Den bästa fågelmataren 2024 – Test av olika fågelmatare

Bästa fågelmataren 2024

En av de vackraste sakerna som finns i naturen är fåglar. Dessa vackra varelser kan få vilken trädgård som helst att se betydligt mycket bättre ut. Om du vill attrahera dessa vackra djur så är en fågelmatare det enklaste, billigaste och snyggaste sättet att göra det på.

Mot all förmodan så är det inte så enkelt att köpa en bra fågelmatare på nätet. Eftersom det finns så många olika modeller i olika prisklasser kan det bli svårt att veta vilken fågelmatare som faktiskt är bäst. För att göra saken ännu svårare så tenderar onlineaffärer förstås att undvika att nämna de negativa aspekterna med sina produkter vilket kan leda till att när du väl får hem fågelmatare så är den kanske inte alls som du förväntat dig.

Något av tråkigaste som finns när man handlar på nätet är när man lägger pengar på någonting för att sedan inse att produkten är långt under ens förväntningar. Om man inte är så insatt kan det därför bli riktigt svårt att köpa den bästa fågelmataren. Det är just därför som jag här på Alltfördjur.se har skapat en tabell med de bästa fågelmatarna som finns att tillgå. För att garantera att jag endast presenterar högkvalitativa produkter som lever upp till mina läsares förväntningar har jag gjort grundlig forskning om alla fågelmatare som du hittar i tabellen.

Genom att noggrant läsa igenom otaliga mängder kundrecensioner hos fler än 20 olika onlineaffärer, svenska som utländska, har jag kunnat ta fram den bästa fågelmataren inom varje ovanstående kategori. Att läsa oberoende kundrecensioner ger oftast den klaraste och mest övergripande bilden över hur bra en produkt faktiskt är, det är trots allt köpare som själva vet bäst om hur bra produkter faktiskt är i verkligheten.

Köpguide för bäst i test fågelmatare 2024

Som jag nämnde ovan så är det trots allt inte så enkelt att köpa den bästa fågelmataren på nätet. När du letar efter den bästa fågelmataren finns det en del viktiga faktorer som är värda att se över. Förutom dessa viktiga faktorer bör du förstås även utgå från dina egna personliga preferenser och behov. Ifall du är ute efter den bästa fågelmataren enligt min forskning bör du kolla i tabellen ovan, men om du fortfarande är bestämd att hitta en fågelmatare efter just dina behov så har jag skapat en köpguide just för dig. Här är vilka funktioner och faktorer som du bör se över innan du väljer den bästa fågelmataren för dig:

 • Storlek
 • Underhåll
 • Ekorrsäker
 • Material
 • Enkel demontering
 • Enkel rengöring
 • Säker design
 • Dränering
 • Mat
 • Typ

Storlek

Du måste överväga kapaciteten hos fågelmataren du vill ha för din trädgård, och detta kan bestämmas av den faktiska storleken på din trädgård eller trädgård. Beroende på antalet fåglar du hoppas kunna locka och mata kan din fågelmatare vara liten eller stor. Om du vill ha flera fågelarter samtidigt, rekommenderas det att du väljer större matare eftersom de kan ta emot och mata fåglarna utan problem.

Underhåll

Underhåll och rengöring av din fågelmatare är mycket viktigt för fåglarnas hälsa. Brist på stöd kan uppmuntra utvecklingen av bakterier och svampar, vilket kan vara skadligt för hälsan hos fåglar som sätter sig på din matare. Välj en modell som är lätt att rengöra eller tvätta och se till att följa tillverkarens rengöringsinstruktioner för att säkerställa att din matare håller länge.

Ekorrsäker

Skydd av fåglar och deras foder från gnagare som ekorrar är viktigt, eftersom gnagare är extremt irriterande varelser. Unika matare som Squirrel Buster är byggda så att när ekorrarnas vikt upptäcks stängs fröfacket på mataren för att hindra dem från att komma åt.

Material

Vi rekommenderar att du håller dig till matare gjorda av icke-porösa, lättstädade material som plast, metall och glas. Håll dig borta från vedmatare där det är mer sannolikt att skadliga bakterier växer.

Enkel demontering

Eftersom fågelmatare ofta bör tömmas, rengöras och fyllas på, desto lättare desto bättre är de att demontera dem. Vi föredrog matare som har ett helt avtagbart lock och/eller bas och avtagbara matningsportar och sittpinnar.

Enkel rengöring

Vi rekommenderar att du rengör fågelmatare minst varannan vecka och oftare under tider av tung användning eller vått väder. Vi letade efter matare som lätt kunde blötläggas och skuras både in- och utvändigt, även i svåråtkomliga springor.

Säker design

Vi rekommenderar att du undviker matare som har snäva, smala hörn eller ytterligare delar som kan göra att en fågel fastnar inuti. Med det i åtanke letade vi efter matare med enkel, funktionell design.

Dränering

När vatten kommer in i en fågelmatare kan det göra att fröer och andra livsmedel ruttnar eller utvecklar bakterier som kan bli sjuka eller till och med döda en fågel. Förutom en matare som är lätt att rengöra, letade vi efter design med inbyggd dränering när det var möjligt.

Pris

Vi jämförde kostnaden för de matare som uppfyllde våra andra urvalskriterier, och gynnade de som var mest prisvärda.

Mat

För att avgöra vilken typ av fåglar som lockas till din matare, måste du känna till lämpliga frön att ge. Vilken typ av mat du visar avgör mängden vilda fåglar som kommer att bjudas in till din trädgård. Det konventionella fröet som används är solrosen, eftersom många fåglar älskar detta. Du kan också överväga användningen av suet, eftersom detta ofta lockar gärdsmyg och hackspettar. Foder som majs, havre och vete tenderar att ruttna snabbt och lockar även till sig gnagare; därför rekommenderas de vanligtvis inte.

Typ

Vid första anblicken kan man uppfatta alla fåglar som likadana, med deras enda skillnad är deras färg och mönster. Detta är dock inte fallet, eftersom fåglar finns i en mängd olika arter där var och en har sina unika egenskaper. För att tilltala de olika typerna av fåglar har olika matare tillverkats, och några av dem diskuteras nedan.

