de oorganiska föreningarna Sodium Selenite eller Sodium Selenate, eller en organisk källa som Selenometionin. Selen är en mineral som fungerar som en antioxidant i kombination med vitamin E, håller dina kattungar friska och stärker deras immunförsvar genom att hjälpa till att bekämpa kemikalier i kroppen som kallas fria radikaler, kemikalier som kan orsaka många hälsoproblem och skada en katts kropps DNA , dess proteiner och fetter.
Kattdjur behöver selen i små mängder eller det kan också bli giftigt och leda till hälsoproblem (hjärtsjukdom, sköldkörtelproblem, hjärt- och skelettmuskelproblem, grå starr, cancer och röda blodkroppar), så den rekommenderade dosen av AAFCO var 0,1 mg/kg och senare ökade till 0,5 mg/kg mat eftersom katter skulle konsumera kött som innehåller nästan 30 % organiskt selen i naturen.
Vitamin A
Detta fettlösliga vitamin är avgörande för ett starkt immunförsvar och din katts sunda syn. Och när en katt har brist på vitamin A kommer hon att vara svag, ha dålig päls och ohälsosam hud och kan drabbas av muskelförsämring och nattblindhet. AAFCO rekommenderar att mat för vuxna katter ger 9000 IE vitamin A per kilo foder.
Vitamin D
Detta viktiga fettlösliga vitamin balanserar och behåller kalcium och fosfor i din katts kropp, vilket hjälper till att skelett, nerver och muskler fungerar korrekt. Otillräckliga D-vitaminnivåer i en katts diet kan leda till hjärtsjukdomar och så småningom misslyckande, uppmjukning av skelett (störningar som osteomalaci och rakitis) och även en ökad risk för cancer. Den nödvändiga mängden vitamin D i en katts diet som föreslås av AAFCO är 750 IE/kg mat.
Vitamin E
Detta fettlösliga vitamin är en antioxidant som spelar en viktig roll för att skydda cellerna från fria radikaler. Det hjälper också din katts kropp att utveckla starka och friska muskler och upprätthåller ett hälsosamt cirkulations- och immunsystem. Tecken på att din katt har brist på vitamin E inkluderar muskelsvaghet som leder till hjärtsvikt och leverhepatit. AAFCO godkänner 30 IE/kg kattmat för katter i alla skeden av livet.
Vitamin K3
Detta är en syntetisk form av vitamin K och den enda godkända källan till vitamin K av AAFCO, eftersom majoriteten av husdjursfoder inte kräver tillskott av vitamin K i någon naturlig form. Vitamin K3 bör helst finnas mer i fiskbaserad kattmat, med mängden 0,1 mg/kg foder som rekommenderas av AAFCO.
Stora mängder fettlösliga vitaminer i din katts kost kan vara giftiga, så komplettera inte din katt med dem utan att först rådfråga en veterinär!
Tiamin
Detta är vitamin B1. Tiamin hjälper en katts ämnesomsättning genom att hjälpa till med produktionen av nukleotider (essentiella molekyler som tillhandahåller energi i hela kroppens celler), nervfunktioner och ingår i viktiga kofaktorer för ett enzyms aktivitet som katalysator. Katter kan inte göra tiamin på egen hand, och de får det naturligt från animaliska källor. Utan vitamin B1 i sin diet kan katter börja visa tecken på brist som gastrointestinala problem, kräkningar, överdriven dregling, inte stor aptit och neurologiska problem. Den AAFCO-godkända mängden i kattmat för att undvika vitamin B1-brist är 5 mg/kg foder.
Riboflavin
Under sitt vanliga namn Vitamin B2 fungerar riboflavin som ett koenzym i protein, fetter och kolhydrater i en katts ämnesomsättning, hjälper tillväxten och utvecklingen av muskler och håller även kattens hud och päls frisk. En vitamin B2-brist kan orsaka anorexi, viktminskning, alopeci (håravfall) särskilt på huvud och nacke, och testikelatrofi. Kattfoder bör ha 4 mg/kg foder, godkänt av AAFCO för alla kattklasser.
