Det bästa schabraket 2024 Test av olika Schabrak

Bästa Schabraken 2024

Ett schabrak är viktigt för att din häst ska vara bekväm, glad och skyddad. Genom att använda ett schabrak så ger du en ny dimension av komfort till din häst när det fördelar trycket jämt över ryggen.

Det är dock faktiskt inte det enklaste att hitta den bästa schabraken på nätet. Ofta lyfter butiker fram positiva aspekter med sina produkter men undviker att skriva om de negativa. Detta leder till att det kan vara svårt att få en bra helhetsbild över hur bra en produkt faktiskt är, vilket i sin tur kan göra det svårare för dig som köpare att göra ett bra val. Dessutom finns det flera olika bra schabrak inom olika prisklasser, och beroende på vilken budget du har kan det bli svårt att veta exakt vilket schabrak du ska köpa.

Det är här vi på alltfördjur.se kommer in i bilden. Vi har sammansatt denna köpguide för att hitta den bästa schabraken för dig och dina behov. Detta kan vi göra genom att genomföra vårt egna onlinetest av schabrak, samt genom att utgå från våra egna erfarenheter och kunskaper om olika varumärken. Med hjälp av vår komplexa och övergripande köpguide för schabrak kan du garanterat köpa det bästa schabraket. Om du vill slippa allt jobb med att leta upp produkter själv kan du annars gå direkt via vår tabell ovan, där vi har valt ut de bästa schabraken inom olika prisklasser och kategorier.

Köpguide för bäst i test Schabrak 2024

Som jag nämnde ovan kan det vara väldigt svårt att köpa den bästa schabraken på nätet. När du ska välja den bästa schabraken för dig finns det ett stort antal aspekter att räkna in, allt från fördelar och nackdelar med schabrak du tittar på men även dina egna behov och önskemål. Nedan hittar du allt du behöver tänka på när du köper den bästa schabraken 2024:

 • Material
 • Vikt
 • Tjocklek
 • Lämplighet
 • Pris-prestanda-förhållande

Material

Som redan förklarats i avsnittet om typer finns det olika material som är lämpliga för olika ändamål. Vi rekommenderar att du köper ett schabrak av robust material.

I grund och botten finns det schabrak med lammskinn, gjorda av neopren, skum, med gelfyllning eller gjorda av blandningar. Alla material har sina fördelar och nackdelar.

Du bör köpa lammskinnsunderlägg i rätt storlek, annars blir sadeln för liten och skadar din häst. Neoprenskydd är särskilt lämpliga för terapihästar eller hästar som lider av muskelatrofi och därför måste gå långsamt.

Skumkuddar var tidigare populära för hoppning, men används nu sällan då de kollapsar under för hårt tryck. Gelfyllningar kan komma med olika höjder.

Vikt

Vikten på ett schabrak beror på materialet och tillverkaren. Vikterna kan variera mellan 300 gram och 1,5 kilo.

Schabrak gjorda av skum eller neopren är vanligtvis lättare än andra material. Du bör dock komma ihåg att ljus inte alltid är bra.

Det beror på hur tung din sadel är och du bör även ta med en annan faktor i ekvationen, nämligen din egen vikt.

Tjocklek

Tjockleken beror på hur tung din sadel är och hur mycket du väger, eftersom vikten först kommer att påverka schabraket och sedan din häst. Den bör dock inte heller vara för tjock, annars minskar matstrupens bredd kraftigt och sadeln blir för liten.

De flesta tillverkare utgår från en tjocklek mellan 9-18 millimeter och stödjer därmed poängen att det inte är för mycket under sadeln.

Lämplighet

Lämpligheten beror på dig och de discipliner du utövar. De flesta schabrak är lämpliga för alla typer av ridning, men det finns fall där schabrak är mer lämschabrake för en disciplin än en annan.

Schabrak med gelfyllning kan användas till hästar med muskelatrofi eller rygg- och/eller ryggbesvär. Schabrak med förstärkt material är också lämpliga för valv för att skydda din häst.

Pris-prestanda-förhållande

Priskategorierna beror alltid på de material som används och kvaliteten. Allt billigt är inte dåligt och detsamma gäller dyra produkter.

Vanligtvis erbjuder tillverkare eller onlinebutiker olika priser och då bör ditt beslutsfattande fokusera på de andra köpkriterierna. Du bör tänka noga på vilka material du vill ha för att få en bättre förståelse för priset.

Lista över de bästa Schabraken 2024

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Varför schabrak är nödvändiga

Varje ryttare förstår nödvändigheten av ett schabrak. När du rider är det viktigt att hålla en ryttares lätthet och stabilitet i åtanke. Det är dock viktigt att tänka på din hästs komfort. Alla ryttare vill också ha en bra sadel, men detta är ett svårt mål att uppnå. Som ett resultat skulle många ryttare sträcka sig efter hjälpmedel som kuddar. Men med flera alternativ, hur väljer du det perfekta schabraket för dig? För alla ryttare är ett schabrak nödvändigt.

Schabrakets huvudsakliga funktion är att skydda hästens hud från överdrivet tryck, grovhet, repor och smärta. Även om du har en skräddarsydd sadel för din häst som passar perfekt, kan det bara göra din häst mer bekväm att ha ett bra schabrak.

Vad är schabrak?

Ett schabrak är ett “underlägg” som placeras under sadeln, som titeln anger. Sadelduk, arbetsunderlägg och numnah är några av de andra namnen för det. Alla går under en sadel och har samma funktion. De fungerar i huvudsak som en kudde mellan din hästs rygg och sadeln. Mellan sadeln och hästryggen finns en tunn kudde för att förhindra irritation.

Tips för att hitta rätt schabrak

Matcha hästens egenskaper: Det är viktigt att matcha egenskaperna på hästens rygg och botten av sadeln om du vill ha ett schabrak som inte kommer att utsätta hästens ryggrad. Underlägg tillverkade speciellt för högvissna eller fårköttsvissna hästar finns också, men först måste du bestämma hästens behov och sedan förstå konturen och formen på ryggen. När allt kommer omkring är det mest avgörande syftet med ett schabrak att skydda din häst.

Stil

Välj en specifik stil: Schabrak är kategoriserade i tre delar: formade, fyrkantiga och halva underlägg. Dressyrryttare kommer normalt att använda fyrkantiga schabraks i utställningsringen, medan Hunter/Jumper ryttare kommer att använda böjda schabraks. Eventare ses ofta med båda stilarna, som har gjorts anpassade till deras specifika färger. Halvkuddar kan användas ensamma eller i kombination med en fyrkantig eller formad dyna i alla sporter. För varje sport finns det flera sorters sadlar. En träningssadel har till exempel en längre vinge och omfamnar hästen närmare, men en hoppsadel har en kortare vinge och är lättare än en träningssadel. Vilken typ av schabrak du ska skaffa bestäms av sadelns form.

Storlek

Välj rätt storlek: Vi har upptäckt att det är användbart att lägga till 5-8 cm till längden på din sadel som en allmän tumregel. Du riskerar att halka eller ramla över ditt schabrak på gropiga vägar om du är vårdslös. Längre måste du ta itu med ett tungt schabrak. Efter att ha bestämt dig för rätt form för ditt schabrak, dubbelkolla storleken. Ett schabrak i häststorlek skulle vara lämplig för en stor häst. Om du har en liten häst eller en stor ponny, men en panicle kommer att tjäna. Ponnystorlek är det bästa alternativet för små ponnyer. Se till att dynan du väljer är lämplig för den sadel du använder. Schabraks är ofta designade för att passa en mängd olika sadelstilar. Nära kontaktdynor har en främre skärning och kortare längd, medan dressyrdynor har en rakare skärning och kan stödja en längre flik. Allsidiga kuddar är i mitten av skalan och har ett bredare spektrum av dimensioner. För sadlar kortare än 40 cm finns också sadelkuddar för ponny eller barn. Se till att dynan sträcker sig precis utanför sadelns spets, men bara inte bortom hästens sista revben.

Läs också >>> Bästa kaninburen

Passform

Ett underlag för att förbättra passformen: Schabrak bör inte användas för att fixa en sadel som inte passar ordentligt. Försök alltid att välja en sadel som verkligen passar bäst för din häst. Men i vissa fall kan schabrak hjälpa till att förbättra sadelns passform. En skräddarsydd dyna, till exempel, kan skydda en ofullständigt vuxen häst från obehagligt tryck. En halvkudde eller en dyna med skruvar kan ofta användas för att hantera dessa omständigheter.

