Den bästa hamsterburen 2024 – Test av olika hamsterburar

Bästa hamsterburen 2024

Det viktigaste du kan köpa till din hamster är en bra hamsterbur. Men det finns flera faktorer som skiljer en bra och en dålig bur. Om du vill att din hamster ska må så bra som möjligt, så är det viktigt att du köper den bästa hamsterburen.

Det är dock faktiskt inte det enklaste att hitta den bästa hamsterburen på nätet. Ofta lyfter butiker fram positiva aspekter med sina produkter men undviker att skriva om de negativa. Detta leder till att det kan vara svårt att få en bra helhetsbild över hur bra en produkt faktiskt är, vilket i sin tur kan göra det svårare för dig som köpare att göra ett bra val. Dessutom finns det flera olika bra hamsterburar inom olika prisklasser, och beroende på vilken budget du har kan det bli svårt att veta exakt vilken hamsterbur du ska köpa.

Det är här vi på alltfördjur.se kommer in i bilden. Vi har sammansatt denna köpguide för att hitta den bästa hamsterburen för dig och dina behov. Detta kan vi göra genom att genomföra vårt egna onlinetest av hamsterburar, samt genom att utgå från våra egna erfarenheter och kunskaper om olika varumärken. Med hjälp av vår komplexa och övergripande köpguide för hamsterburar kan du garanterat köpa den bästa hamsterburen. Om du vill slippa allt jobb med att leta upp produkter själv kan du annars gå direkt via vår tabell ovan, där vi har valt ut de bästa hamsterburarna inom olika prisklasser och kategorier.

Köpguide för bäst i test hamsterbur 2024

Som jag nämnde ovan kan det vara väldigt svårt att köpa den bästa hamsterburen på nätet. När du ska välja den bästa hamsterburen för dig finns det ett stort antal aspekter att räkna in, allt från fördelar och nackdelar med hamsterburen du tittar på men även dina egna behov och önskemål. Nedan hittar du allt du behöver tänka på när du köper den bästa hamsterburen 2024:

 • Storlek
 • Plats mellan galler
 • Ventilation
 • Enkel rengöring
 • Säkerhet
 • Djup
 • Hamsterhjul

Storlek

Burstorleken är avgörande för alla hamstrar, stora som små. Ju rymligare buren är, desto mer tillmötesgående är den för din lurviga lilla vän.

Du vill hitta en bur av rätt storlek som är lätt att rengöra och som rymmer alla ditt husdjurs aktivitetsbehov. Du vill inte att ditt husdjur lätt blir upprörd eller uttråkad eftersom buren är för liten.

Syriska hamstrar behöver till exempel i allmänhet stora burar då de trivs i stora mängder utrymmen. Enligt lag kräver syriska hamstrar inte mindre än 0.2 kvadratmeter golvyta och 50 cm för vertikalt utrymme att leva och leka i.

Plats mellan galler

Platsen mellan galler är en annan viktig funktion att tänka på när man letar efter den bästa hamsterburen. Din hamsters säkerhet är avgörande, och fel barutrymme kan vara farligt.

Till exempel gör ett större gallerutrymme det lätt för din hamster att antingen falla från buren, få en av dess lemmar instängd eller till och med fly. Ett mindre barutrymme, å andra sidan, säkerställer att din hamsters säkerhet är i schack. Det rekommenderade baravståndet för syriska hamstrar är till exempel 1,5 cm medan det för dvärghamstrar är 0.5 cm

Så, innan du väljer ut den där fantastiska hamsterburen, kontrollera mellanrummen mellan ståltrådsstängerna och se om de är lämpliga för din lurviga vän.

Material

Hamsterburar finns i tre populära material:

 • plast
 • metall
 • Glas

Att välja rätt hamsterbur innebär att välja det mest lämpliga materialet för din hamster.

Även om plastburar är att föredra på grund av att de är lätta att rengöra och erbjuder fri sikt för ditt husdjur, kommer de med några problem om de inte är välgjorda högkvalitativa burar.

Till exempel, med en busig hamster, är tugga genom billig plast en promenad i parken. Resultatet är en hamster som kvävs i plast ifall den får i sig det. Om du letar efter en plastbur för att du gillar designen, se till att du investerar i en som är lämplig och säker för ditt husdjur. Du kan se några av de bästa alternativen ovan.

Vissa anser att metall är ett säkrare material för hamsterburar, men de kommer också med risker. Om barutrymmet är för smalt eller brett kan buren inte anses vara säker för din hamster. Återigen måste du välja en högkvalitativ bur med rätt design för att säkerställa din hamsters säkerhet.

I slutändan kommer valet av material för din hamsters bur till personlig preferens. Se bara till att välja en bur av god kvalitet som bevisats vara säker för små djur.

Ventilation

Syre är avgörande för överlevnaden för alla levande organismer. Så innan du väljer en hamsterbur, se till att den ger tillräcklig ventilation för din hamster.

Se också till att den kommer att vara rätt för den plats du vill placera den.

Gallerburar är fantastiska leverantörer av superb ventilation då de bara är “stängda” i botten där det finns sängmaterial. Plastburar kommer också att ha utmärkt ventilation om du ser till att köpa en bur av god kvalitet med rätt design.

Enkel rengöring

Den bästa hamsterburen är en som också är lätt att rengöra.

Det är inte många som tycker om att städa, vilket är anledningen till att ju lättare det är att rengöra buren, desto mer tillmötesgående är den, inte bara för ditt husdjur utan för dig också.

De enklaste burarna att rengöra är gallerburar. Du får bara koncentrera din rengöring på basen av gallerburarna, som enkelt kan separeras. Rengör den bara med mild tvål och skölj den tills vattnet är klart, enkelt är det.

Burar med komplexa uppsättningar tenderar att vara svårast att rengöra eftersom du måste ta isär alla delar när du rengör dem. Som tur är hamstrar rena djur, och du behöver inte rengöra de där tunnlarna så ofta. För det mesta kan du bara rengöra den nedre delen med en mild tvål medan du byter sängkläder och duscha tunnlarna med varmt vatten då och då.

Säkerhet

På grund av sina små kroppar kan hamstrar lätt fastna mellan vajrarna eller frigöra sig från sina burar. Medan stora barutrymmen gör det lätt för vissa att slinka igenom och fly, är vissa kvicka nog att låsa upp spärren till sina portar eller dörrar.

De kan tugga sig igenom billiga lågvärdiga plastburar, vilket leder till chocking om de får i sig materialet medan vissa flyr genom hålet som gjorts av tuggning.

När du letar efter den bästa hamsterburen, vill du leta efter en med toppdörrar med en klippmekanism. Toppdörrar är inte lätta att nå, och klippmekanismen gör det nästan omöjligt för någon hamster att öppna.

Djup

När du väljer en bur för din hamster är det viktigt att ta hänsyn till djupet eller höjden på den nedre brickan. Om du kan fylla den nedre brickan med minst 12 cm hamstersäng är du på rätt väg.

Hamstrar är i allmänhet grävande djur. Att gräva ligger i deras DNA. Rätt djup eller höjd på bottenbrickan kan hjälpa till att förhindra eller minska mängden sängkläder som ditt husdjur sparkar eller trycker ut ur buren.

Hamsterhjul

Träningshjul är ett bra sätt att hålla din hamster aktiv och glad i buren. En uttråkad hamster är inte en glad hamster. Träningshjulet ska ha en solid yta och dess diameter bör vara något större än kroppslängden på ditt husdjur. Träningshjul med tvärbalk är ett stort nej för ditt husdjur då det lätt kan fastna när hjulet svänger, vilket kan vara ganska farligt.

När du väl har fått den hamsterburen som passar dina hamsterbehov är det dags att ställa in den.

Lista över de bästa hamsterburarna 2024

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Vad du borde tänka på innan du köper en hamsterbur

visste du att hamstrar är eremiter? De gillar att umgås själva. Ursprungligen ökenvarelser, hamstrar var tvungna att leta efter mat och vatten, och de var väldigt territoriella. Den skyddande naturen finns kvar i deras personligheter. Hamsterburar bör återspegla deras behov av ensamhet. Djuren föredrar att leva ensamma, och om de är inhysta tillsammans kan de slåss till döds. Om du letar efter en bur, ta reda på vad du ska köpa så att du ger den bästa vård för husdjurshamster.

