bästa kattlådan

Den bästa kattlådan 2024 – Test av olika kattlådor

Bästa kattlådan 2024

Med rätt kattlåda blir livet enklare, både för dig och din katt. Men att hitta rätt kattlåda är en stökig process som ofta kräver många försök. En bra kattlåda ska vara enkel att sköta om, hållbar och stark nog att inte välta när katten använder den.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra kattlåda på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken kattlåda som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem kattlådan så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa kattlådan. Det är just därför som jag här på alltfördjur.se har skapat en tabell med de bästa kattlådorna som finns att tillgå. För att garantera att jag endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till mina läsares förväntningar har jag gjort grundlig forskning om alla kattlådor som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har jag kunnat ta fram den bästa kattlådan inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test kattlåda 2024

Som jag nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa kattlådan på nätet. När du letar efter den bästa kattlådan finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa kattlådan enligt min forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en kattlåda efter just dina behov så har jag skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa kattlådan för dig:

 • Design
 • Material
 • Pris
 • Storlek
 • Höjd
 • Öppen eller täckt
 • Luftkontroll
 • Underhåll
 • Automatisk

Design

En topprankad kattlåda måste vara tillgänglig för husdjur samtidigt som den fångar illaluktande lukter. Tyvärr är det bara ett fåtal som klarar av att uppfylla båda kraven. Strödesignen avgör hur användarvänlig det blir för katter och hur lätt det blir att rengöra för ägaren.

Vi uppmärksammade också deras praktiska aspekter. Eftersom djurägares boendeplatser varierar, såg vi till att inkludera olika storlekar och stilar i våra recensioner.

Material

Med tanke på den dagliga användningen består en kvalitetslåda av ett material som är:

 • Hållbart
 • Kraftigt
 • Snyggt polerat
 • Ej absorberande för lukter och fläckar
 • Svårt att skrapa

Recensioner av kattsandlådor hjälper oss att avgöra om katter gillar att använda produkten och lära oss om ägarnas erfarenheter. Djurägare delar med sig av de praktiska aspekterna, tillsammans med eventuella produktfel. Vi gick igenom många recensioner och bekräftade deras sanning.

Pris

Husdjursindustrin i världen är värd mer än 100 miljarder, och det finns produkter som passar alla katter. Kostnadseffektivitet är en av våra policyer, eftersom vi bara inkluderade produkter av god kvalitet som är ekonomiskt tillgängliga.

Storlek

Stora kattlådor tar mycket plats, medan mindre storlekar kan få dina katter att känna sig obekväma. Den allmänna regeln är att längden på din box ska vara hela längden på din största katt, från nosen till svansspetsen. Bredden ska vara lika bred som kattens kroppslängd, från nos till svansstart.

Att hitta den bästa kattlådan för stora katter kan vara mer komplicerat, men fler märken börjar erbjuda lösningar på detta problem.

Läs också >>> Bästa fågelmataren

Höjd

Lådans höjd beror på om din katt är en “grävare”, “kicker”, “sprejare”, mogen, ung. Det beror helt på dina katter och deras preferenser. Att klättra in i det kan vara problematiskt för äldre, skadade och små katter. Därför behöver ströpannorna ha en lägre ingång. Snyggare, större, skygga och icke-steriliserade katter behöver högre bågar för att förhindra “olyckor” och ge mer intimitet.

Öppen eller täckt

Om du hellre inte vill se eller lukta på dina katter när du gör deras affärer, vill du välja en täckt design. Men, ännu viktigare, föredrar dina katter täckta eller otäckta kattlådor?

Svaret beror på storleken och din katts personlighet. Vissa toppinträde kan få din katt att känna sig instängd. Men en innesluten är det bästa för alla katter som kissar högt och en perfekt lösning för de stökiga.

Luktkontroll

Täckta eller huvförsedda lådor är mest effektiva för att minska lukten. Vissa lägre, öppna kattlådor använder dock filtreringssystem för att minska lukt och vara lika effektiva som slutna lådor. Förutom att välja kattlådor för luktkontroll är det också viktigt att välja lämplig strö. Att matcha dem är det mest effektiva sättet att minska lukten.

Underhåll

Även om du hittar en som din katt gillar, kommer den förmodligen att hamna i soporna om du måste gå igenom komplicerade rengöringsprocedurer. Så när det gäller underhåll är enkelhet avgörande.

Det bästa alternativet behöver en väsentlig kvalitet för framgångsrik rengöring: ett pålitligt, snyggt polerat och repbart material. Om den är för tunn kan den gå sönder vid rengöring. Det kommer att absorbera orenheter och bli illaluktande och ohygieniskt om det är repbart. De bästa är snyggt polerade, hållbara och svåra att repa.

Automatisk

Om du inte har något emot att involvera batterier, sensorer eller strömkontakter i rengöringsprocessen, kan en självrengörande låda vara den perfekta lösningen. Det finns några nackdelar med den här typen av boxar, men eftersom de inte är ekologiska, de är benägna att göra fel och de kan vara bullriga.

Vissa hänvisar till manuell sållning av lådor som automatisk, vilket är felaktigt. Manuell sållning av kattlådor ger dig ett skofritt manuellt system som filtrerar skräpet. Det är dock viktigt att notera att inte ens den bästa sållningslådan är lika effektiv som gammaldags skopa.

Lista över de bästa kattlådorna 2024

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Varför finns kattlådor

Vi älskar katter. Katter sköter och sköter dig själv! De är också kräsna i sina kattlådavanor. Att hålla din katts kattlåda ren, enligt deras standarder, är otroligt viktigt. Vi vill hjälpa dig att hålla din katt från att “tänka utanför boxen”.

Det finns fyra viktiga komponenter för korrekt skötsel av kattlådan för din katt:

 • Uppstart
 • Lådor och strö
 • Rengöring
 • Träning

Uppstart

Hur många kattlådor behöver du?

Den allmänna regeln för katter är en kattlåda för varje katt i hemmet, plus en till. Detta säkerställer att du alltid kommer att ha rent skräp till din katt, och låter dem använda vilorummet även när du städar upp en låda. Placera minst en kattlåda på varje våning i ditt hus

Var ska du placera dina kattlådor?

Det är vanligtvis inte möjligt att utse en privat kattlåda för varje katt i din familj, eftersom katter kan använda valfri kattlåda som är tillgänglig. Även om du sätter upp namnskyltar på lådorna har vi upptäckt att de flesta katter ignorerar detta!

Dela lådor

Katter vägrar ibland att använda en kattlåda när en annan katt har varit i den. Under dessa fall måste du upprätthålla renlighet i alla kattlådor, och du kan överväga ytterligare lådor.

Flera boxar på en plats kan resultera i att dina katter betraktar dem som en massiv box och lägger sig i bakhåll för andra katter när de använder boxarna. Sprid alltid dina lådor runt

Undvik att placera lådor i avlägsna områden

Du kanske tror att det är bäst att placera en kattlåda i ett avlägset område, som källaren. Det kan minimera lukter och du behöver inte oroa dig för skräpspår efter användning. Men vi har upptäckt att dessa områden naturligt kan glömmas bort, och att städning sker mer sällan än det borde. Din katt kanske helt enkelt inte använder det eftersom det är obekvämt. Det distanserar också din katt från ditt du – och vi vill alltid ha vår katts sällskap!