Material

Välj det mest lämpliga materialet. Schabrak finns i en mängd olika material. På grund av sina egenskaper är fleece och bomull två av de mest föredragna tygerna. Fleecen kan vara gjord av syntetmaterial eller äkta fårskinn eller ull. Bomull och syntetiska fleecedynor är vanligtvis billigare och lättare att underhålla. Dynor av fårskinn eller ull kan vara dyra och kräver extra skötsel. För att ge lite extra stoppning och spänningsabsorption används vanligtvis skum, gel och polyesterfoder i dynorna. Tänk bara på att om din sadel passar din häst exakt, kanske du inte kan använda en tjock dyna utan att påverka hur sadeln passar på en häst.

Hjälper till att absorbera så mycket stötar som möjligt: ​​En bra modern sadel kan lägga upp till 18 kg till en ryttares vikt. Det betyder att hästens ryggrad utsätts för ett enormt tryck, oavsett om det är att göra ett glidande stopp, hålla djur på plats eller fladdra runt området. Ett schabrak i ullfleece är den bästa lösningenför att minska hästens chock. Ullfleece ger ett tjockt lager av stoppning mellan hästen, sadeln och ryttaren kan användas antingen ensamt eller i kombination med skum med slutna celler eller gelskum. Som ett resultat blir hästen mindre irriterad och återhämtar sig snabbare.

 Tips för användning och skötsel av schabrak

Minska mängden tryck på dynorna. Dra upp framsidan av schabraket när sadeln och dynan är på din häst. Gör detta på ett sådant sätt att det faktiskt rör sig in i sadelns hål. En horisontell dyna kommer att gnugga mot din häst och, genom att trycka på ryggraden, begränsar hästens rörelser.

Upprätthåll rena kuddar. Smutsiga dynor kan störa din hästs hud och skapa sadelblåsor. Efter varje åktur, häng din dyna upp och ner och låt den lufttorka. Några idéer om hur du tar hand om dina schabrak listas nedan:

Lägg aldrig ditt schabrak på något som kan samla mer smuts eller damm som kan passera till din hästs rygg.

Rengör ditt schabrak med en användbar fuktig svamp mellan tvättarna.

För att rengöra fukt och smuts, tvätta dina kuddar regelbundet. Fårskinns- och ullkuddar rengörs ofta med speciella tvålar framtagna för dessa material. Häng dina schabrak på tork om du inte vill att de ska krympa.

För bästa resultat, följ alltid rengöringsriktlinjerna på ditt schabrak.

Håll dig uppdaterad om din passform regelbundet. En hästs kropp kommer att utvecklas med åldern och användningen på samma sätt som en människa gör. Ditt befintliga schabrak kan vara utmärkt för din häst, men det kan ändras. Håll ett öga på din hästs form, såväl som din sadelpassform när hästen åldras, för att säkerställa att rätt schabrak används. Vid olika skeden av året kan du behöva byta ut kuddar. När din häst har extra hår eller är större och mjukare efter en händelsefattig vinter är inte alltid ett tjockare underlag det bästa alternativet. Kontrollera regelbundet schabraket och hur det fungerar för din hästs kropp för att upprätthålla din hästs säkerhet och komfort.

Vilken typ av schabrak ska du skaffa?

En kort kontroll genom vilken hästtidning som helst kommer att avslöja en mängd olika alternativ för schabrak. Det är svårt att veta vilken som passar din sadel bättre eftersom det finns så många olika material, former och anspråk på berömmelse. För att hjälpa dig att bestämma, nedan är en liten uppdelning av funktionerna hos de mest populära dynorna:

Fleecekuddar är ett av de mest använda materialen nuförtiden. De kan alla vara dubbelsidiga eller fleecebotten, och de kan vara syntetiska eller ull. Naturlig fleece är mer dämschabrak och bekväm, medan den syntetiserade fleece är mer hållbar och lättare att underhålla.

Förmågan hos schabrak av filt att absorbera svett och fukt från hästen, samtidigt som värmen avdunstar, är deras mest framträdande egenskap. Den fungerar även som stötdämpare och avlastar små tryckfläckar.

Skummet absorberar stötar och fördelar vikten. Den anpassar sig också till hästens rygg, vilket ger anpassad komfort och lätthet. De har ingen fukttransporterande förmåga.

Neoprenkuddar är vattentäta och lätta att rengöra, med en våffelvävd botten som förbättrar luftflödet och ventilationen. De erbjuder också utmärkt dämpning och hjälper till att förhindra att sadeln glider.

Gel sprider stötar och återgår alltid till sin ursprungliga form eftersom den har egenskaperna hos både en fast och en vätska. De är dyrare och tyngre än skum, men eftersom de inte böjer sig bakåt är de ett utmärkt val för ryttare som har många hästar.

Vart du ska placera ditt schabrak

Ditt schabrak skyddar din hästs rygg genom att absorbera och fördela trycket från vikten av dig och din sadel. En ren, torr dyna leder också bort värme och transporterar bort fukt under din ridning så att din häst förblir sval. Även om roliga färger, mönster och andra trender hjälper dig att skräddarsy ditt val är det viktigare att ditt underlag sitter ordentligt under din sadel och att det kan skydda och kyla din häst. En bekväm häst är mer kapabel och villig att göra sitt jobb, vilket gör en roligare upplevelse för er båda. När din häst är otrevlig att rida utan någon uppenbar anledning, försöker den berätta något för dig. En olycklig häst tappar uppmärksamheten, knäpper i öronen, rycker i svansen eller försöker bita i sadeln när du slår upp; om du ser detta, justera ditt grepp för att hålla honom glad.

För att säkerställa att din häst är korrekt utrustad, överväg dessa faktorer när du väljer ditt schabrak. Sadelpassform är grunden till en korrekt installation. Inte ens ett väl vadderat, välpassat täcke med alla de senaste funktionerna kan göra sitt jobb om sadelns träd inte passar din hästs rygg. Med undantag för ovanlig konformation bör en hästs svettmönster under täcket vara jämnt. Om du ser ovanliga torra fläckar när du tar av din sadel efter en åktur, så sitter antingen sadeln inte ordentligt eller så är dynan utsliten. Hitta en pålitlig sadelmontör för att få hjälp, eller börja shoppa efter ett nytt schabrak. Om du redan har rådfrågat experter, fundera över hur din ridning eller din hästs exteriör kan påverka hur hans sadel passar och justera efter behov. Det kan vara så att din plats är ur balans.

Dynans tjocklek påverkar hur din sadel sitter på din hästs rygg medan du rider. En tjock dyna på en häst med rund rygg eller fårmanke gör att sadeln kan röra sig under din ridtur eftersom det inte finns något utrymme för din sadel att vila mot manken. Välj istället en tunnare dyna som kommer att formas efter hans rygg. En häst med svängd rygg eller hög manke behöver ett täcke som är uppbyggt eller har mer fyllning för att bättre fördela sadelns vikt och tryck. Ett välsittande schabrak är alltid den bästa lösningen.

Schabrak placering är nästa. Det är lika viktigt att ditt schabrak är rätt placerad och centrerad på din hästs rygg som att in sadel sitter korrekt.

Ditt schabrak bör sitta upp på din hästs manke för att skydda dem. Placera din filt så att om du skulle rita en linje vertikalt från mitten av hans underarmsmuskel, kommer framsidan av dynan i linje med denna linje. Därifrån, justera efter din hästs konformation och din sadels passform. Placera sadeln på ditt underlag så att omkretsen sitter precis bakom din hästs framben – vid hans hjärtomfång. Lika överflödig dyna som syns på båda sidor och på fram- och baksidan av din sadel skyddar ryggen. Kontrollera att din dyna är placerad i rätt riktning, med slitlädret vänt framåt och mankskyddet på manken. Justera dina cinches jämnt på båda sidor av din sadel med rätt spänning för att hålla ditt schabrak på plats och din häst bekväm.

Det bästa materialet för schabrak

Välj filtmaterial som passar din åkturs längd och syfte. Jag föredrar en dyna som passar min hästs rygg, så använd de konturformade ylletäcken som syns på dessa bilder. Men det finns andra dynor som passar dina behov och hästens preferenser lika bra. Var uppmärksam på om din häst har en allergisk reaktion mot ett visst material, och använd det inte i framtiden.

Fleece

Fleece är ett populärt material som används som bas för vävda, dekorativa dynor eller för hela en filt. Syntetisk fleece är mer hållbar än äkta ullfleece och mattas inte lika snabbt. Det är dock inte lika dämpande som 100-procentig ullfleece. Båda är förångande och andas för att avleda värme från din hästs rygg. Med tiden anpassar den sig efter din hästs rygg så att din sadel kan sitta på plats. Det betyder att den måste tvättas och fluffas så att den inte plattar till så att den inte längre är användbar.