Storleken

I sin naturliga livsmiljö lever hamstern i stora, labyrintliknande underjordiska hålor. Hemma ska din hamster ha den största möjliga buren. Den idealiska storleken är den största buren som du har råd med och får plats i ditt utrymme. Enligt experter bör burar inte vara mindre än 10 liter.

Alla burar är dock inte lika. En hög, vertikalt orienterad bur är inte värd att köpa. Din hamster kommer inte att ha tillräckligt med golvyta och den kan inte använda allt det luftutrymmet. Du kan fylla buren med rör, som ofta kan köpas separat och fästas i befintliga burar. Rör efterliknar hamsterns inhemska miljö. De flesta experter rekommenderar att gå med minst 2300 kvadratcentimeter golvyta. Ju större buren är, desto roligare kan du göra den genom att lägga till tillbehör.

Materialet

Materialet du väljer för din hamsterbur beror på dina önskemål. De flesta hamsterburar är gjorda av tråd, glas eller plast. Varje material har sina för- och nackdelar. Lär dig vad du bör tänka på när du bestämmer dig för burmaterialet.

Trådburar är gjorda av smala metallstänger med en bricka i botten. De liknar fågelburar. Dessa burar erbjuder bra ventilation, vilket kan förhindra att lukter byggs upp. De är lätta att rengöra, men hamstrar tenderar att sparka ut sängkläder på sidorna av buren. Förbered dig på att städa upp det omgivande området ofta. Hamstrar kan tugga på metallstängerna. Det upprepade ljudet kan göra dig galen, och fukten från deras munnar kan få buren att rosta. Att bita i metallen kan skada djurets mun eller näsa. En trådbur kanske inte är optimal om du har andra husdjur. Du vill inte att din katt tafsar på din hamster mellan gallerna.

Modulära burar är gjorda av plast och har alternativ för att lägga till hjul, tunnlar, hålor och andra leksaker. Du kan utöka dem för att passa ditt utrymme, och möjligheterna är obegränsade. Modulära burar är svårare att rengöra än trådburar. De kan också lida av dålig ventilation. Om du köper en plastbur, leta efter områden som är gjorda med metallstänger för att möjliggöra tillräckligt luftflöde.

Glasakvarier är populära för att hysa hamstrar. De innehåller sängkläderna väl, och du kan se djuret tydligt genom sidorna. Du måste använda en nätöverdel med denna typ av kapsling. Glasburar ger tillräcklig ventilation, men de kan vara svåra att rengöra. Så länge toppen sitter säkert skyddar den dock din hamster från dina andra husdjur.

Enkel rengöring

Hamstrar är relativt rena varelser. De gillar inte att smutsa ner sina sov- och lekplatser, så de tenderar att skapa ett separat pottutrymme. Om de använder badrummet överallt i buren måste du rengöra den oftare. Kontrollera dagligen sängkläderna för urin och bajs. Ta bort avfall och smutsiga sängkläder och torka alla våta områden med en pappershandduk.

Varje vecka, tvätta hela buren noggrant. Ta bort alla leksaker och träningsredskap från buren. Lägg hälften av dem i ett handfat fullt med varmt tvålvatten. Ställ den andra halvan åt sidan. De kommer fortfarande att lukta som hamsterns bekanta miljö, vilket minimerar risken att ditt husdjur blir stressat. Du kommer att tvätta dem nästa vecka. Skrubba matskålen och vattenbehållaren också.

Töm ur alla sängkläder och tvätta golvet och väggarna i buren med varmt tvålvatten. Skölj det rent och låt det lufttorka. Gör samma sak för eventuella rör eller förlängningar som du har lagt till i buren. När allt är torrt, byt ut alla sängkläder och annan utrustning. Lägg till leksakerna som du inte städade under den här omgången.

Var placerar du din hamster när du städar buren? En hamsterboll ger ditt djur chansen att röra sig säkert i huset. En resebur eller en ventilerad förvaringsbehållare skulle också fungera bra. Försök att rengöra buren samma dag varje vecka för att undvika att stressa upp djuret. Kolla på honom när han är i sitt tillfälliga hem under städningen.

Leksaker och tillbehör

Vad ska du lägga till i din hamsterbur? Ett hjul är en nödvändighet. Hamstrar behöver motion för att undvika tristess. De flesta veterinärer rekommenderar att man skaffar ett plasthjul. Undvik de med lameller. Din hamster kan få sin nacke eller fötter fast i de små utrymmena. Hjulet ska vara tillräckligt stort så att djurets rygg inte kröker sig när det springer.

Hamstrar är gnagare och deras tänder slutar aldrig växa. De behöver mycket trä att tugga på. De kräver också en matskål och vattenreservoar. Du kan lägga vatten i en skål eller hänga en flaska på sidan av buren.

En hamsterbur ger ditt husdjuren känsla av trygghet inne i buren. Du kan köpa kupolformade hamsterhus eller små lådor som passar i den större behållaren. Djuret kommer att ta med sig bitar av mat och lite sängkläder inuti boet för att få lite avskildhet.

Hur vet man att man hittat rätt?

Hur kan du se om du har hittat rätt bur? Din hamster kommer att vara glad och väl anpassad. Enligt experter kan burraseri uppstå när din hamsters bur är för liten. Några symtom på burraseri är en rufsig päls, röda ögon, konstiga sömnmönster, bitning, förstörelse av leksaker och burtuggande. Om du märker att din hamster är upprörd, skaffa en större bur. Vissa hamstrar föredrar en öppen bur med massor av leksaker framför en mindre med tunnlar och trånga utrymmen. När du hittar den perfekta buren har du en glad, välanpassad hamster.

Hur man väljer man rätt hamsterbur

Innan du skaffar en hamster (syrisk eller dvärghamster) bör du skaffa en lämplig bur. En bra bur som är tillräckligt stor är en viktig produkt för hamstrar. Men inte alla hamsterburar som finns i djuraffärer är tillräckligt stora för (dvärg)hamstrar.

En hamsterbur bör vara minst 30 liter. Minsta burstorlek för både syriska hamstrar och dvärghamstrar bör vara 2 900 cm². Buren bör ha en höjd på minst 40 cm. Ett hamsterakvarium (gjord av glas) är den rekommenderade buren för att hålla husdjur (dvärg) hamstrar.

Hamstrar måste förvaras i en stor bur med tillräcklig höjd för att skapa ett djupt lager av substrat (sängkläder). Även om dvärghamstrar är mindre än syriska hamstrar, behöver de båda stora burar. Ju större bur, desto bättre.

De flesta hamsterburar är mycket mindre än den minsta storleken jag nämnde ovan. För dvärghamstrar finns det ännu mindre burar i djuraffärer som aldrig bör användas.

Det är inte bara storleken på buren som spelar roll utan även materialet och platsen där du sätter buren är viktig. Vi gör allt så att du kan lära dig om kraven för habitat för husdjurshamstrar (inklusive minimistorleken), burens placering och ännu viktigare, de bästa hamsterburarna.

Hamstrars naturliga livsmiljö

Syriska hamstrar är inte sociala djur. I fångenskap är det bäst att hålla en syrisk hamster i en bur. Detsamma gäller kinesiska (dvärg)hamstrar, som också bäst hålls ensamma för att undvika problem.

Andra dvärghamstrar är sociala djur och bör hållas i en liten grupp. De flesta ägare kommer att behålla ett par dvärghamstrar, även om en liten grupp är bättre och är mer naturlig. Jag skulle råda dig att bara köpa ett par hamstrar för personer som inte är vana vid att hålla dvärghamstrar.

Hamstrar och dvärghamstrar kommer att skapa hålor med tunnlar. Ibland kommer de också att använda övergivna tunnlar som gjordes av andra djur.

Det finns ingen bestämd storlek på hamstrarnas territorium, men det har fastställts att syriska hamstrar har ett betydande avstånd mellan hemhålorna. Det närmaste mellan hålor i det vilda var 118 m.