Var försiktig bredvid Vitvaror

Tvättmaskiner, torktumlare, ugnar och ugnar avger alla ljud som kan göra en katt nervös

Värme från en apparat eller kammare kommer att förstora kattlådans lukt, obehagligt för dig och din katt kan sluta använda boxen

 • Avstånd från mat och vatten
 • Lägg lådan borta från deras mat- och vattenskålar.
 • Placering i rum som kan vara stängda

Om du placerar kattlådan i ett rum, till exempel en garderob eller en toalett, som kan bli stängd, se till att det finns flera åtkomstpunkter så att din katt inte hamnar i ett hörn eller hindras från att komma in. Du kan behöva lägga till husdjursdörrar för att säkerställa din katts förmåga att använda boxen

Lådor & strö
Täckta lådor

Täckta lådor ökar integriteten och minskar mängden skräp som flyger från lådan när din katt begraver sin verksamhet, men det finns några potentiella nackdelar. Att rengöra täckta lådor är vanligtvis lätt att dumpa helt, men man måste också vara försiktig med att regelbundet rengöra hela lådan och byta eventuella filter för att undvika lukt. Täckta boxar kan också vara besvärliga för större katter att placera sig i. Om du har flera katter kan de komma i bakhåll för varandra när de lämnar boxarna

Självrengörande lådor

Det finns ett antal självrengörande kattlådor på marknaden. Dessa lovar bekvämlighet, så att lådan blir renare om du inte alltid kan ta hand om den.

Konsumenter se upp: ett antal av dessa alternativ kan hindra en katt från att behöva använda sin kattlåda. Din kattunge kan vara rädd för mekanismen. Katter som fötts upp med traditionella boxar tenderar att inte vänja sig väl vid självrengörande boxar. Självrengörande lådor är ett verktyg, du måste alltid ta det slutliga ansvaret för att hålla lådan ren.

Öppna kattlådor

Öppna lådor undviks ibland för att folk inte vill se slutresultatet, och ibland för att folk tror att de skapar lukter.

Skräp måste städas upp kontinuerligt, och det är bäst att veta att det är dags att städa och bara göra det!

De bästa öppna kattlådorna har tillräckligt höga sidoväggar för att undvika oavsiktlig ströspray och spill. De måste också lätt kunna matas in av din katt.

Typer av skräp

Det finns många olika sorters kattsand på marknaden. Strötyper inkluderar lera, skräp/klumpande strö, kristallbaserat/kiselgelströ och växtavledt/biologiskt nedbrytbart strö.

De flesta katter gillar finkorniga kullar, eftersom de behöver en mjukare känsla.

Nyare skräpbart och “klumpande” strö har finare korn än typiskt lerströ och är därför extremt populärt. De brukar göra ett bra jobb med att hålla nere lukten.

Högkvalitativa, dammfria lerkullar är ganska pudrade och bör vara helt acceptabelt för din katt.

När du upptäcker en kull som din katt gillar, följ den! Undvik förändringar i strötyper som kan orsaka störningar i din katts rutin och olyckor.

Vi har upptäckt att utomhuskatter som är vana vid smuts kan börja använda dina krukväxter som kattlådor – yuck! Du kan behöva blanda smuts i din strö för att locka din katt tillbaka till kattlådan. Du kan också behöva till osse sand, snarare än strö.

Undvik att tillsätta dofter eller sprayer till skräp. Bakpulver är ett säkert sätt att minimera lukter, men allt annat kan få din katt att undvika sin box och kan till och med orsaka allergier.

Rengöring

Skopa

För att ta hand om din fantastiska katt, oavsett vilken kattlåda och kull du väljer – du måste ösa alla kattlådor dagligen.

Att ersätta strö beror på vilken typ av strö det är. Vi rekommenderar att du hänvisar till tillverkaren för exakta detaljer.

Generella riktlinjer:
 • Vanlig lera: denna kull klumpar sig inte och bör därför kastas bort helt när den är smutsig. Detta kan vara dagligen, varje vecka eller två gånger i veckan beroende på dina omständigheter.
 • Skopabar lera: dessa kullar ska ösas dagligen och bytas ut varje månad
 • Kiseldioxid: Dessa naturliga absorberande strö bör ösas upp för fast avfall och bytas ut helt varje månad.
 • Vete, majs och tall: Dessa bör ösas fria från fast avfall dagligen och bytas ut totalt minst en gång i månaden.

Om du märker en lukt eller om mycket av ströet är blött eller klumpat är det dags för en förändring.

Box rengöring

Skrubba lådan varje gång du byter strö. Använd milt diskmedel för att rengöra den, eftersom produkter med ammoniak eller citrusoljor kan stänga av en katt, och vissa rengöringsprodukter är giftiga för katter.

Liner anteckningar

Box liners är strikt en bekvämlighet för ägaren. Liner används som en soppåse för att plocka upp allt skräp på en gång. Men verkligheten är att majoriteten av katter strimlar liners i bitar när de kliar i lådan. Om ett foder fungerar för din katt, är det en stor tidsbesparande, och om de inte gör det kan du inte tvinga din katt att byta för att använda dem.

Djup av strö

De flesta katter kommer inte att använda strö som är över 5 cm djupt. Faktum är att vissa katter verkligen gillar ännu mindre strö och att känna den hårda ytan på lådan. Att lägga till ytterligare strö är inte ett problem för att ösa och städa mer sällan – du måste alltid göra det.

Träning

De flesta katter lär sig av sina mammor i mycket ung ålder att använda en kattlåda, men nyligen adopterade herrelösa eller vilda katter kanske inte vet hur man använder en kattlåda. Om du behöver hjälpa din katt med kattlådan kan du följa några enkla tips för att få din katt på rätt väg.

Ibland kan till och med en vältränad katt tyckas “glömma” och börja lätta runt i huset. Orsakerna till detta förfaller i kattlådans träning kan variera från medicinska problem till enkla smaker och preferenser.

Straff är inte lösningen, inte heller att förvisa din katt utomhus.

Lär dig din katts schema – till exempel om din katt lättar på sig själv efter en leksession, ta dig tid att föra dem nära lådan efter att du har lekt med dem

Ibland kan du behöva ta med din katt direkt i boxen

Tvinga inte din katt att gräva i kullen – det kommer att skrämma dem, använd ditt eget finger för att gräva för att visa dem

Håll lådan ren och ströet bytt

Du måste visa tålamod och konsekvens. Vänd dig till din veterinär om du har långvariga problem med träningen eller om du har problem med ditt husdjurs hälsa.

Du behöver fler kattlådor än du tror

Även om jag tidigare har nämnt vikten av ett lämpligt antal kattlådor, är det ett ämne som tål att upprepas. Även i hushåll med ensamkatt – inklusive små lägenheter och “små hem” – borde det helst finnas mer än bara en kattlåda.

Varför skulle en katt behöva mer än en box? Eftersom det finns massor av faktorer som kan blockera deras tillgång till en enda kattlåda och andra saker som kan få dem att utveckla en stressande eller smärtsam koppling till den. Om du bara har gett din katt ett enda, ensamt alternativ, kommer det inte att vara bra för någon av er (detta är ett artigt sätt att säga att de hittar någon annanstans att göra sina affärer, eller lider av en smärtsam anfall av förstoppning av till och med urinobstruktion). Så försök att följa “n+1-regeln” för kattsandlådor genom att se till att ha en kattlåda till i ditt hem än antalet katter du har.

Var du ska dem

När det gäller placeringen av kattlådan vill din katt verkligen att du ska komma ihåg att tänka på vilken plats du sätter den.

De bästa platserna för kattlådor

Enkel åtkomst och utgångar: Helst bör din katt ha minst två sätt att ta sig till och från varje box. Detta för att deras box inte ska bli helt blockerad (t.ex. av familjens hund, en översittande katt, en stängd garderobsdörr, etc.). Om de inte kan ta sig till eller bort från sin låda på ett tillförlitligt sätt, kommer de sannolikt inte att använda den på ett tillförlitligt sätt.

Gott om utrymme mellan: Även om du har rätt antal lådor är det lika viktigt att sprida ut kattens kattlådor för att förhindra problem. Jag ryser varje gång jag ser ett hem med rätt antal lådor, men de står alla på rad i samma rum (nära, men ingen cigarr). Det är bäst att sprida kattlådorna över olika rum, och definitivt ha minst en kattlåda på varje våning i ditt hem. Men om lådorna absolut måste vara i samma rum eller område, se till att ha gott om utrymme mellan dem.