Niacin
på kattfoderetiketter som finns under namnet Nicotinamide Riboside och Nicotinamide (Niacinamide), är faktiskt bara vitamin B3, och eftersom vitamin B1 och taurin kan katter inte heller syntetisera vitamin B3 så de måste konsumera det i sin mat. Detta vitamin är involverat i kattens metabolism av kolhydrater, aminosyror och ketonkroppar och det hjälper syntesen av kolesterol och lipider (fettsyror och deras derivat). Vitamin B3 är också viktigt för hälsan hos en katts ben, leder, hud, matsmältning och nervsystem. När vitamin B3 är bristfälligt och inte kompletteras i tid, kan det orsaka viktminskning till anorexi, försenad tillväxt, dålig pälskvalitet, matsmältningsrubbningar, öm munsjukdom eller till och med dödsfall. Den rekommenderade mängden niacin är 60 mg/kg mat av AAFCO sedan 2007.
Pantotensyra
Pantotenat eller vitamin B5, hjälper till att syntetisera och metabolisera fetter, kolhydrater och proteiner, men är också en del av koenzym-A och hjälper till att oxidera glukos och fettsyror vid syntetisering av hemoglobin (röda blodkroppar), kolesterol, fett. syror, vitamin D och ketonkroppar (molekyler som produceras av levern från fettsyror när kroppen inte gör tillräckligt med insulin för att omvandla glukosen till energi). En brist på vitamin B5 kommer främst att förändra levern och tarmkanalen hos en katt. Fastän behövs främst av kattungar, AAFCO rekommenderar 5 mg per kg kattmat för alla katter.
Pyridoxinhydroklorid
mer känd som vitamin B6. Detta vitamin hjälper enzymerna som frisätter och bearbetar glukos från glykogen, hjälper till med syntesen av niacin, bildandet av antikroppar och regleringen av hormoner samt aktiverar gener, med andra ord, bra för den metaboliska processen, främjar hälsosam funktion av aminosyror i kroppen. Det är ett viktigt näringsämne för katter med insulinresistens, diabetes eller Cushings sjukdom. Kattfoder bör ha 2,4 mg B6 per kilo foder för alla katter inklusive kattungar.
Folsyra
Folat eller vitamin B9 hjälper till med syntesen och reparationen av DNA:t genom att snabbt dela celler som stoppar tillväxten av kattungar. Det hjälper också till att skapa röda blodkroppar, det hjälper också till med bildandet av röda blodkroppar och i syntesen av neurotransmittorer och nukleoproteiner. När en katt har vitamin B9-brist, även om den är mycket sällsynt, visar den tecken på hämmad tillväxt, grå starr, depression, lågt kolesterol och anemi. För att hantera brister rekommenderade AAFCO 0,8 mg/kg kattmat.
Biotin
Biotin även kallat vitamin B7, och tillsatt i kattmat hjälper till att bibehålla din katts friska hud och päls, fungerar som ett koenzym i protein-, fett- och kolhydratmetabolismen, stödjer binjurarna och sköldkörteln, samt nervsystemet och reproduktionssystem. Även om det egentligen inte är en viktig ingrediens, är det alltid bra att vara i kattmat. AAFCO rekommenderar 0,07 mg/kg mat för alla kattklasser (kattunge, växande, vuxen, senior)
Kobalamin
Vitamin B12, är den sista av de 6 vitaminerna i B-komplexet. Detta vitamin fungerar inte bara tillsammans med folsyran för att metabolisera kolhydrater, fetter och proteiner som enzymkofaktorer, utan bibehåller också hälsan hos röda blodkroppar och nervsystemet och matsmältningssystemet hos din katt samtidigt som det ökar din katts aptit! För att förhindra brister rekommenderar AAFCO en dos på 0,02 mg/kg foder för alla katter.
Kolinklorid
Kolin är ett vattenlösligt vitamin och ett viktigt näringsämne för kattnäring eftersom det hjälper leverfunktionen som används i avgiftningsvägar, nervsystemets funktion, hjärnans korrekta utveckling och musklernas rörelser. Att inte ha kolin i en matkälla kan orsaka viktminskning, kräkningar, fettlever och till och med död hos katter. Den föreslagna mängden av AAFCO är 2 400 mg/kg mat.