Rätt storlek och material

Även om det inte finns någon exakt territoriumstorlek för vilda hamstrar, är det onödigt att säga att deras naturliga territorium är mycket större än hamsterburarna vi håller dem i.

När du håller ett djur som husdjur i bur kommer det alltid att finnas restriktioner för deras revir och rörelsefrihet. Detta betyder inte att du inte kan hålla hamstrar i en bur (många husdjurshamstrar hölls i decennier i små burar). Det betyder att du inte ska ha hamstrar i en bur som är för liten för dem. Som ansvarsfull och omtänksam ägare bör du skaffa en hamsterbur som passar din hamster. En sådan bur bör vara: så stor som möjligt (krav på minsta storlek) och tillverkad av rätt material

Rätt typ

Hamsterburar finns i olika typer. Det finns gallerburar, plastburar med nätskydd, livsmiljöer med tunnlar och rör. Men en mycket mindre känd sorts bur för hamstrar är hamsterakvarium, en glastank med ventilation (genom toppen). För att hitta den mest lämpliga burtypen för hamstrar måste du ta hänsyn till olika faktorer:

 • burmaterial
 • ventilation
 • enkel rengöring
 • lämplighet att gräva

Jag kommer att diskutera dessa faktorer för tre olika burtyper:

 • tråd eller nätbur
 • Lockburar
 • Hamsterakvarium

Jag kommer inte in på burtyperna med tunnlar och plaströr för att koppla ihop olika delar. Dessa burar är inte lämpliga för hamstrar och ger inte tillräckligt med golvyta för hamstrar.

Tråd eller nätbur

Den typiska buren för husdjursgnagare är en tråd- eller nätbur med en plast- eller metallbas. Denna bas tillåter endast ett tunt lager av sängkläder och har vertikala eller horisontella stänger runt hela buren.

Som du ser så är tråd- eller nätburar generellt sett bra burar när det kommer till burmaterial, ventilation och enkel rengöring.

 • Burmaterial, plast eller metall
 • Ventilation, god ventilation
 • lätt att rengöra, lätt att rengöra
 • lämplighet för grävning, inte lämplig, om inte djup bas

Men huvudproblemet med denna burtyp är att basen inte är tillräckligt djup för att skapa ett djupt lager av substrat (sängkläder), vilket är nödvändigt för hamstrar. Sängkläderna kan också enkelt tryckas ut ur buren, vilket orsakar en röra. De flesta gallerburar är inte heller tillräckligt stora och måste kombineras för att skapa en tillräckligt stor golvyta. Men om burens storlek är tillräckligt stor (åtminstone den ovan nämnda minimistorleken) och har tillräckligt med utrymme för att gräva, kan du använda en gallerbur som en hamsterbur.

Lockburar

Hamstrar är, precis som gerbiler, grävande husdjur och de behöver ett djupt lager av underlag (sängkläder). De mest populära burarna för gerbiler är tankar eller tankar med burtopp. Samma burtyp kan användas för hamstrar.

En tank med en bur topper är i huvudsak en tvådelad bur. Den första delen är en tank eller ett akvarium som ersätter gallerburens plastbas. Tanken är djupare än en bas och kan vara gjord av glas eller plast. Den andra delen är burstopparen, som är samma som en gallerbur med metallstänger och klämmor för att hålla den på tanken.

 • Burmaterial, glas eller plast (tank) och metall (topp)
 • Ventilation, god ventilation
 • lätt att rengöra, lätt att rengöra
 • lämplighet för grävning, lämplig

Dessa burar är lämpliga burar eftersom de (vanligtvis) är gjorda av tuggsäkert material och har en djup bas för att möjliggöra grävning. De har tillräcklig ventilation i den övre delen av buren och är lätta att rengöra. Men eftersom de fortfarande har galler, är det möjligt att sängkläder blir sparkade genom gallerna. Om tanken och burtopparen är tillräckligt stora kan du använda en tank med burtoppare som hamsterbur.

Hamsterakvarium

Ett hamsterakvarium är en bur som är gjord av glas med ram. Ramen kan vara gjord av material som plast, trä eller metall. Vivariet ser lite ut som ett terrarium för reptiler eller ett akvarium. Men det är viktigt att ha ett nätskydd ovanpå för att ge ventilation.

 • Burmaterial, glas (tank) och metall/trä/plast (ram)
 • Ventilationsmedium, ventilation
 • enkel rengöring, svårare att rengöra
 • lämplighet för grävning, mest lämplig

Ett hamsterakvarium är – enligt mig – den mest lämpliga hamsterburen. Det ger tillräckligt med utrymme för att gräva och begränsar risken för tuggning.

Du måste dock se till att det finns tillräckligt med ventilation i buren. Glaset är också tyngre att flytta och kan vara svårare att rengöra. Ett hamsterakvarium är vanligtvis rymligare men också dyrare än andra burtyper.

Välj rätt plats

Vilda hamstrar lever under svåra förhållanden, men det är bäst att ta bort all extra stress för att förhindra hälsoproblem i fångenskap. Du bör placera buren på en plats där den är säker för dina hamstrar och där du fortfarande kan njuta av dem.

Följande saker måste övervägas när det kommer till burens placering:

 • exponering för direkt solljus
 • naturlig dag- och nattljuscykel
 • rumstemperatur
 • tillgänglighet för andra husdjur
 • placering av buren
 • Betydelsen av ljus för burens placering

Hamstrar är nattaktiva husdjur och sover större delen av dagen. De vaknar först i skymningen och kommer att vara aktiva på natten. Hamstrar använder ljus i rummet där buren ska styra deras sovvanor. Det är bäst att hålla buren i ett rum med en naturlig dag- och nattljuscykel. Den mest uppenbara platsen är vardagsrummet, där indirekt solljus kan komma in under dagen.

Du bör aldrig ställa buren i direkt solljus. Direkt solljus kan värma buren mycket snabbt. Detta är mest sant för ett glas hamsterakvarium men är också tillämpligt på andra burtyper. Din hamster kommer inte att kunna fly från värmen och kan få allvarliga hälsoproblem, som värmeslag eller stress av den.

Temperaturens betydelse för burens placering

Hamstrar bor i en arid-region i det vilda. Temperaturen kan bli mycket hög under dagen, men det kan också bli väldigt kallt under en kort period. Under dagen kommer hamstrar att vara mindre aktiva och kommer att sova i sin svala håla. Om de vistades ute på dagarna skulle de få värmestress.

På natten kan temperaturen också bli kalla och hamstrar har en päls för att hålla sig varma. Deras idealiska temperaturområde verkar vara mellan 18 och 24°C.vilket är rumstemperatur i de flesta regioner.

I de flesta regioner behöver du inte vidta extra åtgärder för att få rätt temperatur. Men du måste vara försiktig så att du inte placerar buren i naturligt kalla rum (som en källare).

Om du förvarar buren i ett rum och temperaturen blir hög (sommar), måste du kyla ner buren. Du kan göra det genom att flytta buren eller genom att använda ett luftkonditionerings- eller ventilationssystem i rummet. Se bara till att luftkonditioneringen eller ventilationen inte är nära buren. Om temperaturen blir låg (vinter) måste du hålla dina hamstrar varma. Du kan göra det genom att ge extra bomaterial eller genom att använda en värmare eller värmesystem i rummet. Återigen, placera inte värmaren nära buren.

Vikten av placeringen av buren

När du har valt ett rum för din hamsterbur, måste du också göra några överväganden om hur du ska placera buren. Du bör placera buren:

på midjenivå eller högre: hamstrar är bytesdjur och har många naturliga rovdjur. För att förhindra stress är det bäst att närma sig dem från samma nivå och att de alltid är medvetna om att du är nära dem. Om du når din hamster från ovan kan en hamster bli rädd för att den tror att du är ett rovdjur (instinktivt beteende).

borta från (rovdjur) husdjur: katter, hundar och fåglar kan utgöra en verklig fara för dina hamstrar. De kan göra att dina hamstrar blir stressade och kan ibland öppna buren eller skada din hamster genom gallerna.

borta från kyla eller värmekällor: placera aldrig buren nära naturliga (direkt solljus) eller konstgjorda värmekällor (värmare). Håll också buren borta från kalla källor (som luftkonditionering).