Bra luftcirkulation: Din katts nos är ganska känslig, och att stoppa in sin kattlåda i ett litet skåp eller en snurrig källare kommer sannolikt att tvinga dem att hantera dofter och lukter som kan stressa dem och avskräcka dem från att använda sin låda. (Läs mer om andra sätt att minska lukten i kattlådan.)

Vad du ska undvika när du placerar kattlådor

Draftiga ventiler: Värme– och luftkonditioneringsventiler kan skapa oförutsägbara (när det gäller din katt) luftdrag som kan skrämma och stressa din katt. Försök att undvika att placera sina kattlådor nära sådana ventiler.

Gångtrafik: Om din katt måste klara av möjligheten att ett gäng människor går (eller springer, särskilt om du har små barn i ditt hem) vid deras toalett varje gång de måste gå, kommer det definitivt att inte vara bekvämt eller roligt för dem. Försök att hitta en plats som inte får för mycket gångtrafik.

Buller: Att gå på toaletten är ett ganska sårbart scenario för katter, och de kan ofta vara på “hög beredskap” när de är i sin box. Om de gör sina affärer i ett område där det är mycket buller – speciellt om ljudet är högt eller plötsligt – kommer din katt inte att kunna gå i fred. Även om tvättstugor är vanliga ställen för folk att lägga kattens kattlådor, kan ljudet från en klunkande torktumlare eller slut-på-cykellarm från båda maskinerna vara tillräckligt för att stressa upp din katt när de känner sig utsatta. Försök undvika tvättstugan om du kan.

Prova feromoner

För att hjälpa din katt att koppla ur, prova att koppla in. Mer till saken, överväg att koppla in en lugnande feromonspridare nära din katts kattlådor. Lugnande feromoner kan hjälpa till att minska eller förebygga stress och ångest hos katter och – eftersom stress och ångest kan vara en vanlig bidragande orsak till urinproblem hos katter – förhindra att problem någonsin uppstår i första hand.

Hur man får en katt att gå på lådan

Minst 10 % av alla katter utvecklar problem med att använda sin kattlåda. Vissa slutar helt och hållet använda lådan. Vissa använder bara sina lådor för urinering eller avföring men inte för båda. Ytterligare andra eliminerar både in och ut ur sina lådor. Elimineringsproblem kan utvecklas som ett resultat av konflikter mellan flera katter i ett hem, som ett resultat av en motvilja mot kattlådans typ eller själva ströet, som ett resultat av ett tidigare medicinskt tillstånd, eller som ett resultat av att katten bestämmer sig hon gillar inte platsen eller placeringen av kattlådan.

När en katt undviker sin kattlåda av någon anledning, kan hennes undvikande bli ett kroniskt problem eftersom katten kan utveckla en yta eller platspreferens för eliminering – och denna preferens kan vara till din vardagsrumsmatta eller din favoritfåtölj. Det bästa sättet att hantera dessa problem är att förhindra dem innan de inträffar genom att göra din katts kattlådor så kattvänliga som möjligt. Se våra vanliga problem med att hantera kattlådor nedan och våra sätt att göra kattlådor kattvänliga. Det är också viktigt att du är mycket uppmärksam på din katts elimineringsvanor så att du kan identifiera problem under tillverkningen. Om din katt eliminerar utanför sin box måste du agera snabbt för att lösa problemet innan hon utvecklar en stark preferens för att göra sitt på en oacceptabel yta eller i ett oacceptabelt område.

Problem med att använda kattlådan hos katter kan vara olika och komplexa. Beteendebehandlingar är ofta effektiva, men behandlingarna måste skräddarsys efter kattens specifika problem. Se till att läsa hela artikeln för att hjälpa dig identifiera just din katts problem och för att bekanta dig med de olika lösningarna för att säkerställa framgång med din katt.

Varför katter inte använder lådan

Om din katt inte är bekväm med sin kattlåda eller inte lätt kommer åt den, kommer hon förmodligen inte att använda den. Följande vanliga problem med kattlådan kan få henne att göra sitt utanför sin låda: Du har inte rengjort din katts kattlåda tillräckligt ofta eller noggrant.

 • Du har inte tillhandahållit tillräckligt med kattlådor för ditt hushåll. Se till att ha en kattlåda för var och en av dina katter, samt en extra.
 • Din katts kattlåda är för liten för henne.
 • Din katt kan inte lätt komma till sin kattlåda hela tiden.
 • Din katts kattlåda har en huva eller foder som gör henne obekväm.
 • Ströet i din kattlåda är för djupt. Katter föredrar vanligtvis en till två tum av strö.

Alla katter föredrar olika underlag

Vissa katter utvecklar preferenser för att göra sitt på vissa ytor eller texturer som mattor, krukjord eller strö.  Som rovdjur som jagar på natten, har katter känsliga lukt- och känselsinne för att hjälpa dem att navigera genom sin miljö. Dessa känsligheter kan också påverka en katts reaktion på hennes kull. Katter som har vant sig vid en viss kull kan bestämma sig för att de ogillar lukten eller känslan av en annan kull. Liksom människor och hundar, utvecklar katter preferenser för var de gillar att göra sitt och kan undvika platser de inte gillar. Det betyder att de kan undvika sin kattlåda om den är på en plats de ogillar.

En oförmåga att använda kattlådan

Äldre katter eller katter med fysiska begränsningar kan ha svårt att använda vissa typer av kattlådor, såsom lådor med övre ingång eller kattlådor med höga sidor.

Det finns många anledningar till att en katt som på ett tillförlitligt sätt har använt sin kattlåda tidigare börjar göra sitt utanför lådan. En vanlig orsak är att något hände som gjorde henne upprörd när hon använde kattlådan. Om detta är fallet med din katt kanske du märker att hon verkar tveksam till att återvända till boxen. Hon kanske går in i lådan, men går sedan mycket snabbt – ibland innan hon ens använder lådan.

En vanlig orsak till detta är smärtsam eliminering. Om din katt hade ett medicinskt tillstånd som orsakade henne smärta när hon eliminerade, kan hon ha lärt sig att associera obehaget med att använda sin kattlåda. Även om din katts hälsa har återgått till det normala, kan den associationen fortfarande få henne att undvika sin kattlåda.

Hushållsstress

Stress kan orsaka problem med kattlådan. Katter kan bli stressade av händelser som deras ägare kanske inte tycker är traumatiska. Förändringar i saker som till och med indirekt påverkar katten, som att flytta, lägga till nya djur eller familjemedlemmar till ditt hushåll – även att ändra din dagliga rutin – kan få din katt att känna oro.

Hushållskonflikt med flera katter

Ibland kontrollerar en eller flera katter i ett hushåll tillgången till kattlådor och hindrar de andra katterna från att använda dem. Även om en av katterna faktiskt inte konfronterar de andra katterna i kattlådan, kan varje konflikt mellan katter i ett hushåll skapa tillräckligt med stress för att orsaka problem med kattlådan.

Sjukdomar som din katt kan ha om den inte använder sin kattlåda

Urinvägsinfektion; Om din katt ofta går in i sin kattlåda och bara verkar producera små mängder urin, kan hon ha enurinvägsinfektion. Se en veterinär för att utesluta detta möjliga medicinska problem.

Svullen blåsa; är en neurologisk sjukdom som påverkar en katts urinblåsa (“cystit” betyder inflammerad urinblåsa). Katter med cystit kommer att försöka kissa ofta och kan se ut som om de anstränger sig, men med liten framgång. De kan slicka sig själva där de kissar, och de kan ha blod i urinen. Kattinterstitiell cystit kan få en katt att göra sitt utanför sin box, men detta är bara på grund av den ökade angelägenheten att urinera och för att det finns smärta vid urinering. Kattinterstitiell cystit är mycket allvarlig och kan vara livshotande för katten. Det måste omedelbart behandlas av en veterinär.

