Den bästa hundselen 2024 – Test av olika hundselar

Bästa hundselen 2024

De som har mycket erfarenhet med hundar vet att bara koppel och halsband ibland inte är nock för att få stopp på en energirik hund som inte orkar vänta vid övergångsstället.  Att använda en hundsele är fantastiskt då hunden drar mindre samtidigt som du tar bort smärtsamt tryck från hundens nacke.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra hundsele på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken hundsele som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem hundsele så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa hundselen. Det är just därför som jag här på alltfördjur.se har skapat en tabell med de bästa hundselarna som finns att tillgå. För att garantera att jag endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till mina läsares förväntningar har jag gjort grundlig forskning om alla hundselar som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har jag kunnat ta fram den bästa hundsele inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test hundsele 2024

Som jag nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa hundselen på nätet. När du letar efter den bästa hundselen finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa hundselen enligt min forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en hundsele efter just dina behov så har jag skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa hundselen för dig:

 • Material
 • Storlek
 • Justerbarhet
 • Fickor
 • Typ
 • Säkerhet

Material

Du hittar flera olika materialalternativ att välja mellan, inklusive nylon, bomull och polyester. Selar gjorda av nylon sägs vara de mest hållbara och mer andningsbara än en sele gjord av polyester.

Polyester

Är ett tufft material, med lite stretch, men det andas inte särskilt mycket. Bristen på andningsförmåga kan göra detta material till ett dåligt val för djurägare som bor i varmare klimat eller för aktiviteter som jogging.

Nylon

De flesta toppmodeller är gjorda av ett tjockt nylonmaterial som kan hittas i en mängd olika färger. Nylon är mycket slitstarkt och andas, vilket är anledningen till att det är den mest använda typen av material för selar.

Mjuk Mesh

Meshselar andas, lätta är ett bra val för den mycket aktiva hunden eller för varmare klimat. Soft mesh är ett utmärkt val för valpar, hundar med känsliga halsar och leksaksraser.

Storlek

Med en sele är rätt storlek allt. En dåligt passande sele kan göra att en hund lätt glider ur den och springer efter den. En sele som sitter för hårt kan orsaka skav och sår. Innan du börjar handla efter en ny modell, mät först din hund runt bröstet och axlarna. När du handlar online efter en sele, ta en titt på tillverkarens storlekstabell, som inkluderar mått och storleksrekommendationer, baserat på rasstorlek. Om selen sitter korrekt bör du kunna glida ett par fingrar mellan selen och din hunds hud.

Justerbarhet

En modell som är mycket justerbar är ett måste. Många modeller låter dig lossa eller dra åt remmarna för att ge en säker och bekväm passform. En sele som är mycket justerbar kommer också att förhindra att din hund lätt backar ur en sele och flyr. Att hitta en modell som är mycket justerbar på flera områden kommer att vara viktigt för att ge en passform som kan tillåta dem att röra sig bekvämt utan skav, sår, utslag eller allmänt obehag. Som ett minimum bör du kunna justera selen runt halsen och bröstet.

Fickor

Du kommer också att stöta på några modeller som har en ficka eller två. Fickor är vanligtvis inte ett måste för en sele, men om du tar med ditt husdjur på en lång vandring eller på en campingtur, kommer fickorna att vara praktiska och kan låta dig förvara en hopfällbar vattenskål, godsaker och dina personliga saker.

Typ

När du väl har bestämt dig för att använda en sele är nästa steg att bestämma vilken som är bäst för din hund. Dessa selar har en mängd olika funktioner som kan hjälpa dig att välja rätt.

Back-Clip

En back-clip sele är utrustad med en D-ring som är fäst på baksidan. Denna design är förmodligen den vanligaste och den är bekväm och enkel att använda för de flesta husdjur. D-ringfästet placerar kopplet långt bort från luftstrupen, så det är ett utmärkt val för små hundar.

Men nackdelen med denna stil är att den ger användaren mindre kontroll och kommer inte att avskräcka ett husdjur från att dra. Så om du har en stor hundras som drar dig över hela grannskapet eller en hund som gör utfall under en promenad, då vill du föra denna stil vidare.

Front-Clip

En främre clipsele är inte riktigt lika vanlig som en ryggklämma, men att använda en av dessa selar ger flera fördelar, särskilt för hundar som är benägna att dra. Placeringen av D-ringfästet gör det svårare för en hund att dra sin ägare dit de vill. Placeringen av koppelpunktsfästet kommer att dra hunden mot ägaren istället för framåt, om användaren drar tillbaka i kopplet för att sakta ner en hund. Detta ger ägaren mer kontroll under en promenad. På grund av detta är främre clipselar vanligtvis gynnade av hundtränare för personer med hundar av stora raser. Nackdelen med denna sele är att det är mer sannolikt att det trasslar sig runt ett husdjurs ben.

Dual-Clip

En sele i stil med två klipp kommer att erbjuda det bästa av två världar. Medan den bakre klämman vanligtvis är det fäste som används för att avslappnat guida en hund på en promenad, kan man lita på den främre klämman när en hund börjar dra. Kombinationen av den främre och bakre klämman gör att husdjursägare kan byta från det främre till det bakre fästet när en hund har bemästrat hur man inte ska dra. Det finns dock några nackdelar med denna stil. Dubbla fästselar är ofta dyrare jämfört med de andra alternativen. Men om du behöver extra kontroll över ditt husdjur under en promenad så är denna typ av sele värd varenda krona.

Väst

En västsele är ofta kraftigt vadderad på bröstet och har en enkel design som gör att du enkelt kan ta på den här selen och justera den för perfekt passform. De flesta modeller kommer dock att ha en klämma på baksidan, vilket gör dem till ett dåligt val om du har en hund som är en avdragare.

Säkerhet

Ett halsband kan skapa påfrestningar på en hunds luftrör. I vissa fall kan kragar också orsaka onödig belastning och tryck på ryggraden. Att använda en sele istället för en choke-kedjekrage kan pr Händelseeffekten, kvävning och andningssvårigheter som en hund kan uppleva när den försöker dra dig framåt snabbt. Dessutom är hundar av små raser mer benägna att få luftrörsskador än hundar av stora raser. Trycket som läggs på luftstrupen kan få oväntade konsekvenser som luftrörskollaps, mjukdelsskador, blåmärken och ökat ögontryck. Tryck från krage kan också leda till muskel- och skelettproblem.

Lista över de bästa hundselarna 2024

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Vad du bör tänka på innan du köper en hundsele

Selar finns i en mängd olika stilar och är designade för olika användningsområden. Tänk på följande innan du köper en hundsele:

Bekvämlighet. Är den designad för att din hund ska känna sig bekväm när den används? Undviker den att sätta press på halsen och nacken?

Kosta. Är det överkomligt? En sele är en investering, så gör inte det lätta köpet. Men du bör kunna hitta ett bra alternativ till ett rimligt pris.

Stil. Din hund kanske inte bryr sig om hur den ser ut, och användbarhet bör vara ditt primära mål när du väljer en sele. Men det betyder inte att du inte kan leta efter något som tilltalar ögat!

Vilken typ av hund du än har, det finns en sele som passar dem!

En sammanfattning av de olika typerna av hundselar som finns tillgängliga. Här är vad har att säga om dem:

Västselen

Västselen är min favorit för hundar som inte drar. Om din hund är en avdragare, hoppa över det här avsnittet och gå direkt till det med antidragselar. Framför de webbselar eftersom de sitter bekvämt som ett plagg och är mindre benägna att skava under armhålorna.