Trattmatare

En trattmatare kallas också för husmatare. Denna fågelmatare består av en behållare med en monterad bricka, där frön kan placeras. När den väl är fylld med spannmål, flyttar dessa frön in i plattan genom att spilla ut botten av behållaren. Hopper matare erbjuder exceptionellt skydd för de olika årstiderna även om frön kan bli blöta och i slutändan hysa svampar och bakterier, vilket inte är säkert att äta. De har inte heller någon form av skydd mot ekorrar.

Frömatare

Frömatare, precis som namnet antyder, är modeller av fågelmatare gjorda av plast eller metall. De är ofta fyllda med frön, med portar som fåglarna kan äta på.

Plattformsmatare

Brickmataren är också känd som en plattformsmatare, och den är utformad som en bricka för att innehålla löst utsäde. Brickmatare erbjuder mer utrymme för flera fåglar att sitta på och njuta av dina frön, men dess nackdel är att den inte har några ekorrsäkra egenskaper och inte har någon form av dräneringssystem på plats. Dessutom, med denna matartyp utsätts fåglarna alltid för regn eller snö, vilket kan vara skadligt för deras hälsa.

Nektarmatare

Dessa matare används mest för att locka till sig kolibrier. Den består av nektar som förvaras i en inhägnad som är läcksäker, med ett litet utlopp för fåglar.

Suetmatare

Suetmataren är en produkt designad för att locka till sig kycklingar, hackspettar, nötskrika, nötväcka och starar. Den består av en trådstomme som använder sig av ett block av soett. Denna design tvingar vanligtvis fåglar att äta upp och ner, men detta beror på hur väl enheten är monterad.

Lista över de bästa fågelmatarna 2024

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Olika sorters fågelmatare

Den idealiska fågelmataren är robust nog att stå emot vinterväder och ekorrar, tät nog för att hålla frön torra, lätt att montera och, viktigast av allt, lätt att hålla rena.

För att locka den största variationen av fåglar till din trädgård, tillhandahåll flera olika matartyper som erbjuder en mängd olika livsmedel. Du kommer att upptäcka att vissa arter är mer benägna att använda en sorts matare framför en annan. Här är en sammanfattning av huvudtyperna:

För att tillgodose nektarälskande fåglar, se vårt avsnitt om kolibrimatare. Vi har också tips om var du ska placera dina fågelmatare för att hålla fåglarna säkra.

Plattformsmatare

Brickor lockar till sig det bredaste utbudet av fröätande matfåglar, inklusive duvor, starar och gråsparvar, men också gronäbbar och inhemska sparvar. Brickmatare ger inget skydd mot regn och snö; utan utmärkt dränering kan frön bli tillräckligt våta för att gro, och blöta frön kan också främja svamp- och bakterietillväxt. Fågelspillning kan snabbt smutsa ner fröet i brickmatare. De bästa brickmatarna har en skärmad, snarare än solid, botten för att främja fullständig dränering; brickmatare bör åtminstone ha flera dräneringshål. Även vid dränering bör botten vara avtagbar för ganska frekvent spolning. Erbjud bara tillräckligt med frö i trågmatare för att fåglarna ska avsluta varje dag eller två, och skaka ut botten varje gång du lägger till nya frön.

Såvida de inte är konstruerade med en effektiv ekorrbaffel på stången eller upphängningskedjan, är brickmatare en öppen inbjudan till ekorrar och jordekorrar.

Brickmatare placerade nära marken lockar mest sannolikt markmatande fåglar som junkos, duvor, nötskrika, koltrast och sparvar (tillsammans med ekorrar, rådjur, tvättbjörnar och andra djur). Brickmatare kan också monteras på däcksräcken, stolpar eller stubbar, eller kan hängas upp. Vissa modeller har ett tak för att ge ett visst skydd mot vädret.

Husmatare

Den här typen av matare skyddar frön ganska bra mot väder och fågelspillning, men om fröet i behållaren blir blött kan bakterier och svamp frodas. Hoppermatare är attraktiva för de flesta matfåglar, inklusive finkar, nötskrikor, kardinaler, buntings, gronbeaks, sparvar, chickadees och mesar; de är också ekorrmagneter. Många trattar kan hålla tillräckligt med frö för att hålla i flera dagar, vilket kan göra dem mycket bekväma för människor, men farliga för fåglar om fröet inom får bli blött. De flesta trågmatare är mycket svårare att rengöra än trågmatare. Traktmatare kan monteras på en stolpe eller hängas upp. Återigen, en ekorrbaffel är viktig om du inte vill mata dem.

Fönstermatare

Små plastmatare fästa på fönsterglas med sugkoppar, och plattformsmatare som hakas i fönsterkarmar, lockar till sig finkar, chickadees, mesar och vissa sparvar. De ger oss underbara närbilder av fåglar, och deras placering gör dem till den säkraste av alla matartyper för att förhindra fönsterkollisioner. Eftersom många fåglar livnär sig medan de står på fröna i fönstermatare, riskerar maten att bli smutsig, så fröet i dessa matare bör bytas dagligen och matarna hållas mycket rena. Lyckligtvis är dessa för de flesta fönsterdesigner den enklaste av alla matare att komma åt för fyllning och rengöring.

Rörmatare

Ihåliga rör håller fröet ganska rent och torrt och, om de har metallmatningsportar, kan de vara något ekorrresistenta (även om ekorrar ofta tuggar genom ändlocken eller själva plaströret). Beroende på storleken på sittpinnar under utfodringshamnarna kan du locka till sig småfåglar som sparvar, näbbar, kycklingar, mesar och finkar samtidigt som du utesluter större arter som gracklar och nötskrika. Stilar med sittpinnar ovanför matningsportarna är designade för fröätande fåglar som kan mata hängande upp och ner, såsom guldfinkar och fågelungar, samtidigt som de avråder andra. Beroende på storleken på matningsportarna kan du erbjuda små nyjerfrön eller större frön.

Tyvärr sträcker sig det fröinnehållande röret på de flesta rörmatare en tum eller mer under de nedersta matningsportarna. Frö som samlas här kan bli en grogrund för mögel och bakterier. Det är bäst att blockera botten av röret under de nedre matningsportarna. Vissa tubmatare är enorma och rymmer ett dussin eller fler fåglar åt gången. Men dessa används bäst endast under tider då många fåglar använder dem. Under perioder då endast en handfull fåglar använder dessa matare, använd mindre modeller så att fröet förbrukas ganska ofta.