Njursten eller blockering; Om din katt har njursten eller en blockering kan hon ofta gå in i sin kattlåda. Hon kan också uppleva smärta och jama eller gråta när hon försöker eliminera. Hennes underliv kan vara ömt vid beröring.

Andra beteendeproblem att utesluta

Urinmärkning är ett problem som de flesta husdjursägare anser vara ett kattlådeproblem eftersom det innebär eliminering utanför boxen, men orsaken och behandlingen är helt annorlunda än andra kattlådeproblem och därför anses det vara uteslutet. En katt som urinmärker kommer regelbundet att göra sitt i sin kattlåda, men kommer också att avsätta urin på andra platser, vanligtvis på vertikala ytor. När hon markerar kommer hon vanligtvis att backa upp till ett vertikalt föremål som en stolsida, vägg eller högtalare, stå med upprätt kropp och svansen rakt upp i luften och spraya urin på ytan. Ofta rycker svansen när hon sprayar. Mängden urin som en katt sprutar när hon märker urin är vanligtvis mindre än den mängd hon skulle tömma under regelbunden eliminering i sin box. För mer information om detta problem, se vår artikel, Urinmärkning hos katter.

Vad du kan göra om din katt inte använder kattlådan

Grundläggande tips för att få katter att må bättre av att använda sina kattlådor. Så gott som alla katter gillar rena kattlådor, så ösa och byt kattens kull minst en gång om dagen. Skölj ur kattlådan helt med bakpulver eller oparfymerad tvål en gång i veckan.

 • De flesta katter föredrar stora lådor som de enkelt kan komma in i. Förvaringsbehållare för tröja i plast är utmärkta kattlådor.
 • De flesta katter gillar en grund bädd av strö. Ge en till två tum av strö i stället för tre till fyra tum.
 • De flesta katter föredrar klumpar och oparfymerat strö.
 • Din katt kanske föredrar den typ av kull hon använde som kattunge.
 • De flesta katter gillar inte lådfoder eller lock på sina lådor.

Katter gillar sina kattlådor som ligger i ett lugnt men inte “hörnigt” läge. De gillar att kunna se människor eller andra djur närma sig, och de gillar att ha flera flyktvägar om de snabbt vill lämna sina lådor.

Eftersom självrengörande lådor i allmänhet är renare än traditionella typer av kattlådor, accepterar många katter dem lätt. Men om du använder en självrengörande kattlåda och din katt börjar göra sitt utanför lådan, prova att byta till en traditionell typ av kattlåda.

Det första steget för att lösa eliminering utanför kattlådan är att utesluta urinmärkning och medicinska problem. Låt en veterinär kontrollera din katt noggrant. När din veterinär fastställer att din katt inte har ett medicinskt tillstånd eller problem, försök att följa dessa riktlinjer:

Ha tillräckligt med kattlådor. Se till att du har en för varje katt i ditt hushåll, plus en extra. Till exempel, om du har tre katter behöver du minst fyra kattlådor.

Placera kattlådor på tillgängliga platser, borta från områden med hög trafik och borta från områden där katten kan känna sig instängd. Om du bor i ett flervåningsboende kan du behöva tillhandahålla en kattlåda på varje nivå. Håll lådor borta från livliga, högljudda eller skrämmande platser, som bredvid din tvättmaskin och torktumlare eller bredvid din hunds mat- och vattenskålar, eller i områden där det är mycket gångtrafik.

Ställ din katts matskålar någon annanstans än precis bredvid kattlådan.

Ta bort överdrag och foder från alla kattlådor.

Ge din katt ett urval av strötyper. Katter föredrar i allmänhet klumpig strö med medel till fin konsistens. Använd oparfymerat strö. Erbjud olika typer av strö i lådor placerade sida vid sida så att din katt kan visa dig vad hon föredrar.

Skopa minst en gång om dagen. En gång i veckan, rengör alla kattlådor med varmt vatten och oparfymerad tvål, bakpulver eller ingen tvål, och byt ut ströet helt. Problemet med doftrengöringsmedel är att din katt kan utveckla en motvilja mot doften.

Rengör olyckor noggrant med en enzymrengöring som är utformad för att neutralisera husdjurslukter. Du kan hitta den här typen av rengöringsmedel i de flesta djuraffärer.

Om din katt smutsar ner på bara några få ställen, placera kattlådor där. Om det inte är möjligt att sätta en låda på ett ställe där din katt har eliminerats, placera hennes matskål, vattenskål, säng eller leksaker i denområde för att motverka ytterligare eliminering.

Gör olämpliga elimineringsområden mindre tilltalande. Prova att sätta vanliga eller rörelseaktiverade lampor i mörka områden. Du kan också göra ytor mindre behagliga att stå på genom att placera upp och nedvända mattlöpare, stanniol eller dubbelhäftande tejp i det område där din katt tidigare har eliminerat.

Vad du kan göra om din katt har valt en specifik plats

Om din katt verkar föredra att göra sitt på en viss typ av yta eller på en viss plats, måste du göra den ytan eller dess placering mindre tilltalande. Om du föredrar ett mörkt område, försök att sätta ett starkt ljus eller, ännu bättre, ett rörelseaktiverat ljus i området. Du kan också göra ytor mindre behagliga att stå på genom att placera upp och nedvända mattlöpare, tinfolie eller dubbelhäftande tejp där din katt tidigare har eliminerat. Förse samtidigt din katt med extra kattlådor på acceptabla platser om en del av hennes problem är platsen för hennes vanliga kattlåda, och se till att ge henne flera sorters strö att välja mellan så att hon kan visa dig vilken en hon föredrar. Lägg lådorna sida vid sida ett tag, var och en med olika typer av strö, och kontrollera vilken din katt bestämmer sig för att använda.

Rengör olyckor noggrant med en enzymrengöring som är utformad för att neutralisera husdjurslukter. Du kan hitta den här typen av rengöringsmedel i de flesta djuraffärer.

Om din katt har utvecklat en kullpreferens eller motvilja

Katter utvecklar vanligtvis en preferens för kulltyp och doft som kattungar. Vissa katter anpassar sig till ett kullbyte utan några som helst problem, medan andra katter kan känna sig obekväma med att använda en typ av kull som de inte använde när de var unga.

Om du tror att din katt kanske ogillar hennes strötyp, konsistens eller lukt, försök erbjuda henne olika typer av strö att använda. Katter föredrar i allmänhet klumpig strö med medel till fin konsistens. De föredrar också vanligtvis oparfymerat strö. För att hjälpa din katt att välja sin favoritkull, lägg några lådor sida vid sida med olika typer av strö i dem. Hon kommer att använda den hon gillar bäst.

Rengör olyckor noggrant med en enzymrengöring som är utformad för att neutralisera husdjurslukter. Du kan hitta den här typen av rengöringsmedel i de flesta djuraffärer.

Om din katt inte kan använda sin kattlåda

Katter med speciella behov som de som är äldre, artros eller fortfarande mycket unga kan ha problem med vissa typer av kattlådor. Lådor som har för höga sidor eller har en öppning på ovansidan kan göra det svårt för din katt att komma in i eller lämna boxen. Prova att byta till en kattlåda med låga sidor.

Som i alla situationer där katten kan ha eliminerats utanför sin box, rengör olyckor noggrant med en enzymatisk rengöring som är utformad för att neutralisera husdjurslukter. Du kan hitta den här typen av rengöringsmedel i de flesta djuraffärer.

Behandling för de katter som är rädda för kattlådan

Om din katt har upplevt någon form av skrämmande eller upprörande händelse när hon använde sin kattlåda, kan hon associera den händelsen med kattlådan och undvika att gå nära den. Saker som kan störa din katt när hon tar bort i sin låda är att bli instängd i ett hörn eller instängd av en hund, katt eller person, höra ett högt ljud eller bråk eller se något skrämmande eller uppseendeväckande. Dessa upplevelser – eller någon annan störande upplevelse – kan göra din katt mycket ovillig att gå in i sin kattlåda. Om din katt är rädd för sin kattlåda, kanske du märker att hon springer in i lådan och sedan går därifrån igen mycket snabbt, ibland innan hon är klar med att eliminera. Du kanske också märker att hon eliminerar i närheten, men inte i hennes låda. Det betyder att din katt är orolig för att använda sin box, särskilt om hon har använt kattlådan på ett tillförlitligt sätt tidigare.

