Den bästa hundmaten 2024 – Test av olika sorters hundmat

Bästa hundmaten 2024

En bra diet är nödvändig för din hunds välmående. Målet för alla hundägare är ha en glad, frisk och välmående hund men med fel hundmat så mår din hund sämre. En balanserad diet med proteiner, kolhydrater och fetter är väsentliga för att din hund ska kunna vara på topp.

Trots allt så är det faktiskt inte särskilt enkelt att köpa den bästa hundmaten på nätet. Vad det beror på är det faktum att det finns så otroligt många viktiga saker man bör fundera på innan man gör sitt val. Exempelvis så finns det flera olika sorters hundmat inom ett flertal olika prisklasser att välja mellan. Dessutom så väljer de flesta affärer att undanhålla vissa aspekter kring produkter som kanske annars hade fått produkten att sälja sämre. Vad detta leder till är att du som köpare har svårt att få en helhetsbild av hur bra eller dålig en produkt faktiskt är. Vad det i sin tur sedan kan leda till är att du står där med en produkt som du ångrar att du köpte. Det är här jag på Alltfördjur.se kommer in i bilden.

Jag på Alltfördjur.se har nämligen sammanställt en köpguide för hundmat genom att genomföra ett onlinetest av olika sorters hundmat. På denna sida listar jag de bästa sorternas hundmat som finns att köpa för tillfället. Utan en guide kan det bli förvånansvärt svårt att köpa en hundmat eftersom det finns så många aspekter att ta hänsyn till, och om man inte är särskilt insatt i ämnet kan det enkelt bli rörigt. Det blir mycket enklare om du använder min köpguide som jag sammansatt genom att använda och testa ett antar olika sorters hundmat. För att komplettera mina kunskaper om just hundmat har jag även läst igenom stora antal recensioner och tester vilket har gett mig en välgrundad insikt på vilka produkter som faktiskt är bäst. Just därför kan du känna dig trygg i att välja ett av mina alternativ i ovanstående tabell.

Köpguide för bäst i test hundmat 2024

Som jag förklarade ovan så är det förvånansvärt svårt att välja den bästa hundmaten att köpa på nätet eftersom det finns så många olika aspekter att se över. För att göra det enklare för alla som letar efter den bästa hundmaten har jag därför tagit fram köpguiden nedan. Förutom nedanstående faktorer och egenskaper hos olika sorters hundmat så är det förstås viktigt att man väljer utifrån ens personliga behov framförallt. Läs vidare nedan för att hitta allt du bör tänka på innan du köper den bästa hundmaten 2024.

 • Hundens ålder
 • Hundens ras och storlek
 • Matens ingredienser
 • Matens utgångsdatum
 • Färskhet
 • Fetthalt
 • Rött förseglade förpackingar
 • Proteiner
 • Grönsaker
 • Konserveringsmedel och E ämnen
 • Hundens aktivitet
 • Pris

Hundens ålder

Ålder är en viktig faktor som kan påverka ditt beslut när du väljer hundmat. När allt kommer omkring kräver hundar rätt näring som kan matcha deras nuvarande stadium. Det finns i princip tre: valp, vuxna och äldre hundar.

Det är viktigt eftersom din hund kommer att behöva en viss mängd kalorier och protein för att uppnå en sund tillväxt. Därför, för att säkerställa att du kan ge din kompis tillväxtbehov, är det viktigt att bestämma hans nuvarande diet i livet.

Till exempel, om din hund fortfarande är en valp, kommer hans näringsbehov och ämnesomsättning att förändras när den kommer in i vuxen ålder. Även om det inte finns någon bekräftad formel designad för varje steg, är det här vad du bör titta på:

För valpar

Jämfört med vuxna och äldre hundar behöver valpar ett högre kaloriinnehåll och mer proteiner för att stödja sin tillväxt. Att välja rätt valpfoder för din lilla kompis kan påverka hans välbefinnande och immunförsvar.

Det rekommenderas att ge din valp fast föda under de första 3 till 8 veckorna. Du kanske också vill använda en automatisk hundmatare för att göra processen enklare. Baserat på forskning behöver valpar mer protein, mineraler, vatten och aminosyror så att de kan växa ordentligt och utveckla bättre kognitiva förmågor. Om det finns någon form av brist kan det leda till tillväxtstörning, även vissa störningar.

För vuxna

Å andra sidan kommer vuxna hundar att kräva mindre näringskonsumtion eftersom intag av för många kalorier och protein kan leda till fetma. Hundmat som är designat för vuxna hundar innehåller näringsämnen som hjälper till att stödja deras övergripande tillväxt och utveckling. Men de innehåller mestadels kalcium, mineraler, vitaminer, fettsyror och vissa proteiner.

Förutom en hälsosam kost är det också viktigt att ge din hund regelbunden motion. Detta är ganska viktigt eftersom övermatning snabbt kan leda till fetma som ytterligare kan orsaka allvarliga hälsotillstånd som hjärtsjukdomar, diabetes och mer.

För äldre

Under din hunds seniorstadium kan det vara svårt att välja rätt foder. Detta beror på antalet fysiologiska förändringar han kommer att gå igenom under just detta skede. Seniorhundar tenderar att uppleva artrit, hörselnedsättning, urininkontinens och mer.

Därför måste du observera speciell näringsvård för dina hundar. Du vill välja hundmat som innehåller färre kalorier och fettsyror men som är rika på fibrer vilket är viktigt för att minska eventuella problem relaterade till deras långsamma ämnesomsättning.

Hundens ras och storlek

Du bör också överväga din hunds ras och storlek när du väljer hundmat. Det bör finnas en balanserad konsumtion av näringsämnen som krävs för att bibehålla en frisk päls och hud, stödja tillväxt och benutveckling och utveckla ett sunt immunsystem.

Små hundar har normalt snabbare ämnesomsättning jämfört med större hundar. Därför måste du ge dem mer feta näringsämnen jämfört med de större. Om du har en hund av liten ras måste du ge honom mer vatten och högre kaloriintag. Om det görs på rätt sätt kan detta lätt översättas till en starkare immunfunktion tillsammans med ett högre metaboliskt behov när man når vuxen ålder.

Du vill inte heller att din smårasvalp ska gå upp i vikt eftersom det kan leda till komplikationer som artrit och diabetes. Därför måste du välja en balanserad måltid som består av färre men ändå hälsosammare ingredienser.

Under tiden, om du har en medelstor hund, kommer du inte ha svårt att möta hans behov. Detta beror på en mellanrashunds mindre aggressiva ämnesomsättning. Naturligtvis är det fortfarande högre jämfört med hundar med stora raser, så att ge din hund en hälsosam tillgång på vitaminer och mineraler tillsammans med fettsyror och protein är viktigt.

Du bör också se till att maten du ger din mellanrasiga hund är näringstät, främst för att de har mindre magar jämfört med större hundar.

Slutligen, om du äger en hund av stor ras, måste du förse honom med enorma mängder naturligt hundmat för att stödja hans omfattande näringsbehov. Eftersom stora hundar har en mycket aktiv livsstil är det viktigt att ge dem näringsrik mat.

Du vill ge din hundmat av stora raser som innehåller vitaminer, protein, kolhydrater, fibrer och mineraler. Men stora hundar är mer benägna att få komplikationer som hjärtsjukdomar och diabetes jämfört med små och medelstora raser. Detta sker ofta på grund av övernäring som är ett vanligt problem bland storrasägare. För att förhindra att det händer måste du moderera din storras hunds intag.

Matens ingredienser

Du bör komma ihåg att ingredienserna i din hunds mat inte bara kan påverka hans fysiska hälsa utan också hans beteende. Därför, innan du väljer någon produkt som säger att det är hundmat, bör du kontrollera i ts ingredienser först.

När du köper hundmat bör du välja en som innehåller kött i sina ingredienser. När allt kommer omkring är hundar allätare, och de bör inte matas med en vegetarisk kost (såvida de inte är under extrema förhållanden).

Kött kan också vara i form av en vävnad från ett djurs inre organ – kan antingen vara från matstrupen, diafragman eller hjärtat. Du bör också se till att kött är den första ingrediensen istället för ett spannmål eller grönsak. Även om de inte är dåliga för din hund, erbjuder de inte så mycket näringsvärde.

Se även >>> Bästa hundburen

Matens utgångsdatum

Ett hundmats utgångsdatum är en viktig faktor som du bör överväga. Du bör endast köpa hundmatsprodukter som kommer med en datummärkning eller förpackningsdatum tryckt på dem.

Om du köper mat med kort hållbarhet bör du se till att den kan konsumeras snabbare. Dessutom, ju snabbare din hund kan avsluta det, desto bättre. På så sätt kan han få i sig alla näringsämnen han kan få utan att behöva uppleva några problem med mag-tarmkanalen.