Exempel på olämpliga platser att ställa din hamsterbur

Vissa burplatser är mer lämpliga än andra. För att ge dig en uppfattning om några “dåliga” platser kan du hitta några exempel nedan. Naturligtvis kommer detta att bero på den speciella situationen i ditt hem:

sovrum: hamstrar är aktiva under natten och använder sitt hjul för en stor del av det. Så hamstrar kan göra ljud under natten och dessa ljud kan väcka dig. Av denna anledning är det bättre att inte placera buren i ditt sovrum. Det är också bättre att hålla buren utanför sovrummet eftersom det kan leda till utveckling av allergier.

garage eller friggebod: garage och bodar är vanligtvis kallare och är mindre frekventerade. Kylan kan orsaka hälsoproblem för dina hamstrar. Avgaser från bilar eller motorer är också farliga för hamstrar.

kök: du bör alltid hålla dina husdjur, inklusive hamstrar, borta från köket eller alla rum där mat tillagas eller konsumeras. Att hålla hamsterburen i ett sådant rum är ohygieniskt.

Ovanstående platser är också mindre lämpliga eftersom du inte kommer att se dina hamstrar så mycket som när du hyser dem i ditt vardagsrum. Detta kan orsaka problem om du har en katt eller hund. I ett sådant fall är det kanske bättre att förvara dem i ett annat rum där du fortfarande kan ha tillräckligt med kontakt med dem.

Vilken sorts mat behöver hamstrar i deras bur?

Om din hamster levde i sin naturliga miljö skulle den äta frön och gräs, plus några insekter. Hamstrar är naturligt allätare, precis som människor är. Den naturliga hamstermaten som du kan köpa i djuraffären är gjord för att efterlikna frön och spannmål som en hamster skulle äta i naturen. Du bör välja denna naturliga mat, snarare än de starkt färgade varianterna som kan se intressanta ut, men som ofta innehåller mycket tillsatser.

En gång i veckan kan du överväga att ge din hamster en ätbar godbit genom att ge några måltidsmaskar eller en liten mängd kokt ägg. Dessa är favoriter hos de flesta hamstrar, och de är också rika på protein så de är en utmärktutöver ditt husdjurs diet.

Kom alltid ihåg att du aldrig ska ge ditt husdjur något klibbigt att äta. Om du gör det kan det fastna i deras kindfickor och orsaka skada.

frukt och grönsaker

Din hamster kommer att älska att äta frukt och grönsaker, men du bör vara försiktig så att du inte ger dem för mycket. En liten bit frukt eller grönsak, två eller tre gånger i veckan, är mer än tillräckligt.

Var mycket försiktig när du ger din hamster morötter att äta. Din lurviga vän kommer absolut att älska dem, men det är viktigt att komma ihåg att morötter är fulla av naturliga sockerarter och bör ges som en godbit, inte som en del av en hamsters vanliga kost.

Andra frukter och grönsaker som din hamster kommer att gilla inkluderar blomkål, broccoli, päron, persika och banan. Kom alltid ihåg att ta bort all oäten mat från din hamsters bur så att den inte ruttnar.

Hur mycket mat ska de äta?

Ett av huvudproblemen är att en hamster ofta tigger om mat även när den inte är hungrig. De upprätthåller de vanor som de har i naturen och lagrar mat i sina kindpåsar för att äta senare. I det vilda beror det på att hamstrar söker efter mat på natten, som de sedan tar tillbaka till sitt underjordiska hem.

Det betyder inte att de sover hela dagen i det vilda; de vaknar faktiskt och småäter de delikatesser som de har samlat in. I fångenskap är det inte nödvändigt för hamstrar att bygga upp ett stort lager av mat eftersom de alltid har tillgång till färsk näring i sin bur. Så de kan ständigt tigga om mer att gömma undan, men bara mata ditt husdjur så mycket som de behöver äta.

PDSA rekommenderar att en syrisk hamster behöver utfodras med cirka 10 g torrfoder två gånger om dagen. Det kan förvåna dig att veta att en dvärghamster behöver ungefär samma sak. De kan vara mindre till växten men de har en högre ämnesomsättning än syriska hamstrar.

När ska man mata sin hamster?

Många tror att hamstrar inte äter alls under dagen men som vi redan har nämnt är detta inte sant. Hamstrar slumrar förvisso under dagen men de kommer fortfarande att vakna för att äta ibland, så det är ingen skada att ge lite mat på morgonen och lite på kvällen.

Det viktigaste är att se till att din lurviga följeslagare har rätt mängd mat och att färsk mat levereras vid varje matningstillfälle. Vattnet i din hamsters vattenflaska bör också bytas varje dag, och flaskan bör tvättas noggrant minst en gång i veckan.

Vilken typ av vatten ska en hamster dricka?

Många människor ger sina husdjur hamster vatten direkt från kranen, men vatten med mycket klor är inte bra för ditt husdjur. Det är ofta en bra idé att ge din hamster filtrerat vatten att dricka om du bor i ett område där kranvattnet innehåller mycket klor, eller andra kemikalier.

Hur man tar hand om sin hamster

Hamstrar kan verka som ett sött och gosigt alternativ när du letar efter det perfekta husdjuret, men hur mycket vet du egentligen om hamstervård, och hur ska du förbereda dig för att välkomna en hamster till ditt hem?

I den här guiden till hamstervård ger vi dig den viktiga informationen du behöver för att komma igång som hamsterägare!

välj rätt typ av hamster för dig

Den vanligaste typen av hamster som människor har som husdjur är den syriska hamstern, som också ofta kallas för guldhamstern. Denna lilla gnagare kommer ursprungligen från de norra regionerna i Syrien och södra Turkiet. Den anses vara sårbar som en vild art eftersom dess livsmiljö är hotad av att förstöras av människor. Det finns inget sådant hot mot syriska hamstrar i fångenskap.

En annan populär typ av husdjurshamster är dvärghamstern. Det finns tre typer av dvärghamstrar som är besläktade, och som du normalt kommer att se i djuraffärer, Roborovski, och de två typerna av rysk dvärghamster, Winter White och Campbell’s. Den fjärde typen av dvärghamster är den kinesiska; detta är inte relaterat till de andra typerna av dvärghamster.

Precis som människor är olika hamstrar lämpade för olika situationer och hem. Så det första beslutet du måste ta är vilken typ av hamster du vill ha, och vilken som passar dig och dina omständigheter bäst.

syriska hamstrar

Det första att komma ihåg om syriska hamstrar är att de alltid bör hållas för sig själva; de är väldigt territoriella och kommer att slåss med andra hamstrar.

Syriska hamstrar är den största av hamsterraserna i fångenskap och de är ofta de mest populära som husdjur. De har en livlig personlighet och kan vara riktigt roliga att titta på och interagera med. Om du hanterar dem från tidig ålder kan syriska hamstrar tränas bra, om du har lite tålamod. De är i allmänhet långsammare än dvärghamstrar så de är lättare att hänga med, särskilt under träningsprocessen.

Den genomsnittliga livslängden för en syrisk hamster är 2 till 2,5 år, men som de flesta djur finns det vissa individer som lever längre än så.

Som vuxen är den genomsnittliga storleken på en syrisk hamster 15 cm. Syriska hamstrar är populära bland nybörjare hamsterägare och yngre barn, eftersom de tenderar att vara lättare att hantera och tämja.

Dvärghamstrar

Dvärghamstrar är, som namnet antyder, mindre än syriska hamstrar. De kan normalt förvaras i en bur med andra dvärghamstrar men du måste fortfarande kontrollera om det finns tecken på upprördhet eller aggression, då de kan behöva separeras.

Roborovski-dvärghamstern är den minsta av dvärghamstrarna och blir inte mycket mer än 8 cum lång, inte ens som vuxen. Roborovski dvärghamstrar är mycket snabba och aktiva; de har ofta varit kända för att springa så långt som 160 km per natt på deras hamsterhjul. Dessa bedårande små varelser lever i genomsnitt 3 till 3,5 år.