Nätselar

Om du hellre vill använda en webbsele fungerar det bäst om din hund inte är en avdragare. Egentligen finns det inget märke som är så mycket bättre än något annat. Oavsett vad du väljer ska selen sitta åtsittande men ändå låta dig passa bredden på två fingrar mellan den och din hunds kropp.

Dragsäkra selar

De flesta selar fästs i en ledning på baksidan av din hunds nacke eller längre ner på ryggraden. Detta fungerar bra för vissa hundar, men om du har en avdragare, kommer det att få den fruktade “motståndsreflexen” att sparka in om du klipper av din ledning. motsatt riktning. En sele som klämmer fast baktill, till exempel västselen ovan, uppmuntrar din valp att komma i kontakt med sin inre slädhund, vilket inte precis resulterar i en skön, avkopplande promenad. Att klippa av ledningen vid bröstet hjälper till att komma runt “motståndsreflexen”.

Nu istället för att känna ett drag, känner hunden en sorts barriär när den försöker trycka framåt, vilket saktar ner honom. Jag tycker att detta har en rent magisk effekt på en ganska stor andel av hundarna; man sätter på sig en antidragsele en d plötsligt går din hund vackert i ledningen.

Dragfri sele med klämmor fram och bak

Vissa har clips på både fram- och baksidan. Eftersom dessa selar är försedda med simhud (mot en mjuk väststil) bör du vara noga med att se efter eventuella skav eller håravfall som kan uppstå under armhålorna. Ta alltid av selen när din promenad är över.

Antidragselen kan passa obekvämt på vissa hundar och hänga lågt längst fram på bröstet även efter att du har justerat remmarna. För att komma runt detta, håll selens ögla mot öglan på din hunds halsband och fäst sedan ihop de två med din ledning.

Bromsselen

Huvudbromsaren är ett utmärkt alternativ för reaktiva hundar, mycket starka eller stora hundar, hundar som promeneras av barn eller vuxna med begränsad styrka, eller hundar som drar men för vilka anti-dragselen gjorde det gör ingen stor skillnad. Huvudgrimman fungerar på samma princip som grimman på en häst: när du har kontroll över den känsligaste delen av din hunds kropp behöver du inte använda mycket kraft.

Huvudgrimman glider över näsan, fästs bakom öronen och fästs i en ledning under hakan. Det är inte ett nosparti! Din hund kommer fortfarande att kunna öppna munnen och till och med bära en boll.

Det finns dock ett stort fel med denna modell: väldigt få hundar gillar faktiskt grejen när de stöter på den för första gången, eftersom den känns obekväm och begränsande. Läs vårt avsnitt om “hur du vänjer din hund vid en sele” nedan för att ta reda på hur du får dem att känna sig bekväma med en huvudgrimma. Och om du gillar att ta med dig din hund i bilen och vill hålla din bästa vän säker, kolla in vår artikel om de bästa selarna med säkerhetsbältesfunktioner.

Hur mäter man en hund för en sele?

När du väl har bestämt dig för att skaffa en sele är nästa sak att ta reda på hur du får rätt storlek för din hund. Det är ingen hemlighet att hundar finns i många olika former och storlekar. Olika raser (och även hundar inom samma ras) har olika kroppsformer så att ta några mätningar är vägen att gå. Du kan inte lita på vikten ensam eftersom en brittisk bulldog på 25 kg kommer att ha en annan passform än en vinthund på 25 kg.

Olika selar kräver olika mått för en korrekt passform men följande mått kommer att vara användbara till att börja med (använd ett flexibelt tygmåttband för bästa resultat):

Nacke. Vira tejpen runt den tjockaste delen av din hunds hals – precis ovanpå axlarna, inte den smalare delen där halsbandet sitter – och ta det måttet.

Vikt. Många selemärken använder vikt för att vägleda storleken. Om din hund är ovillig att gå på vågen, väg dig först, plocka sedan upp din hund och gå dit tillsammans. Skillnaden kommer att vara vikten på din hund.

Hur du vänjer din hund vid en sele

En sele, för hundägare, kan verka överväldigande, men för hundar kan det verka rent av läskigt i början! Du kommer att ha mycket lättare att få din hund att bekvämt bära en hundsele eller en huvudgrimma om du introducerar den långsamt för den och blir okänslig när du går. Om du tar på dig selen från dag ett och försöker gå ut med din hund med den, kommer de med största sannolikhet att ägna hela tiden åt att försöka få av den, och när de inte gillar den, kommer det att bli mycket svårare att få din hund att ändra sin uppfattning.

Börja istället med att lära din hund att underbara saker händer när selen eller grimman dyker upp (d.v.s. dra den från en hylla eller bakom ryggen och genast belöna dem med beröm och godsaker eller lek). Låt din hund känna lukten av det – du kan också sätta en godbit på selen och låta din hund äta av den. Om selen har ett spänne kan du öppna och stänga spännet, vilket ger hunden en godbit när den klickar. När de börjar njuta av selens utseende, rör försiktigt din hund med den och beröm varje gång den tar kontakt. Du kan sedan börja långsamt placera den på dem, börja med att skjuta den över näsan och belöna dem om och om igen tills de är bekväma, sedan gå vidare till att fästa den bakom öronen, fästa ledningens vikt och så småningom ta din hund på promenad.

De flesta hundar som inte gillar att bära sele är vanligtvis känsliga för vissa områden som berörs. För att bekämpa detta, stryk din hund på de områden som selen kommer att vidröra. För vissa hundar kan det ta några veckor innan den börjar känna sig bekväm. Om din hund backar eller nappar i dig är det ett tecken på att du rör dig för snabbt och behöver sakta ner.

Läs också >>> Bästa Fågelmataren

Hur du sätter på en hundsele

Selar kan se svåra att sätta på din hund till en början, men du kommer att få kläm på det. Så här sätter du på dig din hunds sele.

Hur man tar på en västsele

 • Dra resten av västen mellan frambenen och fäst i remmarna på båda sidor. För vissa märken kommer det bara att finnas en klämma på ett av remmarna.
 • Kläm fast ledningen till D-ringen på hundens rygg.

Det finns många olika stilar av västselar, inklusive de som har vaddering på bröstet och ryggen. Se till att lägga den längre delen av vadderingen på bröstet och den kortare delen på ryggen.

Hur man sätter på en front-clip sele

 • Justera den så att kopplingsringarna sitter ovanför och bakom din hunds axel, och D-ringen är placerad i mitten av bröstet.
 • Dra den långa remmen under magen bakom deras framben och klämma igen.
 • Se till att selen inte är ut och in och att alla etiketter är vända utåt

Fäst ledningen i D-ringen på framsidan av hundens bröst. Vissa märken kan ha två fästringar, en fram och en bak. Se till att den långa remmen är fäst under magen bakom båda frambenen – inte mellan benen.

Hur man sätter på en instegssele

 • Placera en framtass i varje öppning.
 • Dra selen uppåt så att den sitter säkert runt hundens bröst och axlar, och fäst selen mitt på ryggen.
 • Ledningen klämmer igenom båda ringarna på hundens rygg.
 • Dessa ringar ska placeras ovanför klämman, inte under den.