Färskhet

Sättet att göra hundmat lagringsstabilt är genom att tillsätta konserveringsmedel. Färsk mat med kortare hållbarhet innebär ofta högre näringsinnehåll och färre tillsatser – två stora bonusar för din hunds hälsa.

För att undvika de vanligtvis högre kostnaderna för färsk mat, går vissa husdjursägare vägen att förbereda hundmat själva. Detta kan vara tidskrävande och farligt, eftersom matlagning hemma saknar de näringstester som regelbundet administreras till kommersiella dieter. Alla hemlagade måltider för din hund bör vara i enlighet med vägledning från en veterinär nutritionist.

Idag finns det ett antal färskvarutjänster som levererar direkt till din ytterdörr. Om du går den vägen, se till att tjänsten samarbetar med veterinärnäringsläkare för att ge råd om portionsstorlek, ingredienser och mer.

Fetthalt

Fett är en viktig energikälla som är integrerad i cellstrukturen, absorptionen av fettlösliga vitaminer och till och med hormonproduktionen. Håll utkik efter bra fetter som är omättade (som hela animaliska ingredienser) och höga i omega-3 och omega-6 fettsyror.

Rätt förseglade förpackningar

Hundfoder som kommer utan ordentlig förpackning eller som har brutit försegling bör inte konsumeras av din hund, eftersom maten kan ha manipulerats eller förlorat sin färskhet. Öppnade behållare kan också ha andra ingredienser eller innehåll tillsatta, vilket gör deras näringsinformation felaktig eller ogiltig.

Proteiner

All mat du matar din hund bör ha hela proteiner listade som de första ingredienserna, såsom köttfärs, tärnad kyckling eller torkad jäst. Undvik hundfoder med kycklingsmak, naturlig smak eller sojamjöl högst upp.

Grönsaker

I likhet med proteiner på ingrediensetiketter, håll utkik efter hela grönsaker och frukt som sötpotatis, morötter, spenat och till och med blåbär. Hela produkter kan hjälpa till med allt från glänsande päls till att förbättra synen.

Konserveringsmedel och E-ämnen

Vissa konserveringsmedel kan utlösa reaktioner i din hunds ämnesomsättning som kan leda till viktökning och diabetes, medan konstgjorda sötningsmedel och smakämnen kan lägga till onödiga mängder socker till ett husdjurs diet. Som med mänsklig mat, håll utkik efter ingredienser som du kan uttala – för att inte tala om lätt igen.

Majs, soja och andra spannmål i och för sig är inte i sig ohälsosamma – de kan faktiskt vara fördelaktiga för hundar – men de är också allergener för många hundar och kan leda till viktökning utan betydande näringsfördelar. Om man skulle lista optimala ingredienser för en hunds mat skulle majs och soja inte hamna på topp 10.

Hundens aktivitet

Vaktar din hund ett hönshus, hästlada eller tunnland av böljande fält? Eller tar du med ditt husdjur på en kort promenad några gånger om dagen? Hur mycket energi en hund förbrukar varje dag kommer att ge mycket insikt om de specifika näringsämnen som behövs för att stödja den livsstilen.

Pris

I hundmatsvärlden får du vad du betalar för – men det betyder inte att du måste bryta banken för att få in grundläggande, hälsosamma näringsämnen i ditt husdjur. Vid baslinjen, undersök genomsnittliga månatliga hundmatskostnader för rasen och åldern du är intresserad av innan du tar hem den hunden. Därifrån kan du sätta en budget för pålitlig mat som säkerställer optimal näring för ditt husdjur utan att behöva skära hörn. Du bör aldrig vara i en position där du inte kan stödja ditt husdjurs allmänna hälsa.

Lista över de bästa hundmatarna 2024

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Hur man väljer rätt hundmat

Att vara en husdjursförälder handlar om att fatta beslut, och att välja hundmat är ett av de viktigaste valen du någonsin kommer att göra. Och tyvärr är det ett beslut som ofta gör ägare till vansinne.

Oroa dig inte: Vi är här för att hjälpa dig!

Vi skär igenom bruset, låter dig veta exakt vad du behöver leta efter och förklarar hur du väljer ett hundmat för din älskade lurviga glädjebunt. Och spoilervarning: Det kommer att bli mycket lättare än du tror. Goda nyheter: De flesta moderna hundmat är ganska jävla solida

Först och främst: De flesta moderna, vanliga hundmat kommer att fungera utmärkt för de allra flesta hundar. De viktigaste riktlinjerna att följa är:

 • Välj ett foder som är formulerat för att uppfylla AAFCO:s riktlinjer för din hunds livsfas
 • Gör ditt val i samarbete med din veterinär
 • Välj ett hundmat som åtgärdar alla specifika hälsoproblem som din hund har

Om du gör allt det kommer din hund nästan säkert att få adekvat näring och njuta av en mycket högre livskvalitet än om han föddes för några decennier sedan eller levde utanför västvärlden.

Så stressa inte över din hunds mat.

Men med allt detta sagt, vissa hundmat är sannolikt bättre val än andra. Och vi skulle vilja hjälpa dig att välja en som inte bara är acceptabel utan så nära idealisk som möjligt.

Välj smart

Vi försöker göra det här väldigt enkelt för dig. Så här fungerar allt:

 1. Börja med att välja ett hundmatmärke som uppfyller de tre obligatoriska kriterierna. Gör detta, så kommer du nästan säkert att få en bra mat till din valp.
 2. Om du vill gå längre och välja den allra bästa möjliga maten för din hund, fortsätt att flytta ner på listan och hitta ett foder som också uppfyller våra andra klasskriterier.

Det är seriöst så enkelt.

De tre obligatoriska urvalskriterierna för hundmat

Börja plocka hundmat genom att överväga följande tre frågor. Om du inte kan svara “ja” för varje, leta efter en annan mat.

Är fodret formulerat för att uppfylla AAFCO och FEDIAF krav som finns för din hunds livsfas?

I Sverige följer vi FEDIAF (European Pet Food Industry Federation) som i sin tur sammarbetar med AAFCO (The Association of American Feed control Officials).

Ditt husdjurs mat måste ge de rekommenderade mängderna och förhållandena av vitaminer, mineraler och makromolekyler (proteiner, fetter och kolhydrater) för hans eller hennes livsstadium och slutliga storlek.

För att göra det, välj ett hundmat som är utformat för att ge “fullständig och balanserad näring.”

Generellt sett vill du undvika livsmedel som är utformade för att användas för “intermittent av kompletterande utfodring.” De enda undantagen skulle vara fall där din veterinär har rekommenderat att du väljer en som är formulerad på detta sätt, eller du använder den i tillägg (som att använda maten som en topper).

Om ett livsmedel inte innehåller någon av de tre fraserna nedan, uteslut maten från övervägande (dessa fraser är listade i fallande ordning efter önskvärdhet):

 1. “Djurutfodringstester med AAFCO-procedurer styrker att [Produktnamn] ger fullständig och balanserad näring för [livsstadiet].”
 2. “[Produktnamn] är formulerad för att möta de näringsnivåer som fastställts av AAFCOs näringsprofiler för hund (eller katt) för [livsstadiet].”
 3. “[Produktnamn] ger komplett och balanserad näring för [livsstadiet] och är jämförbar med en produkt som har styrkts med AAFCOs utfodringstester.”

I praktiken är dessa kriterier inte svåra att uppfylla.

Men det finns olika AAFCO-riktlinjer som speglar olika utfodringsmål. Och detta är något du måste vara uppmärksam på.

Till exempel är vissa livsmedel designade för “underhåll”, en del är designade för “tillväxt och reproduktion” och vissa är designade för “alla livsstadier.”

Oroa dig inte – det är väldigt enkelt:

 • Mata en vuxen hund som inte är dräktig eller ammar? Du vill ha ett livsmedel designat för underhåll eller alla livsstadier.
 • Mata en valp? Du vill ha ett hundvalpfoder designat för tillväxt och reproduktion eller alla livsstadier.
 • Mata en gravid eller ammande mamma? Du vill ha ett livsmedel utformat för tillväxt och reproduktion eller alla livsstadier.

Det är allt som finns! Faktum är att du bara kan leta efter mat som är designad för “alla livsstadier” – de är alltid acceptabla.

Är det annorlunda med stora hundar?

Stora hundar har något annorlunda näringsbehov än små eller medelstora hundar.

Så om ditt husdjur sannolikt kommer att överstiga 30 kg vid mognad, måste du leta efter ett foder som specifikt anger att det är lämpligt för hundar med stora raser.

Tar maten upp några specifika hälsoproblem som din hund har?

