Det bästa akvariet 2023 – Test av olika akvarium

Bästa akvariet 2023

Ett bra akvarium är väsentligt för dig som vill eller har fiskar. Ett för litet akvarium kan orsaka sjukdomar och problem för dina fiskar. Av denna anledningen är det nödvändigt att hitta rätt akvarium för dina fiskar, och för dina behov.

Trots allt så är det faktiskt inte särskilt enkelt att köpa det bästa akvariet på nätet. Vad det beror på är det faktum att det finns så otroligt många viktiga saker man bör fundera på innan man gör sitt val. Exempelvis så finns det flera olika modeller av akvarium inom ett flertal olika prisklasser att välja mellan. Dessutom så väljer de flesta affärer att undanhålla vissa aspekter kring produkter som kanske annars hade fått produkten att sälja sämre. Vad detta leder till är att du som köpare har svårt att få en helhetsbild av hur bra eller dålig en produkt faktiskt är. Vad det i sin tur sedan kan leda till är att du står där med en produkt som du ångrar att du köpte. Det är här jag på alltfördjur.se kommer in i bilden.

Jag på alltfördjur.se har nämligen sammanställt en köpguide för akvarium genom att genomföra ett onlinetest av olika akvarium. På denna sida listar jag det bästa akvariet som finns att köpa för tillfället. Utan en guide kan det bli förvånansvärt svårt att köpa ett akvarium eftersom det finns så många aspekter att ta hänsyn till, och om man inte är särskilt insatt i ämnet kan det enkelt bli rörigt. Det blir mycket enklare om du använder min köpguide som jag sammansatt genom att använda och testa ett antar olika akvarium. För att komplettera mina kunskaper om just akvarium har jag även läst igenom stora antal recensioner och tester vilket har gett mig en välgrundad insikt på vilka produkter som faktiskt är bäst. Just därför kan du känna dig trygg i att välja ett av mina alternativ i ovanstående tabell.

Köpguide för bäst i test akvarium 2023

Som jag förklarade ovan så är det förvånansvärt svårt att välja det bästa akvariet att köpa på nätet eftersom det finns så många olika aspekter att se över. För att göra det enklare för alla som letar efter det bästa akvariet har jag därför tagit fram köpguiden nedan. Förutom nedanstående faktorer och egenskaper hos olika akvarium så är det förstås viktigt att man väljer utifrån ens personliga behov framförallt. Läs vidare nedan för att hitta allt du bör tänka på innan du köper det bästa akvariet 2023.

  • Pris
  • Storlek
  • Vikt
  • Antal fiskar

Pris

Potentiella akvarieägare ser ofta prislappen på ett specialpaket och antar att de kan komma igång för några dollar. Låt dig inte luras att tro att du kommer att börja med hobbyn för femtio dollar eller mindre. Realistiskt sett kommer det att kosta $150 till $200 för att få ett 20-liters akvarium med anständig utrustning. Om den investeringen är för brant för din budget är det klokt att spara tills pengarna finns tillgängliga för att få allt du behöver. Ett bra sätt att börja är att göra en checklista över vad du behöver.

Kom ihåg att räkna med priset på alla tillbehör

Utgifterna inkluderar tank och stativ, huva och ljus, värmare, termometer, filter, grus, dekorationer, vattenbehandling, vattentestsats, nät och rengöringsmaterial. Allt det förutom fisken, liksom deras mat. Gör en noggrann checklista och gå online eller till en djuraffär, skriv sedan ner kostnaderna för alla föremål du är intresserad av. Sätt dig ner och bestäm vad din totalkostnad är innan du fattar ditt beslut. Du kan bli förvånad över att se den faktiska totala kostnaden.

Om din budget är väldigt knapp är ett annat alternativ att be om hjälp. Ta din checklista över vad du behöver och låt dina vänner och familj veta att du vill ha föremål från den listan till din födelsedag, examen eller som en semesterpresent. På så sätt kan du komma igång utan att behöva välja sämre utrustning, och din familj kan få dig något de vet att du vill ha. Kanske kommer de att överraska dig och ge dig föremålen utan att vänta på ett speciellt tillfälle.

Ett annat alternativ är att leta efter begagnad utrustning. Var medveten om att begagnade tankar kan läcka och att värmare eller filter kanske inte fungerar alls, och det är svårt att testa dem innan du köper dem. Så ställ frågor i förväg och betala inte mer än 50 procent av det ursprungliga priset för allt som används. Var inte för rädd för smutsigt glas eller dekorationer, eftersom det lätt kan rengöras. Repor och sprickor kan dock inte åtgärdas, så kontrollera använd utrustning noga för skador.

Storlek

Undvik tankar under 30 liter om du är akvarieägare för första gången. Små akvarier är mycket svårare att hantera än större, eftersom gifter kan byggas upp mycket snabbt i den lilla volymen vatten. Temperaturförändringar och vattenkemiförändringar kan också inträffa mycket snabbt när det finns färre liter vatten.

Ett måste att undvika är de söta miniakvarierna som sträcker sig från två till fem liter. Även om en del av paketerbjudandena i små akvarier kan verka rimligt prissatta, är de inte bra för förstagångsakvarieägaren. Om det alls är möjligt, gå med en 70 liter eller större tank. Du kommer att ha en mycket bättre chans att få det att fungera, eftersom en större tank är mer förlåtande mot misstag du kan göra.

Vikt

Var medveten om att ett akvarium som är större än 40 liter väger mer än 100kg när det är fyllt och bör placeras på ett stativ snarare än en hylla eller ett skrivbord. Du behöver också en plats att placera akvariet på som inte är i direkt solljus eller utsätts för drag eller extrema temperaturer som kan skada fisken.

Platsen måste också kunna bli blöt då och då. Att utföra underhåll, lägga till eller ta bort fisk och andra föremål från tanken kommer att stänka vatten runt akvariet. Tänk på det om du funderar på att ha en tank på skrivbordet eller över en hylla med böcker eller andra föremål som kan bli blöta.

Antal fiskar

Kom ihåg att vara realistisk om storleken och antalet fiskar du vill behålla. De kommer att bestämma storleken på akvariet som behövs, vilket i slutändan påverkar det utrymme du behöver för att rymma det. Även om du väljer en större tank, börja med några små lättskötta fiskar. När du får erfarenhet kan du lägga till mer utmanande fiskar.

Kort sagt, när du börjar, tänk stort för tankstorlek och litet för antal fiskar. Planera innan du köper utrustning eller fisk, så har du en god chans att lyckas.

Lista över de bästa akvariumen 2023

  • Bäst i test:
  • Populärast:
  • Premiumval:
  • Billigast:

Bra att veta innan du köper ett akvarium

Välkommen till världen, konsten, upplevelsen av fiskhållning.

Varje år upptäcker tusentals nya fiskhållare akvariets naturliga underverk. Fiskhållning ger dem, och nu har du den unika möjligheten att inte bara observera en annan värld, utan att skapa den också. Under processen kommer du att lära dig om vattenlevande varelser och observera deras beteende från första hand. Och det finns inget som ett akvarium för att skapa uppskattning och respekt för vår miljö. Kul, enkelt och lärorikt, ett akvarium är ett enastående vackert, alltid fascinerande tillskott till alla hem eller kontor … en välkommen källa till underhållning, utbildning och avkoppling för hela familjen.

Fisk Som Husdjur

Se dina fiskar som husdjur och du kommer att hålla med om att de förtjänar den bästa vård och uppmärksamhet du kan ge. De litar på dig för att hålla sin miljö hälsosam. Ett friskt akvarium är relativt lätt att uppnå och underhålla, men det kommer inte att hända av sig själv. Det beror på dig.

I floder, sjöar och hav renas och filtreras vattnet naturligt. I ett akvarium är det en annan historia. För att hålla akvarievattnet rent och hälsosamt måste du hjälpa till. Detta innebär att du måste vara försiktig så att du inte överfullar tanken eller övermatar fisken. Det innebär att man byter en del av vattnet regelbundet, rengör grusbädden och ger rätt filtrering. Låter det mycket? Det är det verkligen inte. Faktum är att det bara tar cirka 30 minuter i veckan. Förutom ditt akvarium, filter och belysning, här är en lista över vad du behöver för att komma igång:

  • Grus: Belagd eller förtvättad är idealisk.
  • Dekorationer: Endast de som är avsedda för akvarier (t.ex. levande eller konstgjorda växter och prydnadsföremål).
  • Vattenbalsam: De klorerar kranvatten för att göra det fisksäkert.
  • Nät: För överföring av fisk.
  • Grustvätt: För vattenbyten och rengöring.
  • Fiskmat: Kontakta din återförsäljare för en rekommendation.

Sätt upp ditt akvarium

  1. Hanteras varsamt
  2. Försök aldrig att flytta ett helt eller delvis fullt akvarium.
  3. Lyft aldrig ett akvarium med våta händer.
  4. Försök aldrig att lyfta akvariet genom att ta tag i övre kanter eller ram.
  5. Ta alltid tag i och bär ett akvarium underifrån och stöd hela botten.

Hur förbereder man insidan av tanken?