Näringsbehoven ovan anges på torrsubstansbasis och är per kg foder, INTE per kg kroppsvikt för en katt!
En hälsosam kost är nyckeln till ett bra liv för din katt
Vi vet alla att torrfoder för katter alltid är det mest populära valet för kattägare i allmänhet, och även om din katt förmodligen kan få “alla nödvändiga näringsämnen från bara torrfoder för katter”, kommer hon definitivt inte att ha tillräckligt med vätskebalans om hon inte är det dricker rikliga mängder vatten och kan också utveckla hälsoproblem som fetma och kattdiabetes, njursjukdom och inflammatorisk tarmsjukdom snabbare än förväntat. Å andra sidan kan din katt få all den vätsketillförsel den behöver från bara högkvalitativt våtkonserver.
Många andra veterinärer, kattexperter och kattföräldrar rekommenderar en näringsmässigt balanserad kost av torr och våt kattmat som är bättre för din katts hälsa i allmänhet, och så att din katt får “all nödvändig näring från båda typerna av kattmat” ‘.
Men jag håller inte med. Sluta ge din katt torrfoder! Viktigast av allt SLUTA mata kommersiella varumärken! Det finns gott om prisvärda bra kattmatsmärken där ute om du bara tar dig tid att hitta dem! Har du någonsin läst kattmatsetiketten eller bara fallit för den tjusiga reklamen för ett “känt” märke?
Jag måste erkänna att jag inte gjorde det, jag föll direkt för den kommersiella kattmaten och matade mina katter med Whiskas, för det finns överallt och anses vara “ett bra märke”. Stort misstag! Katterna blev beroende av det till den grad att de bara slickade såsen eller geléen från påsen och lämnade “kött” innehållet i matskålen! De åt cirka 6 påsar per natt, och på ungefär 6 timmar väckte han mig hela natten för att mata honom påsar, och de var ett tillägg till maten han skulle äta på dagtid! När jag erbjöd dem hälsosam kattmat, spannmålsfri, med mer än 70 % köttprotein, skonsamt tillagad utan tillsatt socker och packad med alla näringsämnen som kattens kost behöver, så nära köttet de kan äta i vilda. Ingen överraskning, det var som att ge ett barn broccoli efter att du har matat dem med McDonald’s hela tiden…
Torrfoder för katter, även om det uppges vara spannmålsfritt, innehåller fortfarande mycket vegetabiliska kolhydrater. Så din katt kommer att vara den friskaste på en konserverad diet, men inte bara kommersiell våt kattmat! Jag kan inte betona detta nog, börja läsa etiketterna!
Välj mellan blöt kattmat, rå kattmat, uttorkad rå kattmat eller skonsamt tillagad kattmat!
Vanliga frågor om kattmat
Bör jag ändra kattmat när katten blir äldre?
Precis som människor har katter olika behov beroende på deras ålder. Till exempel kommer kattungar att behöva mer protein och kalorier i maten för att hjälpa dem att växa, utveckla och växa muskler snabbt. Äldre katter kommer att behöva en diet med lägre kalorier för att minimera risken för viktökning eller andra åldersrelaterade problem. Om du är osäker på vad du ska mata din katt i förhållande till deras livsstadium kan du alltid fråga din veterinär.
Kan man lita på etiketterna på förpackningen?
Även om de är användbara och en bra riktlinje, är alla katter olika och därför kanske utfodringsrekommendationerna på fodrets etikett inte är rätt för din katt. Det beror på deras ålder, vikt och allmänna hälsa – igen, du kan alltid fråga din veterinär.
Kan en katt äta för mycket mat?
Det finns några sätt att avgöra om din katt är överviktig eller inte. För det första kan du köra händerna längs deras flanker. Du ska lätt kunna känna deras revben men inte se dem. Du kan också titta på din katt ovanifrån, där du bör se en förträngning av midjan. Slutligen kan du titta på ditt kattdjur från sidan; du borde kunna se en avsmalning här också.