Hur man ser till att en hundsele sitter ordentligt

Se till att remmarna är justerade för att ge en åtsittande passform men ändå låta dig passa bredden på två fingrar mellan dem och din hunds kropp. En illasittande hundsele kommer inte bara att göra din hund väldigt obekväm, utan det kommer också att försvåra träningen. Tecken på en dålig passande hundsele inkluderar:

 • Din hund kan slingra sig fri.
 • Din hund motsätter sig starkt att gå.
 • Bakstycket på selen roterar från sida till sida.

Olika hundar behöver olika typer av selar, så oroa dig inte om det tar lite tid att välja rätt. När du väl har hittat den perfekta selen för din hund kan du och din hund se fram emot att utforska sevärdheterna och dofterna på din gata, din hundpark och vidare med en glad hund i släptåg.

Olika variationer av hundselar

Med så många olika typer av hundselar på marknaden kan det bli förvirrande att välja den perfekta för din hund! Den största fördelen med att använda en sele framför ett traditionellt halsband för promenader är att minska trycket på din hunds hals, vilket potentiellt förhindrar skador på luftstrupen. Detta är särskilt viktigt med mindre hundraser, och om din hund tenderar att dra.

2 huvudtyper av hundselar

Det finns två primära typer av sele du kommer att se på djuraffärshyllorna. Den största skillnaden? “Ringen” placeringen för var kopplet hakar fast.

Back-Clip Sele

Back-clip selen är kanske den vanligaste. En hunds koppel klämmer fast i en ring på baksidan av selen. Det kan vara vid nacken eller det kan ha en ring längre ner på ryggraden – eller båda.

Fördelar

 • Perfekt för små hundar
 • Minskar trycket på luftstrupen
 • Lätt att sätta på din lurviga följeslagare
 • Bekväm för din hund att bära
 • Mindre chans för en hunds ben att trassla in sig i ett löst koppel

Nackdelar

Mindre kontroll om din hund drar – speciellt om den är stor och stark. För en hund som drar gör ryggklämman det lätt för honom att dra dig med, som om du är en vagn bakom honom. Om din hund behöver lära sig korrekt koppelsätt, kanske du vill prova ett annat alternativ.

Front-Clip Sele

Den Front-clipselen ger dig kontroll under promenader. Kopplet är fäst i en ring på framsidan av hundens sele, vid hans bröst. Om din hund börjar rycka och dra medan du går, kommer en frontklämma inte att tillåta honom att fortsätta röra sig framåt. I stället kommer han att omdirigeras och tvingas svänga runt mot dig. Det borde inte ta särskilt lång tid att få meddelandet – att han inte kommer att dra någonstans. Innan du vet ordet av kommer du och hunden att ha mycket roligare promenader.

Fördelar

 • Du har mer kontroll
 • Motverkar de hundar som drar

Nackdelar

Hundens ben kan lätt trassla in sig i ett löst koppel

Dual-Clip-sele

Låt oss kalla den här den bästa av två världar eftersom, med ett dubbelklipp, finns det klämmor fram och bak. Denna typ används ofta av hundtränare. De fäster båda klämmorna på en gång – bakre klämman tjänar till normal promenad och den främre klämman möjliggör omedelbar kontroll om hunden börjar dra.

Fördelar

 • Överlägsen kontroll

Nackdelar

 • Dyrare

Stil

Nu när du är bekant med typerna av selar, låt oss prata om stilar. Det finns flera stilar, och inom varje stil kommer du att märka att det finns många varianter.

Väst Sele

Västselen är ett bekvämt och säkert alternativ som finns i en mängd olika stilar. Västar tenderar att vara vadderade, vilket minskar risken för skav under armarna. De kan ha ett bak-, front- eller duellklämma och de är ett utmärkt val för små hundar.

Step-In sele

Precis som namnet antyder sprider du selen på golvet och din hund kliver in. Sedan drar du båda sidorna upp och runt din hunds bröst och klämmer ihop den. Step-in selar har vanligtvis en back-clip-fäste.

Vadderad bröstsele

Denna sele efterliknar instegsselen. Skillnaden är att bröstplattan är vadderad.

Romersk sele

Om du har en hund som gillar att vicka ur sin sele kan den romerska selen vara valet för dig. Denna typ av sele håller trycket borta från luftstrupen och hämmar en hunds förmåga att backa ut. Det är ett utmärkt val för din lilla Houdini! Selen glider över huvudet, sedan kliver hunden in med en fot och den återstående remmen lindas runt hundens omkrets. Den clips upptill för en bakre clip-fäste. Se denna process i aktion:

Träningsselar

Halti är en träningssele som fungerar i kombination med ett traditionellt hundhalsband. Det ger den ansvarige full kontroll. Det finns två ledningsfästplatser. En i fronten, som gör att föraren kan styra och styra promenaden genom att kontrollera bröst- och axelriktning, och fästet i ryggen som förhindrar drag. En dubbelsidig ledning ger den bästa kontrollen.

Säkerhet och passform

Det är viktigt att se till att din hunds sele är av hög kvalitet och sitter korrekt. En dåligt passande hundsele kan orsaka smärta och skada. Selen ska sitta åtsittande, men inte för hårt eller för löst. Du bör kunna passa två fingrar mellan din hunds kropp och hans hundsele – inte mer. Lösare än så kan din hund backa ut eller vicka loss och fly. Se till att det INTE finns skavda eller kala områden runt armhålorna.

 • Mätning och dimensionering
 • Med ett mjukt tyg måttband
 • Mät den tjockaste punkten runt din hunds hals (där ett halsband normalt skulle sitta)
 • Mät hundens tjocklek – området bakom axlarna vid den största delen av bröstet

Vilken hundsele man bör välja

Valet beror på några avgörande faktorer, särskilt om du har en växande hund vars mått ska övervakas. De första delarna att tänka på när du väljer rätt sele är storleken på hunden och rasen. Dessa aspekter hjälper dig att identifiera morfologin hos djurets kropp, bestående av muskelmassa, anatomisk form, rygglängd och pälstjocklek. Denna startinformation är nödvändig eftersom selen måste sitta bra, sitta åtsittande och samtidigt lämna hunden fri att göra alla naturliga och dagliga rörelser: springa, gå, stretcha och sitta. På marknaden säljs selar baserat på en kategorisering: selar för små, medelstora och stora hundar.

Storlek

Som förväntat, baserat på storleken på hunden kan du välja storleken på selen, som vanligtvis också är justerbar, så att din hund kan bära den perfekt.

Haklapparna för små hundar, som chihuahuas eller possums, är mjuka och lätta, annars riskerar de att väga den lilla hunden, förstöra håret och irritera huden.

Om du måste köpa en sele till en medelstor hund måste du dock vara uppmärksam på hundens byggnad och styrka. Om det till exempel är en braccoid eller en retriever är det alltid bättre att välja mer motståndskraftiga material som förstärkt nylon.

Detsamma gäller selar för stora hundar, välj alltid bra och motståndskraftiga material som tål din hunds styrka. Tänk också på att stora hundar applicerar en större kraft på selen än den som produceras på halsbandet, på grund av dess omslutande konformation.

3 typer av selar

I stora butiker, specialiserade på försäljning av husdjursprodukter, kan du hitta alla typer av selar på marknaden.

sele i romersk stil med H

H-selen är uppbyggd av två cirklar, en i nacken och en annan som omger baksidan av bålen. De två cirklarna är sammanfogade tack vare två remmar, gjorda av samma material som cirklarna, en placerad på hundens rygg och den andra passerar mellan de två frambenen. På grund av sin form är den lämplig för både små eller medelstora vuxna hundar och valpar, samt är den en utmärkt hundsele för hundar som drar.