  • Använd en fuktig trasa, rengör tanken inifrån och ut innan installation.
  • Använd aldrig tvål, rengöringsmedel eller rengöringsmedel.

Vart ska man ställa sitt akvarium?

  • Placera alltid ett akvarium på en plats som är utformad för att bära dess totala vikt.
  • Ett akvarium fyllt med vatten och grus väger cirka 5 till 6 kg per liter.
  • Placera alltid ett akvarium på en plan, jämn yta och se till att ett eluttag är nära.
  • Placera aldrig ett akvarium nära en värmekälla eller luftkonditionering.
  • Placera aldrig ett akvarium i direkt solljus. Helt eller till och med partiellt solljus kan orsaka överdriven algtillväxt.

Lägger till grus

Lägg till 0,5 till 1 kg grus för varje liter akvarievatten. Se till att skölja gruset noggrant (vatten ska rinna klart) innan du lägger till. Grusbädden bör luta gradvis till framsidan av ditt akvarium.

Läs också >>> Bästa hundmaten

Fyll ditt akvarium

Att hälla en ström av vatten direkt i din tank kommer att störa grusbädden. Vi rekommenderar att du innan du tillsätter vatten placerar ett rent fat ovanpå gruset och gradvis häller vattnet över fatet. Bäcken avleds försiktigt utan att förskjuta grus.

Fyll alltid ditt akvarium med vatten i rumstemperatur. Kallt vatten producerar kondens, vilket ger intryck av läckage. Om kondens uppstår, torka helt enkelt av ytan med en ren trasa tills temperaturen stabiliseras. Behandla alltid vatten med en avklorinator innan du lägger till det i ditt akvarium. Tillsätt inte vanligt, obehandlat kranvatten – det kan döda din fisk.

Hur ska man inreda akvariumet?

När akvariet är halvfullt kan du lägga till vattenväxter (levande eller konstgjorda) och/eller dekorativa stenar eller prydnadsföremål. Innan du lägger till något av dessa föremål, var noga med att skölja dem noggrant. När du placerar växter är det en bra idé att placera större på baksidan av tanken, mindre mot framsidan. Detta säkerställer en öppen simplats för dina fiskar. När alla prydnader och växter är på plats, fortsätt att fylla akvariet till inom en tum från den övre kanten.

Total trestegsfiltrering

Ett hälsosamt, framgångsrikt akvarium kräver rätt filtrering. Tre steg är nödvändiga.

Mekanisk filtrering fångar upp fast skräp som oäten mat och fiskavfall. Filterpatroner är en idealisk källa för både mekanisk och kemisk filtrering. Kemisk filtrering använder media (aktivt kol) för att adsorbera (attrahera och hålla kvar) lösta föroreningar som kan orsaka missfärgning av vatten och lukt. För mekanisk filtrering finns det en polyfiberkudde för att fånga upp smuts och skräp. För kemisk filtrering är varje patron packad med förstklassigt aktivt kol.

Biologisk filtrering är den tredje typen av filtrering. Det beror på en kultur av nyttiga syreälskande bakterier för att eliminera giftig ammoniak och nitrit som ackumuleras i akvarievattnet. Bakteriekulturen omvandlar biologiskt ammoniak och nitrit till nitrat, som avlägsnas med en gång per-månad delvis vattenbyten. Nyttiga bakterier kommer att växa naturligt på många ytor i akvariet (inklusive grus, dekorativa sten och plastväxter) och kommer att ge biologisk filtrering.

Om ditt system har Marinelands patenterade BIO-Wheel®-teknologi kommer en bakteriekultur att växa på dess yta. Bakterierna kommer att frodas – för när BIO-hjulet roterar får de näring från exponering för den större mängden syre i luften. Detta är “våt/torr” biologisk filtrering.

Värme, Ljus och El

En värmare kan användas för att hålla vattentemperaturen i ditt akvarium. De flesta tropiska fiskar kräver en konstant vattentemperatur mellan 75° och 80° F. Guldfiskar och vissa andra kallvattenarter är undantaget från regeln. De kan existera ganska bekvämt utan värmare.

Belysning tar fram de naturliga färgerna på din fisk och är avgörande för levande växters tillväxt. Det finns många olika typer av akvariearmaturer tillgängliga. Din återförsäljare kan hjälpa dig att välja rätt armatur för dina individuella behov. En akvariehuva eller lock är alltid en bra idé eftersom det hjälper till att hålla fiskar inne och luftburna föroreningar ute.

Viktig anmärkning: För att undvika överdriven algtillväxt, begränsa belysningen av ditt akvarium till 7 till 10 timmar per dag. Det är relativt enkelt att koppla in din belysningsarmatur till en standardtimer.

Innan du ansluter din värmare, huva eller annan elektrisk utrustning, var särskilt noga med att läsa alla skriftliga säkerhetsföreskrifter i din bruksanvisning(er) och se till att använda en droppögla. Använd ett GFCI-skyddat uttag när det är möjligt.

Innan du lägger till fisk…

När du skapar en ny akvariemiljö är tålamod avgörande för framgång. Låt ditt system fungera i minst 24 timmar innan du lägger till fisk.

Börja med att prata med din återförsäljare om vilka fiskar som är bäst lämpade för ditt akvarium, vilka fiskar som är kompatibla med varandra och hur många som är lämpliga.

När du lägger till fisk…

Lägg till endast ett fåtal rekommenderade fiskar i början och introducera gradvis mer under de kommande fyra till sex veckorna. Välj endast fisk som verkar aktiv och frisk. Och var särskilt försiktig så att ditt akvarium inte överbefolkas. Färre, hälsosammare fiskar är bättre än ett överflöd av stressad fisk. Se till att vattnet som din fisk kommer in i har ungefär samma temperatur som vattnet som de lämnar. För att utjämna de två temperaturerna, flyt transportbehållaren (vanligtvis en plastpåse) i tanken i cirka 15 minuter. Öppna sedan påsen med fem minuters mellanrum och tillsätt en liten mängd akvarievatten. Slutligen, efter 15 minuter, nät försiktigt fisken och placera den i akvariet. Tillsätt inte påsvatten till akvariet. Låt fisken simma från nätet in i tanken. Ju mindre traumatisk transport, desto bättre. Mata dina fiskar två gånger om dagen – bara vad de äter på cirka fem minuter.

Ta hand om din nya vattenmiljö

Ett korrekt underhållet akvariefilter betyder renare vatten och friskare fiskar. Du måste byta ut din filterpatron och utföra ett vattenbyte på 25 procent varannan till var fjärde vecka. Du måste också dammsuga gruset noggrant för att ta bort eventuellt avfall. Det enklaste och mest effektiva sättet att åstadkomma både ett vattenbyte och en grusrengöring är med en vanlig, sifonstyrd grussugare.

Vatten som verkar grumligt, gulaktigt eller luktar illa talar om för dig att ditt akvarievatten behöver bytas och en ny filterpatron omedelbart. Om problemet kvarstår kan det bero på att du har för många fiskar – eller för att du övermatar dem. Ta med ett prov av ditt vatten till din återförsäljare för testning.

När du byter vatten i ett akvarium, se till att behandla det först. Det mesta kranvatten innehåller klor eller kloraminer, och att tillsätta obehandlat kranvatten till din tank kan allvarligt skada din fisk. Se till att kolla med din återförsäljare för den vattenavklorinator som fungerar bäst med ditt lokala kranvatten.

Byt alltid ut gammalt vatten mot nytt vatten med ungefär samma temperatur för att undvika att din fisk chockeras.

Avsätt ett sortiment av hinkar, svampar och handdukar som endast ska användas med ditt akvarium. Detta kommer att bidra till att förhindra införandet av skadliga föroreningar i systemet.

Och koppla alltid ur elektrisk utrustning innan du utför akvarieunderhåll av något slag.

Viktigt att veta om akvarium

Att köpa ditt första akvarium kan vara läskigt. Det finns många saker som du måste tänka på innan du spenderar dina surt förvärvade pengar, och om du inte planerar noggrant kan du hamna i en riktig katastrof. Den goda nyheten är att om du fattar några bra viktiga beslut i förväg kan du undvika de flesta av de riktigt stora frågorna. Så låt oss gå igenom de viktigaste besluten som du måste fatta INNAN du lägger ner några pengar för ett akvarium.

De bästa sakerna i livet är gratis…

På tal om pengar, det allra första du måste bestämma dig för är vad din totala budget blir. En akvarieinstallation kan kosta allt från några hundra dollar till hundratusentals.

Din budget måste delas mellan många olika föremål, som inte bara inkluderar all utrustning som själva tanken, filter och värmare, utan också de faktiska levande djuren som du kommer att köpa för att fylla tanken. Du bör inte heller glömma förbrukningsvaror som kemiska behandlingsämnen och filtermedia.

Volym

Den andra viktiga faktorn är hur mycket utrymme du faktiskt har tillgängligt för ett akvarium. Även om det kan vara frestande att köpa den största tanken du har råd med, måste du tänka på var du ska placera den, hur svårt det kommer att vara att komma åt den från alla håll, hur du ska flytta den eller hur den kommer att passa. genom närmaste dörr. Tänk inte bara på tankens fotavtryck, utan också vikten (som varierar med material) och höjden på den.