Förutom att uppfylla AAFCO och FEDIAF:s riktlinjer för komplett och balanserad näring för det lämpliga livsstadiet, måste din hunds mat hantera alla specifika hälsoproblem som han har.

Tänk på följande exempel, men det finns otaliga andra:

 • Hundar med födoämnesallergier kommer att behöva hypoallergena hundmatsrecept som är gjorda utan den irriterande ingrediensen. Du kommer förmodligen att vilja söka efter hundmat med begränsad ingrediensdieter, vilket innebär att de är gjorda med så få ingredienser som plätt för att undvika vissa allergener.
 • Hundar som lider av njursvikt kan behöva ett recept för njurstöd.
 • Överviktiga hundar kan behöva en viktkontrollformel.
 • Det är också klokt att ta hänsyn till ditt husdjurs matsmältningssystem när du väljer ett foder.

Vissa husdjur kan inte smälta fiberrik mat särskilt bra. Så du vill undvika dessa foder om din hund har en historia av magproblem för att hålla ditt husdjurs mage som bäst.

Ibland måste man testa sig fram

Du kanske inte väljer det perfekta fodret vid första försöket – du kanske till exempel inte vet att ditt husdjurs matsmältningssystem kommer att göra uppror när han konsumerar ett foder som innehåller ost. Men när du vet i förväg, se till att ha dessa typer av saker i åtanke och var bara beredd att göra en byte om det skulle behövas.

Stöder din veterinär ditt val?

Det är absolut nödvändigt att du inkluderar din veterinär i valet av ditt husdjurs foder.

Detta är ett av de enklaste kriterierna att uppfylla när man försöker bestämma vilket foder som är bäst för ditt husdjur. Fråga bara din veterinär om en matrekommendation i förväg eller be din veterinärs välsignelse efter att ha valt ett foder som du gillar. Lätt som en plätt. Din veterinär är inte bara utbildad i frågor om hundnäring, utan han eller hon är också bekant med ditt husdjurs hälsoproblem. Så genom att arbeta med din veterinär är det mer sannolikt att du slutar med ett hälsosamt hundmat som håller din fyrfotare i toppform.

Hur man mer specifikt väljer vilken hundmat som passar bäst

Så länge som din hunds mat uppfyller de tre kriterierna som beskrivs i föregående avsnitt är det mycket osannolikt att du upplever allvarliga problem.

Men ägare kan gräva djupare i ett försök att överträffa “tillräcklig” näring och hitta en av de säkraste, godaste och mest näringsrika matarna för sin specifika hund.

Detta innebär i första hand att tänka på varumärket i fråga, deras tillverkningsmetoder och säkerhetsprotokollen de implementerar.

Men medan de flesta moderna hundmattillverkare uppfyller majoriteten av dessa kriterier, är det få som uppfyller dem alla. Så du kanske måste bestämma vilka kriterier som är viktigast för dig.

Följande sex frågor bör hjälpa dig att begränsa ditt val av hundmat ytterligare.

Har varumärket en hundnutritionist anställd?

De bästa hundmatstillverkarna anställer en eller flera legitimerade veterinärnäringsläkare på heltid.

Helst bör sådana individer ha en doktorsexamen i djurfoder och vara styrelsecertifierade av European College of Veterinary Comparative Nutrition). (eller den amerikanska motsvarigheten: American College of Veterinary Nutrition)

 

Vanligtvis är det mer sannolikt att stora, etablerade livsmedelsvarumärken anställer nutritionister, eftersom de tjänster som dessa proffs tillhandahåller ofta är dyra.

Utför företaget regelbundna säkerhetskontroller?

Varje parti mat kan bli förorenat av bakterier, svampar eller andra farliga ämnen, men de bästa företagen utför rutinmässiga tester för att hjälpa till att fånga upp osäker mat innan den når konsumenten. Ju oftare testerna utförs, desto bättre, och de bästa märkena kommer att testa varje parti mat som produceras för att snabbt fånga upp potentiella problem.

Interntester är bättre än inga tester alls, men de allra bästa varumärkena får tredjepartscertifieringar av sina testprocedurer.

Lagar varumärket eller pastöriserar varumärket alla proteiner för att eliminera patogener?

Tvärtemot vad många tror innehåller råproteiner ofta bakterier eller andra mikroorganismer som är skadliga för människor och hundar. Så ja, din hund kan bli sjuk av att äta rått kött, och du kan bli sjuk av att bara ha mycket rått kött runt ditt kök!

Detta betyder inte att en given ägare kanske inte har tur och matar rått kött till sitt husdjur utan problem, men sådana tillvägagångssätt lockar ödet i onödan.

Ännu mer oroande, några av de mikroorganismer som finns i de råa proteinerna som används i hundmat har visat sig vara antibiotikaresistenta, vilket innebär mycket allvarliga problem för dig, ditt husdjur och världen i stort.

Och riskerna med dessa livsmedel uppstår inte bara under beredningen och inuti din hunds matsmältningssystem; dessa skadliga mikroorganismer kan förbli smittsamma när de väl har fördrivits från ditt husdjurs kropp.

Detta innebär att det också är farligt att samla in och kassera det avfall som produceras av en hund som konsumerar rått kött.

Följaktligen bör du välja ett livsmedel som endast innehåller färdigkokta proteiner.

Frystorkad hundmat och proteiner kan vara något säkrare än helt okokta proteiner, men de har fortfarande visat sig innehålla skadliga patogener.

Det enda möjliga undantaget från denna riktlinje involverar proteiner som har pastöriserats via högt tryck.

Denna teknik tros möjliggöra säker användning av råproteiner, eftersom trycksättningsprocessen anses döda de flesta vanliga patogener. Det behövs dock mer forskning för att underbygga detta antagande.

Naturligtvis kommer det alltid att finnas några ägare som är övertygade om att fördelarna med råfoder överväger nackdelarna. Men för den genomsnittlige ägaren är det inte realistiskt att mata din hund med en rådiet, nödvändigt eller önskvärt alternativ

Tillverkar varumärket maten i ett västerländskt land?

Vissa länder inför strängare säkerhets- och kvalitetskontrollstandarder än andra. Så för att hålla din hund säker, se till att välja ett hundmat tillverkat i något av följande länder:

 • Förenta staterna
 • Kanada
 • Australien
 • Nya Zeeland
 • Storbritannien
 • Alla medlemmar i Europeiska unionen

Det finns skillnader mellan dessa länder (eller grupper därav), men de ställer alla en minimalt godtagbar uppsättning standarder.

Använder varumärket ingredienser som kommer från västländer?

Att välja ett livsmedel som tillverkas i anläggningar baserade i EU eller ett annat västländskt land är viktigt, eftersom det säkerställer att moderna säkerhets- och kvalitetskontrollpraxis bör implementeras. Det är dock inte det enda viktiga kriteriet att ta hänsyn till; du bör också söka efter en mat som är gjord med ingredienser som kommer från EU och andra västländer.

Detta kommer att hjälpa dig att undvika livsmedel som kan innehålla smutsiga, bortskämda, lågkvalitativa eller felmärkta ingredienser (ett vanligt problem bland livsmedel som hämtar ingredienser från utvecklingsländer).

Tyvärr kan detta vara utmanande och det finns inte massor av varumärken på marknaden som uppfyller detta kriterium.

Anledningen är att en handfull produkter främst tillverkas i Kina och andra utvecklingsländer.

Detta begränsar antalet platser som en tillverkare kan hämta sina ingredienser från.

Men många färska hundmat och en handfull småbitar är gjorda av ingredienser som endast kommer från Eu och andra västländer.

Observera bara att om du måste välja ett livsmedel som innehåller ingredienser från icke-västerländska länder, kommer du fortfarande att vilja hålla dig till de som hämtar de viktigaste ingredienserna från EU och andra länder med höga säkerhetsstandarder.

Detta inkluderar framför allt:

Odlade proteiner: Nötkött, kyckling, fläsk, lamm eller andra odlade proteiner som kommer från västländer är mycket mindre sannolikt att ha behandlats med onödiga antibiotika eller förorenat av potentiellt skadliga föroreningar än de som odlats i utvecklingsländer.

Producera: Eftersom frukt och grönsaker ofta utsätts för bekämpningsmedel, är det klokt att hålla sig till de som skördas från moderna västländer med vettiga säkerhetsprotokoll på plats. Användningen av bekämpningsmedel i växtodlingen är inte nödvändigtvis skadlig, men grödorna måste tvättas ordentligt innan de används för att göra hundmat. Och detta är mer sannolikt att inträffa i USA och andra västländer än de som inte inför tillräckliga säkerhetsriktlinjer.

Spannmål: Liksom råvaror utsätts spannmål ofta för bekämpningsmedel och herbicider, så det är viktigt att välja ett hundmatmärke som använder spannmål som odlas i västerländska länder, under strikta säkerhetsstandarder.