Fördelarna med denna produkt ligger i strukturen. Designad för att inte skada hundens hållning och inte utöva tryck på känsligare punkter som armhålorna, garanterar H-modellen en jämn fördelning av spänningar tack vare de två väl åtskilda banden och fästet av kopplet placerat i mitten av hundens snabel.

Innan du köper en hundsele i romersk stil av rätt storlek är det viktigt att veta längden på din hunds rygg, för att hålla fästpunkten i djurets tyngdpunkt.

Svensk Y-sele

Denna selemodell är uppbyggd av två omkretsar, en lindar runt bröstet och den andra runt bröstet, som går samman i en enda fästpunkt på hundens rygg. Till skillnad från den tidigare har den därför inget extra band på baksidan.

Y-selen utövar tryck på bröstområdet medan ditt husdjur drar i kopplet, detta är en mycket viktig aspekt eftersom bröstkorgen är en definitivt starkare och mindre känslig del av hunden, jämfört med halsen, som skyddar den från eventuella skador som orsakas. av plötsliga slag och mycket kraftiga ryck.

Fördelen med denna hundsele representeras av positionen för det främre bandet som, som är mycket nära nacken, gör att det kan skicka varnings- och avskräckande impulser till hunden. Slutligen är den svenska selen väldigt lätt att ta på och har bara en klämma att fästa på bröstremmen.

På grund av dess konformation rekommenderas detta sele för stora hundar och vuxna hundar.

X-formad skulderbladshaklapp

Denna sele är sammansatt av två halvomkretsar av tyg som håller hunden under nacken och under armhålorna, förenade mellan skulderbladen där stängningskroken och koppelfästet finns.

Den X-formade selen släpper faktiskt all spänning i en mycket smal punkt på djurets kropp: skulderbladen. Dess användning rekommenderas faktiskt inte starkt för hundar som drar kraftigt eftersom de leder till att djuret öppnar armbågarna och förstör dess hållning, vilket i det långa loppet orsakar potentiella skador på lederna på frambenen.

Slutligen, genom att utöva tryck under armhålorna, orsakar det håravfall på grund av skavning, hudinflammation och överdriven stimulering av körtlarna.

Selar med handtag och fickor

Selen med handtag gör att djuret kan lyftas och tjänar till att blockera det omedelbart om det fastnar av instinkt; det är också användbart när det gäller äldre hundar för att underlätta lyft, till exempel för att sätta sig i en bil eller gå i trappor, men också för att avlasta hunden om den har patologier i höfterna.

Haklappen med fickor är väldigt bekväm, speciellt när du går på sport med din fyrbenta vän. Oavsett detta, bör du köpa en som har minst ett par av dem, användbar för att bära dokument, nycklar och lite småbitar till din hund.

Förutom mångfalden av modeller som finns på marknaden, för att välja den bästa selen måste du också ta hänsyn till materialet med vilket den gjordes och vilken användning du vill göra av den.

Material och hållbarhet

En av variablerna som leder till att man väljer rätt hundsele är verkligen materialet som den är gjord med. Denna aspekt avgör dess kvalitet, vilket garanterar säkerhet för dig och din bästa vän under utomhuspromenader, och hållbarhet.

Kom ihåg att ditt val måste styras av storleken på hunden och det syfte du använder selen för.

Det finns selar lämpliga för små hundar som inte drar, vanligtvis har låga kostnader och är gjorda av lätta material som nylon, som absolut inte håller länge.

Om du å andra sidan behöver en hundsele för en medelstor eller stor hund, och ännu mer om du behöver en tävlings-, vandrings- eller bästa hundsele för vandring, måste du orientera dig på mer motståndskraftiga modeller och produkter med tunga material och stickade tyger. Dessa material håller länge och klarar av ogynnsamma väderförhållanden, samt tål frekvent tvättning.

Vissa selar är utrustade med reflexremsor, både på bröstet och på ryggen, ett mervärde utformat för att säkerställa hundens säkerhet, speciellt på vintern när det blir tidigt mörkt. Reflexbanden hjälper faktiskt till att hålla ett öga på hunden och hjälper andra att uppfatta dess närvaro.

Kom ihåg att oavsett motstånd och varaktighet måste selen först och främst vara bekväm för din hund, den måste andas, speciellt om den bärs under lång tid, och få djuret att känna sig bekväm även för att undvika avslag.

En jämförelse mellan halsband och selar

Träning

I en idealisk värld är det bäst om din hund inte drar i första taget. Bra tidig träning kan lära din hund att respektera halsbandet och ledningen och gå till häl med endast en lätt spänning i ledningen eller kopplet. För etablerade avdragare finns halsband som är utformade speciellt för att dra ihop sig och orsaka obehag när hunden drar. Men dessa ersätter inte bra hantering och träning och kan orsaka skador i sig.

Tips för att stoppa din hund från att dra

Här är några enkla självhjälpstips som du kan använda för att försöka minska att din hund drar i kopplet.

 1. Låt dem springa runt innan träning

Om din hund är särskilt högljudd och upphetsad, låt den få en rejäl springa av ledningen. Detta förbrukar lite energi innan du försöker lära dem att bete sig på ledningen

 1. Introducera ledningen gradvis

Om din hund fortfarande blir upphetsad vid åsynen av ledningen är det värt att lägga några dagar på att bara introducera det. Försök sedan insistera på ett lugnt beteende innan du ens försöker göra något annat. Belöna allt gott beteende med en goding

 1. Börja med att gå långsamt på en lös ledning

Planen är att när du låter hunden tyst acceptera bindningen av snöret, för att uppmuntra hunden att gå långsamt på löst lina. Om du går för snabbt kommer det helt enkelt att uppmuntra egenskapen du försöker radera. Att gå långsamt på en slack ledning bör belönas – så gott om korta intervaller varvat med belöning

 1. Stanna när de drar. Säg åt dem att vänta.

Om hunden drar, sluta. Ta ett steg tillbaka eller vänd dig om. Be honom gå tillbaka till din sida och vänta, detta beteende belönas inte

Tyvärr är hundar som upphetsade barn. De vill nå föremålet för sin önskan; vare sig det är stranden eller parken, så snabbt som möjligt. Det strider totalt mot deras instinkter att vänta och gå långsamt. En hund som är en etablerad avdragare kommer att vara utmanande att befria från denna vana. Dessa hundar kan behöva stöd och ingripande av en bra hundtränare.

Träning är viktigt. Många hundar kommer fortfarande att dra även i en sele. Anta inte att problemet omedelbart kan lösas genom att byta ut en krage mot en sele.

Selar är bra eftersom de tar allt tryck från hundens hals. Många hundar som är etablerade avdragare kommer att bete sig mycket bättre i en sele. Det beror på att de brukar dra mot spänningen runt halsen.

Som vi vet krävs det två för att dra. Så det är hunden som startar det. Men när de väl känner spänningen och motståndet från föraren kan det bara få dem att dra hårdare och fortsätta dra.

Om din hund är en etablerad avdragare är en hundsele ett utmärkt alternativ. Även om viss utbildning kan behövas vid sidan av det. Lämna bara kragen på för dagkläder i händelse av oönskade rymningar och för att visa den så viktiga identitetsbrickan.