Det finns också många tankalternativ som inte är kvadratiska eller rektangulära; nu kan du få runda tankar eller sådana med ena sidan böjd. Dessa komplicerar dina utrymmesberäkningar och gör det också viktigt att se till att du har rätt typ av stativ för tankens form.

Material

Nästa sak du måste bestämma är vilket material din tank ska vara gjord av. Det finns egentligen bara två val – glas eller akryl.

Glas har fördelen att vara billigt och ganska reptåligt. Det är också mycket tyngre än akryl, vilket är något att tänka på när din tänkta tankstorlek är på den stora sidan.

Glas är också ganska sprött, så ett skarpt slag kommer att krossa det ganska lätt. Den sista nackdelen med glas är att du egentligen bara kan få det i fyrkantiga och rektangulära former.

Akryltankar har fördelen att de ger den mest exakta bilden av innehållet i ditt akvarium. Glas tenderar att märkbart förvränga färgen, formen och storleken på din fisk.

Tyvärr är akryl extremt benäget att repa och gulna med åldern. Även personer som borstar förbi av misstag kan lämna synliga repor, och frakt, flyttning eller på annat sätt hantera akryl är jobbigt.

Om du inte ska få en professionell installation eller vet exakt vad du gör är glas förmodligen det säkraste valet för nybörjaren.

Kom ihåg att glastankar och akryltankar har olika stativkrav. Akryltankar behöver stativ som stödjer hela bottenytan; annars riskerar du att tanken buktar ut och går sönder under tyngden av vattnet.

Miljö

jag vill bara nämna att det finns fyra olika vattenmiljöer som du vill välja mellan; dessa kommer att påverka dina beslut när det kommer till vilken utrustning du ska köpa.

De fyra alternativen är tropiskt sötvatten, marint saltvatten, kallt sötvatten och bräckt vatten.

Till exempel kan ditt val avgöra om du behöver utrustning som en proteinskummare, en varmvattenberedare eller en vattenkylare.

Med eller utan lock

Du måste också bestämma dig för om du vill ha en tank med öppen topp eller stängd. Tankar med öppen topp använder en upphängd lampa eller clip-on lampa med svanhals. De är mycket attraktiva och låter dig se din fisk från en annan vinkel. På minussidan betyder det att avdunstning sker mycket snabbare och att alla möjliga föroreningar kan komma ut i vattnet. Oftast är det bara damm och andra godartade men fula grejer, men vissa insekticider och andra luftburna kemikalier kan förgifta din tank och döda djuren i den.

Billigare akvarier har ofta en huva som låter dig dölja saker som ljuset inuti den. Personligen tycker jag inte att detta är särskilt attraktivt och föredrar den öppna tanken med ett upphängt ljus eller clip on light. Nu kan du få det bästa av två världar också, om du är villig att betala för det. Vissa moderna tankar har en glidande glasskiva eller en med gångjärn. Detta innebär att du fortfarande kan lysa upp din LED-lampa genom toppen, men ändå förhindra det mesta av avdunstning.

Tillbehör

När du väljer dina olika tillbehör som värmare, filter och lampor måste du bestämma dig för om du vill vara ekonomisk eller elegant. Akvarier är inte bara en trevlig hobby, de är också en vacker dekoration att beundra. För många akvarister är det slutliga målet att ha ett akvarium som ser ut som en skiva direkt från floden eller havet. Så de kommer att försöka dölja de konstgjorda delarna av akvariet.

De billigare dränkbara värmarna och andra prylar är hard att dölja, även om du är kreativ med inredningen kan de göras mindre uppenbara. Det finns också versioner som hänger över läppen på tanken och kanske inte sticker ut lika mycket. Det är också svårt att hantera ledningar av dränkbara tillbehör, som måste gå över toppen av nödvändighet.

Den ultimata lösningen är att lägga allt det där i en helt separat tank, kallad sump, som är gömd inuti skåpet eller genom en vägg. Värmaren, proteinskummaren och filtreringssystemet kan alla vara i sumpen, som sedan cirkulerar vatten in och ut ur huvudtanken. Uppenbarligen är detta dyrare, men det ser bra ut och har mer än några praktiska fördelar för fiskens hälsa och vattenkvalitet.

Belysning

Belysning är en ganska viktig faktor. Lysrörslampor är i princip föråldrade nu, vilket gör plats för LED-belysningssystem. Det betyder att vi har mycket fler alternativ när det kommer till belysning. Vissa lysdioder kan ändra färg och kan dimmas. Det betyder att det nu är möjligt att göra saker som att programmera en dag- och nattcykel i din belysning. Du kan uppskatta maximal solljus runt middagstid och göra månsken på natten.

Med hänsyn till belysningen i rummet ditt akvarium kommer att befinna sig i, är detta ett fantastiskt sätt att skapa stämning och verkligen visa upp vattenlandskapet.

Jag tänker inte ljuga för dig, att göra ett akvarium rätt är något som kräver tålamod, planering och omsorg. Belöningarna är dock mycket värda det, och med lite vägledning kan vem som helst göra det.

11 frågor om fiskar att ställa innan de hamnar i ditt akvarium

Att köpa ny fisk till ditt akvarium är spännande! Oavsett om du är ny på hobbyn eller en erfaren veteran som letar efter något nytt och intressant att lägga till ditt akvarium, är det bara roligt att gå till fiskaffären. Det finns så många fiskar att välja mellan att du kanske har svårt att bestämma dig för vad du ska köpa, och du kan komma på att du vill ha dem alla! Men innan du köper boskap finns det några viktiga frågor du bör ställa för att se till att du fattar rätt beslut för dig själv och fisken.

Hur stor blir fisken?

Många av sällskapsfiskarna du ser i butiken är inte fullvuxna. Vissa kanske bara blir lite större, medan andra kan dubbla, tredubbla eller mer i storlek. Se alltid till att fisken du tänker köpa kommer att passa bekvämt i ditt akvarium när de når vuxenstorlek.

Vad äter fisken?

Medan de flesta tropiska fiskar klarar sig bra på en diet av flingor, pellets eller frysta livsmedel, är vissa arter specialiserade matare som kan kräva levande mat eller anpassade utfodringsmetoder. Vissa husdjursfiskar kan växa upp för att äta resten av fisken i din tank, medan andra kan vara växtätare som kommer att decimera ett vackert planterat akvarium. Innan du köper någon ny akvariefisk, se till att du har resurser och engagemang för att mata den ordentligt och att den inte kommer att sluka resten av ditt akvariums invånare eller växter.

Är fiskarten fredlig eller aggressiv?

Om du har fridfulla fiskar, vill du inte ha en aggressiv fisk som tillbringar sin dag med att jaga alla andra och stressa dem. Å andra sidan, om du har häftiga fiskar, skulle du inte vilja lägga till en skygg fisk som ständigt kommer att trakasseras och springa för sitt liv. Även om vissa fiskar kanske inte dödar sina tankkamrater direkt, kommer att bli jagad, kvävd och hållen från att äta till slut ta ut sin rätt på offret, vilket resulterar i ökad mottaglighet för sjukdomar eller till och med död. Klicka här för att lära dig mer om fiskpersonligheter.

Är fisken territoriell?

Det är skillnad mellan att vara aggressiv och att vara territoriell, även om vissa fiskar kan vara båda. Territoriella fiskar kommer ofta att tolerera andra tankinvånare så länge de har tillräckligt med utrymme och struktur för att definiera sina territoriella gränser. De kan jaga iväg andra fiskar om de kommer för nära, men annars lämnar de dem ifred. Territoriella fiskar tolererar ofta inte andra medlemmar av sin art, så det är bäst att bara köpa en.

Kommer den att fungera med de andra fiskarna?

Håll en lista över de fiskar du har i ditt akvarium. Om du har glömt eller är osäker på vilken typ av fisk du har, ta bilder för att visa butikspersonalen så att de kan hjälpa dig att göra rätt val. Lär dig mer om fiskkompatibilitet längre ned.

Behöver den speciella vattenparametrar eller temperatur?

Medan de flesta tropiska fiskar som säljs idag föds upp i fångenskap och tolererar ett visst antal vattenkemiska parametrar, samlas vissa fortfarande in i det vilda och kan behöva ett specifikt pH, alkalinitet eller temperatur för att trivas. Undersök alltid vilken typ av fisk du tänker köpa eller fråga om de behöver särskilda villkor.

Hur många fiskar ska jag köpa?

Vissa fiskar är ensamma och som vuxna tolererar de inte andra av sitt eget slag eller närbesläktade arter: bettafiskar, vissa gouramis, rödstjärts- och regnbågehajar, och vissa ciklider är goda exempel. Skolfiskar (tetras, hullingar, danios, rasboror) å andra sidan klarar sig bäst i grupper om 6 eller fler och kan gömma sig eller bli stressade om de hålls individuellt eller i mindre grupper. Levande fiskar (guppies, mollies, platies och swordtails) mår bäst i ett förhållande av två honor till en hane, eftersom hanarna tenderar att vara obevekliga i sina försök att para sig.

Hur länge lever sällskapsfiskar?