Ändra hur din katt känner

Om din katt förknippar sin kattlåda med obehagliga saker kan du arbeta för att hjälpa henne att utveckla nya och trevliga associationer. Katter kan inte tvingas att njuta av något, och att försöka visa din katt att hennes kattlåda är säker genom att placera henne i lådan kommer sannolikt att slå tillbaka och öka hennes motvilja mot lådan. Det är vanligtvis inte en bra idé att försöka träna din katt att använda sin kattlåda genom att erbjuda henne godsaker som du skulle göra en hund, eftersom många katter inte gillar uppmärksamhet medan de eliminerar. Däremot kan en professionell djurbeteendekonsult, som en certifierad tillämpad djurbeteendeläkare eller en styrelsecertifierad veterinärbeteendeläkare kanske hjälpa dig att utforma ett framgångsrikt omskolningsprogram eller motkonditioneringsprogram. Se vår artikel, Hitta hjälp för professionellt beteende, för information om att hitta en professionell djurbeteende.

Ibland kan det inte vara nödvändigt att omskola sig för att övervinna rädslor eller motvilja i papperskorgen. Här är några steg som du kan prova för att hjälpa din katt att lära sig nya trevliga associationer:

Flytta din katts kattlåda till en ny plats eller lägg till några kattlådor på olika platser samtidigt. Välj platser där din katt kan se vem som närmar sig från alla sidor som inte stöds av väggar. Dessa platser bör alså ha flera utrymningsvägar så att din katt snabbt kan lämna sin kattlåda om hon plötsligt känner sig orolig. Om möjligt, se till att barn eller andra djur som kan verka hotfulla för din katt inte kan komma nära hennes kattlåda.

Fyll kattlådorna en till två centimeter djupa med en kull som skiljer sig lite från ströet i lådorna som din katt undviker. Använd en finare eller grövre konsistens. Om du har använt doftströ, prova oparfymerat strö.

Testa att leka med din katt nära hennes kattlåda. Lämna även godsaker och leksaker som hon kan hitta och njuta av i det allmänna området som leder till hennes låda. Ställ dock inte hennes matskål bredvid lådan, eftersom katter vanligtvis inte gillar att göra sitt nära maten.

Om du har en långhårig katt, försök försiktigt och försiktigt klippa håret på hennes bakre del om du märker att det blir smutsigt eller tovigt under elimineringen. Mattning kan göra att håret dras när katten eliminerar. Det kan vara smärtsamt för katten och göra henne skrymmande av sin kattlåda.

Behandling för hushållsstress

Katter slutar ibland använda sina kattlådor när de känner sig stressade. Identifiera och, om möjligt, göra sitt alla källor till stress eller frustration i din katts miljö. Håll till exempel hennes matskålar fulla och på samma plats, håll hennes rutin så förutsägbar som möjligt, förhindra hunden från att jaga henne, stäng rullgardiner på fönster och dörrar så att hon inte blir upprörd av katter utanför. Om du inte kan göra sitt källor till stress, försök att minska dem. Använd sprayer eller diffusorer som ger ett syntetiskt feromon som har visat sig ha en viss effekt för att lindra stress hos katter.

Behandling för de katter som har problem eftersom det finns fler katter i hushållet

Ibland kan ett elimineringsproblem utvecklas till följd av konflikter mellan katter som lever tillsammans. Om du har flera katter och inte är säker på vilken katt som smutsar ner, prata med din veterinär om att ge fluorescein, ett ofarligt färgämne, till en av dina katter. Även om färgämnet vanligtvis inte färgar mattor, får det urin att lysa blått under ultraviolett ljus i cirka 24 timmar. Om du inte kan få eller använda fluorescein, kan du tillfälligt begränsa dina katter, en i taget, för att avgöra vilken som eliminerar utanför kattlådorna i ditt hem.

Om det finns en konflikt mellan dina katter och en av dem verkar stressad, skaffa ytterligare kattlådor på platser där den oroliga katten tillbringar större delen av sin tid. Se också till att tillhandahålla lämpliga viloplatser för varje katt. Det kan vara mycket användbart i hushåll med flera katter att skapa vertikala viloplatser på hyllor eller fönsterbrädor eller genom att köpa kattträd med flera abborrar. Det kan hjälpa att fördela resurser som mat, vatten, kattstolpar eller träd och kattlådor så att varje enskild katt kan använda dem utan att komma i kontakt med eller ha en konflikt med någon av de andra katterna. Att använda syntetiska feromonsprayer eller diffusorer kan minska allmän social stress i ditt hushåll.

Mediciner

Rådgör alltid med din veterinär eller en veterinär beteendevetare innan du ger din katt någon typ av medicin för ett beteendeproblem.

Mediciner kan ge ytterligare hjälp vid behandling av olämplig eliminering när beteendet är ett svar på stress eller ångest. Det är osannolikt att det kommer att vara till hjälp om din katt tar sig utanför sin kattlåda på grund av problem med skräphantering, en motvilja mot en viss typ av strö eller plats, en preferens för en viss yta eller plats, eller en fysisk oförmåga att använda boxen. Om du vill utforska det här alternativet, prata med din veterinär, en veterinär beteendeläkare eller en certifierad tillämpad djurbeteendeläkare som kan arbeta nära din veterinär. Se vår artikel, Hitta hjälp för professionellt beteende, för att hitta en av dessa proffs i ditt område

Vad man inte ska göra

Oavsett vad du gör för att lösa din katts elimineringsproblem, här är några saker att undvika: Gnugga inte din katts näsa i urin eller avföring. Skäll inte ut din katt och bär eller dra henne till kattlådan.

Stäng inte in din katt i ett litet rum med kattlådan, i dagar till veckor eller längre, utan att göra något annat för att lösa hennes elimineringsproblem.

Rengör inte olyckor med ett ammoniakbaserat rengöringsmedel. Urin innehåller ammoniak, och därför kan rengöring med ammoniak locka din katt till samma plats för att kissa igen. Använd i stället en produkt speciellt för rengöring av husdjursolyckor.

Funktioner att leta efter på den bästa kattlådan

Att hitta en kattlåda kan låta enkelt från början, men när du väl inser hur kräsen din nya katt är, kommer du att upptäcka att valet av rätt modell ofta baseras på flera faktorer. Även den största kattpersonen vill inte spendera mycket tid på att underhålla en kattlåda och ösa bajs. Medan de flesta katter har den naturliga instinkten att täcka sin urin och bajs med strö, kan andra bry sig mindre och lämnar sin avföring i osynlig vy. Det är där det kommer att vara praktiskt att köpa en kattlåda med huva eller en automatisk modell. Du måste också tänka på storleken på lådan, hur hållbar den är och vilken typ av strö den fungerar bäst med. Den här guiden kommer att täcka alla funktioner du behöver leta efter, hur du avgör om en box är rätt för din katt och varför det är så viktigt att använda en kattlåda i motsats till att låta din katt ha tillgång till utomhus.

Fördelar med äga kattlåda

Många nya kattägare kan krypa ihop sig vid tanken på att använda en kattlåda i hemmet, men faktum är att det finns många fördelar med att träna din katt att använda en kattlåda i motsats till att gå på framsidan eller bakgården.

Det finns många för- och nackdelar med att låta din katt göra sina affärer utomhus. Den absolut största är säkerheten. En katt som hålls inomhus hela tiden kommer att ha en betydligt längre livslängd, kommer inte att vandra iväg och utsätts inte för faror som inkluderar stöld, att bli påkörd av en bil eller att bli attackerad av ett större djur.