Filt

Filt liknar fleece eftersom det dämpar, andas och transporterar bort fukt. Filt finns i flera material. Äkta ull är dyrast, medan ull/syntetblandning är billigare och tjänar samma syfte. Eftersom filt är kompakt andas den inte lika bra som fleece gör; men den är tjockare och mer dämpande.

Neopren

Neopren är det lättaste att underhålla och har en klibbig yta som gör att den inte glider. Dess tjocklek och förmåga att bibehålla formen dämpar din sadel väl mot din hästs rygg, men på bekostnad av värmeavledning. Om det inte är våffelmönstrat, vilket uppmuntrar luftflödet, får neopren din häst att svettas lätt. Den anpassar sig inte heller till din hästs rygg, så om den inte passar bra är den gärna för att ha mer spel över axlarna. Neopren är lätt att underhålla; en snabb sköljning i slutet av varje åktur gör susen.

Andra syntetmaterial som skum och gel med öppna och slutna celler fördelar din sadels vikt över din hästs rygg för att lindra tryckfläckar. Dessa används ofta på hästar med besvärliga överlinjer, såsom de med swaybacks; fårkött manke; eller hög, benig manke. Använd dessa för att göra små justeringar för en redan välmonterad sadel, inte för att kompensera för dålig sadelpassning. Specialdesignade, terapeutiska filtar är ofta dyrare i längden än att hitta en annan sadel.

Hur man tar hand om ett schabrak

Flitig skötsel av sadelfiltar gör att de håller i flera år och många turer, så investera i en bra. När ditt schabrak tappar sin fyllnad, eller du inte kan tvätta och borsta den så att den återgår till sin ursprungliga form och mjukhet, då är det dags att byta ut den. Byt ut neopren när materialet går sönder, spricker eller stelnar.

Underhåll ditt schabrak regelbundet och låt den lufttorka innan förvaring. Om möjligt, förvara dynan upp och ner på ett ställ tills nästa användning. Ställ ditt schabrak ut i solen för att torka istället för att slänga den i en torktumlare. Solen dödar bakterier på filten, medan en fuktig torktumlare uppmuntrar tillväxt. Ta bort ansamlat hår, smuts och svett från en neoprenkudde med en snabb sköljning. För en djupare rengöring, ta med din filt till en gör-det-själv biltvätt för att tvätta högtryckstvätt. Vissa kuddar, som de som är fotograferade, är tvättmaskinsäkra.

Efter att kuddarna har torkat helt, använd en ren curry för att fluffa materialet. Om du är orolig över bindans hållbarhet eller oroar dig för att färgämnena på din utställningsmatta kommer att blekna, kontakta din filts tillverkare eller den bifogade etiketten för rengöringsinstruktioner.

Olika sorters schabraker

Det finns många olika typer av schabrak eftersom olika ridgrenar kräver olika typer av skydd eller funktionalitet. Här är en lista över typerna av sadelklodstyper, samt vilka typer som föredras av vilka engelska ridgrenar.

Formade schabrak

Formen på kudden är utformad för att efterlikna sadelformen. Formade schabraks används för alla engelska ridgrenar förutom dressyr, där sadellapparna är längre och kräver en längre schabrak. Formade, eller monterade, engelska schabrak finns i en mängd olika material och färger, även om vitt vanligtvis används för shower.

Halv-schabrak

Dessa dynor, vanliga i Europa, täcker en liten del av en hästs rygg under sadelträdet. Halvkuddar kan användas på egen hand eller med en formad schabrak om sadeln har tillräckligt med plats för det. De används oftast i jägaren eller hopparens utställningsring. Halvkuddar är ofta naturliga eller syntetiska fleece, men de kan också ha gel eller skum för att bättre absorbera stötar.

All purpose schabrak

Dessa kallas även all-purpose eller dressyrschabrak, eftersom de är speciellt designade för att rymma en dressyrsadels längre sadelflikar. Fyrkantiga kuddar finns i många material, inklusive bomull, neopren eller andra syntetmaterial. De kan vara tjockt quiltade och kan ha ett gel- eller skumcentrum. Vita används under en visning, och de finns även i många roliga färger och mönster för skolgång.

Komfort-schabrak

Kallas även kudddynor, dessa kuddar är fyllda med vadd av vadd av polyester för extra komfort. De liknar till formen de fyrkantiga kuddarna. Att använda den här typen av schabrak kräver att din sadel klarar den extra tjockleken, så du vill kontrollera sadelns passform innan du köper en.

Babyschabrak

Detta ultratunna lakan erbjuder liten eller ingen kudde eller skydd. I USA används det ofta som en billig dyna under halva kuddar för att hålla dem rena och för att minska tvättning av de större kuddarna.

Anpassade och speciella schabrak

Ibland kan anpassade eller specialunderlägg vara användbara, särskilt om du har utmaningar med din hästs rygg som ömma fläckar eller hög mank. Du kan också använda en sådan om din hästs sadel inte passar perfekt på grund av dess naturliga asymmetri. Dessa alternativ kan minska svårighetsgraden av problemet för att göra det mer bekvämt för din häst.

Halkfria kuddar används under schabraket för att förhindra att det rör sig för mycket.

Fårskinnsdynor formar sig efter hästens rygg och ökar luftcirkulationen, fördelar tryck och stötar och leder naturligt bort fukt. Fårskinnsdynor kräver särskild vård för rengöring eftersom de inte kan kastas i tvätten – tvättmedel kommer att förstöra dem.

Mankryggsdynor, vanligtvis kallade Key Hole-kuddar, har öppna slitsar över manken som avlastar trycket på ryggraden och förbättrar sadelpassformen.

Korrigeringskuddar använder löstagbara shims så att du kan justera hur sadeln sitter på din häst.

Riser-kuddar balanserar en sadel om den lutar bakåt eller framåt. De är vanligtvis gjorda av ett syntetiskt skumliknande material utformat för att utjämna tryck och för att minska stötar. De kan hjälpa till att lösa färre passformsproblem, men bör inte användas för att kompensera för en dåligt monterad sadel. (Så här monterar du en engelsk sadel korrekt.)

Det finns några specialdynor som kombinerar fördelarna med dessa olika bindor. När du har bestämt dig för vad du behöver, titta dig omkring för att hitta den eller de underlägg som kommer att ge dig och din häst mest nytta.

Hur man väljer rätt schabrak

Din engelska riddisciplin kommer till stor del att avgöra vilket schabrak du kommer att använda. Fyrkantiga dynor används för dressyr, även om de används för andra grenar också. Formade schabraks används oftast för alla grenar utom dressyr, även om jägare och hoppare ofta använder halva schabraks i utställningsringen. (Här är .)

Det finns många olika material tillgängliga. Temperaturen och luftfuktigheten där du bor kommer att spela in i ditt beslut om din häst behöver ett fukttransporterande material, liksom personliga preferenser.

För formade schabrak vill du ha en jämn kant på cirka 5 cm som syns runt sadeln. Bestäm kuddstorleken efter typen av sadel och sitsstorleken (mätt från skruvhuvudena på pommeln’ s sida till mitten av cantle). Fyrkantiga kuddar bör synas lite framför pommeln och bakom cantle, men den exakta längden beror på personliga preferenser och vad din häst behöver. De andra underläggens storlek beror på din hästs specifika behov.

Vilka fördelar och nackdelar finns det med de olika typerna av schabrak

När du köper schabrak kan du skilja mellan fyra olika typer:

 • Schabrak med gelfyllning
 • Schabrak i neopren
 • Schabrak av skum
 • Schabrak av lammskinn

Dessa typer har var och en för- och nackdelar. Det beror på vad du föredrar och för vilken disciplin du vill använda det.

Nedan förklarar vi skillnaderna mellan typerna för att hjälpa dig att bestämma vad du ska köpa.

Vilka är egenskaperna hos en gel-sadel och vilka är dess fördelar och nackdelar?

Gelkuddar tillverkas i två varianter, med hål för ventilation och stängda. Schabrak med gelfyllning finns i olika höjder. Det finns några som är högre bak, högre fram eller i sidled.

Fördelar

 • Höjd för tryckutjämning
 • Resistent
 • Hållbar

Nackdelar

 • Värmeansamling
 • Skador på vävnaden om trycket är för högt
 • Tillåter inte luftcirkulation under sadeln

Gel-schabrak är resistenta och hållbara. Det finns olika höjder på dynan för att utjämna trycket. Dessutom avger de inte värme och främjar därmed värmeackumulering. Överdrivet tryck kan orsaka skada på din häst.