Små fiskar som tetras, hullingar och danios bör leva minst 5 år, om inte längre, medan medelstora fiskar som angelfish och guldfiskar ofta lever 10 till 15 år. Större ciklider, clowner och många plecostomus- och havskattarter kan leva 20 år eller mer, medan koi är kända för att leva ännu längre. Planera därefter.

Hur länge har fisken varit i butiken?

Köp aldrig en fisk som precis kommit till butiken. Fraktstress sänker tillfälligt en fisks motståndskraft och ökar dess mottaglighet för sjukdomar. Att flytta den igen utan att ge den några dagar på sig att stabilisera sig kommer bara att förvärra problemet. Detta gäller särskilt vildfångade eller känsliga arter.

Vilken del av akvariet kommer det att uppta?

Många fiskar tillbringar sin tid på specifika nivåer i vattenpelaren, och det är viktigt både visuellt och när det gäller kompatibilitet att ha lika stora andelar yt-, mellanvatten- och bottenlevande. Att tränga ihop fisk i valfritt lager kan leda till konflikter och stress för vissa av dem.

Vilken typ av livsmiljö behöver den?

I naturen upptar fiskar specifika livsmiljöer som öppet vatten, växtbäddar, stenstrukturer eller nedfallna träd. Undersök alltid fisk innan du köper dem och se till att du har rätt livsmiljö i ditt akvarium. Att ställa viktiga frågor och se till att du har rätt förutsättningar för fisk innan du köper dem kommer att säkerställa att de lever långa och lyckliga liv och resulterar i många års njutning med ditt akvarium

Hur mycket kostar ett akvarium?

När du väl har listat ut vilken fisk du vill ha i ditt akvarium blir det mycket lättare att ta reda på den faktiska kostnaden för akvariet.

Beroende på fisken och hur många fiskar du vill stoppa i ett akvarium varierar storleken på akvariet, maten du behöver mata varierar och vilken utrustning du behöver varierar också.

Det hela kan verka som ett pussel som du måste ta reda på. Men i verkligheten är det inte så komplicerat. Ett akvarium kräver regelbundet underhåll. Du kan bara inte ställa in ett akvarium och glömma det. Så det är inte en engångsgrej och saker i akvariet kommer att förändras med tiden.

Så nu ska vi se hur mycket det faktiskt kommer att kosta dig.

Fisk

Hur mycket kommer fisken att kosta beror egentligen på vilken fisk du har valt och vilken storlek på fisk du vill ha. Till exempel kan du få en vanlig ung guldfisk för en tia och en vuxen kan kosta dig 300 kr. Dessutom finns det en hel del dyra fiskar som sötvattensspätta som kan kosta 2000 för en ung och 2000 för en vuxen.

Akvariet

Faktum är att ett stort akvarium är lättare att underhålla än ett litet akvarium. Så om du precis har börjat och detta är ditt första akvarium bör du inte köpa ett litet akvarium på 5 liter eller mindre eller en fiskskål. Eftersom vattnets kemi förändras snabbt i den lilla tanken eller fiskskålen och det ger inte tillräckligt med tid för dig att ta reda på problemet och åtgärda det.

Till exempel, om du använder en fiskskål för din guldfisk är det för det första inte en bra idé eftersom guldfisken, som nämnt ovan, kräver mycket mer utrymme än en fiskskål för att den ska växa optimalt, annars kommer den att bli hämmad.

Sammantaget kan en fiskskål inte ge en hälsosam miljö för dess tillväxt. Guldfisk är en ganska rörig fisk så ammoniaknivån kan verkligen stiga snabbt i en fiskskål vilket kan orsaka till och med att din guldfisk och egentligen alla fiskar dör. Dessutom kan en liten tank eller fiskskål hålla en mycket liten mängd syre. Om det råder brist på syre kommer fiskar att kvävas och dö. Dessutom kan du inte göra mycket med en liten tank eller fiskskål, som att hålla levande växter och olika prydnadsföremål eller dekorationer för att få det att se vackert ut Så jag rekommenderar starkt att du skaffar minst en 10-liters tank eller om möjligt skaffa en 20-liters tank. För det blir mycket lättare för dig att underhålla det. Och även om du förstör något kommer det att finnas tillräckligt med tid för dig att göra nödvändiga arrangemang för att fixa det.

Filter

Det finns olika typer av filter tillgängliga för rening av ditt akvarievatten. Filter ger utrymme för tillväxt av nyttiga bakterier. De nyttiga bakterierna är de bakterier som hjälper till att minska ammoniaken i ditt akvarium Det finns flera typer av filter tillgängliga för akvariet enligt följande:

Kanisterfilter

Detta filter sitter utanför akvariet så att det inte tar någon plats inuti ditt akvarium, vilket gör det idealiskt för 10 till 20-liters akvarium eftersom utrymmet är mycket begränsat i dessa akvarier. Dessa filter är skrymmande i storlek men de är också mycket kraftfulla. Vissa kapselfilter kommer också med en spraybar som hjälper till att syresätta tanken. Dessa filter är lite bullriga.

HOB filter

Som namnet antyder sitter dessa filter på baksidan av ditt akvarium. I grund och botten måste du hänga den på baksidan på din tank. Vanligtvis är hälften av filtret nedsänkt i vattnet och den andra hälften är utanför vattnet.

Den del som har motorn är vanligtvis nedsänkt i vattnet vilket gör den ganska tyst. En annan cool sak med det här filtret är att det filtrerade vattnet som kommer ut från detta filter vanligtvis faller från någon höjd ner i akvariet så att vattnet exponeras för luften vilket hjälper till att syresätta det.

Det här filtret är relativt mindre i storlek än kanisterfiltret, det filtrerar ganska bra och det är också väldigt tyst.

Om du ska köpa en 50 liters tank så föreslår jag att du skaffar denna till din tank.

Internt strömfilter

Som namnet antyder är dessa filter helt nedsänkta i vattnet så de är väldigt tysta. I grund och botten måste du hänga den inuti tanken så att den tar en del av utrymmet i ditt akvarium. Detta filter är mycket billigt och lätt att underhålla. Sammantaget är interna filter bra för en 30 till 60 liters tank.

Om du ska köpa en större tank så kommer det inte att vara särskilt effektivt men ändå kommer det att vara bra under en nödsituation, när ditt andra filter slutar fungera osv.

Undergrusfilter

Som namnet antyder är detta filter placerat under gruset på ditt akvarium. Detta filter är väldigt tyst och eftersom det är gömt under gruset kommer det inte att förstöra utseendet på ditt akvarium. Dessa filter är inte lika effektiva för att filtrera vattnet och de är väldigt gammalmodiga. Om du är mycket oroad över utseendet på ditt akvarium kan detta vara ett bra val för dig.

Svampfilter

Som namnet antyder består detta filter till största delen av svamp. Detta filter består av plasthuset och en luftpump. Luftpumpen blåser vattnet genom många lager av svamp som filtrerar vattnet.

Dessa är effektiva filter men du måste rengöra svampen regelbundet eftersom den blir smutsig väldigt snabbt. Dessutom är det ett mycket skrymmande filter så det tar en del av det värdefulla utrymmet i ditt akvarium. Så dessa är de olika filter som finns tillgängliga för akvariet.

Om du ska köpa ett 30 till 60 liters akvarium så föreslår jag att du väljer ett Hang On Back (HOB) filter eller kanisterfilter. Om du planerar att skaffa ett större akvarium bör du definitivt välja ett kraftfullt kanisterfilter. Kostnaden för filtren beror verkligen på tanken i ditt akvarium. HOB-filtret är vanligtvis billigare än kapselfiltret.

Vikt

Ett akvarium väger mycket när det är fyllt med vatten.

Ett 30 liters akvarium väger cirka 50 kg och ett 60 liters akvarium väger cirka 100 kg när det är fyllt med vatten. Så vanligtvis är det inte en bra idé att placera ditt akvarium på skrivbordet eftersom det kanske inte kan bära vikten. Så du kan satsa på stativ speciellt gjorda för akvarier.

Dessa stativ kommer med ett extra fack så att du kan placera annan utrustning som fiskmat, rengöringsverktyg och kanisterfilter i den.

Underlag

Underlaget är inget måste när det kommer till akvarier. Men det hjälper verkligen att efterliknadin fisks naturliga livsmiljö. Substratet ger också en plats för tillväxt av nyttiga bakterier. Om du går för ett saltvattensakvarium är marin sand och levande sand ett bra substrat för ditt akvarium.

Om du går för sötvattensakvarium har du två alternativ;

  • Fint grus
  • Grovt grus

Om du planerar att sätta bottenmatare i ditt akvarium bör du satsa på fint grus. Se bara till att åldrarna på gruset inte är vassa så att det inte skadar din fisk. Om du ska sätta stora fiskar som guldfisk, sydamerikanska eller centralamerikanska ciklider så kan du satsa på grovt grus.

Värmare

Det finns en blandad åsikt om du behöver en värmare till ditt akvarium eller inte. Det finns dock några goda fördelar med att använda en värmare.

  • Det ger en stabil temperatur i ditt akvarium
  • Vissa fiskarter kräver en viss temperatur för leken som en värmare kan hjälpa till att ge.
  • Vissa arter krävde också en viss temperatur för en jämn uppdelning av könsförhållandet för avkomman så en värmare kan hjälpa till med det.
  • Värmare hjälper också till vid sjukdomsbehandling.