Hur mycket drar din hund?

Men när man överväger halsband och selar, känner vissa människor att en hundsele kan uppmuntra en hund att dra. De används trots allt till slädhundar som husky. Kontroll över hunden kommer genom att ha kontroll över hans hals, eller hur? På samma sätt som hästar i hand styrs av sina huvuden med antingen ett huvudhalsband (som i verkligheten knappt ger någon kontroll) eller ett träns med metallbett som går i hästens mun.

Vissa stora hundar kan göra ett utfall framåt i en hundsele. Särskilt om fästpunkten är på baksidan av selen. Detta kan inte ge någon verklig kontroll över framsidan av hunden. Detta är ett problem särskilt för hundar som antingen gör ett utfall framåt eller hoppar upp eller båda.

För en hund som är hanterbar antingen på grund av sin lilla storlek eller för att den är tränad att vara lydig, kommer en sele förmodligen att vara det bästa alternativet direkt.

Detta är bekvämare än en krage. En sele är också säkrare än en krage. Vissa hundar lyckas ta bort även om de sitter tätt runt halsen. Detta ökar naturligtvis potentialen för andra problem kring hundens andning.

De olika typerna av hundselar som finns att välja mellan

På marknaden för en hundsele? En hundsele är perfekt för promenader med din hund samtidigt som du bibehåller maximal kontroll. De är lätta att ta på och mer bekväma för din hund … vad ska man inte älska? Att välja rätt sele kan vara minst sagt överväldigande. Även den minst välsorterade djuraffären har dussintals alternativ!

Vanliga selar

De vanligaste typerna av hundselar är utformade för att gå runt din hunds framben och sedan samlas på hennes rygg. De kan vara tjockbandade och vadderade eller så kan de bestå av enkla remsor av koppelliknande tyg. Det är aldrig en bra idé att välja en sele gjord helt av metall eller kedjelänk eftersom detta kan vara obekvämt för din hund. Generellt gäller att ju större din hund är, desto större bör dina remmar vara för maximal kontroll.

Front-Clip och Back-Clip hundselar

Det finns en primär skillnad mellan selar: placeringen av “klämman”. Klämman är i huvudsak en metallring som sys in i selen som ditt koppel fästs i; det är där kraften från kopplets drag kommer att kännas av din hund. Selar har vanligtvis klämmor på hundens rygg, där selen kommer ihop, eller på hundens bröst. Framklämmande selar föredras av hundtränare eftersom de minimerar hur mycket en hund kan dra i kopplet. Det ger ägaren mer kontroll över hundens rörelser, särskilt om hon är egensinnig! Andra väljer hundselar med backclip eftersom de är lite mer mångsidiga. Vissa hundar är mindre motvilliga (och mindre benägna att tugga!) på en klämma som är fäst på ryggen, och deras ben är mindre benägna att trassla in sig om kopplet har för mycket slack.

Andra sorter

Det finns många underkategorier av hundselar. Det största beslutet du behöver göra är om en hundsele med bak- eller frontklämma är mest meningsfull för din hund. Därifrån, överväg dessa ytterligare seletyper.

Step-In-sele – Vissa hundar hatar att “klä på sig!” Step-in selar är precis vad de låter som: designade för att läggas på marken och trampas in av din hund. De är ett idealiskt val för hundar som slåss mot kläder eller koppel. De flesta instegningsselar har en backklämma. Säkerhetssele – I allmänhet avser termen “säkerhetssele” en hundsele som är utformad speciellt för att skydda en hund i ett fordon. De flesta säkerhetsselar har en ryggklämma som lätt fästs på bilens säkerhetsbältessystem för att hålla henne innesluten i händelse av en krock.

Assistssele – Vissa hundar behöver lite extra hjälp. Assistansselar lindar vanligtvis en hunds mittparti och har handtag på ryggen. Handtagen kan hjälpa en ägare att lyfta en hund i trappor eller andra fysiskt utmanande situationer. Att känna till din hunds vikt och allmänna mått kan vara till stor hjälp när du köper en sele. Se till att välja en sele som är justerbar; din hund kan gå upp eller ner i vikt! När du är osäker är det alltid bättre att välja en sele som är lite för stor än för liten. Din hunds sele ska ge dig kontroll, men den ska också vara bekväm för henne att bära.

Vanliga frågor om hundsele

Hur tight ska en sele sitta?

I likhet med en krage bör en sele göra det möjligt för dig att vicka två fingrar bekvämt under vilken punkt som helst för att undvika obehag. Av denna anledning ska du alltid vara uppmärksam på storlekstabeller och kontrollera att din hunds sele sitter ordentligt före varje promenad.

Fungerar no-pull selar?

No-pull selar är ofta en solid lösning för att förhindra dragning, men bör användas i samband med träning med löst koppel. De bästa no-pull selarna förlitar sig vanligtvis på en frontmonterad klämma som styr din hund runt och bort från vad den drar mot.

Det är dock viktigt att notera att långvarig användning av hundsele med främre clips eller någon sele som påverkar din hunds gång kan vara problematisk, särskilt för hundar med ben som fortfarande växer och utvecklas. I slutändan bör målet endast vara att använda no-pull selar på promenader där du inte har tid att arbeta med lös koppel träning.

Så småningom bör slutmålet vara att inte kräva en främre clip sele eller någon form av no-pull verktyg, eftersom din hund bör lära sig att gå artigt i ledning.

Vilken är den bästa typen av sele för hundar?

Den bästa typen av hundsele är den som fungerar för dig och din hund. En enkel instegs- eller bassele med en bakmonterad klämma kommer att räcka för de flesta genomsnittliga hundar, men för de med flyktkonstnärer kan en specialsele med dubbla band vara nödvändig. Undersök din hunds promenadstil för att avgöra vad som skulle fungera bäst för henne.

Är selar bättre än kragar?

För vissa hundar, ja. Selar ger mer kontroll och lägger mindre tryck på nacken, vilket gör dem idealiska för utdragare eller de som är benägna att skada nacken. För andra hundar som hatar att känna sig sammandragna eller som är rädda för att föremål ska placeras över huvudet kan en hundsele vara uteslutet.

Fungerar selar för långhåriga hundar?

Ja, din långhåriga hund kan ha hundsele på sig. Var bara försiktig när du knäcker för att förhindra att några trådar fastnar av misstag, och se till att du tar hänsyn till hennes ludd under dimensionering.

Vilken är den bekvämaste selen för hundar?

Den bekvämaste hundselen är en som sitter ordentligt. Du kan ha alla klockor och visselpipor där ute, men om passformen stinker kommer din hund inte att vara bekväm. Följ alltid tillverkarens storlekstabeller noga eller fråga kundtjänst om du är osäker. Att leta efter lätta material som andas är också idealiskt för att förhindra överhettning.

Finns det några nackdelar med selar?

Selar kan vara knepigt att ta på och av din hund, speciellt om stilen har flera remmar eller spännen att kämpa med. Selar kräver också speciell passform, vilket kan vara svårt med udda formade hundar, som bulldoggar. Lyckligtvis är marknaden ikapp och erbjuder nu några mobbningsvänliga alternativ.