När du använder en automatiserad kattlåda behöver du inte oroa dig för att din katt sparkar ut skräp eller lämnar sitt bajs exponerad så att hela huset kan lukta. Eftersom den rengörs automatiskt, direkt efter att din katt har använt boxen, är den också mer hygienisk, eftersom din katt inte kommer att trampa i sin egen urin eller avföring och spåra den i hela hemmet.

En äldre katt kommer att vara mindre benägen att vilja gå ut för att göra sina affärer och kan börja olämpligt eliminera inomhus. Detta beror på att äldre katter är mer känsliga för varmare eller kallare utomhustemperaturer, så de kan vara ovilliga att göra den där iskalla resan ut till bakgården. De är också mer sårbara för vilda djur, yngre katter och hundar. Om en katt känner av några hot på gården, kommer den att vägra lämna huset och kan råka ut för en olycka inomhus. Katter är också ökända för att gå inomhus i händelse av dåligt väder, inklusive höga vindförhållanden, snö, snöslask och regn. Att lära din katt att använda kattlådan kan i grund och botten minska mängden smuts i hemmet och göra att din katt känner sig trygg och säkrare.

När du handlar efter en ny kattlåda till din katt finns det många faktorer att tänka på innan du köper. Först måste du välja en modell som är rätt storlek för din katt. Du vill inte välja en låda som är för stor för din kattunge eller en som har väggar som är för höga, vilket kan göra det svårt för åldrande katter att ta sig in och ut ur. Du vill också överväga hur mycket integritet en modell erbjuder. Vissa katter föredrar att gå i total avskildhet eftersom det kommer att få dem att känna sig säkrare och mindre benägna att bli överraskade av ett av barnen eller familjens hund när de försöker göra sina affärer. Om din katt gillar att gå i total avskildhet, bör du överväga att köpa en modell som kommer med huva.

Typer av kattsandlådor

Nuförtiden finns det många typer och stilar av lådor att välja mellan, inklusive självrengörande automatiska kattlådor, traditionella och huvor. Varje typ kommer med sina egna fördelar och nackdelar. I slutändan kommer det att vara en fråga om din katts preferenser och hur mycket du är villig att spendera på en kattlåda.

Automatiska lådor

Dessa modeller är populära av flera anledningar. En automatisk modell öser upp skräpet och tar bort klumpar och avföring så fort din katt går. Att köpa en av dessa innebär inte bara att du inte hela tiden behöver ösa lådan flera gånger om dagen, utan det hjälper också till att dra ner på de dåliga lukterna som kattlådor är kända för. Men det finns ett par nackdelar med den här typen av låda. För det första är de överlägset dyrast. Men om du letar efter en lågunderhållslåda är en automatisk modell det bästa alternativet. Sedan hatar vissa katter dem absolut. Vissa kommer att tycka att ljudet som maskinen gör när man öser skräpet är mycket oroande och på grund av detta kan de undvika att använda det. Det betyder att du har spenderat två eller tre hundra dollar på en kattlåda som ditt husdjur inte ens kommer att använda.

Traditionell

Dessa är i princip djupa fyrkantiga lådor gjorda av ett hållbart plastmaterial. Dessa modeller är mycket underhållsvänliga och kräver att du öser ur dem flera gånger om dagen för att minska lukten och uppmuntra din katt att fortsätta använda boxen. Vissa katter kommer att vägra att använda en smutsig kattlåda, så det är viktigt att du håller koll på regelbunden rengöring. En av de största nackdelarna förutom höga underhållsbehov är det faktum att katter tenderar att sparka ut skräp ur dessa lådor, så du måste sopa dig

p spridda strö ofta, för att skära ner på röran. Vissa typer av material kan också vara benägna att hålla fast vid lukter, så lådorna måste också blekas regelbundet för att bli av med urinlukten.

Huva

Lådor som kommer med huva är i grunden som traditionella kattlådor, de är bara utrustade med en topp som snäpper över kattlådan. Dessa huvor kommer inte bara att förhindra att skräp kommer överallt, utan de kan ge välbehövlig integritet för katter som längtar efter det. Vissa katter kommer dock att vara rädda för lådor med huvor och kommer inte in i en, så du måste ta bort huven och förlora alla fördelar som kommer med denna fantastiska funktion.

Antal katter

Om du har mer än en katt i hemmet bör du ha en kattlåda för varje katt, plus en extra. Detta fungerar vanligtvis för de kräsna katterna som vägrar att använda en box som en annan katt har använt, eller de vägrar att använda en smutsig box i allmänhet. När du har bestämt hur många lådor du behöver köpa kan du kolla in andra viktiga funktioner som storlek, material och mer.

Storlek

Du kommer att upptäcka att dessa lådor finns i en mängd olika storlekar. Om du har en kattunge, kom ihåg att de tenderar att växa snabbt, men att använda en dyr, större kattlåda kan vara mycket utmanande för dem eftersom de kan ha svårt att klättra över väggarna för att ta sig in i eller ut ur lådan.

Om du köper en låda som är för liten för din större katt, kan den av misstag få avföring över sidan av lådan, eller i vissa fall är katten så tung att de vänder på lådan. Detta kan göra dem rädda för att använda lådan i framtiden.

För att undvika olyckor eller möjliga säkerhetsproblem, se till att du väljer en modell som är ungefär en och en halv gång längre än din katt, med en design som är lika bred som längden. Detta kommer att ge dem mer än tillräckligt med utrymme.

Ingångar

Vissa modeller kommer att ha en entré på toppen av lådan, vilket hjälper till att minska skräp som rinner ut ur lådan eller spåras genom huset. Nackdelen här är att det kan vara utmanande för kattungar och äldre katter att använda.

Höjd

Väggarnas höjd kan också vara viktig eftersom katter som är äldre har svårt att ta sig fram och kan ha svårt att kliva över väggarna. Det kan också vara ett problem för kattungar. Dessa högre väggar är designade för att minska mängden skräp som kastas ut under användning, men de kan vara ett dåligt val om du har en katt med begränsad rörlighet eller en yngre kattunge.

Utrymmesbehov

En box bör placeras i ett lugnt område i hemmet, en som ger din katt den integritet de behöver samtidigt som den förhindrar att ditt hem luktar katturin eller avföring. Mät mängden utrymme du har tillgängligt för en kattlåda, oavsett om det är ett utrymme i ditt badrum eller ett litet utrymme i din tvättstuga, var sedan uppmärksam på lådans dimensioner för att säkerställa att modellen du väljer kommer att passa rätt.

Vanliga frågor om kattlådor

Vilket rum ska jag placera kattlådan i?

Katter föredrar tysta och intima hörn för att göra sina affärer ostört. Om du äger en terrass är svaret på denna fråga ganska självklart. Den idealiska platsen skulle vara badrummet eller ett annat tyst rum långt borta från vardagsrummet, matsalen eller köket.

Är kattlådor viktiga?

Att ösa bajs är den absolut minst favoritdelen med att äga en katt. Att hålla kattlådan ren kan vara allt från ett mindre besvär till en fruktansvärd syssla, beroende på flera faktorer. Men det måste göras för din katts skull och för att ditt hus inte ska lukta illa.

Kattlådor har förändrats en hel del under de senaste åren. Vi tar en titt på de mest populära designerna och lyfter fram några av våra favoritfunktioner.

I stort sett alla kattägare har sett eller ägt en vanlig kattlåda någon gång under sin livstid. Dessa kattlådor är icke-automatiska och har praktiskt taget inga krusiduller. Men de får jobbet gjort. Inom denna kategori finns det fortfarande en mängd alternativ att överväga, som storlek, vägghöjd, öppen eller täckt, materialtyp, sidoingång eller toppingång och diskrethet. Vissa av de snyggare icke-automatiska kattlådorna har siktningsmekanismer medan andra använder engångsbrickor.