Kan katter äta ”vanlig mat”?
Tekniskt sett kan du, men det betyder inte att du borde. Att ge din katt mat från tallriken ökar risken för att du ger dem något giftigt. Dessutom, om det blir en vanlig sak att ge dem godsaker, kan detta snabbt leda till viktökning och hälsoproblem.
Finns det ett bäst före på kattmat
Kattmat kan bli dåligt, beroende på hur du förvarar det. Torrfoder för katter är bra i det faktum att du kan lämna det ute för din katt att äta när du inte är hemma och det kommer inte att bli dåligt under en längre tid, så länge den inte är fuktig eller utsätts för hög värme. Blöt kattmat som burkmat bör inte lämnas ute i mer än fyra timmar, och öppnade burkar kan förvaras i kylen i upp till en vecka. Du bör alltid se till att använda kattmaten innan dess utgångsdatum och alltid komma ihåg att tvätta din katts mat- och vattenskål varje vecka.
Hur mycket vatten skall man ge till en katt?
Katter gillar inte naturligt att dricka vatten, men de behöver det! Det ska alltid finnas färskt vatten tillgängligt för din katt. Detta kommer att hjälpa dem att smälta sina näringsämnen bättre och undvika hälsoproblem som uttorkning och urinvägsinfektioner. Korrekt hydrering är ännu viktigare om du matar din katt med torrfoder, och våtfoder kan vara ett bra sätt att ge din katt den extra fukt den behöver om den inte dricker ur sin skål.
Varför äter min katt bara ur mitten av skålen?
Om din katts skål är för djup kan detta orsaka smärta när de försöker äta eftersom morrhåren stöter mot skålens sida. Därför kan de äta ur mitten av skålen för att försöka kompensera. Du kan prova att köpa en skål med nedre sidor så att de inte stör din katts känsliga morrhår.
Äter katter olika saker vid olika tider på dygnet?
Detta är helt upp till dig och din katts behov. Vissa katter kommer att vara mycket nöjda med samma foder under lång tid, medan andra kommer att ha förändrade och växande hälsobehov som kräver olika foder. Kom bara ihåg att om du bestämmer dig för att byta kattfoder bör du introducera det nya fodret långsamt och gradvis för att undvika magbesvär.
När ska man ändra till vuxenfoder?
Du bör gå över din katt från kattunge till vuxenfoder runt ett års ålder. Återigen, kom ihåg att göra detta försiktigt och gradvis för att undvika att din katt blir sjuk, och övervaka alltid hur de tar till det nya fodret för att säkerställa att det inte finns några problem.
Vilka saker kan man lägga ha som tillägg till kattmat?
Kattungar har många måltidsval – torr mat, frystorkat och konserver. Att blanda torrt med fuktigt är en utmärkt strategi för att förbättra kattmåltidernas höga kvalitet, fuktighet och urval. Det kommer också att hjälpa dig till stabila priser och vitamin.
- Spraya fiskolja på torrfoder för att få omega-3 till kattmat
- Häll laxolja över köttbiten för extra omega-3
- Tänk på att inkludera frystorkat kött till vanligt köttbit i varje kattmåltid
- Lägg in okokta måltider i din kattmjöl dessutom för att få en spridning
- Mata dina katter med rått kött som köpts från återförsäljaren. Förkroppsliga hjärtan, lever, nötköttsbitar
- Gör självgjorda kattmåltider som ett komplement till din kattfoderplan.
Dra ner på försök och misstag genom att begära kattmatsföretag online utan att spendera en krona prover. Lågpris kattmat kan ha ett antal fyllmedel och färre ämnen som inte kommer att gynna ditt kräsna husdjur. Sök råd från en veterinär tidigare än att mata din katt med ägg, eftersom det kan utlösa gastrointestinala tecken och framkalla kräkningar och diarré.
Måste man köpa kattmat till sin katt?
Kort svar, ja. Tamkatter har blivit beroende av sina ägare för att mata dem, och förlitar sig inte längre på sina instinkter för att jaga och äta sitt byte, de jagar mest nu bara för skojs skull.