När du lägger till nytt frö till tubmatare, töm alltid det gamla fröet först.

Tistelmatare

Nyjer (även kallad tistel) matare är särskilt populära bland amerikanska guldfinkar, tallsiskins och rödsimsor. De finns i två former – tubmatare med mycket små matningsportar och “tistel”strumpor” – finmaskiga påsar som fåglarna klänger sig vid för att extrahera fröna. Fröet i tistelstrumpor kan bli ganska blött av regn, så använd bara stora under perioder när du har tillräckligt med finkar för att konsumera innehållet på några dagar. Samma varningar gäller för nyjers tubmatare som andra tubmatare.

Många tittar under sina nyjermatare för att se vad som ser ut som bortkastat frö under. Så små som nyjerfrön är, är den svarta delen på utsidan bara skalet – finkar skärs igenom detta för att extrahera det ännu mindre fröet inuti. Ekorrar är inte särskilt attraherade av nyjerfrö, så normalt skadar de inte ens ganska tunna nyjermatare i plast.

Suet fågelmatare

Suetmatare kan vara gjorda av trådnät eller plastbelagt trådnät, eller vara en enkelt maskad lökpåse. De kan spikas eller knytas till en trädstam, hängas upp eller fästas på sidan av en trattmatare.

Suetmatare lockar en mängd olika hackspettar, nötväcka, kycklingar, mesar, nöjor och starar. Sockburar som endast öppnas i botten tvingar fåglarna att hänga upp och ner medan de matar. Denna design utesluter vanligtvis starar, som har problem med att sitta på det sättet.

Vissa människor är oroliga för matare av metall, rädda fågeltungor eller ögon kan fastna på metallen. Även om anekdotisk information om att detta faktiskt händer är knapp eller obefintlig, är det lätt att hitta plastbelagda suetburar.

I sällsynta situationer har fågeltårna trasslat in sig i nätlökpåsar, vilket leder till fågelns död om någon inte märker och släpper fågeln snabbt. Sockburar är förmodligen ett säkrare sätt att erbjuda dräkt.

Vissa människor borrar hål i små stockar för att skedad spackla (eller jordnötssmör) i. Och vissa människor lägger jordnötssmör eller suet i springor av trädbark också.

Hur man gör sin egen fågelmatare

Det finns flera enkla och smarta sätt att göra din egen fågelmatare.

Hemgjorda fågelmatare är ett roligt sätt att vara involverad i djurlivet i din trädgård. Fågelmatare är verkligen enkla att göra och att återanvända de mest grundläggande föremålen från din veckobutik är ett roligt sätt att involvera barnen och visa hur återanvändning kan vara så enkelt

Några nedbrytbare alternativ är

”Apelsinmatare”
 1. Halvor av apelsinskinn kan fyllas med en blandning av ister och frön och hängas i ett träd för att göra en biologiskt nedbrytbar fettmatare.
”Bröd och jordnötssmör”
 1. Bred jordnötssmör eller ister på en brödskiva och doppa det i en fröblandning.
 2. Detta kan hängas från ett träd för att göra en fantastisk fågelmatare.
 3. Använd jordnötssmör utan tillsatt salt eftersom fåglarna inte behöver något extra salt i kosten.
”kottmatare”
 1. Kottar är fantastiska matare för feta fåglar. De kan gnidas i ister eller jordnötssmör och doppas i valfri fröblandning.
 2. Dessa kamouflerar bra i din trädgård eftersom de ser naturligt ut och ger även fantastiska matningsstationer. Glöm inte ditt lågsaltade jordnötssmör!
”Torkade solroshuvuden”

Dessa gör superenkla helt naturliga fågelmatare – låt helt enkelt fröhuvudena torka och mata ett snöre genom toppen och häng det i ett träd. Fåglar kommer att flockas till dessa under alla årstider.

”Halloweenmatare”
 1. På Halloween, spara din pumpa för att göra om till en fröfågelmatare.
 2. Ta av locket och putsa ner toppen av pumpan för att göra en form.
 3. Mata snöre genom tre sidor av pumpan så att den kan hängas från en gren och du har en grym komposterbar matare.
Äppelmatare

“En superlätt att göra om du har några extra äpplen.

 1. Börja med att ta ut kärnan och tryck sedan ner solrosfrön i frukten.
 2. Stick in två pinnar i äpplet för att göra en abborre och häng upp det med snöre.
Hembakade fettkakor
 1. Smält sockret eller ister i en skål och blanda i frön, nötter, havre, torkad frukt eller ost.
 2. Gör under tiden ett litet hål i botten på en yoghurtgryta och kör igenom ett snöre.
 3. När du tippar blandningen i yoghurtgrytan, var noga med att köra snörets svans genom mitten av blandningen så att den sitter ordentligt fast i mitten när den stelnat.
 4. Låt stå i kylen tills den stelnat.
 5. När kakan är stel kan du ta upp den ur yoghurtkrukan och hänga den i din trädgård.

Andra alternativ

Kartongrullmatare

“Ett begagnat kartongrör från kök eller toalettrulle är en bra matare,” sa Ness.

 1. Skapa fyra hål i botten av röret för att senare sticka igenom ett par pinnar i ett tvärsnitt.
 2. Gör två hål upptill för att ögla snöret igenom så att du kan hänga upp.
 3. Innan du sätter i pinnarna, använd en kniv för att täcka röret med soett eller ister och rulla in fågelfrö.
 4. Trä försiktigt pinnarna genom botten för att få små sittpinnar och knyt tjockt snöre genom de två översta hålen. Häng på en trädgren eller på tvättlinan.
Gammal plastflaskmatare
 1. “Återvunna plastflaskor och mjölkkartonger kan hängas från en gren vid lockets ände eller handtag,” sa Ben. “Mata en pinne genom flaskan på varje sida för att skapa en abborre med ett hål ovanför den. Fröet kan pickas på av de sittande fåglarna, vilket gör en fantastisk matare.”