Vad kännetecknar ett neoprenunderlägg och vilka är dess fördelar och nackdelar?

Neoprenkuddar sticker ut eftersom de dämpar stegen så länge hästen rör sig långsamt.

Fördelarna med ett schabrak i neopren är att det är vattenavvisande, halkfritt och lätt att rengöra. Det ger också dämpning för de olika gångarterna.  Nackdelarna med neoprenkudden är att den är svettavvisande och kan därför orsaka värmeuppbyggnad. Långa turer är inte heller möjliga med dynan.

Fördelar

 • Dämpning
 • Vattenavvisande
 • Halkfri
 • Lätt att städa

Nackdelar

 • Svettavvisande
 • Värmeansamling
 • Kan inte användas i timmar

Vilka är egenskaperna hos en skumsadel och vilka är dess fördelar och nackdelar?

Fördelarna med skumkuddar är att de är stötdämpande och inte skapar tryckpunkter. De är också rivtåliga. Nackdelar med skumkuddar är förskjutningen av vikt och tryckpunkter från den ena till den andra.

Eftersom de tappar sin volym på grund av tryck, tar de längre tid att återgå till sin gamla form.

Fördelar

 • Stötdämpande
 • Inga tryckpunkter
 • Rivtålig

Nackdelar

 • Förskjutning av tryckpunkter är inte användbart
 • Det tar lång tid att återgå till den ursprungliga formen
 • Gummiliknande skum är inte lämpligt

Vilka egenskaper har ett lammskinnsunderlägg och vilka är dess fördelar och nackdelar?

Lammskinnsdynor är mycket populära bland experter eftersom de fördelar trycket jämnt och det finns ingen värmeuppbyggnad. Däremot vid köp av lammskinnssadel schabrak, se till att du inte köper en billig produkt gjord av imitation, andra skinn eller fleece.

Schabrak av lammskinn kännetecknas av den goda tryckkompenseringen och användningen för hästar med muskelatrofi. Vidare suger lammskinnet upp hästens svett och lammskinnsdynor passar till sadlar som inte sitter 100 procent.

Nackdelar med lammskinnsdynor är att de inte är vattenavvisande och därför måste torka länge och kräver tidskrävande rengöring. Dessutom gör lammskinnet sadeln mindre och kan leda till tryckpunkter.

Fördelar

 • Tryckkompensering
 • Ingen värmeackumulering
 • Absorberar svett
 • Lämplig för rehab

Nackdelar

 • Inte vattenavvisande
 • Minskar storleken på sadeln
 • Tryckpunkter om dynan är för liten
 • Tidskrävande rengöring

Hur ditt val av schabrak påverkar din häst

Om du väljer fel ridtillbehör riskerar du att utsätta din häst för mer påfrestning, friktion och andra skador under ridningen. Som hästägare är det din uppgift att minimera dessa problem och se till att ditt älskade djur är lika bekvämt som du är. Ett nyckelelement för hästens komfort är schabraket. Om du är ny på schabrak eller vill bli mer utbildad om vad du ska leta efter när du köper dem, har vi allt du behöver veta.

Vad är schabrak?

Engelska schabrak är också kända som numnahs, så ofta används dessa två namn omväxlande. Ett schabrak är i huvudsak ett tunt lager av tyg som ger dämpning mellan din sadel och hästens rygg och fungerar som ett skyddande lager. Huvudsyftet med ett schabrak är att minska friktionen från att sadeln skaver mot ryggen, men det hjälper också till med:

 • Förhindra uppbyggnad av värme
 • Minskar chock under cykling
 • Absorberar svett från din häst
 • Skyddar din sadel från slitage
 • Minska risken för att sadeln skaver din häst

Olika typer av schabrak

När det kommer till hur man väljer ett schabrak är det första du behöver veta att det finns mer än en sort tillgänglig. De olika typerna av schabrak är designade för olika ridgrenar och ger lite olika funktioner. De är också designade för att passa olika sadelstilar som hoppning, dressyr, GP och närkontakt. Det är viktigt att du gör rätt val för att hålla din häst bekväm.

Här är några av de olika kuddarna och en snabb genomgång av deras olika syften:

Formade schabrak

Det populäraste och bästa engelska häftskyddet för engelsk ridning (förutom dressyr) är det formade underlaget. Detta kopierar formen på hästens sadel och finns i en mängd olika färger och material. Traditionellt används vita formade kuddar för shower. Det finns även Jump, Close Contact och General Purpose schabraks för att passa din sadelstil och disciplin.

Dressyrschabrak

Dessa är också kända som dressyrschabrak eller till och med allsidiga underlägg. Inom dressyr finns det ett behov av längre sadellappar och underlägg än i andra grenar, där denna stil kommer att användas. De är ofta ganska tjocka och kan till och med ha ett skum- eller gelcenter, vilket ger gott om skydd mellan sadeln och hästen.

Halv-schabrak

Halvkuddar fokuserar på området mellan sadelträdet och täcker ett mindre område av din hästs rygg. De används främst i jumper- eller jägareutställningar och är vanligare i Europa än i USA. Halvkuddar ska användas tillsammans med ett schabrak eller numnah.

Babyschabrak

Babykuddar är mycket tunna och inte utformade för att ge mycket dämpning. Istället är det normalt att hålla dem under större, dyrare dynor för att hålla dem rena och minska på rengöringen.

Komfortschabrak

Komfortschabrak ger det bästa skyddet och stötdämpningen för dig och din häst. Dessa är mycket tjockare än andra kuddar på grund av en vaddfyllning av vadd av polyester. Om du funderar på att köpa komfortdynor är det viktigt att även se till att du har rätt sadel monterad av en professionell för att ta emot dem.

Anpassade schabrak

Om ingen av ovanstående trampdynor är exakt vad du vill ha, är det möjligt att få skräddarsydda trampdynor. Dessa kan ha en mängd olika unika egenskaper, såsom halkfria ytor, yttersidor av fårskinn för att forma sig efter din hästs rygg och transportera bort fukt, och korrigeringskuddar som kan justeras för att sitta ordentligt på din häst. Om din häst har specifika krav kan anpassade dynor vara en bra investering.

Schabraksmaterial

Om du letar efter köptips för schabrak rekommenderar vi att du vet lite om tygvalen innan du köper. Schabrak kommer i en mängd olika material, och alla kommer att fungera lite olika på din häst. Ta en titt på några av alternativen:

Filt

Filtdynor är faktiskt gjorda av ull, och de är bättre för västerländska discipliner än engelska. Men om din disciplin skapar mycket chock (som att hoppa) kan de vara användbara för att minska påverkan. Om du har en häst som du kämpar för att hitta rätt sadel till är filt också ett bra alternativ då det kan minska trycket på ömtåliga ställen.

Neopren

Om du kämpar med sadlar som fortsätter att glida, prova neopren. Mer moderna och mindre tillgängliga, de har mycket mer grepp än andra kuddar.

Fleece

Klassisk och traditionell, fleece är ett populärt val. Den ger bra stoppning och transporterar bort svett och håller din häst bekväm under ridningen. De är också billigare än vissa andra alternativ och allmänt tillgängliga.

Bomull

Bomull är mycket vanligt i engelska schabrak. Det är ett tunnare tyg och erbjuder inte för mycket stoppning, men det är perfekt för grundläggande ridning och mycket andas.

Memory foam

Skum är idealiskt om du gör mycket hårt arbete under sadeln och deltar i utställningsevenemang. Den erbjuder enastående stoppning och formar enkelt din hästs rygg, maximerar komfort och hjälper till att uppnå en bra sadelpassform.

Vilket schabrak du väljer bör bero på din riddisciplin. Till exempel kommer en bomullsformad schabrak att vara idealisk för grundläggande ridning och lätt träning. Fundera på vad du kommer att använda ditt schabrak till mest och välj din baserat på detta, använd ovanstående information för att fatta ett mer välgrundat beslut.

Viktiga saker att veta om schabrak

Använd aldrig en dyna som är för liten eftersom den kan skapa en tryckkant vid kanten. Kontrollera regelbundet att den sitter ordentligt. Precis som hur människokroppen förändras med ålder och slitage, kommer även en hästs kropp att förändras. Så kontrollera regelbundet schabraket och hur det fungerar för din hästs kropp för att säkerställa bästa möjliga komfort och skydd.