Eventuella ingredienser överst på ingredienslistan: Huvuddelen av ingredienserna överst på ingredienslistan för högkvalitativa livsmedel bör falla i en av de tre kategorierna som diskuteras ovan. Men eftersom ingredienserna är listade efter vikt är det viktigt att se till att alla saker som ingår i betydande kvantiteter kommer från västländer.

Äger varumärket köken där maten tillagas?

Företag som äger och förvaltar sina kök har mycket mer kontroll över säkerhets- och kvalitetskontrollprocedurerna som används än varumärken som lägger ut matlagning på entreprenad. Däremot har varumärken som använder tredjepartstillverkare mindre kontroll över processen och säkerhetsprotokollen.

Detta är inte för att antyda att kök som ägs och drivs av tredje part är i sig sämre än de som ägs av hundmatmärken. Men som en allmän tumregel kommer ägare att vara bäst betjänta av att köpa hundmat gjorda av märkesägda tillverkare eller kök.

Vad man ska leta efter för ingredienser i hundmat

Även om ingredienslistor vanligtvis är en av de första sakerna som ägare tänker på när de letar efter ett husdjursfoder, är sådana bekymmer vanligtvis av mindre betydelse, förutsatt att du uppfyller de obligatoriska kriterierna som diskuterats tidigare (uppfyller AAFCO och FEDIAF riktlinjer för ditt husdjurs livsstadium, och tar upp eventuell specifik hälsa oro som ditt husdjur har och att få grönt ljus från din veterinär).

Men när du försöker välja mellan två liknande hundmat som uppfyller de obligatoriska och andra klassens kriterier som diskuterats ovan, är det rimligt att rikta uppmärksamheten mot ingredienslistan.

Som hjälp har vi tagit fram sex ytterligare frågor som ägare kan tänkas tänka på när de väljer en chow till sin hund.

Har hundmaten ett helt protein överst på ingredienslistan?

Hundar är allätare, men de är mycket beroende av köttbaserade proteiner för att ge bränsle till sina kroppar. Följaktligen kommer nästan alla hundmat av hög kvalitet att lista någon sorts kött som den första ingrediensen.

Detta inkluderar välbekanta ingredienser, såsom kyckling, nötkött eller fläsk. Observera bara att de ibland kan beskrivas lite annorlunda (t.ex. urbenad kyckling) – det är inte ett problem.

I allmänhet livsmedel thatt inkludera inte ett helt protein högst upp på ingredienslistan kommer istället att innehålla en av tre saker:

 • En köttmåltid
 • En kolhydrat
 • Vatten eller buljong när det gäller konserver

Vatten eller buljong är en helt acceptabel första ingrediens för konserver. Detta är ganska vanligt och ingen anledning till oro. De andra två möjligheterna kräver mer eftertanke.

Köttmåltider

Det finns en viss debatt om det relativa värdet av hela proteiner i motsats till (korrekt identifierade) köttmåltider överst på en ingredienslista.

Hela proteiner låter verkligen mer aptitretande och näringsrikt för ägare än kötträtter, men de är inte nödvändigtvis hälsosammare än bearbetade proteiner. Det finns några mindre näringsmässiga skillnader mellan de två alternativen, men den mest anmärkningsvärda skillnaden är att köttmåltider är tätare proteinkällor än helt kött, eftersom helt kött är fullt av vatten.

Så teoretiskt sett bör livsmedel som innehåller korrekt identifierade köttmåltider på första plats på ingredienslistan inte kastas åt sidan automatiskt. Men även om det finns en del högkvalitativa livsmedel som använder kötträtter överst på ingredienslistan, gör tillverkare det ofta enbart som en kostnadsbesparande åtgärd.

Följaktligen uppmuntrar vi ägare att se närvaron av ett helt protein överst på ingredienslistan som en grov koll för kvalitet. Mat som börjar med en köttmåltid är inte alltid dåliga val, men de förtjänar definitivt ytterligare granskning.

Kolhydrater

Ett mer problematiskt problem uppstår när livsmedel listar en kolhydratkälla (ofta majs) i början av ingredienslistan. Så länge maten uppfyller våra tre obligatoriska kriterier bör det fortfarande vara ett anständigt val. Men när du försöker välja det bästa fodret som finns tillgängligt för ditt husdjur är det i allmänhet att föredra att välja en som inte listar en kolhydrat högst upp på ingredienslistan.

Som vi har nämnt tidigare är det inget fel på de flesta hundsäkra kolhydrater. Hundar smälter de flesta kokta spannmål med lätthet, och de är en värdefull källa till kalorier, vitaminer, mineraler och fibrer. Gör bara ditt bästa för att välja mat gjord på fullkorn, eftersom de vanligtvis har en mer attraktiv näringsprofil än berikade spannmål.

Tänk på vilka ingredienser som finns

Att leta efter ett livsmedel som listar ett helt protein högst upp på listan är viktigt, men det bör inte heller anses vara obligatoriskt. Och anledningen är något som kallas “ingrediensuppdelning”.

I ett nötskal fungerar ingrediensdelning så här: Låt oss säga att vi har ett hypotetiskt hundmat som är gjord av kyckling och granola (bara hör av oss – det är en lättförståelig analogi). I vikt innehåller maten mer granola än kyckling. Förståeligt nog är tillverkaren inte entusiastisk över detta – de listar hellre kyckling överst på listan. Ange något som kallas ingrediensdelning. I huvudsak, genom att lista varje beståndsdel av granolan (som alla finns i mindre mängder än kyckling), kan de hålla kyckling överst på listan.

Nu, i stället för att ingredienslistan är: Granola, kyckling. Det skulle vara något i stil med: Kyckling, havre, puffat ris, jordnötter, mandel, torkade aprikoser, honung.

Men det är fortfarande granola och kyckling – de har precis listat ingredienserna på ett sätt som gör att maten verkar mer tilltalande.

Den ultimata lärdomen här är att om du jämför två annars identiska livsmedel, välj den som börjar med ett helt protein istället för en kötträtt eller kolhydrater.

Men oroa dig inte om du har hittat ett foder som uppfyller våra tre primära kriterier och som i övrigt verkar fantastiskt för ditt husdjur – även om majs eller vete är den först listade ingrediensen.

Är köttmåltiderna och biprodukterna korrekt märkta?

Hundmattillverkare använder ett antal olika köttbaserade proteiner i hundmat. Detta inkluderar inte bara hela proteiner som de i ditt kylskåp, utan också saker som kötträtter och köttbiprodukter.

Köttmåltider och köttbiprodukter låter kanske inte aptitretande för människor, men de är ofta näringsrika, och de flesta hundar gillar hur dessa typer av ingredienser smakar.

Det är dock absolut nödvändigt att du håller dig till mat som korrekt identifierar dessa typer av ingredienser, så att du kan vara säker på vad din hund äter.

Till exempel är “kycklingmjöl”, “kycklingbiprodukter” och “kycklingbiproduktsmåltid” alla acceptabla, men “köttmjöl”, “köttbiprodukter” och “köttbiproduktsmåltid” är det inte. Livsmedel som innehåller “fjäderfämjöl” eller avledningar därav är sannolikt acceptabla, om inte idealiska. På samma sätt är “menhaden fiskmjöl” överlägset “fiskmjöl.”

Undviker varumärket tveksamma och onödiga ingredienser?

De allra flesta ingredienser som används i modern hundmat är sannolikt säkra för hundar. Faktum är att de flesta kategoriseras som ”allmänt erkända som säkra” ingredienser.

Det finns dock en handfull ingredienser som kanske inte är säkra på lång sikt. Detta betyder inte att dessa ingredienser är kända för att vara skadliga – om så var fallet skulle de redan vara förbjudnad. Istället är detta en lista över ingredienser för vilka det krävs mer långsiktig forskning. Följaktligen mår många husdjursägare bättre när de väljer ett foder som görs utan följande ingredienser:

 • BHA (Butylerad Hydroxyanisol)
 • BHT (butylerad hydroxytoluen)
 • Etoxikin
 • Konstgjorda färger (blå 2, röd 40, gul 5 och 6, 4-MIE)
 • Karamellfärg
 • Propylenglykol
 • Vitlök
 • Natriumhexametafosfat
 • Karragenan

Innehåller hundmaten användbara kosttillskott?

Saker som probiotika och ledstödjande kosttillskott är inte nödvändiga för alla hundars hälsa, men de är sannolikt fördelaktiga under många omständigheter. Det är osannolikt att de skadar ditt husdjur och de är ofta en bra indikator på att tillverkaren strävar efter att skapa ett högkvalitativt foder som hjälper din hund att må som bäst.