8 Saker du bör eller inte bör göra med din fågelmatare

1. Använd en bra fröblandning

Fröblandningar kan variera mycket i kvalite. De bättre blandningarna innehåller mycket majsflingor, solrosfrön och jordnötsgranulat. Små frön, som hirs, lockar mestadels gråsparvar, dunnockar, finkar, vasssparvar och kragduvor, medan flingad majs lätt tas av koltrastar.

Undvik fröblandningar som har delade ärtor, bönor, torkat ris eller linser eftersom bara stora arter som duvor kan äta dem torra. Dessa läggs till några billigare fröblandningar för att bulka upp dem.

2. Inkludera dessa frön

Fyll matare med nyjerfrön och svarta solrosfrön – dessa är höga i fett och är en utmärkt mat året runt.

3. Ge rester

Rester från din middag är en välsmakande behandling. Bröd är bra men är egentligen bara ett fyllmedel, fyll på med osaltat fett, kokt potatis, mild riven ost, torkad frukt, äpplen, päron och både råa och kokta bakverk.

4. Mata året runt

Fåglarna kommer inte bara att lära sig att din trädgård är en fristad och besöker dem hela tiden, utan fåglarna behöver matas på vintern när maten är låg och på sommaren när de är upptagna med att mata sina kycklingar. Man kan se en dipp i besökare under hösten när fåglar flyttar ut på landsbygden för att ta reklamutsikt över den rikliga maten i häckar och fält. Men oroa dig inte – de kommer tillbaka.

5. Rensa bort eventuella matrester

Detta för att det inte ska mögla eller attrahera råttor. I slutet av dagen är oftast bäst.

6. Använd inte matfett

Använd inte matfett i fågelmatare eftersom köttjuicer som finns inte är bra för fåglarnas fjädrar. Undvik även margariner, vegetabiliska oljor, mjölk, kokt havre, torkad kokos, all möglig mat och allt saltat.

7. Använd inte jordnötter

Saltade eller torra rostade jordnötter bör inte användas. Jordnötter kan vara höga i ett naturligt toxin som kallas aflatoxin, som kan döda fåglar, så köp alltid från en ansedd återförsäljare.

8. Glöm inte vattnet

Detta är viktigt för fåglar att dricka och tvätta sina fjädrar. Se till att du rengör den regelbundet så att sjukdomar inte sprids lätt. Detta är samma sak för dina matare.

Hur man skyddar sin fågelmatare från ekorrar

Grå ekorrar kan vara lite av en olägenhet för fågelälskare, eftersom de har fiffiga sätt att få tillgång till fågelmaten som lämnas ute i trädgården.

Att skydda sin fågelmatare från ekorrar är ett väldigt vanligt problem. Det här är en svår uppgift eftersom ekorrar är väldigt smarta och superbestämda. Men det går att lösa. Här är några geniala sätt att hålla ekorrarna borta…

1. Olivolja

Ett av de enklaste sätten att förhindra att ekorrar skadar dina matare och äter ditt fågelfrö är att hänga dina frömatare från en hög specialtillverkad utfodringsstation och applicera ett vanligt lager olivolja på stången så att den är riktigt hal. Detta betyder att ekorrarna inte kan hålla på och glida ner för stången när de försöker klättra uppför den.

2. Håll dig borta från träd

Utfodringsstationen måste vara borta från träd eller staket eftersom de hoppar från dem till din fågelmatare.

3. Ekorrskyddsutrustning

Det finns många andra alternativ för ekorrskydd. Ett av de kan vara skjutbara höljen för att täcka frömatarna, matare som snurrar runt när ekorrens vikt trycks mot mataren, kottar för att förhindra att ekorrar klättrar ner eller upp på matarna, falldörrar så när ekorrarna håller i mataren stängs dörren och fröet döljs, burmatare, etc. Listan fortsätter och fortsätter till att inkludera fullständiga överfallskurser för den mindre tidspressade individen, som vill ha lite kul med att utmana dessa ekorrar.

4. Placera din fågelmatare högt upp

Det mest framgångsrika och billigaste alternativet är en hög matningsstation med en oljad stång, med tillägg av en kon för att hålla ekorrarna borta.

5. Använd fett

Vaselin eller annat fett på en slät stång kommer också att hjälpa. Dessa metoder fungerar bara om ekorren inte kan hoppa direkt på mataren, utan måste närma sig via själva mataren.

6. Köp speciella ekorrsäkra fågelmatare

Du kan köpa matare med en bur runt dem, men dessa är bara ekorrresistenta, inte ekorrsäkra, och en liten individ kommer att kunna passa igenom.

7. Använd chilipulver

Starkt chilipulver eller pepparsås, som Tabasco, kan pudras på fågelmat. Fåglar störs inte av chilin, men de flesta ekorrar kan inte stå ut med den brännande känslan och lämnar maten ifred.

Hur man rengör en fågelmatare

Vi föreslår att vi rengör våra fågelmatare varje månad. Här är vårt städtips:

 1. Fyll en hink med varmt tvålvatten – eller ännu hellre en 5 % desinfektionslösning.
 2. Skrubba fågelmataren noggrant, ta bort eventuella matrester eller spillning.
 3. Skölj med rent vatten och låt mataren torka helt innan du fyller på och hänger upp den igen.
 4. Det är verkligen viktigt att flytta runt dina matare i trädgården så att matavfall och spillning inte faller på samma lapp under flera månader i taget, vilket kan leda till en spridning av sjukdomar.
 5. Ge rätt mängd fågelfoder av god kvalitet för att säkerställa att dina trädgårdsfåglar förblir glada och friska.

Du vill inte att fodret ska hänga i flera dagar. Fåglar bör tömma en matare på en till två dagar så vi måste lägga till foder regelbundet, men med måtta.

Hur man väljer rätt fågelmatare

Att mata dina vilda trädgårdsfåglar är jättekul för hela familjen. Vi har sammanställt den här praktiska matarguiden för att hjälpa dig välja rätt matare för din fågelmat och fåglar.

Varje fågel är olika, inte bara i storlek utan också i sina preferenser för mat och matare. Vissa fåglar föredrar markmatare, medan andra söker föda främst i träden. Vissa kommer gärna ut till det fria för att mata, medan andra föredrar att stanna i eller nära täcket.