Schabraket du använder nu kan vara idealiskt för din häst, men det kan ändras. Håll ett öga på din hästs muskler och form för att säkerställa användningen av lämplig dyna.

Du kan till och med upptäcka att hans form förändras med säsongen också så du kan behöva ändra vilken dyna du använder vid olika tider på året. Till exempel kanske en tjockare dyna inte fungerar bra när din häst har sin tjocka vinterpäls, eller efter en inaktiv vinter med begränsad träning när din häst kan vara lite tyngre.

För det andra är det allmänt underförstått att en sadel inte helt kan korrigera problemen som skapas av en dåligt passande sadel. Den här köpguiden tar inte upp problem med sadelanpassning, men den innehåller några tankar om förhållandet mellan schabrak och sadlar:

Ett schabrak bör dämpa snarare än att ändra sadelns balans eller orsaka ytterligare tryck.

Det är inte ovanligt att en häst rör sig bättre när du använder ett nytt schabrak, men om sadeln sitter dåligt kommer tryckpunkterna tillbaka inom några dagar eller veckor.

En dåligt passande sadel förändrar blodflödet i hästens rygg, ökar muskelspänningen och hämmar ryggradens flexibilitet.

En häst kommer inte att utveckla muskler där det finns en tryckpunkt.

Kom bara ihåg att om din sadel sitter perfekt kanske du inte har utrymme att använda en tjock dyna utan att ändra hur sadeln sitter på din häst.

Röda flaggor är: vita fläckar, heta fläckar, håravfall eller ojämna svettmönster. Efter ridningen, sök efter torra och våta fläckar och observera ytan på hästens päls för att se om den är mer komprimerad på vissa områden än på andra. Dessa tecken kan indikera ojämn tryckfördelning.

Bra sadlar fördelar trycket jämnt över hästens rygg, och bra schabrak kan hjälpa till där sadlar går sönder. Men ingen sadel eller sadelplatta kan rätta till det grundläggande problemet med tryck som appliceras där det inte borde vara. Det tryckfria området nr 1 är ryggraden. Och det ska inte finnas något som helst tryck på den känsliga mankzonen – inte ens från ett schabrak.

“Anatomiska” kuddar som är formade för att förhindra tryck över manken är särskilt användbara för hästar med naturligt hög mank. Ett högskuret schabrak kommer dock inte att göra någon nytta om sadeln i sig pressar manken.

Högt skurna anatomiska underlägg på högvissna hästar kan också förhindra att schabraket klumpas och skrynklas. Om du inte har en högskuren dyna, dra upp schabraket i sadelns matrör för att frigöra manken.

Här är våra fyra bästa tips för att hitta rätt schabrak:

Matcha hästens konturer – Att matcha konturerna av hästens rygg såväl som konturerna av undersidan av sadeln är avgörande för att ha ett schabrak som inte trycker på hästens ryggrad eller manke. Det finns till och med underlägg tillgängliga som är gjorda speciellt för den högvissna hästen.

Välj rätt storlek – Se till att matcha typen av schabrak med din typ av sadel. Schabraks är vanligtvis gjorda med sadlar i olika stilar i åtanke. Se till att dynan sträcker sig något utanför sadelkanten, men inte bortom hästens sista revben.

Hitta ett underlag för att komplimentera eller förbättra sadelpassformen – Schabrak bör inte användas som ett sätt att rätta till en illasittande sadel. Se alltid efter att hitta en sadel som passar din häst så bra som möjligt. Med det sagt finns det fall där schabrak kan hjälpa till att förbättra sadelpassformen.

Välj det bästa materialet för antingen uppsugning eller stötdämpningsförmåga. Vissa schabraksmaterial passar inte för vissa hästar, till exempel kan din häst bli gnuggad av ett material men det kan vara ok för andra hästar, så det är viktigt att hitta rätt schabrak för din häst.

Viktigt att tänka på innan du köper ditt schabrak

Att köpa ett schabrak är inte så lätt som det kan tyckas först. Det finns många olika typer av schabrak tillgängliga för både engelska och västerländska sadlar. Med priserna som varierar så mycket, hur vet du hur du väljer rätt till din häst och sadel? Följande guide tar dig igenom hur du mäter ett schabrak, hur du väljer mellan de olika underläggen och hur du undviker att köpa fel!

Vikten av ett bra schabrak

Schabrak har använts sedan urminnes tider för att skydda sadlar och hästar. De fungerar som en barriär för smuts, dämpning för hästen och som en svettdämpare.

De är gjorda av olika typer av material, inklusive fleece, ull, filt och djurhår. Det finns också fårskinnsdynor som du kan köpa i olika färger, längder och tjocklekar. Välj dina schabraksstilar baserat på hur din häst svettas, ridstil och hur mycket skydd som behövs.

För trailryttare är komfort för hästen och fukttransport de viktigaste kriterierna du vill leta efter.

Grundläggande mätning av schabrak

Innan vi går djupare in på vår köpguide för schabrak, låt oss prata om schabrak, låt oss se till att vi talar samma språk.

Typer av schabrak

Det finns dussintals olika typer av bindor, var och en med sitt eget syfte och fördelar. Till exempel är en fleecedyna designad för att transportera bort fukt från din hästs rygg samtidigt som den ger lite dämpning för sadeln. En kudde erbjuder liknande fördelar men skyddar också vassa föremål. För att anpassa ditt köp av schabrak till din sadel behöver du först veta dimensionerna på din sadel och vilken typ av sadel du har.

Hur man mäter sin sadel så att ditt schabrak funkar

Mått är viktigt när det kommer till att köpa ett nytt schabrak. Du vill ha det underlag som bäst passar din hästs rygg så att de kan vara bekväma och glada att sadlas och arbeta. Det finns några grundläggande mått du måste ta för att rätt schabrak ska fungera. De inkluderar längden på din sadel från framsidan av sadeln hela vägen till baksidan längs ryggraden, se till att mäta alla delar som är i kontakt med hästens rygg (stoppa inte vid pommeln!) och lägg till 6 cm; fallet kan mätas inifrån du sadlar från ryggraden till botten av klaffen, lägg sedan till 6 cm även här.

Tjocklek

Låt oss prata schabrakets tjocklek. Ett tunt schabrak bör räcka för att transportera bort fukt och skydda din sadel från smuts om din sadel är rätt monterad.

Om din sadel inte sitter rätt, skaffa en sadelmontör – inte en tjockare sadel eller halvkudde! Om du inte tror mig, ta någon annans höga klackar och ta på dig en tjock ylle vinterstrumpa. Ta sedan en lång promenad i skorna och sockorna. Du kommer förmodligen att ha ont i fötterna i slutet. Få skon – erg, sadel – monterad och ett lämpligt schabrak.

Skulle din häst behöva mer dämpning och du vill lägga till en halvkudde, kolla först med din sadelmontör för att se om det finns tillräckligt med utrymme. Att helt enkelt lägga till en halv kudde ovanpå ditt schabrak kan skapa andra problem, liknande vårt strumpexperiment.

Detta betyder inte att du aldrig använder ett schabrak med shims. Det betyder bara att du använder den avsiktligt, med stöd av en sadelmontör, så att du inte skadar din hästs rygg.

Så väljer du rätt schabrak

Nu när du har mått på din sadel och vet vad du ska undvika, måste du ta en närmare titt på kurvan för din hästs överlinje för att köpa rätt schabrak. För en högt vissen häst måste du köpa ett schabrak med en uttalad kurva i ryggraden för att säkerställa att dynan inte skrynklar och hopar sig på udda ställen under sadeln, vilket orsakar obehag. Kort sagt, kurvan på din hästs rygg bör ungefär matcha kurvan på schabrakets ryggrad.

När du har fått ditt nya schabrak, kontrollera att du har rätt storlek. Här är några tips: Se till att dynan kan dras upp vid platsen så att den inte trycker ner när sadeln är omgjord eller spänd.

Kontrollera sömmarna för att säkerställa att de är långt borta från sadelns kanter för att förhindra skav och tryckpunkter.

För schabrak med fleecerullar vill du se till att sadeln ligger inbäddad mellan rullarna och inte på dem. Här vet vi att det inte är så lätt att köpa ett schabrak som det kan verka. Det finns många olika typer av schabrak tillgängliga, och prisskillnaden kan vara svindlande! Hur vet du hur du väljer rätt för din häst? Följ vår köpguide för schabrak nedan om hur du mäter ett schabrak och väljer mellan olika underlägg, samtidigt som du undviker att göra misstag med att köpa fel typ till din häst eller sadel.

Vanliga frågor om Schabrak

Vilka nyckelfunktioner måste jag hålla utkik efter?