Fördelarna med att använda hundsele

En hundsele är idealisk för hundar som har skadat luftvägarna antingen genom sjukdom eller konformation. Till exempel mopsar och franska bulldoggar som medfödda har andningsproblem och andra raser med platt ansikte

Se till att om du tar bort halsbandet så överförs hundens disk till selen när han är ute och går; detta är lätt att förbise. Antingen låt kragen sitta kvar, använd den bara inte för ledningen, eller låt en andra skiva göra som lever permanent på selen.

Vilka typer av hundsele finns det?

Hundselar finns i en mängd olika material. Läder, material, nylon och webbing – i alla snygga design och färger du kan tänka dig. Men först måste du titta på de olika typerna. Det finns lite mer med en hundsele än bara en sele.

1. Västsele

Den grundläggande selestilen kallas en västsele. Hunden sticker genom huvudet h en öppning, ett främre ben genom ett annat med selen klippt ihop runt det andra främre benet och upp och över mitten av ryggen. Fästpunkten för selen är i mitten av ryggen och detta är en utmärkt sele för hundar som inte drar och som i allmänhet är lugna och väluppfostrade i ledningen.

Med den här typen av sele kommer ledningen aldrig mer att fastna under frambenen – hurra! Vissa av dessa stilar har också med fördel en extra rem och klämma som du kan använda för att säkra hunden i ett fordon med säkerhetsbältet.

2. Främre clip eller Back-Clip sele

De andra två typerna av selar beskrivs antingen som främre clip eller bakre clip sele. Den främre clipselen har fästpunkten i mitten av hundens bröst och den här typen av sele är användbar för att kontrollera hundar som drar och/eller hoppar upp när de blir upphetsade.

Den erbjuder också möjligheten att vända framsidan av hunden bakåt mot föraren. Detta avvisar dem från den spänning som får dem att missköta sig. Detta är en populär stil av hundsele med hundtränare.

Ryggklämmans sele har fästpunkten över hundens rygg. Det är möjligt att kombinera båda dessa två och ha en sele med två fästpunkter både fram och bak, vilket ger optimal kontroll. Detta kan faktiskt vara till hjälp för att träna hundar som drar eller som har disciplinproblem.

3. Åtdragnings- eller kontrollsele

Det finns också något sådant som en åtdragnings- eller kontrollsele. Dessa lägger till tryck över hundens kropp om hunden börjar dra. De är designade för att orsaka obehag när hunden drar och rycker. Icke-dragselar sätter press under hundens armhålor och hundar slutar dra för att det är obehagligt. Vi rekommenderar ägare att vara försiktiga och se till att passformen är lämplig. På vissa mönster sitter magremmen bortom bröstkorgen och det skulle vara obehagligt för hundens mjuka mage. Så kanske bara att användas i mycket erfarna händer för problemhundar.

Hur sätter man på en hundsele på ett bra sätt?

Hundar har alla olika former och storlekar. Det är kanske bäst att hitta ett utlopp som du kan ta med din hund. Detta innebär att selen kan provas på din hund och monteras innan du köper den. De flesta selar är justerbara men att köpa osynligt kan resultera i några tjuvstarter innan du får rätt.

Selar säljs i grundstorlekar. Men snittet och känslan hos en kanske inte passar din hund medan en annan kanske. Särskilt om du har en ras med djup bröst som en Staffie eller en Boxer. Om du kan ta din hund och handla så är det det bästa sättet att prova en sort i en djuraffär och sedan välja det bästa alternativet.

En sele måste sitta tätt. Men inte tätt. Selen ska vara gjord av ett tyg som andas som också är tvättbart. Remmar bör vara skumpadderade, mjuka och bekväma med utrymme för justering om så krävs, kanske på grund av t.ex. ändrad pälstäthet. Försök att välja en sele med flera justeringspunkter för att säkerställa bästa passform för din hund. Olika stilar av sele passar olika hundar beroende på deras päls och kroppsform.

Vilka andra funktioner bör man leta efter på en bra hundsele?

Vissa människor väljer en levande eller synlig färg. Detta hjälper till att göra sin hund lätt att upptäcka när den inte är bly. Vissa enklare selar kommer att innehålla en reflekterande remsa för att tjäna samma syfte och det finns till och med LED-selar för de ägare som måste gå med sina hundar i mörker flera månader om året. Dessa laddas helt enkelt med en USB-port och har ett bra liv, varar flera promenader innan de behöver laddas om. Geni!

Notera om du väljer att ta bort hundens halsband. Du måste se till att du sätter en identitetsetikett någonstans på selens kropp. Vissa selar har en integrerad ID-ficka som kan vara användbar om du behöver inkludera mer information än bara ägarens namn och telefonnummer, såsom hälsotillstånd och medicinering.

Stödselar

Hundar som är artritiska eller med nedsatt rörlighet kan ha nytta av en rörlighetssele. Detta rekommenderas även för hundar som återhämtar sig från skada.

Stödselar hjälper till att stödja hunden om den behöver lyftas. Kanske till exempel in och ut ur en bil. Dessa selar följer standarddesignen men har vanligtvis ett eller kanske två handtag så att du bokstavligen kan lyfta upp hunden. Dessa selar är designade för att sitta på hunden under längre perioder utan negativ effekt och kan hjälpa till med rörlighet i huset inklusive trappor och olika golvnivåer.

Många ägare rapporterar att en standardsele gör det lättare att hantera alla hundar. De ger mer stöd över hundens bål. Detta fördelar trycket och gör hela processen smidigare och mindre risk att leda till en olycka.

När ska man använda halsband?

Om din hund beter sig oklanderligt i ledningen, bör ett hundhalsband inte vara ett problem. Men i ärlighetens namn, hur många av dem finns det runt omkring? Varje hund som drar eller hoppar upp ens ibland kommer förmodligen att vara mer bekväm i en sele.

Så hur är det med chokehalsband eller sliphalsband för hundar som drar? Varför inte använda en av dessa istället för en sele? Chokehalsband gör just det, kvävs, och kan orsaka allvarliga fysiska problem för alla hundar. Inte nog med det, utan de arbetar utifrån negativ förstärkning, så rädsla i huvudsak snarare än ett positivt, belöningsbaserat system.

Det finns också sådana saker som Kedjehalsband. Dessa ser ut som ett kit direkt ur tortyrkammaren. Faktum är att dessa är mer humana än en chokekrage som kan applicera nästan kontinuerligt tryck. Medan ett stifthalsband är utformat för att bara nypa hundens hud och sedan släppa. Hundar som behöver korrigeringshalsband är förmodligen bra kandidater för träningsklasser och en tvåpunktskontrollsele.

Hur du än väljer att kontrollera din hund så ligger det ett stort ansvar på ägarna att se till att deras djur beter sig ordentligt. Det finns studier som identifierade det faktum att hundar som missköter sig sannolikt har en minskad förväntad livslängd.

Hundar som beter sig illa ute och inte är under förarens kontroll löper sannolikt större risk för äventyrad välbefinnande. Ägare kan kämpa för att klara sig. Ägare kan ibland ta till kontrollkragar. Dessa bör dock egentligen bara användas i händerna på den erfarna.

Är det en utmaning att hitta välja rätt sorts hundsele till min hund?

Att välja hundsele kan ibland vara en riktig utmaning. Det finns många variationer att tänka på: från användning till typ av sele, från rasen till storleken på din 4-benta vän, från typen av handtag till materialet som den är gjord med. Till skillnad från halsbandet håller selen hunden i axlarna och bröstet snarare än i nacken; det måste kompletteras med koppel och det är mycket bekvämare för hunden även om den behöver en tid för att vänja sig vid att bära den.