På den billiga sidan kan du hämta en ganska anständig kattlåda för under 100 spänn. I den motsatta änden av prisspektrumet kan du betala så mycket som 1000 kr för en av dessa icke-automatiska kattlådor. Om du är villig att spendera över 1000 kr på en kattlåda, föreslår vi en automatisk kattlåda.

Hur många kattlådor behöver jag?

Tumregeln är att du ska ha tillräckligt med kattlådor för varje katt i huset, plus en. Så ett hushåll med 2 katter bör ha 3 kattlådor. För familjer med flera katter ökar priset snabbt. Om du inte är särskilt noggrann med att rengöra kattlådan, spela säkert och skaffa en extra kattlåda. Det är alltid bättre att ha för många än inte tillräckligt!

Hur stor ska min kattlåda vara?

Kattungar växer upp väldigt snabbt. Spara dig själv huvudvärken av att omedelbart behöva byta ut den där lilla kattlådan och börja med en stor. Större är nästan alltid bättre när det kommer till kattlådor. Om du snålar med storleken kommer du att få betala priset med olyckor och skräp som spåras över hela huset. Din katt ska ha gott om utrymme att vända sig om i kattlådan. Här är en tabell som jämför storleken och ströytan på våra högst rankade kattlådor.

Öppen, stängd eller något däremellan?

Det finns för- och nackdelar med att ha en sluten kattlåda. Det kan ta din katt lite längre tid att anpassa sig till denna typ av kattlåda. Eller så kanske du upptäcker att de faktiskt föredrar integriteten. Slutna kattlådor minskar mängden kattsand som spåras utanför lådan. De är mer effektiva på att fånga lukter. Och de är mer visuellt tilltalande än en öppen låda med sand. Men de kräver också ett extra steg när det kommer till städning. I de flesta fall måste du låsa upp locket för att ta bort toppen. Och om kattkullen är utom synhåll, kanske du inte är lika punktlig när det gäller att rengöra den regelbundet.

Det finns ett tredje alternativ – den högsidiga öppna kattlådan. Du får fördelen av minskad skräpspårning, men utan krångel med att behöva lossa och låsa på ett lock varje gång du rengör kattlådan. Om din katt har för vana att kissa när du står upp, kommer du definitivt att vilja hitta en kattlåda med extra höga väggar.

Vart ska ingången vara?

Några av de nyare slutna kattlådorna på marknaden är förstklassiga. Dessa kattlådor är ännu effektivare för att minska skräpspårningen. De är också bra för familjer med nyfikna hundar som har för vana att äta kattbajs. På grund av den ökade utmaningen med att gå in i dessa lådor, är kattlådor med toppingång kanske inte idealiska för stora katter eller äldre katter. Kattlådor med sidoingångar är de vanligaste och förmodligen det säkraste alternativet om du är osäker.

Vilken form?

Innan du köper en kattlåda, fundera över var du tänker lägga den. De flesta kattlådor är rektangulära eller fyrkantiga. De bättre tenderar att ta upp ganska lite golvyta. Det finns även några kattlådor på marknaden som är triangulära, så de passar bra i hörn. Din katt kommer sannolikt inte att bry sig om vilken form av kattlådan du väljer, så länge den är tillräckligt stor. Så det är upp till dig att välja mellan den rektangulära standardlådan och den platsbesparande hörnlådan.

Vilken typ av kattlåda borde jag köpa?

Så vad händer om du letar efter en kattlåda som kommer att göra dina skötseluppgifter enklare, men du är inte redo att betala några hundra dollar för att få en automatisk, självrengörande kattlåda? Vi ser nu några snygga kattlådedesigner på marknaden som kan vara den perfekta lösningen för dig.

Rullande kattlåda

Denna typ av kattlåda kräver mycket golvyta. För att rengöra denna kattlådan måste du rulla hela lådan cirka 180 grader åt höger och sedan tillbaka till dess ursprungliga position. Klumpat skräp samlas i en avfallslåda och det återstående rena skräpet kommer att passera genom silen.

Snurrande kattlåda

Den snurrande kattlådan följer samma sakprincip som den rullande kattlådan, men utan att det kräver ytterligare golvyta. Dessa kattlådor är upphängda klot som snurrar på en axel för att sålla skräp. För att manövrera ströspinnaren, vrid helt enkelt trumman moturs ett helt varv och återställ den sedan till sitt startläge. Avfallslådan fungerar som en sil som samlar upp fast material och låter rent skräp filtreras bort.

Sållande kattlåda

Det finns en hel del sålllådor på marknaden. Snarare än bara en enda låda, kommer detta siktsystem med 2 kapslar (en aktiv och en standby) och en siktskärm. Sållskärmen placeras ovanpå de 2 bo pannorna och sedan hälls strö över toppen. För att rengöra lyfts siktsilen ut och klumpat skräp samlas upp på skärmen. Rent skräp blir kvar i den aktiva lådan. Siktsilen placeras sedan i den tomma pannan och rent strö överförs från den aktiva lådan till lådan med sikten i. Det är faktiskt mycket enklare än det låter!

Entréhöjd

De flesta friska katter kommer inte att ha några problem med att komma åt någon av kattlådorna på marknaden. Men om du har en äldre, handikappad eller fet katt, vill du antagligen vara uppmärksam på höjden på kattlådans ingång. Eftersom att hoppa ofta är för svårt för dessa katter, vill du se till att ingången är tillräckligt låg för att din katt lätt ska kunna kliva in i lådan. Vi rekommenderar att du hittar en kattlåda med en ingång som är 12 cm upp eller lägre.

Ska en kattlåda vara snygg?

Så din katt kommer förmodligen inte att bry sig om färgen på sin kattlåda, men det kan betyda mycket för dig, speciellt om kattlådan kommer att vara ute i det fria. Vi har sett moderna kattträd, snygga skrapstolpar och designade kattmatsrätter öka i popularitet de senaste åren. Tack och lov har vi också stött på några ganska snygga kattlådedesigner som får kattägare att le.

Jag har flera katter. Hur många kattlådor behöver jag?

Regeln är en kattlåda per katt för vanliga kattlådor, plus en extra. Du bör dock rengöra dem dagligen. Om du inte har något emot att rengöra dem flera gånger om dagen kan du köpa färre kattlådor. Omvänt kräver fler kattlådor mindre frekvent rengöring. Storleken spelar också roll. Till exempel kan två katter dela en kattlåda i jumbostorlek.

Hur får jag min katt att använda kattlådan?

Omkring 54 % av kattägarna tror att de framgångsrikt har tränat sina katter att använda kattlådan. För att göra detta måste du först visa dem kattlådan. Sedan lägger du in dem efter måltider eller tupplurar och lämnar dem nära tills handlingen är gjord. Slutligen, se till att lägga “oavsiktligt avfall” i lådan för att visa din katt vart den ska gå och belöna framgång.

Hur ofta ska du rensa ur en kattlåda?

Helst bör du ösa ur en kattlåda en eller två gånger dagligen. Frekvensen beror också på hur många katter och kattlådor du har och deras storlek. Den fullständiga saneringen bör göras en eller två gånger i veckan, beroende på kullens kvalitet.

Är kattlådor med toppingång bra för din katt?

Eftersom kattlådor med toppingång tar mindre plats är de vanliga bland kattägare som bor i mindre lägenheter. Djurägare med flera husdjur föredrar också en låda med övre ingång eftersom det är den bästa hundsäkra kattlådan. De är också mer diskreta, har bättre luktkontroll och förhindrar olyckor.

Katter har inga problem med att använda kattlådor med översta ingång. Dessa kan dock vara möjliga nackdelar: Katter kanske inte gillar det, Det tar längre tid att torka, Du kan glömma att rengöra den, De är inte lämpliga för äldre, skadade eller överviktiga katter.

Vilken typ av kattlåda ska jag skaffa?