Här är några av de kosttillskott som oftast läggs till hundmat:

 • Glukosamin
 • Kondroitin
 • Probiotika
 • Omega-3 fettsyror

Men när man överväger livsmedel som innehåller dessa kosttillskott är det viktigt att notera i vilka kvantiteter de tillhandahålls. Vissa livsmedel listar dessa typer av kosttillskott på etiketten men inkluderar dem i mängder som sannolikt är för låga för att ge de önskade fördelarna.

 

Även om det finns gott om alternativ på marknaden för hundmat som inkluderar probiotika eller glukosamin i själva formeln, har ägare också alltid möjligheten att lägga till tillägget via ett extra pulver, piller eller flytande mix-in.

Innehåller maten hela, minimalt bearbetade spannmål?

Trots föreställningar om motsatsen är spannmål inte dåligt för de flesta hundar.

Den överväldigande majoriteten av hundar smälter kokta spannmål perfekt, och de kan fungera som en viktig källa till kalorier, vitaminer och mineraler.

Faktum är att vi generellt rekommenderar att ägare väljer hundmat som innehåller spannmål undviker spannmålsfria recept såvida det inte finns något tvingande behov av att göra det (som hundar med unika näringsbehov eller bona fide spannmålsallergier).

En del av anledningen till att vi rekommenderar spannmålsinkluderande livsmedel är att det finns vissa bevis som kopplar spannmålsfri mat till något som kallas dilaterad kardiomyopati. Nu har orsakssambandet ännu inte fastställts, och det finns mycket att lära om sambandet mellan DCM och spannmålsfria livsmedel. Men tills vi förstår detta fenomen bättre, är det bara vettigt att undvika spannmålsfri mat när det är möjligt.

Men alla spannmål skapas inte lika. Vissa är utan tvekan bättre för husdjur än andra.

Men trots skillnaderna i de vanligaste spannmålen är en sak klar: Hela spannmål (som innehåller hela spannmålshuvudet, till skillnad från berikade spannmål, som enbart består av den fiberbristiga, kaloritäta kärnan av fröet) är bättre för hundar än bearbetade spannmål är.

Så även om det inte är något fel med, säg, majs, är fullkorn ett bättre alternativ för din hund.

Innehåller maten antioxidant- och omega-3-rika ingredienser?

Precis som människor tjänar de flesta hundar på att äta en bred kost, gjord av en mängd olika näringsrika ingredienser. Detta kommer inte bara att hjälpa till att förebygga näringsbrister, utan det kommer sannolikt också att hjälpa din valps gom också.

Kom ihåg att även om hundar i första hand bör livnära sig på en köttbaserad kost, är de allätare, som också behöver frukt och grönsaker i sin diet.

Frukt och grönsaker fungerar inte bara som en källa till vitaminer, mineraler och fibrer, vissa (särskilt mörka eller färgglada sorter, som blåbär och morötter) är också rika på antioxidanter – kemikalier som hjälper till att förhindra celloxidation och (sannolikt) stöder immunfunktionen .

Några av de vanligaste frukterna och grönsakerna som högkvalitativ hundmat innehåller i sina recept inkluderar:

 • Blåbär
 • Björnbär
 • Tranbär
 • Spenat
 • Morötter
 • Granatäpple
 • Persilja
 • Kelp
 • Pumpa
 • Sötpotatis (som också används som kolhydratkälla i många spannmålsfria livsmedel)

Omega-3 är fettsyror som finns i vissa livsmedel. De spelar ett antal roller för ditt husdjurs hälsa, men några av de mest anmärkningsvärda sakerna de gör är att minska inflammation, främja päls- och hudhälsa och hjälpa till att säkerställa korrekt hjärn- och ögonutveckling hos valpar.

Några av de bästa källorna till omega-3 inkluderar:

 • Lax
 • Laxolja
 • Sill
 • Sardiner
 • Menhaden fiskmjöl
 • Linfrö
 • Linfröolja
 • Sojabönsolja
 • Canolaolja

Genom att välja ett foder som innehåller en eller flera av dessa ingredienser kan du hjälpa till att säkerställa att ditt husdjur får de omega-3-fettsyror som han eller hon behöver.

Torrforder eller Blöt mat?

En annan sak som ägare måste tänka på är vilken typ av mat de vill ge sin hund. Vill du välja en vanlig kibble, eller gå med en konserverad eller färsk alternativ?

Generellt sett spelar det ingen roll; de andra kriterierna vi har lagt upp är viktigare för din hunds allmänna hälsa. Som sagt, det finns skillnader mellan de tre, vilket kommer att beskrivas nedan.

Färsk mat är utan tvekan det bästa valet, eftersom de ofta är gjorda med ingredienser av högsta kvalitet och de brukar behaga valppaletter mer än något annat alternativ. Nackdelen med färska livsmedel är deras pris -dessa är mycket dyra livsmedel, som vissa ägare helt enkelt inte kommer att ha råd med.

Blötfoder för hundar är ett utmärkt alternativ för ägare som letar efter ett foder som håller hundens läppar smackande utan att bryta banken. Blötfoder är fortfarande dyrare än småbitar, men prisskillnaden är hanterbar för många ägare. Tyvärr kan det vara lite svårare att hitta ett våtfoder som uppfyller alla ovan diskuterade kriterier.

Hur din hund påverkar vilken mat den konsumerar

Förståeligt nog fokuserar de flesta ägare på säkerhet och näringsvärde när de väljer foder till sitt husdjur. Kostnaden spelar också en viktig roll i dessa beslut för många ägare.

Men det finns ytterligare en uppsättning viktiga kriterier att ta hänsyn till: Din hunds åsikt om och reaktion på maten.

Verkar din hund gilla hur maten smakar?

Tyvärr tvingar vissa ägare sin hund att konsumera en föda eller våtfoder som inte riktigt tilltalar hunden. Och även om detta uppenbarligen inte är farligt eller fysiskt skadligt, är det verkligen något som ägare bör sträva efter att undvika.

Våra hundar förtjänar att äta ett foder som smakar och luktar aptitretande (såvida det inte finns en tvingande medicinsk anledning som utesluter detta). Måltider är ett av få tillfällen i våra husdjurs liv där det är lätt att tillfredsställa dem och hjälpa till att se till att de lever sitt bästa möjliga liv.

Om inte annat, betrakta detta som ett bra ställe att införa den gyllene regeln och fundera över hur det skulle gå om rollerna vänds om: Din hund skulle utan tvekan vilja att du ska njuta av din middag.

Varför skulle du inte visa honom samma artighet?

Uppenbarligen kan du inte avgöra om din hund kommer att njuta av ett foder innan du erbjuder det till honom, så detta kan kräva lite försök och misstag.

Men med det sagt, det finns vissa livsmedel som nästan universellt njuts av av hundar – speciellt färsk mat av “mänsklig kvalitet”.

Dessa livsmedel liknar i allmänhet måltider du kan njuta av, och de är gjorda med ingredienser av mycket hög kvalitet som ger texturer, smaker och aromer som de flesta fyrafotare älskar. Faktum är att, förutom det faktum att de flesta färska livsmedel av “mänsklig kvalitet” har utmärkta säkerhets- och näringsprofiler, väljer många ägare att byta till färska livsmedel enbart för att de gillar att veta att deras husdjur njuter av middag.

Det tål att nämnas att det finns sätt – nämligen saker som hundmatstopping och benbuljonger – som du kan lägga till en kibble för att förbättra smaken. Så om du hittar ett foder som är fantastiskt för din hund men ändå inte verkar få läpparna att smackar eller svansar, kan du överväga att experimentera med dessa typer av föremål.

Se bara till att ta hänsyn till de extra kalorier din hund kommer att konsumera och nämn din avsikt att använda topping eller buljonger för din veterinär.

Fungerar maten bra för din individuella hund?

En sista sak du måste tänka på är hur ett specifikt foder “fungerar” för din hund. Du kan bara göra det efter att ha provat det, men det är fortfarande en viktig faktor för ägarna.

Enkelt uttryckt kommer du att vilja “mata hunden framför dig.” Din hund är en individ, med varierande toleranser och biologiska egenheter. Så det åligger dig att hitta ett foder som din hund smälter väl och som inte utlöser några hälsoproblem. Till exempel kan din hund bli ganska gasig efter att ha ätit mat som innehåller ost.

Nu är den faktiska gasen förmodligen mer av ett “du”-problem än det är för din hund (din fyrfotare kommer inte att vara det minsta besvärad av att förstöra luften i ditt hem hela dagen), men överdriven gasproduktion orsakar ofta uppblåsthet och kramper, vilket han säkert skulle vilja undvika.