Men behöver du en värmare till ditt akvarium?

Ärligt talat, det finns inget svar för alla. Det finns några frågor du behöver ställa och ta reda på deras svar för att veta om du verkligen behöver en värmare för ditt akvarium.

  • Vilken fisk håller du och vilken är den idealiska temperaturen för den?
  • Var kommer din fisk ifrån och i vilket väderförhållanden lever den där?
  • Var placerar du ditt akvarium i ditt hem och vilken temperatur kan du hålla i ditt akvarium?
  • Du bör också veta vad du har för mål med ditt akvarium. Vill du bara behålla akvariet eller vill du föda upp din fisk? (Vissa fiskar kräver en viss temperatur för att leka)

När du har svaret på alla ovanstående frågor blir det mycket lättare för dig att avgöra om du behöver en värmare eller inte.

Det finns ett brett utbud av priser när det kommer till en värmare till ditt akvarium beroende på funktionalitet och märke.

Pump

En luftpump är inte ett måste för ditt akvarium om din tank har tillräckligt med syre.

Om ditt akvarium har tillräckligt med vattenomrörning kommer den att bära en tillräcklig mängd syre för din fisk. Det finns olika tecken som talar om för dig låg syrehalt i ditt akvarium.

Om du märkte att din fisk kom upp på ytan av ditt akvarium och kippade efter luft är det ett tecken på att ditt akvarium har låg syrehalt. I det här fallet kommer du att behöva en luftpump.

En luftpump är relativt billig och dess kostnad beror på storleken på din tank och förutom syresättning har tankluftpumpen även flera andra fördelar.

  • Det hjälper till att ta bort döda fickor från tanken.
  • Det hjälper till att hålla en konstant temperatur i hela tanken.
Belysning

Om du planerar att sätta en växt i ditt akvarium kommer du att behöva belysning för ditt akvarium.

Beroende på växt kommer du att behöva stark belysning eller svagt ljus. Om du inte sätter in växter i ditt akvarium behöver du inte riktigt lampor för din fisk. Det naturliga ljuset som kommer in i rummet kommer att vara tillräckligt för din fisk. Om du planerar att sätta in en växt i ditt akvarium, se till att belysningen är låg i början och sedan kan du gradvis öka den med tiden. Det här är för att. Till en början kräver växter inte mycket belysning, faktum är att för mycket ljus kan chocka en växt.

Dessutom kommer algerna att dra nytta av ljuset och kommer att växa väldigt snabbt vilket vi inte vill ha. Ljus med justerbar belysningsfunktion är mycket bekvämt att dämpa belysningen och sedan öka gradvis. Ha heller inte lamporna tända i mer än 12 timmar eftersom fiskar gillar att sova i mörker.

Belysning kan vara mycket dyrt.

Beroende på märke och funktion kommer det att kosta allt från 300 till 800 kronor för en liten tank. I stora tankar använder folk vanligtvis anpassad belysning eftersom det kan öka elräkningarna mycket!

Växter

Växter är inte nödvändiga för ett friskt akvarium. Men det finns många fördelar med att ha växter i ditt akvarium. Fördelar med växter i akvariet:

  1. Syre – Detta är förmodligen den viktigaste fördelen med att ha levande växter i ditt akvarium. Växter producerar syre för din fisk för att de ska kunna växa optimalt.
  2. Minska algtillväxt – Växter kräver samma näringsämnen som alger, så om du har växter i ditt akvarium hjälper det till att minska algertillväxten i ditt akvarium.
  3. Gömställen för din fisk – Växter hjälper till att efterlikna din fisks naturliga miljö. De tillhandahåller gömställen för dina fiskar. Vanligtvis gillar fiskar att sova nära växter eftersom det ger dem en känsla av trygghet.
  4. Estetisk look – Plants ger dig en chans att anpassa ditt akvarium och ge det ett unikt och intressant utseende.
  5. Mat – Vissa fiskar som Goldfish gillar att knapra påväxter och det är en bra näringskälla för dem.
  6. När du väljer växter för akvariet, se bara till att det är kompatibelt med din fisk och att det kan överleva i det vattentillstånd som är gynnsamt för din fisk.

Beroende på arten och storleken på växten kommer priset att variera mellan 100 till några hundra kronor.

Tillbehör

Du kommer också att behöva verktyg och kemikalier för att upprätthålla ett friskt akvarium.

Om du ska lägga substrat i ditt akvarium kommer du att behöva en sifon för att rengöra gruset. Du kan rengöra akvariet manuellt genom att använda ett fisknät men det är inte så effektivt och en sifon gör rengöringen mycket bekväm. Om du ska använda kranvatten till ditt akvarium kommer du att behöva ett avkloreringsmedel för att avklorera tanken. Återigen, detta är inte nödvändigt men det gör det bara bekvämt. Det finns några andra sätt att avklorera vattnet, Till exempel att förvara vattnet i en hink för eller en natt.

Det finns också olika kemikalier tillgängliga för att minska ammoniaken i akvariet som kommer väl till pass under en nödsituation.

Varför man inte kan ha vilka fiskar som helst i sitt akvarium

Att välja fisk som kommer överens är en utmaning som alla med ett akvarium står inför. Även om det finns vissa kombinationer som vi vet med relativ säkerhet fungerar eller inte fungerar i de flesta fall, finns det otaliga andra som kan gå åt båda hållen beroende på en mängd olika faktorer.

Här är några saker att tänka på när du köper fisk till ditt akvarium som kan hjälpa till att avgöra fiskens kompatibilitet.

Akvariets storlek

De flesta fiskar behöver utrymme, och ju mer de har desto bättre brukar de komma överens. När fiskar är trånga blir de mer upprörda och är mer benägna att gräla med tankkompisar. En allmän tumregel för att lagra ett akvarium är en cm vuxen fisk per liter akvariekapacitet, men territoriella fiskar behöver ännu mer utrymme. Kom ihåg att fisken du köper förmodligen kommer att växa, och ett akvarium på 100 liter rymmer faktiskt inte 100 liter vatten när du räknar in inre mått, grus och dekorationer. Det som för oss är ett stort akvarium (700 liter), är fortfarande bara en bråkdel av det utrymme som fiskarna har i sina naturliga livsmiljöer.

Akvariets dimension

Ett annat övervägande är dimensionerna på ditt nya akvarium. Olika fiskar föredrar olika former och simplatser. Bredare akvarier ger aktiva fiskar, som danios och hullingar, utrymme att breda ut sig, vilket i sin tur hjälper dem att komma överens bättre. Å andra sidan är höga, smala akvarier tilltalande att titta på och passar in i trånga utrymmen men erbjuder inte fisken lika mycket simutrymme eller territorium som ett bredare akvarium. Dessa akvarier bör användas för mindre aktiva fiskar som diskus, angelfish och gouramis.

Dekorationer och växter

Akvariumdekorationer hjälper till med kompatibilitet med saltvatten och sötvattensfisk på flera sätt. De flesta fiskar behöver en plats att kalla sin egen och de definierar sina personliga områden genom fysiska gränser. Dessutom, när de inte kan se varandra, tenderar de att bry sig om sina egna saker. Stenar, grottor, drivved och andra dekorationer hjälper till att definiera territorier för ciklider och andra territoriella fiskar, medan höga buskiga växter ger habitat och ger skolfiskar som tetras, hullingar, danios och rasboror sina egna områden att ockupera. När du introducerar nya ciklider till befintliga populationer, lägg till några nya stenar eller andra dekorationer och arrangera om befintlig dekor för att eliminera territorier som kontrolleras av etablerade fiskar.

Fiskens art/ursprung

Fiskar kommunicerar på en mängd olika sätt, och signaler kan misstolkas eftersom fiskar från olika delar av världen “talar olika språk”. Undersök fisk innan du köper och försök att fylla ditt akvarium med fisk från samma region, särskilt om de är aggressiva eller territoriella arter.

Ciklider, vissa arter av hajar, loacher, knivfiskar, mormyrider och andra territoriella fiskar delar inte utrymmet bra med medlemmar av sitt eget slag eller närbesläktade arter. Stora akvarier med mycket täckning hjälper, men många av dessa fiskar hålls bäst individuellt och tankkompisar bör inte se likadana ut eller vara nära släkt.

Att fråga din lokala återförsäljare om hur man bygger ett gemensamt akvarium, med en mängd olika arter, är alltid ett bra alternativ. Att hitta en lämplig fisk som är kompatibel med bettas kan till exempel vara en utmaning, men din lokala expert kan hjälpa dig med råd vid behov.

Fiskarnas ålder

Unga fiskar är vanligtvis lättsamma, även om de är kända för att bli aggressiva som vuxna. De kan ofta blandas med ett bredare urval av tankkompisar, som de kommer att acceptera när de växer och mognar. Det finns många rapporter om Oscars och andra stora rovfiskar som samexisterar med matarguldfiskar som de lätt kunde svälja men inte gör eftersom båda fiskarna köptes när de var lika stora, innan rovdjuret blev större och lärde sig att äta andra fiskar.