Letar du efter mer information för att förstå hur du väljer en hundsele som är rätt för dig?

Vad gör man om hunden vägrar använda selen?

Även om det starkt rekommenderas av veterinärer och tränare för den typ av kontroll som kan utövas på hunden utan att stressa alltför känsliga och ömtåliga områden som nacke och hals, ställs du ibland inför en hund som inte vill bli pålagd selen.

En del kan ha råkat bevittna skrik, rymningar, gömställen av olika slag tills de hör sin hund morra mot det föremålet som valts med sådan omsorg. Alla signaler om att din bästa vän skickar dig för att selen bara inte vill ha det!

För att förstå problemet och hitta en lösning är det nödvändigt att analysera från fall till fall då orsakerna kan vara av olika slag. Är din hund vuxen och inte van vid att bära selen? Du måste göra honom bekant med det nya “plagget”. Bär det villigt och slutade? Det har troligen inträffat någon negativ händelse som hunden förknippar med selen.

Rådet är att alltid lyssna på din hund, förstå och observera hans beteende, undvik att tvinga den att göra något som får honom att känna sig utsatt eller obekväm. Överväg också att kontakta en expert, kanske en tränare, för att hantera situationen på bästa möjliga sätt.

Är det fördelaktigt för min hund att använda halsband?

Vid det här laget kanske du undrar om det skulle vara bättre att gå kragevägen. Utgående från antagandet att både selen och halsbandet måste vara kopplade till ett koppel, som understrukits från början, måste valet dikteras av hundens ras och dess storlek, men också av dess natur. Vissa hundar är faktiskt lugnare med selen, andra är mer predisponerade för halsbandet.

Försök alltid att även kontakta din veterinär som känner djuret väl eller i alla fall gå till en butik för djurprodukter där du hittar expertkonsulter som kan vägleda dig till köp av den bästa hundselen!

Är det svårt att hitta rätt hundsele?

En värld av hundselar kan vara lite förvirrande. Det finns så många olika sorter, och alla tjänar olika syften. Om du är förvirrad över vilken du ska köpa till din valp, oroa dig inte! Vi har den ultimata hundseleguiden för dig. Denna artikel har tagit upp allt från vad en sele är och varför det är viktigt att välja rätt sort, hur du mäter din hund korrekt, våra favorittyper av selar där ute (och varför), och några tips om hur du tar upp efter promenader när du har på dig en sele.  En av de viktigaste utrustningarna du kan ha till din valp är en sele. Det finns information om hur du rätt storleksanpassar och passar din hund för en sele, samt några vanliga typer av selar som är bäst lämpade för olika behov och situationer. Selar ger många fördelar som att hjälpa till med träning eller förhindra dragbeteende när de går med sina hundägare.

Selar vs. kragar

Halsband är mycket effektiva för att träna hundar att inte dra i koppel, men de är fortfarande inte ett idealiskt sätt att göra det. Halsband kan också orsaka skav och irritation om hunden bär ett tight halsband under långa perioder. Vissa hundar kan också tycka att halsbanden är obekväma.

En sele löser båda dessa problem. Selar tillåter fortfarande hundar att känna sig bekväma när de går eftersom de har vaddering i dem, och många olika typer har reflekterande remsor som hjälper till att hålla din hund säker på natten om du planerar att gå ut under mörka timmar (eller bara gillar utseendet).

Vilka fördelar finns det med att använda hundsele?

 • Kan motverka att dra från de flesta hundar
 • Är säkrare än att använda en krage eller koppel ensam. Halsband kan orsaka skav och irritation. Selar förhindrar att detta händer.
 • Selar stödjer din hunds vikt bättre än halsband gör, så det är säkrare för dem att bära dem under långa perioder.
 • Med selar kan du träna din hund att inte dra i kopplet mycket mer effektivt än vad ett halsband gör. Faktum är att nästan alla tränare rekommenderar selar över halsband eftersom de är mycket snällare mot djuret samtidigt som de gör sitt jobb lika bra.
 • Ett problem med selar är att de ibland glider av eller går sönder (även om detta inte är särskilt vanligt). Se till att du köper högkvalitativa alternativ som är designade av företag som har funnits i flera år för att minska dina chanser att uppleva problem som detta.

Vilka olika typer av hundselar finns det?

Det finns tre olika typer av hundselar. De skiljer sig åt i var de fäster på selen och var och en har sina för- och nackdelar.

Back-Clip Sele

Ryggklämmans selar är vanligtvis för lugna hundar som tränas i att inte dra i kopplet. Denna typ av sele gör vanligtvis lite för att motverka att dra

Du kommer att upptäcka att dessa selar är lättare att använda eftersom främre clipselar kräver mer träning med din hund eftersom de drar fördel av den naturliga dragrörelsen, vilket kan frustrera hundar och få dem att göra motstånd.

Om din hund är “lätt” och inte drar, kommer denna sele att vara perfekt.

Front-Clip Sele

Främre clipselar är för hundar som gillar att dra. Dessa selar uppmuntrar hunden att gå bredvid dig istället för att dra. En främre clipsele klämmer fast på frambenen och bröstområdet.

Nackdelen är att det kan ta lite träning för din hund att vänja sig vid denna sele eftersom de lär sig att dra inte fungerar och rättar till sig själva. För vissa hundar tog lite tid att vänja sig vid sin främre clipsele, men till slut lär dem sig.

Dual-clipsele

Hundselar med dubbla clips får det bästa av två världar. Sätt på en främre clipsele så går de precis bredvid dig. Om din hund drar, byt bara runt klämmorna – enkelt är det!

Kopplet fästs på två punkter (en fram och en bak) så om din hund drar, finns det inget tryck på halsen. Det har också noterats att det hjälper till att förhindra dragrelaterade skador som skador på luftstrupen, vilket alltid är bra. Medan dubbla klämmor vanligtvis är det bästa alternativet, tenderar de att vara dyrare för en kvalitetssele.

Hur kan olika hundselar se ut?

Oavsett vilken typ av sele du skaffar är det viktigt att se till att det sitter bekvämt och säkert för både din hund och dig. Här är några av de mest populära stilarna på marknaden:

Väst Sele

En västsele passar på din hunds bål och går över deras axlar/armar. Detta är ett bra alternativ för små hundar som är mer benägna att glida ur andra alternativ. De är också bra om du har en valp eftersom de kan växa in i dem. Och återigen, dessa tenderar att vara billigare än olika stilar.

Men det finns också några nackdelar: Västselar är inte idealiska för aktiva hundar eftersom passformen inte alltid är bekväm eller säker nog för att springa eller dra, vilket innebär att den kan lossna när du minst anar det och orsaka skada. Om din hund är en flyktkonstnär och gillar att glida ur halsbandet, kanske inte detta är det bästa alternativet heller eftersom det inte finns något halsband för att hålla dem på plats.

Step-In sele

Step-in-selar, även känd som over-the-head-selar eller step-over-selar, är förmodligen det enklaste att ta på och av din hund. De fungerar genom att ansluta runt axlarna (snarare än under som med en krage) och sedan ansluta till deras magområde. Det gör det lätt att ta på dem snabbt innan du börjar gå, men de kan vara mor e besvärligt att ta av när man kommer hem.