Det säger sig självt att schabraket ska ge komfort till hästen. Ännu viktigare, schabraket måste ha två speciella attribut:

andningsförmåga

ett medel för att kontrollera fukt eller svett. Om schabraket inte “andas” kommer värmen att öka under sadeln och fuktavdunstning blir mindre effektiv. Samtidigt måste fukt absorberas och tillåtas avdunsta. Denna process är mer känd som “wicking”.

Tjockleken

Tjockleken på schabraket du behöver bestäms av din hästs fysiska egenskaper och passformen på sadeln. Några punkter att tänka på är: en tunn dyna under en dåligt passande sadel kommer att bibehålla eller öka smärtan. En alltför tjock dyna kan sätta direkt press på hästens ryggrad och nerverna som löper längs ryggraden. Ibland kan en tjock dyna användas för att passa en sadel som är för bred men samma schabrak under en smal sadel kan orsaka problem.

ett tjockare schabrak kan vara till hjälp för äldre eller ur kondition hästar som saknar muskler eftersom det kommer att skapa “konstgjorda” muskler. När hästens kroppsform förändras kommer det att bli nödvändigt att öka eller minska stoppningen, samtidigt som man kommer ihåg att muskler inte kommer att utvecklas vid tryckpunkter.

Att känna till din hästs hälsa, ålder eller fysiska kondition och sadelpassform kommer att göra beslutet om tjockleken på dynan mycket lättare.

Andra funktioner kan inkludera:

förstärkt omkretsområde, detta kan hjälpa till att förhindra slitage på din hästs sadel där omkretsremmarna sitter.

D-ringar är utmärkta för att ge extra säkerhet och förhindra att schabraket glider under sadeln.

hög manke, dessa schabrak är designade för att konturera till din hästs ryggrad, vilket ger extra utrymme vid manken för högt vissna hästar, vilket förhindrar tryck och skav.

silikon, detta kan också hjälpa till att förhindra att sadeln glider

reflekterande remsor, perfekta för att åka ute på vägarna, vilket ger extra synlighet för andra trafikanter.

Vilka färger finns schabrak i?

Alla snitt av schabrak kommer i en uppsjö av färgkombinationer. Dessa lägger till extra personlighet och stil till skolgång och hacking. Vanligtvis, i hjärtat av de “matchande, matchande” ridsportfenomenen, kan sadelskydd nu koordineras med öronskydd, bandage, borstkängor och stövlar med över räckhåll såväl som ryttarens kläder. Oavsett om du letar efter ett traditionellt snyggt, subtilt schabrak eller ett färgglatt regnbågsmönster, har vår kollektion av schabrak allt! Shoppa våra schabrakskollektioner här.

Vilka schabrak kan man använda på tävlingar?

Den klassiska enkla vita kudden är fortfarande det föredragna valet för de flesta tävlingsryttare. Men det finns också nya regler som olika föreningar har infört, t.ex. British Dressage, ryttarens nummer måste synas på båda sidor av häst/ryttare kombinationen. För brittiska hopptävlingar är vissa färger tillåtna men de måste vara subtila och smarta. Se till att du kontrollerar din förenings regler innan du väljer ditt tävlingsunderlägg. För längdåkning är fler färger på schabrak tillåtna men för dressyr måste du ha vitt. Ta en titt på vår kollektion av vita schabrak.

Hur tvättar man ett schabrak?

Se till att hålla ditt schabrak relativt rent. En ansamling av smuts, svett och hår kan orsaka obehaglig friktion för hästen. Borsta av undersidan regelbundet med en styv borste och kontrollera dynans yta för hårda fläckar.

Tvätta bomullsrondeller i tvättmaskinen med vanligt tvättmedel. Fårskinnsdynor kan också gå i maskinen, men de kräver speciella ulltvättmedel. Vanliga rengöringsmedel kan förstöra de naturliga kemikalierna i fårskinnet som gör det effektivt för att fördela trycket. När du tvättar ditt schabrak kan du använda påsar för att skydda din tvättmaskin från att bli igensatt. De kan också användas för att samla upp hår, päls och lösa fibrer, vilket förhindrar att de samlas i din maskin. De hjälper också till att släppa envisa fläckar och smuts.

Här är några tips för att ta hand om dina schabrak:

Undersök schabrak regelbundet för att upptäcka slitage.

Häng ditt schabrak upp och ner för att låta den lufttorka efter åkturerna.

Lägg aldrig ner dynan på material som kan få den att ta upp extra smuts eller skräp som kan överföras till din hästs rygg.

Efter tvätt, var noga med att hängtorka dina dynor så att de inte krymper eller ändrar storlek. Följ alltid rengöringsinstruktionerna på ditt schabrak för bästa resultat. Förvara dem säkert, sadelpåsar är bra för att hålla dem rena och skyddade från möss.

Vad är ett schabrak?

Ett schabrak är, som namnet antyder, ett “underlägg” som sätts in under sadeln. Det finns många olika typer inklusive arbetsdynor eller numnahs. Du kan också få olika former som är bättre lämschabrake för olika typer av sadlar, dessa inkluderar, Close Contact, Dressyr och GP Sadelschabraks. Alla är insatta under en sadel och tjänar samma syfte.

Vad är syftet med ett schabrak?

reducera fukt och kyla hästens rygg, vissa är till och med gjorda av ett speciellt fukttransporterande material. minska trycket på hästens rygg. förhindra att sadeln halkar och gungar. skydda sadeln från smuts, svett och hästhår.

Vilka olika schabrakmodeller finns det att välja emellan?

En numnah är formad runt sadeln och används ofta för att visa. Ett arbetsunderlägg är rektangulärt och fyller mer än ett vanligt schabrak eller numnah. Schabrak eller tyger finns i olika former beroende på passformen på din sadel, hoppschabrak med nära kontakt är designade för hoppsadel eftersom de är mer framåtskurna och passar under knärullarna på en hoppsadel, en dressyrsadel är längre, som tillåter längre klaffar på en dressyrsadel och en GP-sadelduk är designad för att passa perfekt under en allmänsadel.

Vad är schabrak gjorda av?

Schabrak finns i en mängd olika materialval. Det finns två klasser som används: syntetisk och naturlig.

När du granskar materialen nedan, tänk på de två nyckelkraven för ett bra schabrak: andningsförmåga och fuktkontroll, d.v.s. fukttransport. Vidare kommer syntetmaterial inte att absorbera fukt, bomull absorberar fukt lika med sin egen vikt och ull tre gånger sin egen vikt. Syntetiska material kommer också att fånga värme.

Det finns en mängd olika materialval, fleece och bomull är två av de mest populära valen på grund av deras fukttransporterande förmåga. Fleece kan vara syntetiskt eller kan vara fårskinn eller ull. Schabrak i bomull och syntetisk fleece är vanligtvis billigare och enkla att ta hand om, medan underlägg av fårskinn eller ull kan vara dyrare och svårare att ta hand om, vilket kräver specialiserad vård. Andra material inklusive skum, gel och polyesterskum används ofta i dynans insida för att lägga till lite extra dämpning och stötdämpning. Detta kan ge extra komfort för din häst men du måste komma ihåg att tjockleken på ett schabrak kommer att ändra passformen på din sadel, så du kanske inte har utrymme att använda ett tjockt underlag utan att ändra hur sadeln sitter på din häst.

Behöver jag använda schabrak?

En välpassad sadel ska inte behöva något under den. Det ger dock lite extra dämpning mellan hästen och sadeln, absorberar svett och skyddar hästens rygg från friktion som kan orsakas av gnidning, plus att det håller sadelns botten ren. Men när din häst har sin sadel monterad, kan de använda ett schabrak vid montering, vilket innebär att din sadel justeras och monteras samtidigt som den bär ett schabrak. Du bör använda det som din sadelmontör rekommenderar.

Vilken form och storlek behöver jag

Formen på schabraket bestäms av snittet på din sadel, och personliga preferenser mellan ett schabrak eller en numnah. Storleken bestäms av storleken på din häst och sadel. Så mät båda!

Följande uppsättning diagram visar för varje sadel vad de ungefärliga storlekarna på schabraket bör vara, observera att dessa kan variera mellan olika märken.

Vilken typ av schabrak är bäst för min häst?

Det finns ett antal specialunderlägg som ger förbättrad stötdämpning eller ger en tillfällig lösning när din häst eller sadel har ändrat form.

Fårskinnsdynor och halvkuddar är populära för hur fårskinnsfibrerna formas direkt på hästens rygg, naturligt transporterar bort fukt, ökar luftcirkulationen och hjälper till att fördela tryck och stötar. De används inom alla discipliner och kan användas ensamma eller tillsammans med ett fyrkantigt eller format schabrak.