Alternativt kan du upptäcka att ett givet foder kan lämna din valps hud torr (oavsett detaljerna i dess ingredienslista), eller ge honom diarré eller helt enkelt få honom att agera slö efter middagen.

I något av dessa fall är det viktigt att helt enkelt leta efter ett annat livsmedel (efter att ha rådfrågat din veterinär för att säkerställa att det inte finns några medicinska problem). Du kanske till och med vill utforska specialtillverkade hundmatsalternativ om du inte är orolig för att spendera lite mer pengar än du annars skulle göra.

Det kanske inte är något “fel” med maten alls – det kan helt enkelt vara så att din hunds specifika system inte kan hantera ingredienserna X, Y och Z. Men du måste helt enkelt ta hänsyn till din valps individuella egenheter och göra justeringar när det behövs .

I slutändan är detta verkligen inte annorlunda än hur du skulle närma dig middag för din familj. Om din make blir gasig varje gång du lagar broccoli eller lider av halsbränna efter att ha njutit av friterad vad som helst, bör du förmodligen göra justeringar av din middagsmeny.

Vi förespråkar bara att du gör samma sak för ditt husdjur.

Att välja mat är verkligen en jobbig process för många ägare, men som du kan se behöver det inte vara så svårt. Kom bara ihåg att insistera på ett livsmedel som uppfyller våra tre obligatoriska kriterier, och överväg sedan övervägandena om varumärket och ingredienslistan för att få den bästa möjliga maten för just din hund.

Vad man kan använda för topping på hundmat

Oavsett om det är din bästa pälsväns födelsedag eller om hon går igenom en petig fas, är hundmatstoppar en välkommen goding i din valpskål.

Även om dessa roliga mattillskott inte är ett måste, kommer din hund att uppskatta den välsmakande godbiten då och då, eller så kan du göra dem till en vanlig del av hennes rutin för att hålla henne slicka sin skål ren varje gång.

Låt oss gå igenom allting med hundmatstopping och diskutera några av de bästa du kan hitta idag.

Vilka är fördelarna med hundmatstopping?

Hundmat är inte bara smaskiga – de kan förbättra måltidstiden avsevärt för din hund, speciellt om hon är kräsen eller behöver gå upp lite i vikt.

Fördelarna med hundmatstopping inkluderar:

 • De kan hjälpa till att locka kräsna hundar att äta.
 • Topping kan öka kalorivärdet i ditt husdjurs mat.
 • Vissa hundmatstoppingar hjälper till att öka en måltids proteininnehåll.
 • Vissa toppingar innehåller näringstillskott som Omega-3 och glukosamin.
 • Toppingar – särskilt flytande versioner – kan hjälpa till att dölja mediciner.
 • Toppingar är användbara för att övergå din hund till ett nytt foder.
 • Hundmatstoppingar kan mjukgöra mat för valpar med saknade eller svaga tänder.

Hur väljer du en bra topping för din hund?

Att välja rätt mattopp för din valp liknar hur du väljer hennes vanliga mat. Du vill ta en ordentlig titt på din hund och överväga henne:

 • Ålder: Din hunds behov varierar när hon växer. En valp behöver näringsämnen för att stödja tillväxten, medan en äldre valp kan dra nytta av extra glukosamin och kondroitin för lederna.
 • Ras: Din fyrfotares totala storlek och bakgrund formar hennes matvanor. En valp av stor ras behöver till exempel mat för att hjälpa henne att växa säkert. Samtidigt kan Chihuahuas (inklusive hjort- och äppelskuvade sorter) behöva mindre topping som är lättare att tugga på grund av sina små käkar.
 • Allmän hälsa: Vissa hälsotillstånd kan kräva att du är extra kritisk mot din hunds mat, som kronisk pankreatit eller diabetes. Prata alltid med din veterinär först bara för att vara säker på att du väljer ett foder och pålägg som passar bäst för din valp med speciella behov.
 • Kostbehov: Om din hundkännare har några födoämnesallergier eller känsligheter, måste du övervaka en potentiell mattoppares ingredienser noggrant för att hitta hypoallergena livsmedelsingredienser. Ingredienser kan vara lömska, så du vill aldrig anta att ett livsmedel bara innehåller det smakspecifika proteinet. Till exempel kan kycklingfetter och liknande fågelprodukter förekomma i en laxbaserad topper.
 • Vikt: Doggos som är behagligt fylliga bör inte matas med tomma kalorier, så topping är inte alltid en bra idé. Omvänt, en smal mini av en hund som behöver gå upp i vikt, skulle dra nytta av ett mer kalorität alternativ.
 • Smak: Alla proteiner kittlar inte valpens gom. Min Peke-Chi-blandning Taj skulle genomföra en hungerstrejk istället för att äta kalkon, till exempel. Du måste välja ett protein som din hund kommer att njuta av tillsammans med formel som blandas i kibble, vilket hindrar henne från att välja ut topparen.

Förutom att överväga din hunds hälsa, önskningar och livsstil, vill du också undersöka själva fodret. När du undersöker ett potentiellt alternativ för mattopp, var uppmärksam på:

 • Hållbarhet: Med hållbarhet som varierar från veckor till månader (eller till och med över ett år), är det viktigt att tänka på hur länge du vill att en topper ska hålla. Vissa kräver att du köper i bulk, vilket vanligtvis är OK om du har mer än en hund, men om du bara har en liten yorkie hemma, kan du stöta på problem med förstörelse.
 • Förvaringsbehov: Från frysen till skafferiet har måltidstoppare väldigt olika förvaringsbehov. Medan de flesta kibble klarar sig bra i en förvaringsbehållare för hundmat i garderoben, kräver vissa topping kylning hela tiden, vilket kan inkräkta på ditt matutrymme. Andra är OK att förvara i rumstemperatur, även efter öppning.
 • Förberedelser krävs: Vissa topping behöver mer förberedande arbete än andra, till exempel med frysta biffar som kräver upptining. Detta kan låta lite, men det kan försämra din dagliga rutin, speciellt om du glömmer att tina upp den före måltid. Andra kan behöva blandas eller annan förberedelse med din valps vanliga mat, vilket kan innebära mer städning.

Hundmatstopping är relativt nytt på marknaden, men konceptet är ett som valpföräldrar har praktiserat i flera år. Om du fortfarande är osäker på dem, här är några höjdpunkter att tänka på:

Förbättrar hundmatstopping hundens hälsa?

Måltider kan öka din hunds allmänna hälsa genom att uppmuntra en annars kräsen hund att rengöra sin skål.

Detta hjälper henne att behålla sin vikt och undvika några av de obehagliga biverkningarna av att inte äta, som att spotta upp galla. Många hundmatstopping innehåller tillsatta näringsämnen och extrafunktioner som gynnar din valp, såsom glukosamin och kondroitin.

Har hundmatstopping några risker?

För mycket av det goda är din största risk med hundmatstoppare. Använd dem alltid med måtta och övervaka din hunds vikt.

Om du märker att hon packar på kilon, minska mängden topper du matar henne eller sök ett alternativ med lägre kalorier. Vissa topperformler kan också vara för rika för hundar med känsliga system, så introducera nya blandningar långsamt för att förhindra magbesvär.

Är hundmatstopping nödvändiga?

Nej. Hundmatstopping är bara ett valfritt välsmakande tillskott till din hunds skål, även om de kan göra måltiden lättare för dig och roligare för din pälsvän.

Varför använda hundmat topping, ändå?

Hundmatstopping är en läcker njutning och en stor lockelse för hundar som kan behöva uppmuntrande att äta, till exempel äldre valpar. Blötare formler kan också mjuka upp foderbiten, vilket gör det lättare för hundar med tandproblem att äta (naturligtvis kan du också bara lägga till lite våt hundmat till valpens foder för att uppnå samma effekt).

Kan du göra dina egna hundmatstopping?

Absolut. Att skapa din egen hundmatsblandning hemma är ett bra sätt att kontrollera varje ingrediens – ett måste om din hund är benägen att bli känslig.

Vanliga frågor om hundmat

Varför är hundmat bra för min hund?

När du tar med en ny hund till din värld är ett av de större besluten du vill bocka av din lista direkt vilken typ av hundmat du ska köpa. Välsignelsen och förbannelsen med att välja ut hundmat är att du inte kommer att sakna val. Vi är här för att hjälpa dig att navigera i hundmatslandskapet så att du är helt förberedd innan du tar hem din nya hund.

Som hundägare vill vi ha det absolut bästa för våra valpar för att ge dem ett långt och lyckligt liv, och detta börjar med att ge dem en balanserad, hälsosam måltid. Hundens kroppar är, precis som människor, unika. Vad som är bäst för din hund kan vara helt annorlunda än vad som är bäst för någon annans hund.

Vilka näringskrav finns för hundar?