TIPS: Genom att tillhandahålla en mängd olika utfodringsplatser kan du locka ett bredare utbud av fåglar till din trädgård.

Det finns många olika stilar och utformningar av matare tillgängliga. Beroende på vilken typ av fåglar du vill mata i din trädgård kan du välja mellan en rad matare.

Den viktigaste faktorn att tänka på är dock fågelsäkerheten. Är mataren säker för fåglar att använda? Utan några punkter där fåglarnas fötter kan fastna? Vilken fågelmat behöver du till din fågelmatare? Och om du har ekorrar eller katter i din trädgård, vilken är den bästa mataren för att hålla din fågelmat och fåglar säkra? Alla RSPB-fågelmatare är designade med fågelsäkerhet i åtanke. Läs vidare för att lära dig mer om de olika alternativen som finns.

Frömatare

Du vill se till att varje fågel i din trädgård – från små fåglar som rödhake och blåmesar till större fåglar som hackspettar och svarta fåglar – får rätt sorts energirik fågelmat de behöver.

En frömatare kan locka många olika arter till din trädgård, inklusive sparvar, mesar, finkar och siskin. Tillgängliga med plast- eller metallbeslag, de finns i en mängd olika storlekar och stilar och är lämpliga för solrosfrön, solroshjärtan eller vilken som helst friflytande matarfröblandning.

TIPS: Metallbeslag håller vanligtvis längre än plast och de är mer motståndskraftiga mot ekorrskador. Leta efter RSPB Ultimate-matare.

För nyjerfrö behöver du en specialdesignad matare då detta frö är mindre än annan fågelmat. Dessa specialmatare har mycket små hål eller slitsar istället för standardmatningsportarna, vilket hjälper till att förhindra att för mycket frö går till spillo.

För ännu mindre avfall kan du lägga till en fröbricka till dina frömatare. Den fångar upp tappat frö och ger extra sittutrymme. Tänk dock på att om du vill attrahera mindre fåglar är fröbrickor en inbjudande plats för större fåglar.

Markmatare

Att ge mat på marknivå gynnar många fåglar, inklusive koltrast, trastar, gärdsmyg och rödhake.

Strö helt enkelt fågelmat på gräsmattan eller uteplatsen, eller använd ett markmatningsbord. Se till att du placerar den på ett bra avstånd från skydd som buskar eller träd för att undvika lurande katter.

En markmatarskyddsbur är en bra idé om du vill skydda matande fåglar från rovdjur. Det kan också hjälpa till att förhindra att större fåglar, som att duvor äter upp all mat innan de mindre fåglarna får en titt in. Några tips är att;

 • Att placera maten på avstånd minskar konkurrensen mellan fåglarna och fler av dem kan äta när som helst.
 • Byt område där du sprider maten med några dagars mellanrum, och lägg aldrig ut mer än vad som äts samma dag, för att undvika att locka till sig ohyra.
 • Strö rivna jordnötter, sockerbitar och strössel eller riven ost i kanterna för att uppmuntra skyggare arter.
 • Lägg aldrig ut jordnötter eller kulor i nylonnätpåsar. Dessa kan fångas fötter och orsaka skador.
 • De flesta matare kan inneslutas i en matare, vilket hjälper till att skydda fåglarna från rovdjur medan de matar, och kan hjälpa till att avskräcka större fåglar och ekorrar från att komma åt maten.

Nötmatare

Idealisk för nötter och jordnötter, nöt- och nappmatare är ofta populära bland mesar, hackspettar, nötväcka och andra arter som klänger sig.

Den enda säkra metoden att erbjuda jordnötter till vilda fåglar är matare gjorda av stålnät. Maskstorleken måste vara tillräckligt stor för att förhindra näbbskador och tillräckligt liten för att förhindra att stora bitar av mutter tas bort – cirka 6 mm är en bra kompromiss. Dessa matare kan också användas för att mata matbitar, som är ett bra alternativ till jordnötter.

Suet matare

Suetmatare finns i många former och storlekar. Vissa är lämpliga för sockerbollar, andra för sockerkakor. Vissa är multifunktionella och kan användas till antingen bollar eller kakor. Vanligtvis är dessa matare gjorda av ett brett metallnät, som håller fast dräkten och ger fåglarna något att hålla fast vid när de matar. Suetmatare är särskilt populära bland medlemmar av mesfamiljen och starar.

Håll undan rovdjur

Grå ekorrar

Grå ekorrar kan vara ett verkligt problem när du matar dina trädgårdsfåglar. De kan skada dina matare genom att snabbt tugga igenom plast, vilket gör dem oanvändbara.

Ekorrar har också en stor aptit, och kommer att göra kort med fågelmaten du lägger ut, om de kan få till det. En väktare runt din matare eller placerad över ditt matbord på marken kan hjälpa till att avskräcka ekorrar (men för att göra maten tillgänglig för fåglar är det inte möjligt att göra något helt ekorrsäkert). Små eller unga ekorrar kan tränga sig igenom även ganska smala luckor.

Placing dina matare minst 2 meter från valfri hopppunkt, såsom ett träd, buske eller staket, hjälper till att hålla dem på avstånd, men de kan hoppa upp från marken eller ner från ovan.

Att placera ekorrkottar ovanför och/eller under dina matare kan hjälpa till att stoppa ekorrarna från att nå dem. Alternativt kan du omsluta stolpen på ditt fågelbord eller matarstång i ett slätt plaströr och på så sätt göra det svårare för ekorrar att klättra.

Katter

En annan sorts problematiska besökare i din trädgård är katter. Till skillnad från rovfåglar är huskatter inte naturliga rovdjur längre. De behöver inte jaga för att överleva, och deras vana att fånga fåglar, särskilt under häckningssäsongen, kan vara ett problem för alla typer av fåglar.

Det finns många avskräckande medel på marknaden, som kan användas med varierande framgång, för att skapa en kattfri zon i din trädgård. Vi har testat och godkänt Catwatch-avskräckningsmedlet. När sensorn inuti upptäcker rörelser avger den ett högt ljud som ogillas av de flesta katter (men ohörbart för människor). Frekvensen som avges är unik för katters hörselavstånd, så Catwatch kommer inte att störa andra djurliv i trädgården, såsom igelkottar.