Rysk dvärg, vintervit hamstrar får sitt namn från sin förmåga att bli vita under vintermånaderna i deras vilda ryska livsmiljö. I fångenskap behåller de normalt sin mörkgrå färg på grund av närvaron av artificiell värme och belysning. Förutom mörkgrå kan du även se vintervita dvärghamstrar med andra färger, som marmorerad, safir, pärla och safirpärla. Dessa söta små gnagare har en genomsnittlig livslängd i fångenskap på mellan 1,5 och 2 år.

Campbells dvärghamstrar är de dvärghamstrar som oftast finns i djuraffärer. I det vilda finns de i Kina, Ryssland och i andra områden i Centralasien. Deras mörkgrå utseende är mycket likt vintervitens, och de har en liknande livslängd; i genomsnitt cirka 2 år.

Kinesiska dvärghamstrar heter faktiskt mer korrekt bara kinesiska hamstrar, men de misstas ofta för en dvärghamster på grund av sin lilla kroppsstorlek och den ryggrand som de har gemensamt med Winter White och Campbells dvärghamstrar. De har en genomsnittlig livslängd på 1,5 och 2 år.

Ta reda på mer om den genomsnittliga livslängden för hamster.

Det är också möjligt att köpa hybriddvärghamstrar som är en korsning mellan Winter White och Campbells. Denna korsning görs normalt för att producera attraktiva färger och är kontroversiell, eftersom hybriddvärghamstrar har en tendens att utveckla hälsoproblem. Av denna anledning är det bäst att undvika att köpa dessa små varelser.

Av dvärghamstersorterna är Winter Whites och Campbells i allmänhet de bästa husdjuren eftersom de är lättare att träna.

Att köpa en hamster: 6 bästa tips!

När du väl vet vilken typ av hamster du vill ha finns det några saker du måste tänka på när du går till butiken för att välja ditt nya husdjur.

1. Försök att gå senare på dagen

Hamstrar är livligare på kvällen än de är på dagen. Det är då du är mest sannolikt att se en hamsters verkliga personlighet. Om du går till en djuraffär för tidigt på dagen är det troligt att hamstrarna kommer att sova. Du kommer inte att kunna säga om en du tittar på fungerar bara som vanligt för en hamster, eller är i allmänhet lite latare än de flesta.

2. Be att få ta en närmare titt

Om du ber djuraffärsägaren att visa dig en hamster på nära håll kommer detta att göra två saker. Den kommer att visa dig hur hamstern reagerar på att bli hanterad, och den kommer att göra det möjligt för dig att se om ditt framtida husdjur ser friskt ut. Du bör aldrig köpa en hamster som har en blöt svans, kala fläckar eller klumpar (förutom doftkörtlarna på benen). Du bör också se till att hamstern du köper har rena öron och en ren, torr botten. Självklart finns det alltid en chans att ditt husdjur blir sjuk någon gång efter att du tagit hem dem, men du vill åtminstone se till att de är friska när de lämnar butiken.

3. Se hur hamstern agerar

När butiksägaren hanterar hamstern du hoppas kunna köpa kommer du att kunna kolla in dess temperament. Helst vill du välja en hamster som är livlig och nyfiken och som verkar vara vänlig. Du vill verkligen inte köpa en hamster som är väldigt nervös, och du vill definitivt inte ha ett husdjur som är aggressivt!

4. Ta en titt på miljön

En stor del av en hamsters hälsa och tillstånd kan bero på miljön där den hålls. Det är vanligtvis inte en bra idé att köpa en hamster som har förvarats i trånga, smutsiga eller fuktiga förhållanden.

5. Fråga om hamsterns ålder

Från cirka 8 veckors ålder kan hamstrarhonor vara dräktiga så du måste försöka fastställa ålder och kön på hamstern du vill köpa. Hamstrar köps bäst vid 4-6 veckors ålder då de är lättare att tämja om man hanterar dem från ungefär den åldern.

6. Var aldrig rädd för att ställa frågor

De flesta djuraffärsägare kommer gärna att ge så mycket information som möjligt om en hamster, så var inte rädd för att fråga allt du vill veta. Om du bara står där och accepterar den första hamstern du erbjuds så är det osannolikt att du får det husdjur du verkligen vill ha.

Vad händer när du tar med en hamster hem?

Du har valt en hamster och köpt en bur, samt tillbehör – som ett hjul – leksaker och mat, men vad händer när du faktiskt kommer hem med ditt nya husdjur?

Liksom alla djur, och de flesta människor också, behöver en hamster tid för att bosätta sig i sin nya miljö. Du bör lägga din nya hamster i sin bur med tillräckligt med mat och vatten, sängkläder och en plats där de kan gömma sig, och lämna dem helt ensamma i 24 timmar. Detta ger ditt husdjur tid att koppla av och vänja sig vid att vara i sitt nya hem.

Vikten av att välja rätt bur

Glöm inte att du inte kan köpa en hamster utan att också köpa ett lämpligt hem för din nya lurviga vän att bo i. Om du bestämmer dig för att du föredrar en syrisk hamster så måste du naturligtvis köpa en större bur än vad du skulle göra för en dvärghamster. Men det finns andra faktorer att ta hänsyn till också; du måste fundera en hel del på exakt vilken typ av hem som är bäst för det nya tillskottet till din familj.

Betydelsen av burstorlek

Hamstrar måste ha gott om plats att springa runt på; och det betyder inte mycket rör, det betyder faktiskt golvyta.

Enligt experter ska en syrisk hamster helst ha en bur som har en golvyta på minst 1000cm2 och en höjd på 19cm. En dvärghamster bör ha minst 750 cm2 golvyta och en burhöjd på 17 cm. Du bör alltid se till att golvet i buren har en täckning på minst 4 cm djup av lämpligt strö då hamstrar älskar att gräva. Det är viktigt att notera att det inte är en bra idé att köpa cederträ eller tallspån till ditt husdjur eftersom vissa hamstrar kan utveckla en allergisk reaktion som orsakar problem med andningen. Ta reda på mer om hamstersängar.

Vilket är bäst, tråd eller plast?

Tråd- och plastburar är båda populära boendeformer för hamstrar, och de har båda sina fördelar och nackdelar.

Det här är ett exempel på en gallerbur och det här är ett exempel på en formgjuten plastmiljö.

Om du väljer en gallerbur kommer ditt nya husdjur inte att sakna någonstans att klättra; och det här är något som hamstrar älskar att göra. En sak du måste se till är att ledningarna aldrig är mer än en halv centimeter från varandra eftersom det kan vara farligt om de är bredare ifrån varandra; en hamster kan bli nyfiken och fastna, speciellt en dvärghamster. Du bör heller aldrig köpa en bur som har en trådbotten, eftersom det inte är bra för en hamsters fötter.

Om du bestämmer dig för en gallerbur, se till att använda lager inuti, så att om din hamster klättrar längs toppen av buren, har de inte för långt att falla om de tappar greppet. Detta hindrar ditt husdjur från att skada sig själva. Det är särskilt viktigt att ta hänsyn till detta när din hamster är en bebis eftersom de kan skadas allvarligt om de faller från en hög nivå.

Det finns många plastformade hamsterburar på marknaden idag. Dessa hamsterhem är mycket lätta att rengöra, och de erbjuder skydd till din lilla vän om du har andra husdjur i ditt hem. Många av dessa burar har ett litet area av tråd som kan fungera som en klätterställning för din hamster. Om du köper en bur som inte har någonstans för din hamster att klättra på, måste du se till att du tillhandahåller en klätterställning i buren så att de är fria att klättra när de vill.

En mycket viktig sak att komma ihåg om en hamsterbur är att den måste vara flyktsäker. Du skulle bli förvånad över hur skickliga dessa bedårande varelser kan vara på att lägga ett bud på frihet!

Se till att det inte finns några luckor som ditt husdjur kan klämma sig igenom och kontrollera alltid att dörrarna är helt säkra. Om de är lösa på något sätt finns det en god chans att din fyndiga lilla hamster kommer att kunna öppna dem.