Katter föds till riktiga köttätare och förlitar sig på näringsämnena från djurkött för att överleva och frodas, därför har de specifika krav på sin diet, och när vi studerade och lärde oss mer om våra kattvänner under åren, utvecklade sällskapsdjursfodertillverkarna fler typer av livsmedel som är specifikt formulerade just för katter som uppfyller alla deras näringsbehov. Det mesta kommersiella kattmat som du kan köpa i butik är antingen kibble (torr kattmat) eller våtfoder som kommer i burkar eller påsar. Nyligen föredrar kattägare att ge sina katter en rådiet och för detta dyker det upp fler frysta råa eller frystorkade råvaror på marknaden. Eller, om du har tid och resurser kan du prova att göra hemlagad kattmat, även tillagad eller rå.
Torr, blött, rå eller hemlagad kattmat?
Det har alltid funnits en debatt bland kattälskare om vilken typ av mat som är bäst för deras katter, men det finns inga hänsynsfulla bevis för att bara en typ av mat är överlägsen den andra eftersom alla typer har sina för- och nackdelar, men vi är börjar tro att en konserverad kattfoderdiet är nyckeln till ett hälsosamt kattliv, och jag ska berätta varför senare.
Först ska jag gå vidare och förklara för dig alla typer av kattmat där ute, och peka på för- och nackdelarna med dem, så att du själv kan välja det kattfoder som är hälsosammast för din katt och även bra för din katt. budget.
Men om din katt lider av någon sjukdom och behöver en speciell sorts diet, är det alltid bäst att konsultera en veterinär om din katts speciella dietbehov, även om låt dem inte servera dig sponsrad kommersiell kattmat. För att få en uppfattning om kattnäring kommer jag härnäst att förklara vad som är de viktigaste näringsgrupperna som behövs i en katts kost och vilka roller de spelar i din katts näring.
Och tidigare sammanfattade jag alla viktiga näringsämnen i en katts kost, förklarade dem en efter en och den nödvändiga mängden i kattmat som rekommenderas av FEDIAF och AAFCO.
Är det viktigt för min katt att äta bra kattmat?
Som en ansvarsfull kattägare är det viktigt att förstå grunderna för kattnäring och krav för att säkerställa att ditt husdjur får rätt mat för att stödja god hälsa. Det första steget är att bestämma din katts idealvikt och välja ett kattfoder som är lämpligt för deras ålder, livsstil och aktivitetsnivå. Det finns en mängd olika typer av kattmat på marknaden, så det är viktigt att läsa etiketterna och välja en som innehåller ingredienser av hög kvalitet.
Det finns några saker att tänka på när det gäller att hitta den bästa näringsrika kattmaten. Den första är att inte alla kattfoder skapas lika – det finns många ohälsosamma alternativ på marknaden. Det andra är att katter har andra dietbehov än hundar, så det är viktigt att hitta ett foder som uppfyller dessa specifika behov. Och slutligen, som med alla husdjur, är det viktigt att hitta ett foder som stämmer överens med din katts individuella mage och matsmältningssystem.
Vilka faktorer är viktigast att ha i åtanke innan man köper kattmat?
Det finns en mängd olika saker att ta hänsyn till när du väljer det bästa fodret för din katt, inklusive deras ålder, livsstil och hälsa. Här är fyra nyckelfaktorer att tänka på när det kommer till kattnäring:
Proteinnivåer
Katter är obligatoriska köttätare och behöver en diet som innehåller mycket protein. Leta efter ett livsmedel som har minst 30 % proteininnehåll.
Blöt- eller torrfoder?
Våtfoder är mer smältbart än torrfoder och innehåller mer fukt, vilket är viktigt för katter eftersom de tenderar att vara kroniskt uttorkade. Torrfoder är dock billigare och kan hjälpa till att hålla din katts tänder friska.
Spannmålsfritt?
Många väljer att ge sina katter spannmålsfri dieter på grund av tron att spannmål är ohälsosamt för katter. En nyligen genomförd studie från American Journal of Applied Physiology drog dock slutsatsen att katter som matats med en diet som innehåller spannmål inte utvecklade några större hälsoproblem.