Fiskstorlek

Ett gammalt akvarieordspråk säger “om en fisk kan passa in i en annan fisks mun, är chansen stor att den hamnar där.” De flesta fiskar är opportunistiska när det kommer till mat, och även relativt fridfulla fiskar kommer att försöka äta annan fisk om de tror att de kan. Köp alltid fisk som är ungefär lika stora som de i ditt akvarium. Vid blandning av territoriell fisk bör nykomlingar vara minst lika stora som den största eller mest aggressiva fisken som redan finns i tanken.

Fiskarnas kön

Hanfiskar tenderar att vara mer territoriella och aggressiva, särskilt vid parning. Detta gäller särskilt för ciklider. Undvik att ha mer än en hane av samma eller närbesläktade ciklider eller andra territoriella arter, särskilt om honor är närvarande. Håll levande bärare i förhållandet 2 till 3 honor per hane för att sprida hanarnas ihållande parningsbeteende.

Hur många fiskar är det

Bullriga fiskar som tigertaggar och till och med vissa arter av tetras och danios uppför sig ofta bättre när de är i stora stim. Det är mindre sannolikt att skygga stimfiskar plockas på när de också hålls i större antal. Köp alltid stimfisk i grupper om 6 eller fler. Medan de flesta fiskar kommer överens bättre när de har mer utrymme, är African Rift Lake Cichlids ett undantagpå; de gör sig bäst när de är lite trånga eftersom detta avskräcker dominerande fiskar från att peka ut svagare eller undergivna fiskar.

Territorium

Dessa är särskilt vanliga i ciklider, där distinkta hackordningar finns. Mindre eller undergivna fiskar som trakasseras kan behöva tas bort. Att ta bort angriparen är ett annat alternativ, men nästa fisk på totempålen kan snabbt ta den dominerande rollen och fortsätta cykeln. När du lägger till nya fiskar, se till att akvariet är tillräckligt stort och har tillräckligt med täckning för att rymma nykomlingar, och köp fisk som är minst lika stora som den största eller mest aggressiva fisken i ditt akvarium.

Rovfisk

Vi tänker ofta på rovfiskar som stora, aggressiva varelser, vanligtvis i familjen Cichlidae. Men det finns andra typer av rovdjur, som havskatt, halvnäbbar, bladfiskar, nålfiskar, bichirs, vissa gobies, arowanas, stingrockor och gar, för att bara nämna några. För dessa fiskar är vad de än tror att de får plats i munnen rättvist. Det gör dem inte elaka eller aggressiva, det betyder bara att de är hungriga. Många havskattarter är nattaktiva och kommer ut på natten för att jaga små fiskar som vilar på botten.

Om fiskar häckar

Alla fiskar som utövar föräldravård – mestadels, men inte begränsat till, ciklider – blir särskilt defensiva under avelstid. De kommer att ta över och kontrollera stora delar av akvariet, och skjuta alla andra invånare in i ett avlägset hörn. Alla som har haft ett normalt fridfullt par angelfish lek i sitt akvarium kan intyga detta. Var beredd att flytta “blivande föräldrar” till en dedikerad avelstank.

Personligheter

Även om vi kan generalisera om de typiska beteendemönstren för en given art, finns det alltid undantag från regeln. Alla faktorer som nämns ovan kan påverka hur fiskar interagerar i ett akvarium, men i slutet av dagen har fiskar individuella personligheter och ibland beter de sig på ett okarakteristiskt sätt. Det bästa tillvägagångssättet är att förvänta sig det oväntade och vara beredd att separera fiskar som inte kommer överens.

Gör alltid en hel del efterforskningar innan du köper ny fisk till ditt akvarium och låt dig själv välja att flytta fiskar som inte fungerar, särskilt i dessa tuffa situationer.

Vilka fördelar det finns med ett 340 liters akvarium

Tanken på 340 liter är kanske inte den billigaste, men den är utan tvekan en av de mest spännande.

Denna storlek akvarium hjälper dig att bemästra alla nyanser av att ha akvarium och konsten att hålla större fiskar. Vanligtvis börjar folk först med en relativt blygsam akvarium på runt 10–20 liter och går sedan vidare till mer avancerade tankar som en 100 liter. Om du är redo att ta ett steg förbi detta kan en 340-liters akvarium vara något för dig. Låter detta som du, fortsätt sedan läsa. Vi kommer att förklara allt du behöver veta om en 340-liters akvarium och även berätta hur du väljer rätt.

Viktig information om 340 liters akvarium

Den 340-liters akvarium bör inte betraktas som ett akvarium för nybörjare.

Detta beror främst på storleken på tanken, men också på svårigheterna med att hantera lämplig utrustning och säkerställa fiskens kompatibilitet. En 340-liters akvarium kommer vanligtvis i den vanliga rektangulära formen. Men några av de dyrare alternativen inkluderar kubiska eller böjda tankar.

Oavsett form kommer din 340-liters akvarium att kunna ta emot många exotiska fiskar och växter samt passa många stora dekorationer. Denna volym ger dig möjlighet att bygga antingen en marin eller en sötvattensuppställning. En av de största svårigheterna som en ägare av en 340-liters akvarium står inför är att välja rätt utrustning – speciellt om du aldrig har hanterat liknande volymer. Vi kommer att ta upp dem mer i detalj senare, men det är värt att nämna lite nu. Kontrollera först alltid uteffekten av ett filter när du köper ett. Filtret kommer fortfarande att fungera även om det inte är tillräckligt kraftfullt, men det kommer att vara mycket ineffektivt. Även om det kan se ut som att det är mycket jobb att ha en stor tank, kan det faktiskt visa sig vara betydligt enklare än det verkar. Förhållandena i en så stor akvarium är mycket mindre dynamiska och vattnet tenderar att inte bli smutsigt lika snabbt.

Standardmåtten för en 340-liters akvarium är 125*55*50: Men i sällsynta fall kan dimensionerna vara olika beroende på vilken form av akvarium du köper.  Du kanske vill ha olika dimensioner av olika anledningar: optimera avelsförhållandena, få fiskar att känna sig mer bekväma eller helt enkelt få plats mer inuti. Detta skulle vanligtvis bara påverka tankens höjd och bredd.

Akvariumsutrustning till ett 340 liter stort akvarium

Att ta hand om ett stort akvarium kan vara en utmanande uppgift, men rätt utrustning kan göra ditt liv mycket enklare. Låt oss ta en titt på den väsentliga utrustningen som hjälper till att hålla ditt akvarium i gång smidigt.

Värmare

Temperaturen är en av de viktigaste delarna av vattenmiljön. Många djur, inte bara fiskar, förlitar sig på temperaturen för att överleva, och allvarliga temperaturförändringar kommer att påverka deras hälsa. I akvariet måste du ta hand om temperaturen och se till att den håller sig inom tillåtna parametrar för din fisk. Nuförtiden kan du välja från en rad värmare med olika automatisering och effektnivåer. Med en sådan sort borde det inte vara några problem att hitta den som passar ditt akvarium bäst.

Filter

Mängden syre och näringsämnen är direkt kopplad till god vattenkvalitet. Din fisk är beroende av dem för att hålla sig friska och växa. I naturen regleras vattenkvaliteten av en rad fysiska och kemiska processer men i tanken finns det ingen vattenström eller vind. Du måste hjälpa till att återskapa dessa villkor genom att använda filter. Tack och lov har filter blivit en oskiljaktig del av dagens fiskhållning. De är allmänt tillgängliga och lätta att installera, vilket är precis vad som ökade deras popularitet. Med ett stort akvarium som denna skulle du behöva ett kraftfullt filter, till exempel en kapsel med hög effekt. Läs hela vår guide här.

Ljus

Underskatta aldrig ljusets betydelse i vattenvärlden. Ljus hjälper fiskar att reglera sin dag/natt-cykel och hjälper växter att få i sig viktiga näringsämnen som behövs för utveckling. Naturligt ljus kan vara för mycket för akvarier, främst på grund av överdriven algtillväxt. Så tankar behöver ett alternativt, artificiellt ljus. Ditt akvarium klarar sig bra med en vanlig akvarielampa (så länge den är tillräckligt kraftfull). Kontrollera alltid vad tillverkare har angett som en optimal volym för sin lampa innan du köper.

Annan utrustning

Det finns även annan utrustning som du behöver. Till exempel kommer du definitivt att behöva ett akvarieställ för en så stor tank. Du kan också få en akvariepump. Detta hjälper till att omfördela vattnet i tanken mer effektivt. Eller så kan du skaffa dig en akvariehuva för att hålla akvariet säkert och reglera belysningen bättre. En annan utrustning du kan överväga är en dammsugare i akvariet för rengöring av underlag. Dessutom kan du också få en sifon som hjälper till att rengöra underlaget och snabbt tömma tanken.

Vilken fisk kan du ha i en 340-liters tank?

Ett akvarium i denna storlek låter dig behålla många underbara fiskarter. Med så mycket utrymme du kan leka med det och skapa alla möjliga unika inställningar och kombinationer.