Vissa varianter har till och med extra säkerhetsfunktioner som reflekterande sömmar eller en ögla för fäste för koppel precis vid halsen, så se till att leta efter en av dem om du är orolig för din hunds säkerhet.

De erbjuder stor kontroll över hundar för när de väl är på, finns det inget sätt att de kan backa ur dem. Vanligtvis är de att föredra framför ett halsband om du har en hund som gillar att dra i kopplet.

Vadderad bröstsele

Dessa är bra för mindre hundar eller äldre valpar. Den fortsätter som en vanlig sele, men den har extra stoppning över bröstet och magen för att fördela trycket från att dra. Kopplet hakar fast i en ring mellan frambenen, så det är mindre nära kroppskontakt än med andra varianter. De som har gjort ett träningsprogram med klickare kommer att veta att att låta din hund bära en av dessa kan göra saker lättare när du övar på återkallande.

Den enda nackdelen är att de inte fungerar bra för större hundar som drar hårt i sina koppel; det sätter för mycket press på deras bröst och gör det svårt att gå (och smärtsamt om de råkar trampa i kopplet). De erbjuder heller ingen kontroll alls om hunden drar för hårt eller gör ett utfall.

Romersk sele

En lite annorlunda typ av hundsele som också kan användas för klickerträningsmetoden är hundselen i romersk stil. Det är mycket som en vanlig hundsele, men med fler remmar och stängningar. Du kommer att arbeta med tre spännen på denna design istället för bara ett för att bättre fördela trycket från dragning och ge mer kontroll över din hund när han drar.

Det fördelar trycket jämnare än att bara använda en vanlig hundsele skulle och ger dig bättre kontroll om din hund börjar longera eller dra för hårt, men det kan fortfarande orsaka skav om det inte sitter ordentligt och vissa hundar tycker att de är obekväma att bära.

Är selar bättre än halsband?

Selar är det bästa valet för att gå med hund. Att fästa ditt koppel i ett halsband skapar onödiga spänningar i nacken, vilket, särskilt för små hundar, kan leda till hälsoproblem som en kollapsad luftstrupe. En sele fördelar vikten jämnt över din hunds bröst, medan ett halsband inte gör det.

Säkerhet är naturligtvis det främsta skälet till att använda hundsele – att använda ett halsband kan begränsa andningen och skada vävnaderna i en hunds nacke om de drar för hårt – förutom din hunds komfort, utbildning (lydnadsträning) och rörlighet. Selar har alla dessa fördelar:

De motverkar att dra genom att dirigera om din hund.

Eftersom de flesta selar har ett handtag på baksidan, tillåter de ägare att hjälpa hundar som behöver lite hjälp att stå upp, sätta sig i bilar eller korsa hinder på promenader.

Om din hund har för vana att backa ur halsbandet, kan en hundsele vara en bokstavlig livräddare.

Brachycephalic (platt-nosade) raser som mops och fransmän har ibland problem med halsband som pressar deras nacke. En sele kan hjälpa till att omfördela detta tryck, vilket gör det lättare för dem att andas. Trots alla fördelar med selar klarar sig vissa hundar fortfarande bättre med halsband. I synnerhet, om din hund älskar att dra från bröstet kan ett platt halsband vara bra. Men för många hundar kan rätt sele göra en värld av skillnad.

Oavsett om du är den enda som går ut med din hund eller om din lurviga lilla kompis också njuter av lite kvalitetstid med en härlig hundvakt medan du är på jobbet, vill du se till att din hund är lämpligt utrustad varje gång de ger sig ut i världen. Även om det är ett klassiskt utseende, är alternativet med halsband och koppel inte nödvändigtvis det bästa när det kommer till hundens hälsa. En hundsele kan vara ett mycket bekvämare och mer humant alternativ, och om din hund tenderar att dra i kopplet mycket kan en hundsele bara bli din nya bästa vän.

Om du aldrig har använt en sele tidigare och inte vet mycket om dem, kan alternativen verka lite överväldigande till en början. Men oroa dig inte, vi har dig. Vi har sammanställt den här praktiska guiden för att berätta allt du behöver veta om hundselar.

När ska man välja sele över koppel?

Om din hund har nackproblem, om du har en valp, eller om din hund är en mindre ras, kan ett halsband dra för kraftigt under sina promenader. En hundsele fäster runt ditt husdjurs kropp och har en koppelögla nära axlarna, som tar bort trycket från din hunds nacke.

Det finns massor av selestilar – det bästa valet beror på din hunds storlek och personlighet.

Standard sele

Den vanligaste typen av sele fördelar kopplets kraft mot en hunds bröst och rygg, vilket fungerar bra för små hundar. Det är dock inte det bästa alternativet för en stor, häftig hund eftersom det låter dem dra hårt mot kopplet.

No-pull sele

Denna hundsele kommer att dras åt något när en hund drar – men kraften känns under hundens främre “armhålor” istället för deras hals. Var särskilt uppmärksam på passformen och se efter eventuella tecken på skav eller irritation, eftersom denna stil ibland kan nypa en hund i gropen.

Rätt storlek och passform

Olika stilar har olika passform. Mät runt din hunds bröstkorg innan du köper någon hundsele och kontrollera förpackningen för att se till att du väljer rätt storlek. Det är viktigt att få rätt storlek. Selar som är för åtsittande kan vara smärtsamma, men hundar kan vicka ur en för lös sele.

Lämna inte förpackningen innan du har provat selen några gånger. Att ta på sig en hundsele kan vara knepigt och anvisningarna kommer väl till pass så att du inte råkar ta på den baklänges eller upp och ner.

När ska jag inte använda sele?

Eftersom selar är mindre restriktiva och bekvämare än halsband, är det mer benägna att hundar i sele drar i sina koppel. Om ditt husdjur hela tiden verkar försöka dra av dig armen under promenader, kanske du vill hålla dig med ett halsband och koppel.

Sammanfattning

Det är det för vår ultimata guide. Det ser ut som om selar kommer att vinna över kragar tassar ner varje gång. Selar är bekväma för varje hund och har positiva hälsofördelar för många. Detta kan vara antingen hundar som drar eller de med andningsproblem. Med ett så brett utbud av val och stilar finns det något för varje hund och ännu viktigare, något för varje designmedveten ägare.

En hundsele är inte ett botemedel för en draghund. Även om det är rättvist att säga att många hundar drar mindre när du tar bort trycket från halsen. Resten kan hanteras med viss träningsinsats. Så en sak är säker, att gå med hund i sele är en mycket mer njutbar upplevelse. Detta gäller både hund och ägare. Oavsett om du är den enda som går ut med din hund eller om din lurviga lilla kompis också njuter av lite kvalitetstid med en härlig hundvakt medan du är på jobbet, vill du se till att din hund är lämpligt utrustad varje gång de ger sig ut i världen. Även om det är ett klassiskt utseende, är alternativet med halsband och koppel inte nödvändigtvis det bästa när det kommer till hundens hälsa. En hundsele kan vara ett mycket bekvämare och mer humant alternativ, och om din hund tenderar att dra i kopplet mycket kan en hundsele bara bli din nya bästa vän.

Om du aldrig har använt en hundsele tidigare och inte vet mycket om dem, kan alternativen verka lite överväldigande till en början. Men oroa dig inte, vi har dig. Vi har sammanställt den här praktiska guiden för att berätta allt du behöver veta om hundselar.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top