Fetthalt
Katter är obligatoriska köttätare och kräver stora mängder fett i kosten på grund av mängden energi de förbränner.
När det kommer till att välja rätt kattmat finns det en mängd olika faktorer att ta hänsyn till. Det viktigaste är matens näringsbalans. Kattfoder bör ge en kombination av vitaminer, mineraler och proteiner som uppfyller din katts behov.
En annan viktig faktor är proteinhalten i maten. Katter är obligatoriska köttätare, vilket betyder att de behöver animaliska proteiner i kosten. Växtbaserade proteiner som sojabönor är inte lika smältbara eller kompletta som animaliska proteiner och kanske inte uppfyller din katts näringsbehov.
Du bör också vara uppmärksam på kvaliteten på ingredienserna i ett kattmat. Leta efter märken som använder högkvalitativa ingredienser, som riktigt kött eller fågel som den första ingrediensen. Undvik mat som innehåller fyllmedel av låg kvalitet som majs eller vete.
Hur får man sin katt att följa sin diet?
En av de viktigaste aspekterna av kattvård är att tillhandahålla en näringsmässigt balanserad kost. Katter har specifika näringskrav som måste uppfyllas för att behålla sin hälsa.
En nyligen genomförd studie tittade på andelen katter som uppfyller näringskraven från The European Pet Food Industry (FEDIAF) Studien fann att endast 27 % av katterna i EU äter en diet som uppfyller alla deras näringsbehov. För rätt kost krävs följande.
- Variation
- Vatten
- Kosttillskott
- Kalorier
- Protein
- Fett
- Kolhydrater
- Vitaminer och mineraler
Det finns ett antal faktorer som bidrar till denna låga andel, inklusive det faktum att många katter utfodras med dieter som inte är lämpliga för deras ålder eller livsstil. Dessutom uppfyller många kommersiella kattmat inte alla FEDIAF riktlinjer.
Den goda nyheten är att det finns ett antal högkvalitativa kattfoder på marknaden som förser din katt med alla de näringsämnen hon behöver.
Det finns många missuppfattningar om vad katter ska äta. Faktum är att katter har specifika näringsbehov som måste tillgodoses för att behålla sin hälsa.
En katts diet bör bestå av mellan 30 och 40 % protein, beroende på djurets ålder. Dieten bör också innehålla måttliga nivåer av fett och kolhydrater. Dessutom behöver katter ett antal viktiga vitaminer och mineraler för att hålla sig friska. Rätt kosttillskott och kost som möter en katts näringsbehov hjälper till att hålla djuret friskt och fritt från sjukdomar.
Kost som ska övervägas utifrån de problem som diagnostiseras bör bestämmas utifrån typen av sjukdom och de resultat som erhålls av behandlingar.
Typ av kattmat flytande, torr, rå diet, halvfuktig, fuktig diet, konserver, Kattens storlek och åldern på detta djur, Är det en han- eller honkatt? (Detta kommer att påverka vilken typ av foder som ska väljas) & Djurets aktivitetsnivå och rörlighet.
Slutsats
Som vi konstaterade ovan, när du väljer kattmat är det alltid bäst att välja de märken som håller grönsaks- och risingredienserna till ett minimum. Så länge som kattfodret är märkt “Komplett och balanserat” enligt AAFCO och FEDIAFs regler och standarder, kan din katt endast leva på torrfoder, men se till att du förser din katt med färskvatten varje dag!
Men vått kattfoder ger extra vatten och mer protein för en katts diet, så det är mer fördelaktigt för din katt att mata den med både torr och våt kattmat. Du kan också erbjuda lite rå kattmat förutom att bara äta lite då och då, eller välja att göra hemlagad kattmat själv, men i slutändan beror allt också på din budget och livsstil.
Tänk på att det är upp till dig att ge din katt en säker och näringsrik kost för att alltid hålla den frisk och blomstrande!
Låt oss veta i kommentarerna vad som är ditt favoritval av kattmat och varför, kanske vi har missat det och vi borde lägga till våra bästa kattfoderartiklar för att inspirera ännu mer omtänksamma kattföräldrar som oss.