Varför ett modulärt system kanske inte är en bra idé

Du har förmodligen sett de färgglada hamsterburarna som består av en samling rör sammanfogade. Det brukar inte vara en bra idé att hysa en hamster i en av dessa burar. Det finns flera anledningar till detta. En hamster måste ha gott om plats att springa runt på, och det har inte dessa burar; att springa upp och ner rör är inte samma sak. Det är viktigt för ditt husdjur att ha gott om golvyta tillgängligt.

Det är också lätt för en hamster att fastna i rören; speciellt om du har en syrisk hamster. Slutligen, om din hamster är lite blyg kan den bestämma sig för att gömma sig i rören och du kommer att spendera mycket tid på att behöva ta isär rören för att nå ditt husdjur. Detta är inte ett tilltalande perspektiv.

Vanliga frågor om hamsterburar

Är djupare burar bättre?

En tank eller hamsterakvarium är bättre för hamstrar än en bur. En tank kommer att tillåta dina hamstrar att ha ett djupt lager av sängkläder och ger en klar bild av dem. Det eliminerar också bartuggning men behöver ha tillräckligt med ventilation för att förhindra uppbyggnad av lukt.

Är hamstrar glada i burar?

Hamstrar hölls i burar i årtionden och kan fortfarande hållas i burar. Men din hamster kommer att behöva skaffa en stor bur och massor av saker att göra för att förbli lycklig. Om du märker några tecken på stress eller tristess, som att tugga i baren, vänligen uppgradera din bur och inkludera tillräckligt med sängkläder och leksaker.

Vilken typ av bur behöver en hamster?

En hamster kan hållas i en mängd olika burar, såsom gallerburar, tankar med burtoppare, hamsterakvarium. Den bästa buren för en hamster och dvärghamster är ett hamsterakvarium. Gallerburar är ett acceptabelt alternativ om du kan ge en tillräckligt djup bas.

Vad är det viktigaste att tänka på innan man väljer hamsterbur?

Innan du köper den bästa buren på blocket, ägna lite tid åt att lära dig om hamsterburar.

 • Storleken på din hamster bör påverka vilken typ av hölje du använder.
 • Även om alla burar ska vara säkra och rymliga, måste de också vara rymningssäkra.
 • Var tänker du hålla buren och om det finns begränsningar för burstorleken.
 • Vissa burar varierar i designkomplexitet. Många tunnlar, till exempel, liksom andra tillägg, kommer att innebära mer tid åt städning/underhåll.
 • Slutligen, om din nya ankomst är för ett barn, kan detta påverka burens stil – vissa design underlättar massor av tittarunderhållning.
Grunderna om hamsterburar

Oavsett typ bör alla burar ha tillräckligt med utrymme för din hamster att utforska, känna sig trygg och leka. Det rekommenderas att burhöjderna bör vara minst 40 cm, med högre burar är det idealiska. Hamstrar behöver massor av sängkläder för att känna sig säkra så ju större bur desto mer material kan du ge dem.

Burstrukturer varierar, från tråd till glas och plast – undvik trästrukturer, eftersom små tänder glatt gnager på dessa. Burar ska innehålla mat- och vattenskålar [eller vattenflaskor], samt stimulerande leksaker och mysiga boområden.

Typer av hamsterburar

Gallerburar delar alla samma strukturprinciper – trådsidor som stöds av en bottenplatta i plast. Fördelarna med gallerburar är varierande.

 • Hamstrar tycker om att klättra vilket gör ståltrådarna idealiska.
 • Du kan se genom kabeln, vilket ger dig massor av tittarglädje
 • Mindre hamsterraser kan fastna eller till och med fly, beroende på storleken på luckorna mellan stängerna. Så se till att du kontrollerar att detta är lämpligt innan du gör ett köp.
 • Gallerburar kan vara stökiga med strö och substrat som rinner ut mellan springorna.
 • Burar på flera nivåer ger plats åt din hamster.
 • Boende i två plan – trådöverdelar för utrymme och djupa bottnar för att gräva/bo utan att det blir rörigt.

ett bra tips för att se din hamster mer är att välja en genomskinlig bas. Men se till att din lurviga lilla vän har ett avskilt område som ett hus att gömma sig i!

Hamsterburar i glas

De köps ofta som akvarier och kan vara mycket effektiva som hamsterhöljen. ganska rymningssäker, rymlig för massor av bomaterial och lätt att hålla ren. Eftersom de är av glas är de tunga kapslingar, så om du beställer online, ta med fraktkostnaden.

Hamsteraktiviteter kommer inte att hålla dig vaken på natten om de är i en av dessa, plus på en rent estetisk nivå ser dessa burar stiliga ut. Eftersom du är ganska stor, fundera över vilket utrymme du har för att rymma en i ditt hem – gå för en minimistorlek på cirka 115 – 140 liter, medan de kan gå upp till 300 liter. Om utrymme är en premie men du gillar tanken på en hamstertank, prova burar med metall lock på en 110 – 140 liter hölje för att ge din hamster massor av utrymme.

 • Ser stilig ut och är främst flyktsäker.
 • Kan vara väldigt tungt.
 • Bra för staplade nivåer.
 • Lätt att underhålla och rengöra.
Hamsterburar i plast

De är mycket ljusare än glas, de ser likadana ut och dessa burtyper finns i många konstigt underbara färger – bra för en hamster för husdjur. De är tillgängliga i olika grader av designinnovation och är lätta att underhålla – även om det finns många olika nivåer och aktivitetsområden kommer alla komponenter att behöva rengöras regelbundet.

Du kan bli riktigt fantasifull genom att lägga till massor av aktivitetsalternativ som ramper och tunnlar, plus att det finns utrymme för staplade nivåer.

Ett riktigt positivt med dessa burar är deras synliga underhållningsvärde, vilket är bra för att knyta an till din hamster.

Flera nivåer ett alternativ.

 • Ljust färgade och udda – perfekt för ett barns husdjur.
 • Om du använder flera tillägg, var beredd på mycket rengöring.
 • Se alltid till att plastburen uppfyller minimistorleksnormerna för din hamsterras.
 • Hamsterstorlek och burar

När du ska välja hamsterbur, tänk på vad som passar bäst för just din hamster.

Hur vet jag att min hamsterbur är säker?

Uppenbarligen kommer dessa förtrollande små djur i olika storlekar – en faktor i deras popularitet – så burar bör vara så säkra som möjligt. Här är några exempel, baserade på storlek och ras.

Säkerhet för dvärghamstrar

Eftersom de är små kan de röra sig mycket snabbt och är energiknippen. Du vill inte att din dvärghamster ska fastna i rör eller tunnlar, samt fly.

Även om små dvärghamstrar varierar i temperament – ​​till exempel kan Campbells ryssar vara nerviga så de behöver gott om gömställen.

Å andra sidan är dvärgvintervita vänliga små upptagna kroppar så skapa ett klappningsområde för interaktion. Kinesiska hamstrar kan vara tråkiga om de är uttråkade och är inte förtjusta i att bli hanterade – glastankar är ett bra val för dem, med plats för leksaker och grävning.

I allmänhet väljer de flesta dvärghamstrar burar med solid sida för att förhindra flykt, med massor av synliga aktivitetsområden för observation utan stress.

Säkerheten för Roborovhamstar

Små och supersnabba, de är bedårande energiknippen som behöver mycket mental och fysisk träning.

Gå för burar med solida sidor för att hålla dem säkra, och tillhandahåll rör, tunnlar och hjul för att hålla dem i passform och bra.

Plast-/glashöljen är bra, där du kan välja flera nivåer, toppers och tillägg för att ge din robo en stimulerande miljö.

Säkerheten för syriska hamstrar

Annars känd som teddybjörnhamstrar, deras relativt större storlek passar de flesta burar, inklusive tråd. De behöver mycket utrymme, så en glastank på 120+ liter är bra, liksom en stor plastbur. Plast är särskilt bra om du har ont om utrymme, men båda alternativen underlättar flera nivåer.

Idealet är en rymlig bur som har en stor bottenbricka, med gott om plats för hjul, tunnlar och andra roliga leksaker. Syriska hamstrar är dock kända för att gnaga på kopplingsrör så du måste övervaka detta för att förhindra eskapologiupptåg.

Hur Lär man känna sin hamster?