När du väljer vilket foder du ska köpa, vill du förstå din hunds näringsbehov och hur de kan skilja sig från andra hundar. Om du har en ny valp behöver du foder speciellt framtagen för unga, växande valpar. Eller om du har en hund i den lilla eller stora delen av spektrumet kommer det att finnas en specifik formel som passar din hunds behov bättre.

För att säkerställa att du köper mat som innehåller alla vitaminer och näringsämnen som din hund behöver, leta efter orden “komplett och balanserad” på etiketten. Detta är en term som används för att reglera näringsprofiler för hundar och katter som fastställts av Association of American Feed Control Officials (AAFCO). Möjligheten att ge din hund ett foder som innehåller alla vitaminer och näringsämnen de behöver är en fördel framför att ge din hund en rådiet, som då kan kräva ytterligare vitamintillskott.

Ett tillskott du kanske vill inkludera i din hunds dagliga kost oavsett vilket hundfoder du väljer är omega-3-fettsyror. Precis som hos människor behöver din hund en balans mellan omega-3 och omega-6. Obalansen kommer från en hög mängd omega-6 som finns i de flesta tillverkade hundfoder. Om du matar din hund kommersiellt foder bör du överväga att lägga till ett omega-3-tillskott för att korrigera obalansen.

Behöver mind hund omega-3?

Din hund behöver omega-3 av olika anledningar, inklusive:

Omega-3 fungerar som en antiinflammatorisk och hjälper hundar att hantera allergier och artrit.

Omega-3 förbättrar hud- och energinivåer, samt päls- och lederhälsa.

Omega-3 hjälper till med den kognitiva utvecklingen hos valpar och kan förbättra de kognitiva funktionerna hos äldre hundar.

Som du kan föreställa dig finns det ett brett urval av omega-3-tillskott att välja mellan, så se till att göra din forskning för att välja ett.

Hur väljer jag kommersiellt hundmat?

Det är svårt att avgränsa exakt vilken mat som är bäst för din hund på grund av det överflöd av val som finns tillgängliga för dig. Hundfoder kan formuleras för tre stadier av livet, tillväxtstadiet, vuxenstadiet och seniorstadiet, medan andra foder helt enkelt kommer att vara för “alla stadier av livet.”

Efter att ha valt vilken hur gammal din hund är och vilken mat du vill leta efter, är det bästa sättet att börja välja ett varumärke att jämföra produktetiketter. När man läser en produktetikett listas ingredienserna i ordning efter största till minsta mängd. Var medveten om att tillverkare döljer mängden oönskade ingredienser genom att lista dem separat och dölja hur stor procent av maten de utgör.

När du tittar på produktetiketten vill du se en mängd olika näringsingredienser. Hundar kan smälta och få näring från frukt, spannmål och grönsaker förutom kött. Ett bra hundfoder kommer att innehålla en kombination av dessa ingredienser, medan det bästa hundfoder kommer att innehålla versioner av högsta kvalitet av dessa ingredienser. Ingredienser att undvika är majs, majsmjöl, soja och vete eftersom de är svårare för hundar att smälta.

“Kyckling” betyder att minst 70 procent av produkten består av kyckling. “Kycklingbricka”, “Kycklingmiddag” eller “Chicken Entrée” betyder att minst 10 procent av maten är nötkött. “Med kyckling” betyder bara 3 procent, medan “kycklingsmak” är mindre än 3 procent.

Behöver min hund en spannmålsfri diet?

Många hundmatstillverkare har börjat erbjuda spannmålsfria alternativ. Tanken är att precis som mänskliga förfäder hade en spannmålsfri diet, så hade de tidiga hundarnas förfäder, och därför skulle hundar dra nytta av en spannmålsfri diet precis som vissa människor gör.

Du kommer att läsa olika åsikter om hur hundars matsmältningssystem har utvecklats för att hantera spannmål och gluten, allt från de som tror att hundar fortfarande har något primitiva matsmältningssystem, till de som tror att hundar kan smälta spannmål utan problem. När du läser så vidsträckta åsikter ligger sannolikt verkligheten någonstans mittemellan. En allmän näringsriktlinje som de flesta kan enas om är att den rekommenderade dagliga mängden spannmål för en hund är 10 % av deras diet. Resten av kosten bör nästan jämnt fördelas mellan grönsaker (50 %) och proteiner (40 %).

De för en säd-fr ee diet citerar fördelar som är mycket lika de som nämns i rådieter, inklusive friskare päls och tänder, mindre avföring och ökad energi.

En nackdel med spannmålsfri är att dessa dieter ofta är högre i fett och kalorier och kan leda till viktökning hos din hund. Att bli spannmålsfri kommer också att vara ett dyrare alternativ, så du måste bestämma om de potentiella fördelarna är värda den extra kostnaden. Om du redan har en perfekt glad och frisk hund, så finns det sannolikt inget behov av att drastiskt ändra sin diet till spannmålsfri.

Din hund kommer bara att behöva en spannmålsfri diet om den är specifikt allergisk mot spannmål. Om du märker klåda eller irritation på din hunds hud kan det finnas en foderallergi på spel. I det här fallet kan det vara ett alternativ att prova en spannmålsfri diet för att se om det hjälper till att lösa problemet.

Ska min hund äta en rå diet?

En rådiet för hundar kan bestå av organkött, muskelkött, helt eller malt ben, råa ägg, frukt och grönsaker och yoghurt. Denna typ av rådiet kan vara av hemlagad sort, medan det andra sättet att mata din hund en rådiet är genom kommersiellt tillgänglig hundmat som innehåller råvaror.

Förespråkare av en rå diet hävdar att att äta rå mat främjar renare tänder, en blankare päls, friskare hud, högre energinivåer och mindre avföring. Rådieten hänvisas ibland till med förkortningen BARF, som står för Bones and Raw Food, eller Biologically Appropriate Raw Food. Slädhundar och tävlande vinthundar var några av de tidigaste anammarna av den lustigt betitlade BARF-dieten, och dessa dagar har dieten blivit mycket mer populär bland livsmedelstillverkare.

Vissa kommer att säga att den enda anledningen för din hund att äta en rå diet är att eliminera ingredienser i kommersiella livsmedel som orsakar allergier. Om din hund verkar ha en foderallergi och du har provat spannmålsfri, men irritationen har fortsatt, kan en rådiet vara ett alternativ. Om du bestämmer dig för att prova en rådiet, gör så mycket forskning som möjligt i förväg och rådgör med din veterinär eller en nutritionist.

Belackare av BARF kommer att hävda att råvaror kommer att leda till en obalanserad kost, vilket kan skada din hund om den matas under en längre period. För de som matar hundar med råa köttiga ben finns det risk för kvävning eller inre punkteringar. Av dessa skäl rekommenderar vi inte att mata din hund med hela råa ben. Din hunds förfäder kan ha behövt ta till den typen av diet, men det är inte en anledning för dig att utsätta din hund för risker.

Om du på ett säkert sätt vill ge din hund ett ben, finns det många kommersiella kvalitetsalternativ att överväga. Ett alternativ är hela, naturligt fällda rådjur och älghorn. Välj ett horn av lämplig storlek för din hund för att undvika kvävning. Din hund kommer att älska att tugga den, de splittras inte och de främjar friskt tandkött och tänder.

Det finns några som hävdar att fördelarna med en rå diet till stor del beror på en högre fettsammansättning i dessa livsmedel. Dessa belackare hävdar att fördelarna med att bli råa kan dupliceras genom att ersätta kommersiell mat med hög fetthalt.

Det är svårt att helt och hållet rekommendera en rådiet för din hund med tanke på den oro dietister har för att skapa en obalanserad diet som kan vara skadlig på lång sikt. För att främja denna punkt tittade en studie vid Tufts University på fem råa dieter, två kommersiellt tillgängliga och tre hemgjorda, och alla fem “hade näringsbrister eller överskott som kan orsaka allvarliga hälsoproblem om de ges på lång sikt.”

En studie är långt ifrån avgörande för att bedöma hela rådietlandskapet, och det kommer sannolikt att finnas många fler studier som kommer att fortsätta att komma ut både för och emot rådieter.

I slutändan är det svårt att veta exakt vad man ska tro. Ur denna författares perspektiv kan det vara säkrare att bara sitta vid sidan av och vänta på mer avgörande bevis på ett eller annat sätt innan du drastiskt ändrar din hunds diet.

Ska min hund äta blöt eller torr mat?

När du väljer hundmat kan du välja mellan antingen vått eller torrt hundfoder, förutom uttorkad mat. Torrfoder för hundar har fördelen jämfört med våtfoder för hundar att det inte kräver kylning efter öppning, och det kan också vara lite billigare än de våta, konserverade fodervarianterna. Vått och torrt hundfoder innehåller båda liknande ingredienser, men våtfoder kan innehålla en högre mängd färskt protein och animaliska biprodukter.