Några av de fiskar du kan överväga inkluderar: oscarfisk, gouramis (inklusive jätte-gouramis), ciklider (både sydafrikanska och sydamerikanska), papegojfiskar, angelfish, regnbågsfiskar, några större havskatter (inklusive plecos, otocinclus havskatt och cory havskatt), större hullingar, större tetras och danios. Cikliderna i synnerhet skulle vara ett underbart val för ett större akvarium. Du kan välja ett par dvärgciklider, som diskus, boliviansk bagge och Agassizs dvärgciklider. Det finns många andra underbara ciklider, inklusive bandade ciklider och regnbågsciklider som du kan överväga. Med en 340-liters akvarium har du också ett underbart urval av olika saltvattensfiskar, såsom ikoniska kirurgfiskar (som blå eller gula tång), dragoner, grodfiskar, några av de mindre fjärilsfiskarna, clownfiskarna, damselfishen, hökfisken och puffarna.

Du kan också försöka bygga ett miniatyrrev med arter som inkluderar älvor och andra revläppar, ekorrfiskar och dragoner.

Om du vill åka med icke-fisk-invånare kan du överväga större, helt vattenlevande krabbor, Amanoräkor, spökräkor och körsbärsräkor samt större vattensniglar, som lönnmördarsniglar. De kommer att diversifiera ditt akvariesamhälle och kommer att göra ditt akvarium helt unik.

Installation

Det finns många olika inställningar du kan ha med en 340-liters tank.

Ett exempel är en art-only akvarium – du kan ha antingen ett stim med mindre fiskar eller ett par fiskar från en större art. Du kan också överväga att skapa en gemenskapsinställning med endast ciklider, som diskus och blå akaror. Alternativt kan du också tänka på att fylla ditt akvarium med färgglada rasboror, som harlequin rasboras eller myggrasboror. Även om de är små kan flera skolor fylla upp denna volym ganska snabbt. När du väl har bestämt dig för fisken kan du plocka rätt växter. Du kan också få lite kvalitetsdekorationer samt drivved. Du kan använda stenar för att göra miniatyrspringor för att ge ditt akvarium en personlig touch.

En annan bra installation för denna volym skulle vara en revtank. Denna volym erbjuder precis rätt mängd utrymme för att skapa ett blomstrande revekosystem hemma.

Du kan överväga att skaffa ett par ikoniska marina fiskar, som clownfiskar eller angelfish. Det behövs inte så mycket växter i en revakvarium så du kan överväga att skaffa ett par dekorationer istället.

Alternativt kan du gå med en gemensam sötvattentank. Denna typ av installation tar fram all potential i denna volym, vilket ger dig en möjlighet att blanda och matcha olika arter och experimentera med design. Du kan överväga att skaffa både små och medelstora fiskar till denna.

Hur man ställer in en 340-liters akvarium

Hur svårt det än kan tyckas sätta upp en 340-liters tank, krävs det faktiskt bara noggrann planering för att säkerställa att allt går smidigt. Först måste du skaffa all nödvändig utrustning.

Detta kan bli ganska dyrt men kommer att visa sig vara en bra investering i det långa loppet.

När du har all utrustning på plats är det dags att lägga ner underlaget (glöm inte att skölja det först). Beroende på din fisk och andra invånare kommer det exakta substratet att variera men du måste sprida ut det så jämnt som möjligt oavsett.

Efter det kan du börja installera utrustningen tillsammans med VVS och sedan börja fylla tanken med vatten.

Beroende på vilken typ av installation du ska (saltvatten eller sötvatten) kan du behöva lägga till olika kemikalier till den. Sötvattentankar kommer att behöva avklorinator och marina tankar kommer att behöva marint salt.

När tanken är full kan du lägga till dekorationer och växter och sedan slå på din utrustning. Som med alla tankar måste du låta tanken cykla i minst 6 veckor.

Detta gör att kvävekretsloppet kan etablera sig, vilket säkerställer att din fisk inte utsätts för skadliga kemikalier som ammoniak och nitriter.

Underhåll

Med ett stort akvarium som detta måste du lägga tid på att se till att all din utrustning fungerar som den ska. Du måste också rengöra tanken var fjortonde dag. Att rengöra en så stor akvarium kan vara en ganska skrämmande uppgift men tack och lov finns det massor av verktyg som hjälper dig. Om du använder grus som ditt primära substrat, är det värt att investera i ett specialiserat vakuum för det. Det kommer att spara tid och pengar. Att göra täta vattenförnyelser är också viktigt. Att hålla vattenkvaliteten hög är nyckeln till att hålla din fisk frisk. I rent vatten skulle det vara mycket svårare för föroreningar att sprida sig. Sikta på att utföra ett 20-30% vattenbyte var fjortonde dag medan du rengör gruset och torka av algerna från glassidorna också. Med hjälp av endast flera verktyg, samt en konsekvent vattenförnyelserutin, kommer du inte ha några problem med att ta hand om ett 340-liters akvarium.

Varför är ett 340 liters akvarium bra?

En 340-liters akvarium är ett utmärkt alternativ för erfarna akvarister som vill prova något nytt.

Precis som alla andra stora tankar kan ett 340-liters akvarium ha en stor rad exotiska havs- och sötvattensfiskar, så att du kan behålla några av de vackraste arterna i världen.

Att få rätt utrustning bör inte vara ett problem, med många modeller lätt tillgängliga i din lokala butik. Det är dock inte ett budgetalternativ, med tankar som kostar så mycket som 35000 kr

Vanliga frågor om akvarium

Saltvatten eller sötvatten?

Innan du köper ditt första akvarium måste du ta reda på vilken typ av akvarium du vill ha. Det finns två typer av akvarium du kan ha

  • Sötvatten akvarium
  • Saltvatten akvarium

I allmänhet är sötvattensfisktankar mycket lätta att underhålla och ställa upp än saltvattenfisktankar. Men saltvattentankar är mer färgglada och levande än sötvattentankar. Det bästa sättet att ta reda på vilken typ av akvarium som är bra för dig är att bara besöka närmaste djuraffär och titta igenom alla fiskar på displayen. Och välj den som du gillar och ta reda på dess saltvatten eller sötvatten.

Är alla fiskar desamma?

När du väl har listat ut vill du ha ett sötvattensakvarium eller saltvattensakvarium. Då är det dags att leta efter fisken att lägga i din tank. Om du har gjort ovanstående övning att titta igenom de visade fiskarna kommer du troligen att veta vilken fisk du gillar i ditt akvarium. Kom ihåg att inte alla fiskar är likadana. Varje fisk kräver olika vattentillstånd eller åtminstone alla typer av fiskar kräver olika vattentillstånd och miljö. Till exempel är guldfiskar och bettafiskar båda sötvattensfiskar, men guldfiskar kräver kallt vatten och bettafiskar kräver varmt vatten.

Behöver fiskar vänja sig till klimatet i mitt akvarium?

Du måste acklimatisera fisken innan du för in den i ditt akvarium för första gången.

Temperaturen på din tank och temperaturen på vattnet i påsen som din fisk var i är olika.

Så när du introducerar det direkt i ditt akvarium kan det chocka din fisk, vilket till och med kan orsaka dödsfall. Det finns många sätt att få i fisken men det enklaste sättet är att bara hålla den oöppnade påsen som innehåller fisken på ytan av din tank i 15 till 20 minuter.

Och lägg sedan fisken i tanken med din hand. Kom ihåg att du inte vill föra in vattnet i påsen som din fisk var i ditt akvarium eftersom detta vatten kan innehålla mycket ammoniak som du inte vill ha i din tank.

Måste man veta allt som sina fiskar?

När du väl har bestämt dig för vilken fisk du vill ha i ditt akvarium är det dags att komma in i lite bra detaljer om dina fiskar. Du bör undersöka din fisk och ta reda på följande saker:

  • Vilken typ av vattenförhållanden kräver det?
  • Vilket är det idealiska tillståndet för fisken?
  • Vilket är vatten-pH-toleransintervallet för fisken?
  • Finns det någon speciell mat som krävs?

Till exempel innehåller guldfiskmat mer kolhydrater och mindre protein medan den generiska guldfisken innehåller mer protein och låga kolhydrater. Så i det här fallet är all generisk mat inte bra för guldfisken.

Hur mycket utrymme kräver de?

Till exempel kräver guldfisk minst 20 liter för sin optimala tillväxt. och om du har en liten guldfisk så är 5 liter per tum en bra tumregel att följa. Om du lägger guldfisken i en liten tank för fiskskål kommer dess tillväxt att hämmas, dvs den kommer inte att växa till sin fulla potential.

Vilka andra fiskar kan du ha med din fisk?

Rosy hullingar och Dojo loaches är till exempel mycket bra kompisar för guldfisken eftersom de kräver samma vattenkondition som guldfisken. Och Corydoras och Ciklider är inte bra för Goldfish eftersom de är aggressiva.

Vilka är några bästa växter för din fisk?

Vissa fiskar som Guldfisk gillar verkligen växter i sitt akvarium. Om du planerar att lägga till några växter i ditt akvarium bör du också först veta vilka bra växter du kan lägga till din fisk. För du kan inte bara kasta vilken växt som helst i din tank. Växterna behöver också ett särskilt vattentillstånd för att trivas. Så se till att växterna är bekväma med vattentillståndet som dina fiskar kräver.