Du kan hjälpa till att skydda fåglar från katter medan de matar genom att använda vårdnadshavare på dina matare och markmatningsområde och vidta åtgärder för att förhindra katter från att klättra i träd. Detta ger fåglarna en säker tillflyktsort, där de kan äta och sitta utanför omedelbar fara. På samma sätt som ekorrar, se till att du placerar dina matare borta från tät täckning och platser där katter kan ligga och vänta. Att hålla ett fritt område runt dina matare bör hjälpa fåglarna att hålla sig borta från slagavstånd.

Hygien

Oavsett vad du matar fåglar med är god hygien kring matare och fågelbad viktigt året runt, men särskilt under sommarmånaderna. Det varma vädret kan få fågelmat att försvinna snabbare och kan ge idealiska förhållanden för skadliga bakterier att föröka sig.

Salmonella finns i låga nivåer i vilda fågelpopulationer, och dålig hygien vid utfodringsstationer kan underblåsa ett lokalt utbrott. Grönfinkar och gråsparvar är mest mottagliga för denna infektion, som överförs av spillning från en infekterad fågel.

Det är viktigt att rengöra matare regelbundet och att alltid iaktta en förnuftig hygienisk omsorg: rengör matarna utomhus, förvara separata borstar för ändamålet, bär handskar och tvätta händerna efter avslutat arbete.

Grundläggande om fågelmatning

Fåglar behöver bara tre saker för att uppmuntra dem att återvända till din plats: färskt vatten att dricka och bada, gott om skydd för att bo och gömma sig och en mängd olika kvalitetsmat att äta.

 • Varje matare du köper ska vara lätt att fylla, tömma och rengöra.
 • Plastmatare bör förstärkas med metall runt matningsportarna för att motverka ekorrar.
 • Sittpinnar ska vara av metall eller en utbytbar plugg.
 • Trädelar av matare bör vara gjorda av väderbeständigt cederträ eller betsade/målade för att skydda mot fukt.
 • Lägg till en bekväm vattenkälla, som ett fågelbad eller ett vattendrag, till ditt landskap för att locka till sig ett större antal och variation av fåglar.
 • Bo eller fågelhus kommer att uppmuntra fåglar att stanna och uppfostra sina familjer nära ditt hem. Dessutom kräver fåglar skydd från sina naturliga fiender, så utfodringsområden bör vara utom räckhåll för katter och andra rovdjur.

Cirka 1 miljard fåglar dör av att flyga in i fönster varje år. Minska risken för fågelkollisioner genom att placera mataren mindre än 1 m från ett fönster eller mer än 10 m bort. Mobiler, ogenomskinliga dekorationer och fruktträdsnät utanför fönstren hjälper också till att avleda fåglar från glaset.

Välja fågelmatare

Välj den typ av matare som passar de specifika typer av fåglar du vill locka eller fåglarna som är hemmahörande i ditt område. Du kan locka till dig fler arter och undvika trängsel i matarställen om du väljer mer än en matare.

Mark- eller plattformsmatare

Dessa brickor med skärmbotten sitter nära marken. De förhindrar att frön och fågelspillning rör vid varandra. Du kan också köpa markmatare som har trådnät för att förhindra gnagare och stora fåglar från att stjäla mat. För att förhindra rovdjur från att få tag i fåglarna, bör markmatare placeras i öppna områden som är minst 3 m från buskar eller träd. Om du eller dina grannar har katter som är ute, använd inte den här typen av matare.

Fåglar som älskar dem: kardinaler, duvor, guldfinkar, junkos, sparvar och towhees

Trattmatare

Hopper matare kan hålla flera pounds av blandat frö som är torrt och redo för hungriga fåglar. De hoppar bara på mataravtryckaren för att släppa ut fröna. Häng trattmatare från en trädgren eller använd en stolpe cirka 1,5 m från marken.

Fåglar som älskar dem: kardinaler, kycklingar, guldfinkar, grackles, nötskritor, nötväcka, lila och husfinkar, rödvingade koltrast, siskins och mesar

Kolibrimatare

Den bästa kolibrimataren är en som är lätt att rengöra och fylla eftersom det är viktigt att byta nektar regelbundet för kolibriers hälsa. Montera kolibrimatare i skuggan för att förhindra att maten förstörs och inom 1 m från ett fönster för bästa visning. Fåglarna kommer snabbt att bli tillräckligt bekväma för att mata och ses på nära håll. Att hålla en matare nära ditt hus minskar också skador på fåglar som orsakas av att flyga in i det reflekterande fönstret eftersom de inte kan bygga upp tillräckligt med hastighet för att skada sig själva. För fler tips, se Kolibrimatare och locka kolibrier.

Nyjer Matare

Dessa matare är speciellt utformade för att distribuera nyjer (tistel) frö. De har små hål som gör fröet tillgängligt endast för smånäbbade fåglar. Placera den på en 2 m stolpe, eller häng den från ett träd. För att skydda din matare från ekorrar, använd en baffel.

Fåglar som älskar dem: guldfinkar, tallsnäckor och rödpollar

Suetmatare

Du kan köpa en speciell matare, eller så kan du hänga suetbitar i en nätlökpåse. Matare kan hängas från stolpar nära andra matare eller från träd. Vissa människor gör sina egna suetpuddingar genom att ta en stor kotte och stoppa en blandning av mald suet och frön i springorna.

Fåglar som älskar dem: kycklingar, nötväcka, mesar och hackspettar gillar det verkligen; rankor, sångare och gärdsmyg pickar då och då på den

Ekorrmatare

Om du har problem med att ekorrar äter all fågelmat, överväg en ekorrmatare. Förvara dem med blandningar som är särskilt attraktiva för ekorrar och jordekorrar. Det kan minska konkurrensen om dyra livsmedel som erbjuds på fågelmatare. Placera ekorrmatare långt från fågelmatare för att ytterligare minska frestelsen.