Nya kattägare har ofta problem med att välja rätt typ av kattlåda eftersom det finns så många typer och stilar tillgängliga. Tänk först på storleken på kattlådan du behöver. Större modeller är vanligtvis ett bättre alternativ, men de kanske inte fungerar för mindre katter eller kattungar. Om du har en yngre katt eller kattunge kan du köpa en traditionell låda och uppgradera till en täckt eller automatisk kattlåda när din katt har vuxit. De flesta katter brukar klara sig bra med huvaboxar, men om du märker att de vägrar att använda den kan du helt enkelt ta av huven och omedelbart förvandla den till en traditionell box.

Var ska jag placera en kattlåda?

Vissa katter är inte särskilt kräsna där deras box är placerad, medan andra kommer att behöva en box inställd i ett helt tyst rum i hemmet, en som erbjuder mer avskildhet. Om du inte är säker på var du ska placera en ny kattlåda, försök att experimentera. Om du märker att din katt vägrar gå in i tvättstugan för att använda sin kattlåda, på grund av ljudet från tvättmaskinen, sök då efter en lugnare plats i hemmet.

Varför kommer inte min katt att använda sin kattlåda?

En katt som inte använder sin kattlåda kanske undviker den för att den är smutsig, den gillar inte den typ av strö du använder, eller så är boxen placerad på en plats som är för öppen och högljudd. Om du har ändrat placeringen av lådan, vilken typ av strö du använder, och du håller dig på toppen av att ösa den, kan det vara dags att besöka veterinären eftersom olämplig eliminering också kan vara ett tecken på en underliggande sjukdom som t.ex. njursten eller en blåsinfektion.

Hur håller man koll på sina kattlådor?

Vikten av att ösa “avlagringarna” – både urin och avföring – ur din katts kattlådor minst en gång om dagen kan verkligen inte överskattas. Flera studier (som den här) har visat att katter rutinmässigt och starkt föredrar rena kattlådor framför de som redan har “grejer” i dem. När allt kommer omkring, skulle du föredra att använda en nyspolad toalett, eller mestadels full Porta Potty?

En anteckning om “självrengörande” kattlådor: Tillräckligt många katter är livrädda för buller och rörelser som dessa saker gör för att rekommendera att de inte används. Lägg till det vikten av att faktiskt se trenderna i vad din katt slänger ut – som “självrengörande” lådor berövar dig – och du kan se varför jag vanligtvis inte är ett stort fan av dessa typer av automatiska lådor.

Ska man ”lådträna” sin katt?

Till sist vill jag göra en snabb anteckning om att träna din katt att använda en mänsklig toalett: gör det inte. Du kanske inte är förtjust över möjligheten att ösa kattens kattlåda, eller någon aspekt av att ha en kattlåda i ditt hem, men innan du tänker på att träna din katt på toaletten, ta en stund att överväga konsekvenserna.

Hur håller man koll på sina kattlådor?

Vikten av att ösa “avlagringarna” – både urin och avföring – ur din katts kattlådor minst en gång om dagen kan verkligen inte överskattas. Flera studier (som den här) har visat att katter rutinmässigt och starkt föredrar rena kattlådor framför de som redan har “grejer” i dem. När allt kommer omkring, skulle du föredra att använda en nyspolad toalett, eller mestadels full Porta Potty?

En anteckning om “självrengörande” kattlådor: Tillräckligt många katter är livrädda för buller och rörelser som dessa saker gör för att rekommendera att de inte används. Lägg till det vikten av att faktiskt se trenderna i vad din katt slänger ut – som “självrengörande” lådor berövar dig – och du kan se varför jag vanligtvis inte är ett stort fan av dessa typer av automatiska lådor.

Tvätta, skölj, upprepa

För att undvika ansamling av inbakat skräp, fekalt material och bakterier, försök att tvätta och fylla på en komplett kattlåda ungefär en gång i månaden. Använd tvål och vatten för att rengöra lådorna men använd inte blekmedel eller andra starka rengöringsmedel. Lukten av blekmedel och andra kemikalier kan få din katt att undvika sin box även efter att den är ren. För att avsluta, torka lådorna och lägg till färsk strö. Beroende på antalet katter du har och hur illaluktande och stökiga de är, kan du behöva göra kompletta ströbyten mellan dessa månatliga tvättlådor, eller tvätta kattlådorna oftare.

Håll utkik

Förändringar i din katts urinering och/eller avföring kan vara några av de tydligaste tecknen på vissa sjukdomar och andra medicinska eller beteendemässiga tillstånd. Det är därför det är så viktigt att du övervakar antalet och storleken på urinklumparna och avföringsavlagringarna i din katts kattlådor varje dag när du öser dem.

Om du märker förändringar i din katts kattlåda, här är några potentiella orsaker:

 • Urin: fler klumpar/större storlek
 • Diabetes
 • Hypertyreos
 • Njursvikt (tidigt)
 • Njurinfektion

Urin: färre klumpar/mindre storlek

 • Överhängande urinvägsobstruktion
 • Blåsinflammation (“cystit”)
 • Urinvägsinfektion
 • Uttorkning
 • Din katt kanske också kissar utanför sin box

Avföring: mer avföring/större storlek/lösare

 • Förändring i kosten
 • Tarminfektion
 • Inälvsmaskar
 • Pankreatit
 • Matallergi

Avföring: mindre avföring/mindre storlek/fastare

 • Förstoppning
 • Uttorkning
 • Matsmältningsobstruktion
 • Din katt kan också bajsa utanför sin låda

Hur mycket strö bör jag använda och vilken typ?

Att fylla kattens kattlådor är för det mesta enkelt, men det finns några saker du bör veta för att få rätt inställning för din katt.

Typ av kull: Först måste du naturligtvis välja din katts kull. Med tanke på alla alternativ och coola marknadsföringsbuzzwords där ute, har jag dedikerat en hel artikel för att hjälpa dig hitta den kull som är bäst för just din katt. Generellt sätt så brukar..

 • Katter tenderar att föredra fina partikelströ framför stora pellets
 • Du bör undvika doftande kullar
 • Använd en dammfattig strö för att undvika att irritera din katts känsliga näsa och lungor.

Hur mycket strö som ska användas: Rätt djup av strö för din katts box beror på deras preferenser och grävvanor, dina skräpvanor och vilken typ av strö du använder. Du kan komma undan med en tum eller två i lådan för katter som inte gräver massor, om du är flitig med att ösa flera gånger om dagen och om ströet klumpar sig fast och snabbt. Men det är idealiska underhållsförhållanden för kattlådor och, även då kanske 2 till 5 cm av strö inte räcker. För att spela säkert rekommenderar jag att du börjar med 5–8 cm strö i varje låda och sedan justerar efter behov och fyller alltid på för att behålla det djupet.

Du kan överväga att locka strö: För kattungar som precis håller på att lära sig att använda sina kattlådor, kanske du vill lägga till lite kattlådor. Denna tillsats kan också vara användbar för att hjälpa en katt som tidigare tränats i kattlådan att bli kär igen i sin kattlåda – men med dessa killar är det också viktigt att få dem undersökt av din veterinär för att säkerställa att det inte finns någon medicinsk orsaken som fick dem att överge sin kattlåda i första hand.

Slutsats

Den bästa kattlådan hjälper till att minska lukter och regelbunden städning. Det bör vara prisvärt, så att du kan köpa mer än en, om du har flera katter i hemmet, och det bör också fungera med din livsstil, vilket innebär att om du är för upptagen för att ösa ur en kattlåda eller sopa upp skräp, då gå till en automatisk modell eller en med lock. Jag är övertygad om att du kommer att hitta rätt modell för dig och din katt i vår tabell. Nu när du vet mer om fördelarna med att träna kattlådan husdjur och funktionerna att leta efter, bör du inte ha några problem med att hitta den perfekta boxen, en som kommer att möta din katts specifika behov och en modell som inte kommer att vara alltför dyr.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top