Om du har köpt en hamster från en djuraffär kommer du förmodligen att behöva lägga lite tid på att lära känna din nya vän så att de blir tama och förtroendefulla. När de första 24 timmarna har gått kan du starta processen.

Det är viktigt att notera att du kan behöva mycket tålamod, att förvandla nykomlingen till en pälsboll som sitter glatt på din hand händer vanligtvis inte över en natt. Hamstrar har alla sin egen individuella personlighet, och de tar alla olika lång tid att bli tama nog att hantera; processen kan ta veckor eller till och med månader.

Det bästa sättet att börja närma sig ditt nya husdjur är som en godisförare. Tänk på det, det är naturligt att lita på någon som behandlar dig väl och tar med bra saker att äta. Lägg en godbit i handflatan och stoppa in handen i buren för att hamstern ska närma sig. Du bör göra detta på kvällen när hamstern är som mest aktiv. Stör aldrig din lurviga vän när de sover och lägg aldrig handen i deras personliga område; utrymmet i buren där de kan gömma sig, eller huset du har köpt dem. Om du försöker tvinga din hamster, inkräktar på deras territorium eller stör deras sömn kommer du aldrig att förtjäna deras förtroende.

Efter några dagar kan du börja klappa din hamster när du ger godbiten; detta kommer att bidra till att utveckla ett vänligt band. Efter ytterligare några dagar kan du prova att ösa upp din hamster med båda händerna under dem; försök inte ta upp dem med handen. Om de ser obekväma ut, eller om de försöker bita, lägg dem försiktigt tillbaka och ge dem en godbit. Du bör alltid göra detta nära golvet, eller en annan säker yta, så att om du tappar din hamster kommer de inte att skadas.

Efter att du har gjort detta några gånger bör din nya vän börja gå på dina händer automatiskt och du kan börja få lite riktig bindningstid med ditt husdjur.

Kom ihåg att du aldrig ska störa en hamster medan den sover och att du aldrig ska göra höga ljud runt din nya huskamrat. Hamstrar kan vara väldigt nervösa för plötsliga och höga ljud så de kommer inte att vara särskilt nöjda med dig om du är bullrig runt dem.

Behöver hamstrar träna?

När din hamster är van vid sitt nya hem, och du har börjat knyta an till dem, måste du se till att den lilla gnagaren får tillräckligt med motion. Om du har köpt en bur av rätt storlek, så att det finns gott om golvyta för din hamster att springa runt på, kommer detta att hålla ditt husdjur något sysselsatt; liksom hjulet i buren som alltid är en favorit.

Dessutom bör du försöka se till att din hamster får lite tid utanför buren i en hamsterboll.

välj rätt hamsterhjul

Med ett hjul kan din hamster springa förvånansvärt långa sträckor utan att någonsin behöva lämna hemmet. Faktum är att hamstrar som springer i hjul har varit kända för att springa mer än 5 miles på en enda natt!

All denna löpning är bra träning för din hamster, vilket betyder att de är mer benägna att hålla sig i form och friska och inte bli för feta!

Både metall- och plasthamsterhjul finns tillgängliga och varje typ har sina egna för- och nackdelar.

Metallhjul kommer sannolikt att hålla längre än plasthjul. Men metallhjul är vanligtvis gjorda med stegpinnar snarare än som en solid del (som en stege och som hjulet på bilden i tecknad film ovan). Tyvärr är hamsterben ganska ömtåliga och kan lätt skadas om de faller genom springorna mellan stegpinnarna när de springer.

Plasthjul är ofta gjorda av en solid bit plast – snarare än stegpinnar – vilket är säkrare för hamstern, eftersom det inte finns några luckor för benen att falla igenom.

Hamstrar föredrar i allmänhet större hjul. Ju större ett hjul är, desto mindre behöver hamstern kröka ryggen och desto mer liknar den att springa på plan mark i naturen.

Att springa med en välvd rygg är mycket dåligt för en hamsters hälsa. Om du någon gång ser din hamster kröka ryggen medan du springer bör du köpa ett större hjul till dem så snart som möjligt.

Vi rekommenderar en Hjulstorlek på 30 cm för syriska hamstrar och 20 cm för dvärghamstrar.

Ska man ha en hamsterboll?

Om du bestämde dig för att köpa en hamsterboll när du köpte ditt nya husdjur, är det nu dags att prova det (ja, för din hamster att prova det… du kommer förmodligen inte att passa!)

Se alltid till att hamstern är på, eller nära, marken när du först försöker stoppa in dem i bollen. Om de inte vill gå in i bollen, tvinga dem inte, och försök aldrig lägga dem i bollen om de inte är helt vakna.

Du kommer genast att kunna se om ditt husdjur njuter av hamsterbollsupplevelsen eftersom de kommer att springa och ha kul. Om de sitter väldigt stilla, eller om de ser upprörda eller rädda ut, sätt sedan tillbaka dem direkt i buren. Även om de trivs så ska du inte lämna din hamster i bollen längre än 20 minuter, och du bör inte lägga dem i bollen mer än en gång om dagen.

Det är viktigt att komma ihåg att du bara ska låta en hamster springa i en boll på ett heltäckningsmatta golv; på ett trä- eller klinkergolv kommer bollen att röra sig för snabbt och din hamster kan skadas. Du bör också se till att det inte finns några hinder i rummet, och definitivt inga andra husdjur.

Hamsterbollar är en idealisk träningsleksak så länge din hamster är glad över att vara inne och du ser till att titta på dem hela tiden de är i bollen.

Var kan hålla en hamster sysselsatt i sin hamsterbur?

En hamster kommer att vara ganska upptagen av leksakerna i sin bur, som tuggklossar. Det är en bra idé att byta om leksakerna varje vecka så att din hamster inte blir uttråkad. Detta är också användbart för dig eftersom du kan rengöra leksakerna som inte används den veckan och sedan byta runt dem.

En sak att komma ihåg är att du aldrig ska täcka din hamsters bur med leksaker. Kom ihåg att de behöver utrymme att springa runt på och en plats att koppla av.

Är det viktigt att ha en ren bur?

Din nya vän kommer att putsa sig själv, men det är upp till dig att se till att du håller din hamsters bur ren. För att göra detta enklare kan du träna din nya hamster att använda ett fuktigt hörn. Lägg några av deras fuktiga träspån i en liten plastbricka och lägg den i ena hörnet av buren. Din hamster kommer att lukta på urinen och gå till platsen varje gång de behöver kissa. Detta gör ditt liv mycket enklare eftersom du inte behöver ständigt byta sängkläder eller spån i buren.

Vi rekommenderar att du skaffar ett speciellt burrengöringskit för att hålla din hamsters hem snyggt och snyggt.

Varje dag: Se till att ditt husdjurs mat och vatten byts ut. Du bör också skaka sängkläderna eller spånen och se till att eventuell spillning tas bort från buren.

En gång i veckan: Rengör din hamsters bur från topp till botten. Men lämna en liten mängd av det gamla sängkläderna på plats så att hamstern känner igen några välbekanta lukter när den återvänder till buren.

Medan du städar måste du se till att ditt husdjur är säkert och inte kan fly. Om du köpte en liten djurbärare när du först köpte ditt husdjur, kan du lägga dem i denna medan du rengör buren. Det är inte en bra idé att lägga dem i en hamsterboll om det inte finns någon annan där som kan titta på dem. Du kan inte koncentrera dig på att rengöra buren och hålla ett öga på din hamsters bollmanövrering samtidigt.

Vad kan du göra om din hamster är sjuk?

När du väl har köpt ett husdjur är det ditt ansvar att se till att de tas om hand; speciellt när de är sjuka. Uppenbarligen vill du inte att detta ska hända, men det finns alltid en sannolikhet att din hamster kommer att bli sjuk någon gång.

Det kan ibland vara svårt att avgöra om något är fel på din hamster. I det vilda är hamstrar offer för större djur, så de försöker att inte visa om de är skadade eller mår dåligt, eftersom det gör dem sårbara.

Om du lär känna ditt husdjur väl så kommer du förmodligen att känna om något inte är som det ska. Det finns några tecken som är värda att hålla utkik efter.