Solros- och frörörsmatare

Om du bara ska hänga en fågelmatare är det här den du ska köpa. Placera den nära ett fönster så att du kan njuta av dina gäster. Mataren bör vara minst 1 och en halv meter från marken. Minska risken för att en fågel kolliderar in i fönstret genom att placera mataren mindre än 1 meter från ett fönster eller mer än 10 m bort. Välj en som har metallportar runt fröautomaterna för att skydda mataren från oönskade besökare.

Fåglar som älskar dem: fågelfinkar, guldfinkar, husfinkar, nötväcka, siskin, lila finkar och mesar

För att förhindra att ekorrar äter alla fåglarnas mat, placera din matare på en stolpe på ett öppet område. Stångmonterade matare bör vara cirka 1,5 m från marken och skyddas av en konformad baffel (minst 50 cm i diameter) eller liknande hinder nedanför mataren. Lokalisera stolpmonterad som ligger minst 3 m från närmaste buske, träd eller annan hög struktur. Om allt detta inte fungerar, överväg att köpa en ekorrmatare. Se till att den valda mataren underhålls året runt, särskilt i hårda vinterklimat som gör naturliga matkällor svåra att hitta. Fåglar bränner vanligtvis fler kalorier på vintern för att hålla sig varma. Till exempel måste kycklingar äta 20 gånger mer på vintern än på sommaren.

Läs också >>> Bästa kaninburen

Ekorrsäkra fågelmatare

De flesta husägare kämpar med att hålla ekorrar borta från sina fågelmatare. Lyckligtvis finns det flera typer av ekorrsäkra fågelmatare som är utformade för att hjälpa, inklusive sådana som är utrustade med en metallbur med utrymmen som är tillräckligt stora för att bara fåglarna ska komma in. Dessa fungerar bra, men de kan hålla några större fåglar borta från matförsörjningen. En annan populär modell är fågelmataren i trattliknande stil, som har en speciell fjädermanövrerad abborre och utfodringsbricka som är utformad för att hållas öppen när fåglar sätter sig på den men stängs under vikten av en ekorre.

Att välja en fågelmatarstång

Om du vill montera din matare på gården så att du kan titta på den från ett fönster eller en veranda, montera den på en stolpe. Vissa stolpmodeller kan tvingas rakt ner i marken med händerna, men de bästa fågelmatarstolparna har en skruv i änden för att säkra stolpen i marken. För att förhindra att ekorrar äter upp alla fåglarnas mat, placera mataren på en stolpe på ett öppet område. Stångmonterade matare bör vara cirka 1,5 m från marken och skyddas av en konformad baffel (minst 50 cm i diameter) eller liknande hinder nedanför mataren. Lokalisera stolpmonterade matare minst 3 m från närmaste buske, träd eller annan hög struktur. Om allt detta inte fungerar, överväg att köpa en ekorrmatare.

Att välja fågelmat

Fördelarna med fågelmatning är tvåfaldiga. Det är ett välkommet komplement till en fågels kost och erbjuder timmar av fantastisk fågelskådning för dig. Fågelmat finns i flera former: nektar, frö och suet. Vilka typer av fåglar hoppas du attrahera? Detta kommer att påverka vilken typ av mat du väljer. För att locka fler fåglar, hitta den bästa fågelmaten för din matare.

Knäckt majs

Markmatande fåglar gillar den medelknäckta majsen men se upp. Kärnan tenderar att suga upp fukt så den är benägen att ruttna. Använd en vattentät trattmatare, eller blanda små mängder med hirs på utfodringsbord. Smånäbbade fåglar kan inte konsumera grovknäckt majs eftersom den är för stor. Finknäckt majs förvandlas snabbt till mos så det är bäst att undvika helt.

Fåglar som älskar det: kråkor, duvor, nötskrika, junkos, fasaner, vaktel, sparvar och towhees

Hirs

Röd hirs är mycket populär. Men vit hirs är födan för de flesta smånäbbade, markätande fåglar.

Fåglar som älskar det: kofåglar, duvor, junkos, vaktel, rödvingade koltrast, sparvar och towhees

Vete och havre

De flesta fåglar gillar dem inte riktigt. De läggs ofta till billiga fågelfröblandningar. Fåglar kastar dem, vilket ofta lockar till sig gnagare.

Fåglar som älskar det: duvor, fasaner och vaktel

Nyjer (tistel)

Det kallas ofta för svart guld på grund av dess höga prislapp. Det förväxlas ofta med taggig tistel, ett ogräs som guldfinkar använder för att fodra sina bon.

Fåglar som älskar det: Amerikanska guldfinkar, husfinkar, mindre guldfinkar och vanliga rödspolar

Jordnötter

Det bästa sättet att servera dessa är i en rörformad metallmatare. Jordnötterna kan krossas eller hela. Fåglar som älskar det: bruna rankor, bruna slingor, kycklingar, nötskrika, kinglets, nordliga spottfåglar, nötväcka, tallsångare, starar, mesar, gärdsmyg, hackspettar och gulgumpade sångare

Safflor

Ekorrar, hussparvar och starar tycker inte lika mycket om safflor som solrosfrö. Men det finns andra som gör det. Fåglar som älskar det: kardinaler, duvor, grobeaks och sparvar

Suet- och fågelpuddingar (nötköttsfett och frö)

Insektsätande fåglar gillar särskilt denna blandning. Det hjälper till att göda dem för kallt och tufft väder. Du måste skaffa en speciell matare som är minst 1,5 m från marken så att gnagare inte kan ta sig till den. Fåglar som älskar det: kycklingar, nötväcka, mesar, hackspettar och gärdsmyg

Solrosfrö

Skalade solrosfrön äts av den största variationen av fåglar. Stornäbbade fåglar föredrar de randiga. Småfåglar njuter av svartoljefrön. Fåglar som älskar det: kycklingar, kvällsnäbbar, finkar, gracklar, guldfinkar, nötskrikor, nordliga kardinaler, nötväcka, tallsnäbbar, rödbukiga hackspettar och mesar

Förvara fågelfrön och blandningar på en sval, torr plats i en plastbehållare. Använd en metallbehållare i områden där möss eller ekorrar kan attraheras av maten. Byt kolibrinektar en gång i veckan för att hålla maten fräsch.