Uttorkad mat kan vara dyrare, men kan också vara av högre kvalitet, och är tänkt att kombineras med vatten för att återfukta till en måltid.

Hur mycket mat ska jag ge min hund?

Mängden mat en hund ska få dagligen kommer att vara unik för varje situation, beroende på storlek och hur aktiv din hund är. Som en riktlinje har denna tabell rekommenderade mängder att mata din hund under en 24-timmarsperiod beroende på storlek.

* Detta är allmänna riktlinjer. Kontrollera med din veterinär för att hantera din hunds diet korrekt.

Hur hjälper bra hundmat din hund?

En av de viktigaste sakerna du kan göra som hundägare är att ge din hund en välbalanserad och näringsrik kost. En rätt kost kan lägga dyrbar tid till livet för ditt älskade husdjur. Det hjälper inte bara dem att leva längre, utan det hjälper också din hund att upprätthålla god munhygien och ökar immunsystemets styrka. En hälsosam kost kommer att göra din hunds päls glänsande och fyllig, maximera energinivåerna, ge god vila och hjälpa till att hålla matsmältningssystemet på rätt spår. Med så många tillgängliga alternativ är vi här för att hjälpa dig förstå skillnaderna mellan olika hundfoder och hjälpa dig att välja det bästa hundfodret för din hund.

Påverkar åldern av hunden vilken mat man ska geden?

Livsstadier är viktiga eftersom du vill att din hund ska få rätt balans av fett, protein och fibrer för varje fas av sitt liv. Oavsett om du precis fick hem en ny valp eller om du räddade en sexårig hund från det humana samhället, kommer du att vilja köpa rätt hundfoder i livsstadiet. *åldern i livsstadiet kan variera för olika raser och aktivitetsnivåer

Valpfoder: (Under 1 år*) Har rätt protein/fett-förhållanden för att hålla din valp växande i en jämn takt och inte för snabbt eller långsamt för god ben- och ledutveckling.

Vuxen: (1-6 år*) Har rätt protein/fett-förhållanden för att upprätthålla genomsnittliga aktivitetsnivåer utan överdriven viktökning.

Prestanda/aktiv: Har tillsatt protein, fett och antioxidanter för mycket aktiva arbets- och sporthundar. Det hjälper till att bibehålla korrekt vikt och övergripande kroppskonditionering.

Senior: (6+ år*) Har sänkt protein och fett. Ökade fibernivåer bibehåller rätt vikt för lägre aktivitetsnivåer. Tillsatt glukosamin för ledhälsa.

Vikthantering: (över veterinärens rekommenderade vikt) Har lägre protein- och fettnivåer med högre fibrer för att hjälpa till att minska vikten samtidigt som hunden känner sig mätt.

Spelar ingredienserna någon roll?

När du jämför hundmat kan ingredienser vara förvirrande och överväldigande. Ingredienser är listade efter vikt. En bra tumregel är att se till att två köttkällor är listade bland de fem bästa ingredienserna. Köttkällor inkluderar lamm, nötkött, kyckling, kalkon och lax. För att säkerställa absolut kvalitet bör en av de två översta ingredienserna vara kött, leta sedan efter spannmål som korn eller ris. Spannmål är en utmärkt källa till kolhydrater. Hundar kan lätt metabolisera dessa kolhydrater och använda dem som energi.

Det finns också möjlighet till spannmålsfri hundmat. Vissa hävdar att spannmål kan orsaka inflammation hos hundar, vilket leder till hjärtsjukdomar och cancer. Spannmålsfritt hundfoder anses ligga närmare en hunds naturliga kost. Vanligtvis används en spannmålsfri diet för hundar med känsliga magar eller matallergier. Vissa veterinärer hävdar att fullkorn är bra för din hund, eftersom de är fulla av mineraler, fibrer och protein. Nackdelen är att spannmålsfri hundmat i allmänhet är dyrare än hundmat som innehåller spannmål. Du kan hitta spannmålsfri hundmat i både torr och konserverad form. Om maten är spannmålsfri, leta först efter kött och sedan sötpotatis.

Ska man endast ge sin hund torr hundmat?

Båda typerna av hundfoder har fördelar, men i de flesta fall är torrfoder bättre. Det bästa torrfodret för hundar främjar god tandhygien från tuggverkan och har vanligtvis en lägre fetthalt. Det är också lätt att lagra och mäta, uppmuntrar till fast avföring och är vanligtvis lägre i kostnad. Konserverad våtfoder är användbart för hundar som behöver mer fukt eller fett i sin diet. De är vanligtvis högre i protein och har lång hållbarhet när de är oöppnade. Var dock försiktig; på grund av det högre protein- och fettinnehållet kan vissa hundar gå upp i vikt snabbt när de går på en konserverad diet.

Hur ofta skall man byta hundmat?

Om du byter till ett annat hundfoder i livsstadiet eller till ett annat märke tillsammans, måste du gradvis göra bytet. Börja med att blanda hälften av det gamla hundfodret och hälften av det nya hundfodret i deras matare eller skål. Efter några dagar, reducera gammal mat i din blandning tills maten är borta. Hela processen bör ta ungefär en vecka. En orolig mage eller några lösa avföringar kan vara normalt för de flesta hundar. Om magirritation kvarstår, sök råd från din veterinär.

Hur mycket mat ska jag ge min hund?

Alla märken av hundfoder kommer att ha ett diagram för utfodring baserat på en hunds rätta vikt. Om din hund är underviktig kan du hjälpa den gå upp i vikt genom att följa de vanliga utfodringsriktlinjerna för rätt vikt. Om de är överviktiga kan du hjälpa dem att gå ner i vikt genom att ge dem den portion som rekommenderas för deras rätta vikt.

Varje medlem i din familj har olika behov, och din hund har också det. Det är alltid en bra idé att diskutera kostplaner, korrekta viktriktlinjer och rekommendationer för din specifika hundras med din lokala veterinär. En hunds villkorslösa kärlek kan värma allas hjärtan, och vi vill hjälpa dig att ge rätt vård för ett långt, lyckligt och hälsosamt liv.

Vilket är det smidigaste sättet att ändra hundmat?

Innan du matar din hund med det nya fodret du ägnat så mycket tid åt att noggrant välja ut, måste du sakta övergå från den gamla dieten. Du kan göra denna övergång över en vecka eller två, ransonera in den nya maten lite i taget tills du helt har bytt över. Håll koll på din hunds tarmrörelser under övergångsperioden för att se till att magen är nöjd med den nya dieten. Om inte, sök efter ett annat foder som din hund lättare kan smälta och prova tills du hittar ett som håller magen och kroppen glad!

Ska märket på hundmaten vara pålitligt?

Varumärkets livslängd betyder inte nödvändigtvis pålitlighet. Undersök hundfodermärken för att hitta de som har gjort sin egen forskning och studier, och har en veterinär nutritionist anställd.

Behöver min hunds mat vara kontrollerad innan jag köper den?

Många stater kräver att sällskapsdjursfoder tydligt ska ange minimi- och maxprocentandelar: specifikt garanterade minimiprocentandelar av råfett och protein; max procentandel av fukt och råfiber. Praktiskt taget alla hundfoderetiketter innehåller nu denna information, och många tillverkare erbjuder ytterligare näringsgarantier som minimalt kalcium eller maximalt aska.

Association of American Feed Control Officials (AAFCO) är en frivillig organisation av foderkontrolltjänstemän i hela USA som upprättar basnivåregler för sällskapsdjursfoder, inklusive optimal garanterad analys, rekommenderade ingredienser och andra märkningsriktlinjer för sällskapsdjursfoder. AAFCO:s näringstillräcklighetsuttalanden om djurfoder bekräftar att maten du får är helt optimerad för hundar.

Ska alla hundar äta samma saker?

En Newfoundland har helt andra näringsbehov än en Chihuahua, och en överviktig hund behöver en helt annan diet än en hund som behöver några extra kilon. Var alltid uppmärksam på din hunds specifika behov.

Ålder

Liksom din hunds ras och vikt är ålder en stor avgörande faktor för näringsbehov. Vilken typ av mat – och hur mycket av det – du matar din hund beror på deras ålder. För äldre hundar erbjuder många livsmedel ytterligare stöd för saker som ledvärk.

Varför är min hund kräsen?

Precis som vi har hundar både tycke och smak. Vissa hundar är bara mer envisa med sina ogillar än andra. Som sagt, om du märker att din hund plötsligt uppträder kräsen, är det dags att boka in ett veterinärmöte. Oförklarlig anorexi kan vara en tidig indikator på problem.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top