Spelar storleken på akvarium roll?

Tankstorlek är mycket viktig i akvarier. Som jag har nämnt ovan är minst 30 till 60 liters tank bra för nybörjare. Gå inte under 20 liters tank eller en fiskskål. Små tankar är faktiskt svåra att underhålla än de stora tankarna. Eftersom vattenkemin förändras väldigt snabbt i små tankar vilket kan orsaka problem för din fisk. Till exempel kan ammoniaknivån öka mycket snabbt i en liten tank. Dessutom minskar syrenivån mycket snabbt i en liten tank.

En större tank är mer förlåtande. Och det kommer att ge dig tillräckligt med tid för att göra något arrangemang för att åtgärda problemet.

Fisken kräver också tillräckligt med utrymme för att den ska kunna växa på rätt sätt, annars kommer den att bli hämmad, dvs den kommer inte att växa till sin fulla potential.

Måste man ha ett kretslopp i sitt akvarium?

Ditt akvarium måste gå igenom en kvävecykel så att de nyttiga bakterierna bildas i ditt akvarium. Denna bakterie kommer att hjälpa till att minska ammoniaken som kommer att produceras av din fisk. Misstaget de flesta nybörjare gör är att de omedelbart introducerar sin fisk i tanken utan att cykla på den, vilket orsakar fiskens död. Så innan du introducerar fisken i tanken måste du vänta i minst en månad för att slutföra kvävecykeln och bilda alla nyttiga bakterier i tanken.

Nu tar det ibland bara 3 veckor att bilda nyttiga bakterier och ibland tar det till och med två månader att bilda nyttiga bakterier. Så det finns inte samma tidsperiod för alla tankar eftersom det verkligen beror på olika faktorer. Det bästa sättet att testa om ditt akvarium har nyttiga bakterier eller inte är att använda ett testkit.

Vart ska jag ställa mitt akvarium?

Innan du köper ditt akvarium bör du bestämma var du vill placera det i ditt hem. Det finns några saker du behöver veta innan du bestämmer dig för var du ska placera ditt akvarium.

Du bör ställa ditt akvarium i rummet där du brukar sitta och koppla av så att du kan se ditt akvarium och njuta av det. Du måste hålla en konstant temperatur i ditt akvarium så se till att det inte finns några värmeventiler eller eldstäder eller hårkonditioneringsenheter eller ventiler nära platsen där du ska placera ditt akvarium. Se också till att det inte finns någon bruskälla som högtalare nära akvariet.

Placera inte ditt akvarium nära fönstret där det kommer att utsättas för solljus direkt. Förvara inte heller akvariet i ett rum där det finns mycket solljus.

Hur matar man fiskarna i mitt akvarium?

Beroende på fisken måste du mata den med den mat som är speciellt gjord för den.

Guldfiskfoder innehåller till exempel höga kolhydrater och lågt proteininnehåll och generisk fiskmat har högt protein och lågt med kolhydrater. Det är därför det inte är en bra idé att använda all generisk fiskmat för guldfisk.

På samma sätt bör du se om det finns något specifikt foder för din fisk och mata den med den maten. Innan du matar din fisk bör du också blötlägga maten i lite vatten. För om du matar dem med maten direkt kan den torka simblåsan vilket till och med kan orsaka dödsfall. Så, ta bara en plastmugg, tillsätt lite akvarievatten i den, tillsätt fiskfoder i den, låt den dra en stund och mata den sedan till dina fiskar.

Mata inte dina fiskar för mycket!

Fiskar ser alltid hungriga ut och de kommer alltid att locka dig att mata dem, Men du ska inte mata din fisk hela tiden. Att mata för mycket kan vara mycket allvarligt och det kan till och med orsaka dödsfall. Dessutom, när du matar din fisk mycket ofta, lägger sig den oätna maten på botten av tanken som producerar ammoniak och minskar syre som är mycket skadligt för din fisk.

För de flesta fiskar bör du mata en gång om dagen och det blir bra. Men för växtätande fiskar, dvs. de fiskar som är beroende av vegetarisk mat kommer att behöva äta oftare. Att hålla snabbväxande levande växter med dessa fiskar är en mycket bra idé eftersom de kan knapra på den när de känner sig hungriga. Du bör mata den mängd mat som din fisk kan konsumera helt inom 3 till 5 minuters.

Prova att inte ge dem mat om du är osäker

För i fiskarnas naturliga livsmiljö får de inte mat regelbundet så de flesta fiskar kan leva utan mat under lång tid och du kan alltid mata dem senare.

Hur rengör man ett akvarium?

När det kommer till att rengöra dina akvariegrejer som filter, grus, etc. Du kan bara inte rengöra den med vanligt vatten och sätta tillbaka den i ditt akvarium. Som tidigare nämnts ger filter och grus ett utrymme för tillväxt av nyttiga bakterier. Så du måste vara försiktig när du rengör dem eftersom du kan riskera att förlora alla nyttiga bakterier.

Så när du rengör akvariefiltret bör du rengöra det med ditt akvarievatten. Detta kommer att bidra till att bevara nyttiga bakterier. Du kan rengöra gruset med vanligt kranvatten och det kommer inte att vara några problem, men för att vara på den säkra sidan bör du rengöra gruset med akvarievatten.

Om du ska rengöra gruset med vanligt kranvatten så se till att det är avklorerat.

Klarar fiskar av vatten med klor?

Klor är skadligt för din fisk. Så om du ska använda vanligt kranvatten till ditt akvarium måste du först och främst avklorera det innan du lägger till det i ditt akvarium. Du kan avklorera vattnet genom att helt enkelt hälla ner vattnet i en hink som du aldrig har använt med tvål eller rengöringsmedel.

Om du är tveksam så köp en ny hink eftersom du kommer att behöva den ofta för underhållet av ditt akvarium och använd den bara för akvariet. När du har hällt vattnet i hinken, låt det sitta i minst 12 timmar. Detta kommer att avklorera vattnet. Du kan också använda ett avkloreringsmedel för att avklorera vattnet snabbt.

Vilken syrenivå ska det vara i mitt akvarium?

Liksom oss kräver fiskar också tillräckligt med syre för att överleva.

Att upprätthålla en optimal nivå av syre är en av de viktigaste sakerna för ett lyckligt och hälsosamt akvarium. Om akvariet inte har tillräckligt med syre kommer fisken att kvävas och det kan orsaka olika andningsstörningar hos din fisk. Det finns olika tecken som kan berätta om ditt akvarium har låga syrenivåer Om din fisk kommer upp på ytan och kippar efter luft ofta

Om du märkte snabba gälrörelser i din fisk etc. Det bästa det enklaste sättet att syresätta ett akvarium är att använda en luftpump. Dessutom finns det några andra sätt att syresätta akvariet.

Vilken temperatur ska det vara i mitt akvarium?

Precis som syre kräver fiskar också en optimal temperatur för att de ska kunna växa. Till exempel kräver guldfiskar 17 till 23 grader. Vissa andra arter av guldfiskar klarar lägre men alla guldfiskar riskerar skada om temperaturen är över 25 grader. Liksom guldfiskar kräver de flesta fiskar en optimal temperatur för att de ska kunna växa och en högre eller lägre temperatur än det kan orsaka problem. Så du bör känna till den idealiska temperaturen för din fisk. En värmare kan hjälpa dig att hålla en konstant temperatur om du bor i en kall region och din fisk kräver varmt vatten. Se till att ditt akvarium inte är nära ett fönster så att det inte utsätts direkt för solljus eftersom det kan höja temperaturen inne i akvariet. Se också till att det inte finns några värme- eller kylkällor i närheten av akvariet.

Hur påverkar ammoniak fiskar?

Ammoniak är mycket skadligt för din fisk och det kan orsaka din fisks död. Helst bör din tank inte innehålla någon ammoniak men om din tank innehåller mer än 0,2 mg ammoniak är det mycket skadligt för din fisk. Det bästa sättet att hålla reda på ammoniak är att använda en ammoniakspårremsa. Om du märkte hög ammoniak bör du göra ett partiellt vattenbyte för att minska ammoniaken. Eftersom nyttiga bakterier hjälper till att minska ammoniak i vattnet och filter ger ett utrymme för tillväxt av nyttiga bakterier bör du se om vattnet kommer fritt från ditt filter eller inte. Om vattnet inte kommer fritt är ditt filter troligen igensatt.

Så i det här fallet bör du rengöra filtret enligt bästa praxis. Detta kommer också att bidra till att minska ammoniak. En annan orsak till hög ammoniak i din tank kan vara överstockning. Så i det här fallet bör du uppgradera till en större tank. Oäten mat kan också orsaka ammoniak, så om du märkte oäten mat på ytan eller på underlaget av din tank bör du ta bort den med ett fisknät eller med en sifon. Du bör också minska på utfodringen för att förhindra en ökning av ammoniak i framtiden.

Slutsats

Så som du kan se är det mycket som går åt till att upprätthålla ett friskt akvarium. Det kan verka väldigt överväldigande. Men ärligt talat är det inte så svårt om du bara gör lite forskning om din fisk och följer bästa praxis när du ställer upp och rengör akvariet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top