 • Aptitlöshet
 • Mindre bajspellets, eller inga alls
 • Sitter stilla utan rörelse alls
 • Ögonen är inte ljusa och alerta när de är vakna
 • Okända flytningar runt näsan eller ögonen
 • Aggression när den inte är normalt aggressiv
 • Kala fläckar
 • Förändring i rörelser
 • Fuktigt svansområde
 • Förändring i hållning som t.ex
 • Förändring i andningen
 • Lem tuggar
 • Ändra till dryckesvanor

Om du märker någon av dessa förändringar hos din hamster bör du söka råd från en veterinär.

En sista sak när det gäller hälsan: Om ditt hem är väldigt kallt av någon anledning och din hamster verkar vara medvetslös, är det värt att placera buren på en varm plats för att se om förändringen har någon effekt. Hamstrar kan gå i viloläge om det är kallt och du kanske upptäcker att det är vad som har hänt. Om så är fallet bör din hamster vakna när den är i en varm miljö.

Bra hamstervård är väsentligt för ett långt och lyckligt liv!

Hamstrar gör fantastiska och roliga husdjur, men låt dig aldrig luras att tro att de är ett enkelt alternativ. Du måste vara villig att spendera tid med ditt husdjur, umgås och lära känna dem. Detta innebär vanligtvis minst en halvtimme varje dag att ge din lurviga vän din odelade uppmärksamhet. Naturligtvis är det också viktigt att veta när man ska backa. Du skulle inte gilla det om någon försökte leka med dig medan du sov, och det gör inte din hamster heller!

Om du funderar på att ta med en hamster i ditt hem, studera noga alla råd vi har gett här och fundera på om du kan investera den tid och uppmärksamhet som ditt nya husdjur kommer att behöva. Lär dig mer om hamstervård, respektera din hamsters utrymme, ge dem tillräckligt med mat, motion och leksaker, håll deras hem rent och se till att deras hälsa tas om hand, och ni borde ha ett mycket långt och lyckligt liv tillsammans!

Ska jag ha leksaker i min hamsterbur?

En mycket viktig sak som du måste komma ihåg, när du skapar ett hem för din hamster, är leksaker. Hamstrar älskar att ha något att hålla dem sysselsatta med; ett hjul i sig är inte tillräckligt.

Förutom det vanliga hamsterhjulet måste du tillhandahålla ett urval av andra leksaker, som tuggleksaker i trä. Dessa leksaker är ett utmärkt val eftersom de ger en rolig aktivitet för din hamster samtidigt som de hindrar deras tänder från att bli övervuxna.

Du måste se till att du bara ger ditt husdjur ved som är säker och inte behandlad med bekämpningsmedel. Kartong är också en favorit hos hamstrar. Du kan få husdjursvänliga kartongrullar från återförsäljare om du är orolig för limet och bläcket som kan finnas i vanliga hushållspapper.

En mycket viktig sak i en hamsters bur är någonstans för dem att gömma undan; som ett specialtillverkat hamsterhus. Ditt husdjur kommer att vilja ha en plats att fly till, särskilt för att sova dagtid, så du måste ge dem detta. Ett ord av varning, med alla plastföremål i din hamsters bur måste du hålla ett öga på ditt husdjurs interaktion med föremålet. Om din hamster börjar tugga och svälja plasten är det dåligt för dem.

Bollar

En av de viktigaste leksakerna som många köper när de först skaffar en hamster, är en hamsterboll. De flesta har förmodligen sett de färgglada plastkulorna slingra sig runt någons golv, endast drivna på hamsterkraft.

De flesta hamstrar kommer gärna att använda en hamsterboll, även om du aldrig ska tvinga ditt husdjur att göra det om de verkar motvilliga. Vi kommer att titta på hur du använder en hamsterboll mer i detalj när vi överväger vilken träning din nya hamster behöver. Det räcker med att säga att de flesta av dessa gosiga gnagare kommer att njuta av att slita runt i ditt hem i en boll, så det är förmodligen en bra idé att ta med en på din inköpslista.

Glöm inte det viktigaste

Det är ingen mening med att ha en bur och många leksaker om du inte har några mat- och vattenbehållare! Kom ihåg att köpa en liten matskål till din hamster, samt en dricksflaska.

Finns det några enkla sätt att välja rätt hamsterbur?

Nu vet du nästan allt för att välja en bra hamsterbur, men några extra tips kan hjälpa dig att fatta det bästa beslutet. Nedan hittar du fem praktiska tips som är viktiga att känna till:

barmellanrum: hamstrar och dvärghamstrar är små husdjursgnagare och de kan slingra sig genom små öppningar. En gallerbur bör ha ett baravstånd på 1.5 cm för syriska hamstrar och 0,5 cm för dvärghamstrar.

burgolv: tråd- eller nätgolv är inte lämpligt för hamstrar eftersom de kommer att skadas när de springer på golvet. Du kan använda sängkläder på nätet och det finns andra sätt att täcka nätgolvet (som en plattform eller en burmatta).

säkra burens dörrar: hamstrar kan fly från buren om dörren inte är säkrad. Ett lås för att hålla hamsterburen stängd är ofta en billig och enkel lösning för att förhindra rymning. Det kommer också att förhindra att dina barn öppnar burdörren och av misstag låter hamstrar fly.

dubbla dörrar: en bur med dubbla dörrar kommer att göra det mycket lättare att rengöra buren och mata dina hamstrar. Detta är mer tillämpligt på ett hamsterakvarium än en gallerbur, även om vissa gallerburar också har dubbla dörrar.

plats för tillräckligt med tillbehör: buren bör vara åtminstone tillräckligt hög för att placeras i ett tillräckligt stort träningshjul i den. För syriska hamstrar bör ett hjul ha en diameter på (30 cm) så att buren ska vara tillräckligt hög för att placera den.

Hur transporterar man en hamster?

Du kanske inte tänker så mycket på det innan du köper ditt husdjur, men du behöver verkligen veta hur du ska transportera dem hem. Många djuraffärer lägger små djur som hamstrar i en kartong för resan. Problemet med detta är att hamstrar älskar att tugga, så du kanske bara upptäcker att du har en oönskad gäst på bilens instrumentbräda om du inte håller ett öga på lådan hela vägen hem!

Om du vill skydda dig mot eventuella incidenter kan det vara värt att investera i en liten husdjursbärare, eftersom de är mycket säkrare. Naturligtvis kan du också använda bärselen för eventuella framtida besök hos veterinären också, och för tillfälligt boende för din hamster medan du gör veckostädning av buren.

Läs också >>> Bästa kaninburen

Hur stor ska en hamsterbur vara?

De flesta hamsterexperter är överens om att minsta arean för en hamsterbur bör vara 2000 kvadratcentimeter, men vi rekommenderar att du letar efter en bur som är 4000 kvadratcentimeter eller större på en nivå. Att placera en hamster i en för liten bur kan resultera i stressbeteenden som att tugga eller bita. Dessutom kommer en stor hamsterbur att ge dig gott om utrymme för att placera tillbehör, leksaker och djupsängar.

Hur rengör man en hamsterbur?

Du måste rengöra din hamsters bur minst en gång i veckan, vilket innebär att du byter sängkläder. För att göra detta vill du placera din hamster på ett säkert ställe, till exempel en husdjursbärare eller hamsterboll. Börja med att ta ut allt ur buren och kassera det använda sängkläderna, tvätta sedan höljet med en burrengöringslösning eller en mild tvål och vatten. Du vill också tvätta alla burtillbehör och låta allt torka innan du lägger i nya sängkläder. När detta är gjort kan du lämna tillbaka din hamster till sitt hem.

Slutsats

Det finns ingen bred konsensus bland hamsterentusiaster men det är inte förvånande. Vilka är de bästa hamsterburarna beror på flera faktorer. Dessa inkluderar hemutrymme och hamsterras, samt hur mycket tid och ansträngning du vill lägga på burunderhåll.

Gör din forskning om de specifika behoven hos din hamster – dess storlek, temperament och träningsnivåer – och du kommer inte att gå fel. Att göra rätt val från början kommer att ge din hamster det perfekta hemmet att bosätta sig i.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top