Gel kuddar

Gelkuddar är avsedda att hjälpa eller förebygga ömma ryggar. De absorberar effekten av ryttaraktivitet och hjälper till att fördela vikten jämnare längs din hästs rygg för att lindra tryckpunkter. De kan tillverkas av en mängd olika material. Gelkuddar är vanligtvis mycket täta och tunna. Även om de till en början kan verka lite dyra, bibehåller gelkuddar motståndskraften och fortsätter att ge fördelar under många års användning, vilket gör dem till en solid investering.

Tvätta en gelkudde försiktigt genom att doppa den i varmt vatten med lite milt rengöringsmedel, skölj och lägg den sedan platt för att torka i naturlig värme.

Möss har en speciell kärlek till saker som gel kuddar och kommer snabbt att knapra i dem och i slutändan förstöra dem om de får göra det. Förvara gel kuddar på en torr plats utom räckhåll för ohyra och fuktigt.

Memory foam

En sadel ”memory foam” är faktiskt fylld med ett skum som “minns” eller formar sig efter formen på hästens rygg. Precis som deras motsvarigheter till gelkuddarna är de också avsedda att hjälpa eller förhindra ömma ryggar. Även om de är tjockare än gelkuddar är de billigare. Däremot kan skummet så småningom komprimeras med tiden och, för maximal nytta för din häst, bör det då bytas ut.

En Riser Schabrak höjer fram- eller baksidan av sadeln. En Front Riser är särskilt lämschabrak för en häst med hög manke, eller som har tappat muskler och bulk på toppen av axeln och under manken. En Rear Riser fördelar mjukt förarens vikt. Om du använder den här typen av dyna, var medveten om att genom att höja sadelns baksida med en stigplatta kan du skapa kläm- eller tryckpunkter vid mankområdet. Mankedynor avlastar ryggraden och kan förbättra passformen på en sadel på vissa hästar.

Kan man rida utan schabrak?

För att skydda din häst och sadel är ett korrekt anpassat schabrak absolut nödvändigt. Mer än en fråga om komfort, ett ordentligt schabrak skyddar din hästs rygg och hjälper även till att bevara din sadel. Att välja rätt schabrak beror på flera kriterier. Du kommer inte att bli besviken om du tar dig tid att ta reda på den bästa matchningen för dig och din häst.

Vilka tips för att hitta rätt schabrak är bäst?

Matcha hästens konturer. Att matcha konturerna av hästens rygg såväl som konturerna av undersidan av sadeln är avgörande för att ha ett schabrak som inte utsätter tryck på hästens ryggrad eller manke. Det finns till och med underlägg tillgängliga som är gjorda speciellt för högvissna eller fårköttsvissna hästar.

Rätt stil

Hitta rätt stil. Det finns tre grundläggande stilar av schabrak – formade, fyrkantiga och halva underlägg. I utställningsringen kommer ryttare som gör dressyr vanligtvis att använda fyrkantiga dynor, medan formade schabraks är mest populära i Hunter/Jumper-showerna. Eventare ses ofta med båda stilarna anpassade till deras individuella färger. Halvdynor används inom alla discipliner och kan användas ensamma eller tillsammans med en fyrkantig eller formad dyna.

Rätt storlek

Välj rätt storlek. Se till att matcha typen av schabrak med din typ av sadel. Schabraks är vanligtvis gjorda med sadlar i olika stilar i åtanke. Dressyrdynor kommer att ha ett rakare snitt och kommer att rymma en längre klaff, medan en nära kontaktdyna kommer att ha en framåtskuren och kortare längd. All purpose schabraks faller någonstans i mitten och tenderar att variera lite mer i dimensioner. Ponny eller barnschabrak finns också för sadlar som mäter mindre än 48 cm. Se till att dynan sträcker sig något utanför sadelkanten, men inte bortom hästens sista revben.

Ett schabrak för att förbättra sadelpassformen. Schabrak bör inte användas som ett sätt att rätta till en illasittande sadel. Se alltid efter att hitta en sadel som passar din häst så bra som möjligt. Med det sagt finns det fall där schabrak kan hjälpa till att förbättra sadelpassformen. Till exempel kan en ojämnt utvecklad häst dra nytta av en specialanpassad dyna för att skydda mot smärtsamma tryck. En underutvecklad häst efter en lång paus från arbetet är ett annat exempel på en situation där ett specialunderlägg kan vara ett genomförbart alternativ för att förbättra sadelpassformen. Dessa situationer kan ofta hanteras med hjälp av en halv schabrak, eller ett schabrak med shims.

Rätt material

Välj det bästa materialet. Schabrak finns i en mängd olika materialval. Fleece och bomull är två av de mest populära valen på grund av deras fukttransporterande förmåga. Fleecen kan vara syntetisk eller kan vara riktigt fårskinn eller ull. Bomull och syntetiska fleecedynor är vanligtvis billigare och är lätta att ta hand om. Fårskinns- eller ullkuddar kan vara dyra och kräver specialiserad vård, men de kan absorbera upp till tre gånger sin vikt i vatten, medan bomull bara absorberar sin ursprungliga vikt. Skum, gel och polyestervadd används ofta i dynans interiör för att lägga till lite extra dämpning och stötdämpning. Kom bara ihåg att om din sadel sitter perfekt kanske du inte har utrymme att använda en tjock dyna utan att ändra hur sadeln sitter på din häst.

Vilka tips för användning och skötsel av schabrak finns det?

Minska dyntrycket. När sadelplattan och sadeln är på din häst, var noga med att dra upp framsidan av underlaget. Gör detta på ett sätt som flyttar den upp i kanalen (gräset) på din sadel. En platt liggande dyna kommer att gnugga mot din häst och kan även störa hästens rörelse genom att trycka på ryggraden.

Håll dynorna rena. Smutsiga dynor kan skava och orsaka sadelsår på din häst. Häng ditt schabrak upp och ner för att låta den lufttorka efter åkturerna. Här är några tips för att ta hand om dina schabrak:

Lägg aldrig ner ditt schabrak på material som kan få den att ta upp extra smuts eller skräp som kan överföras till din hästs rygg.

Använd en bra borste för att rengöra dynan mellan tvättarna.

Tvätta dina kuddar regelbundet för att ta bort svett och smuts. Fårskinns- och ullkuddar behöver typiskt speciella tvålar som är gjorda speciellt för att tvätta dessa föremål. Var noga med att hängtorka dina kuddar så att de inte krymper eller ändrar storlek.

Följ alltid rengöringsinstruktionerna på ditt schabrak för bästa resultat.

Kontrollera din passform ofta. I likhet med hur människokroppen förändras med ålder och slitage, kommer även en hästs kropp att förändras. Schabraket du använder nu kan vara idealiskt för din häst, men det kan ändras. Håll ett öga på din hästs muskler och form när han utvecklar din sadelpassform för att säkerställa användningen av lämplig dyna. Du kan behöva ändra vilkett schabrak du använder vid olika tider på året. En tjockare dyna kanske inte fungerar bra när din häst har extra hår eller efter en inaktiv vinter, då din häst kan vara lite tyngre och mjukare. Kontrollera regelbundet schabraket och hur det fungerar för din hästs kropp för att säkerställa bästa möjliga komfort och skydd för din häst.

Hur hjälper ett schabrak min häst?

Ett bra, välsittande schabrak kan dramatiskt öka din hästs komfort. Engelska schabrak finns i många olika former, mönster och material, så hur vet du vilken som är rätt för din häst? I den här guiden kommer vi att dela med oss ​​av de olika typerna av schabrak, hur du väljer rätt för din häst och några fantastiska alternativ som våra kunder tjatar om.

Schabrak fungerar som en skyddande barriär för att ge ett tunt lager av dämpning mellan din hästs rygg och dess sadel. De fyller flera värdefulla funktioner: att minska friktionen orsakad av att sadeln skaver mot din häst, att förhindra värmeuppbyggnad, att minska stötar, att absorbera svett och att skydda din sadel från skav och repor.

Varför finns schabrak?

Ett schabrak är ett tjockt underlag som placeras mellan ryttaren och sadeln. Sadelplattan är designad för att balansera trycket från din ridsadel och har antingen en rund eller rektangulär ände.

Skydd för hästens rygg är också viktigt vid voltering, därför används även ett schabrak i denna disciplin.

För western-sadlar behöver du ett speciellt schabrak. Jämfört med vanliga schabrak är westernunderlägg större och gjorda av ett stabilare material.

För vem passar ett schabrak?

I princip passar ett schabrak om du vill avlasta din häst eller om sadeln inte sitter som den ska. Schabraket kan användas för att korrigera sadelns passform.

I vissa grenar, till exempel voltning, är det användbart så att din häst inte skadas av att träna med barn. I grund och botten kan du bestämma om du behöver ett schabrak till din häst eller inte. Det beror på disciplinen och sadeln.

Vilken storlek ska schabraket ha?

Schabrak finns i olika storlekar beroende på tillverkare. De flesta tillverkare anger storleken i tum, men det finns undantag med centimeterspecifikationer.

Storlekar för hopp- och dressyrsadlar börjar på 40 cm och går upp till 47 cm. Sadlar med 40 cm är lämpliga för små hästar eller ponnyer. Det finns ävett schabrak i en storlek som du kan klippa till i rätt storlek.

Vilka är alternativen till ett schabrak?

Det finns fyra alternativ till ett schabrak. Du kan åka utan schabrak, med tygduk eller schabrak.

Sadelfiltar är längre än schabrak och tunnare, även om det även finns versioner med tjockare vaddering. Sadelp-annonser är sadeldukar som ofta används för festliga tillfällen eller för stigridning.

Schabraket blir dock viktigare och viktigare jämfört med sadelduken. Det finns också woilach, en flerfaldig veckad filt gjord av ull.

Vad kostar ett schabrak?

Priset beror på tillverkaren, kvaliteten och materialet. Du bör följa principen att billigt inte alltid är dåligt och dyrt är inte alltid bra.

Prisklasserna är mycket breda, både för begagnade och nya schabrak. Begagnade schabrak kan kosta mindre än nya utan att vara sämre.

Hur kan jag vänja min häst vid schabraket?

Du bör vänja din häst vid schabraket långsamt för att inte överbelasta eller traumatisera honom. Först bör du prova något litet som du lägger på hästens rygg då och då. Detta kan vara en trasa eller en lätt filt.

Så fort din häst vänjer sig vid att ha något på ryggen, men utan att skada honom, kan du försiktigt sätta på dynan. Innan du gör detta bör du visa schabraket för din häst så att den inte blir rädd.

Hur sätter jag på schabraket på rätt sätt?

Innan du sätter på dig något som schabraket eller sadeln bör du se till att din häst är ren. Detta kommer att förhindra att han blir skavd av något.

Placera schabraket så att ungefär hälften av det ligger framför manken. Genom att sätta på sadeln kommer schabraket i rätt läge.

Finns det schabrak för hästar med problem med ryggraden?

Det finns speciella schabrak för känsliga ryggar och för hästar med ryggbesvär. Ryggfria schabrak är utformade så att de inte ligger på ryggradsprocesserna och inte utövar något tryck.

Hur rengör jag ett schabrak ordentligt?

Det beror på materialet. I princip kan du rengöra alla ryggstöd med vatten, förutom huden. Det är särskilt enkelt med vattenavvisande material, eftersom du egentligen bara behöver vatten. Lammskinnsdynor måste antingen tvättas för hand eller, beroende på tillverkare, i tvättmaskin.

Det enklaste sättet är att följa instruktionerna vid köp, då går inget fel.

Till vilka ändamål kan ett schabrak vara till nytta?

Ett schabrak skyddar hästens hud, rygg och hår från tryck och friktion samtidigt som det skyddar sadeln mot smuts, svett och smuts. Som tidigare nämnts, skyddar en ordentligt monterad stoppningsdel också ryttaren mot onödiga stötar. Alla dessa fördelar kan endast åtnjutas om du väljer en av de bästa hästschabraken.

Tja, av den enkla anledningen att det finns så många märken och modeller av dessa stoppningsbitar där ute på marknaden, blir det svårare att välja det bästa alternativet. Du skulle dock inte bli besviken (inte din häst heller) om du tar dig tid att fundera på vad du ska leta efter när du väljer det bästa underlaget. Oftare än inte beror valet av rätt dyna på flera faktorer, som förklaras nedan.

Vilken storlek är optimal för min häst?

De allra första sakerna att tänka på när du väljer det bästa hästschabraket är att se till att den del du ska välja matchar i storlek med den typ av sadel du redan köpt. Ofta görs kuddar med olika stilar med sadlar i åtanke.

Till exempel kommer nära kontaktdynor att ha en kort längd och ett framåtsnitt, medan dressyrdynor har rakare snitt för att rymma en längre klaff. Som en tumregel krävs att stoppningsbiten sträcker sig något utanför sadelkanten och inte utanför djurets sista revben. Mindre innebär att du riskerar att glida över stoppningen i ojämn terräng. Mer kommer att betyda att du kommer att ha att göra med ett ohanterligt schabrak.

Vilka material är bäst lämschabrake för schabrak?

Schabrak finns i en mängd olika material. Eftersom du är orolig för att välja det bästa sadelkrampet, är du skyldig att välja en gjord av högsta kvalitet och hållbart material. Materialet i fråga bör ha fukttransporterande förmåga för att säkerställa att hästen är bekväm – svalare och torrare. Med det i åtanke är de bästa dynorna de som är gjorda av bomull, fleece och fårskinn eller ull. Skum och gel är andra material du sannolikt kommer att hitta, som ger lite extra kort absorption och dämpning.

Vilken stil borde det vara på mitt schabrak?

Det finns tre stilalternativ för schabrak – fyrkantiga, halva och formade. Tillfället du tänker använda dynan avgör vilken stil du kommer att välja. Till exempel i utställningsringen är fyrkantiga dynor idealiska för ryttare som tränar dressyr. På liknande sätt, i Jumper- eller Hunter-showerna, är formade kuddar mer lämpliga, och så vidare.

Bör mitt schabrak matcha konturen på hästen?

Detta är en av de viktigaste punkterna som ofta förbises när man väljer rätt hästschabrak. Att matcha konturerna av djurets rygg och konturerna av undersidan av sadeln är viktigt för att ha en stoppningsdel som inte skulle utöva onödigt tryck på hästens manke och ryggrad.

Hur väljer man ett bra schabrak till sin häst?

Att använda ett schabrak är ett måste för alla ryttare. Syftet med schabraket är att skydda hästens hud från onödigt tryck, utslag, repor och obehag. Även om du har en sadel som är skräddarsydd för din häst och den passar perfekt, kommer det bara att göra din häst mer bekväm att använda ett bra schabrak.

När allt kommer omkring, svettas hästar under halsen när du rider dem. Svetten mot deras bara hud skulle med tiden orsaka klåda och sveda. Ett bra underlag skyddar hästens hud och absorberar svett.

Rätt form

Det finns olika typer av sadlar för varje disciplin. Till exempel har en dressyrsadel en längre vinge och den kramar runt hästen, medan en hoppsadel har en kortare vinge och den är lättare jämfört med en dressyrsadel. Sadelns form avgör vilken typ av schabrak du ska skaffa.

När du köper ett schabrak, online eller på annat sätt, välj rätt form först. När allt kommer omkring kommer ett dressyrunderlägg inte att passa en hoppsadel eller vice versa.

Rätt storlek

Se till att storleken är korrekt efter att du har valt rätt form för ditt schabrak. För en stor häst skulle du vilja välja ett underlag i häststorlek. Å andra sidan, om du har en liten häst eller en stor ponny räcker det med en kobbstorlek. För små ponnyer bör du välja ponnystorlek.

material

Precis som med allt annat, när du köper ett schabrak får du vad du betalar för. Materialen som schabrak är gjorda av kan variera mycket. Vanligtvis hittar du en blandning av textilier. Du vill vara säker på att dynan absorberar svett samtidigt som den har god hållbarhet och andningsförmåga.

Om schabraket inte låter din hästs hud andas kan det senare resultera i hudutslag och stötar på hästens rygg. Materialets tjocklek bör också beaktas. Generellt gäller att ju tjockare och mjukare materialet är, desto snyggare är det för din hästs rygg.

Satsa på kvalitet

Du kan enkelt hitta schabrak för några få kronor på nätet. Faktum är att priset kan variera mellan 200 och 2000 beroende på kvaliteten på schabraket. I slutet av dagen, när du investerar i kvalitet, kommer du att ha en bra dyna som håller längre

Slutsats

Schabrak fungerar som tryck- och värmefördelare under sadlar och kan även minska friktionen. Håll manken fri från skav och se till att det inte bildas veck och rynkor under sadeln. Håll din häst glad och frisk under sadeln med det rätta schabraket.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top