Ge vatten till fåglar

Många fågelälskare kommer alltid ihåg att fylla på sina fågelmatare men förbiser en annan nyckel till överlevnad: vatten. Dagg, nederbörd och vild mat ger viss fukt naturligt, men en annan källa behövs vanligtvis. Här är några saker att tänka på:

Placera fågelbadet nära några buskar så att fågeln kan göra en flykt om det behövs.

De flesta fåglar är rädda för djupt vatten. Skapa olika djup i ditt fågelbad med stenar eller stenar. Små fåglar, som finkar och sparvar, kommer att hänga i den grunda delen, medan rödhake och nötskrika kommer att vara lite mer äventyrliga i den djupa delen. En kant eller abborre bör finnas nära vattnet.

Kom ihåg att rengöra ditt bad med jämna mellanrum. Använd en skurborste och färskvatten och fyll sedan på. Om du bor i ett kallt klimat, köp en utomhusvärmare för att förhindra att vattnet fryser.

Placera ditt fågelbad på en solig plats. Den varma solen kommer alltid att kännas bra för blöta fåglar, och detta kommer också att hjälpa till att hålla isen borta från badet på vintern.

10 frågor att ställa när du väljer en fågelmatare

Här är 10 frågor som jag ställer mig själv innan jag köper en ny fågelmatare. Dessa frågor är några förslag på saker jag har stött på tidigare. Tänk på att en matare sällan uppfyller alla kriterierna nedan.

Vilka fåglar hoppas jag attrahera?

Jag tycker om att tänka på hur en matare kommer att passa in i min matningsstation på bakgården. Vilka typer av fågelmat kommer att användas? Vilken art vänder sig mataren till?

Lätt att fylla?

Detta blir extra viktigt när du skaffar fler och fler matare. En matare som är enkel att fylla på är särskilt fördelaktig under minusgrader!

Syns fåglarna?

Jag vill förse mina bakgårdsfåglar med matare som de tycker om att använda, men jag vill också kunna se dem själv från huset! Jag försöker fundera på om det finns några blinda fläckar där fåglarna inte kan observeras.

Lätt att rengöra?

Jag letar efter områden som är svåra att rengöra eller om någon del av mataren går isär för att underlätta rengöringen.

Kraftiga byggmaterial?

Jag vill veta vad mataren är gjord av; är det metall, trä, hård återvunnen plast? Eller är det något

Vem är tillverkaren?

Jag har köpt många matare genom åren, och jag har haft goda erfarenheter av vissa företag, vilket gör att jag är mer benägen att köpa från dem igen.

Är mataren ekorrsäker eller ekorrbeständig?

Om ekorrar är ett problem kan detta vara den viktigaste frågan du ställer dig själv!

Hålls maten torr?

Det är skönt att gå till min utfodringsstation efter ett stort åskväder och se att maten fortfarande är torr. Det är inte möjligt med alla matartyper men är något att tänka på. Rätt dränering är också viktigt!

Kommer fåglarna att gilla mataren?

Det kanske borde vara den första frågan du ställer? Om fåglarna inte känner sig bekväma på sittpinnar eller brickor spelar inget annat roll. Vissa fågelmatare väljer att se “söta” ut istället för att vara funktionella.

Kan jag enkelt se frönivån från mitt hus?

Om jag kan undvika att gå ut till mina matare en kall vinternatt för att ta reda på att mataren inte behövde fyllas på, så är det bra!

Topp 5 saker att tänka på när du köper en fågelmatare

Så du tror att du är redo att investera i den långsiktiga hälsan och välbefinnandet för moder naturs älskade vilda fåglar? Fågelmatarmarknaden är mättad med produktfunktioner, design och kampanjer för olika typer av fåglar och bruksändamål, så det kan bli överväldigande. Kom bara ihåg grunderna för fågelmatning.

1. Mata långsiktigt

Nöj dig inte med den billigare mataren bara för bekvämligheten, för du kommer med största sannolikhet att byta ut den. Fågelmatning är inte bara en hobby, det är en långsiktig investering. Plus, dina fågelmatare kommer sannolikt att utstå minusgrader, sol och regn och många skadedjur på bakgården; som ekorrar, tvättbjörnar och vilda katter. Det bästa är att spendera lite mer i förväg för en matare med produktgaranti.

2. Köp en stor fågelmatare

Det är här bekvämligheten är på din sida. Tänk på de hårda vintermånaderna och att ständigt gå ut för att fylla på din fågelmatare… det låter inte perfekt för oss. Fåglar äter vanligtvis hälften av sin vikt i frön per dag. Uppgradera till en matare som rymmer 2 lb frö eller mer. Med så mycket inventering kan du se den kontinuerliga cykeln av vilda fåglar som besöker för att mata, från värmen i ditt hem!

3. Använd sunt förnuft

Välj matare utan vassa kanter eller spetsar; designen bör tillåta fåglar att sitta borta från maten för att förhindra att den blir smutsig. Sätt upp mer än en matare och låt gott om utrymme mellan dem för att undvika trängsel.

4. Ekorrar

Låt inte naturen “gå sin gång” när det kommer till fågelmatning. Om du gör det kommer ekorrarna inte bara att minska din fågelskådning och matningstid, utan de kommer sannolikt att förstöra dina matare också. Välj en ekorreresistent matare från början och se till att undvika brickmatare som utgör en öppen inbjudan för ekorrar och jordekorrar. Andra sätt att hålla luriga ekorrar borta från dina fågelmatare är genom att montera mataren på stolpen, lägga till en baffel och välja rätt plats.

5. Var redo för röran

Enkelt uttryckt, fåglar driver ut där de konsumerar, så det är upp till dig att rengöra och desinficera dina matare enligt ett regelbundet schema. När du letar efter din nästa matare, kom ihåg att plast-, stål- eller glasmatare är lättare att hålla bakteriefria än trä eller lera, som är absorberande och svåra att desinficera.

Fågelmatning är precis som alla andra investeringar. Det krävs forskning och engagemang för att ta hand om ett annat liv. Sammantaget bör dina fågelmatare lätt fyllas, tömmas och rengöras.

Kom bara ihåg grunderna för fågelmatning när du handlar efter din nästa fågelmatare!

Vanliga frågor om fågelmatare

Är fågelmatare bra för vilda fåglar?

Att mata vilda fåglar, när det görs på rätt sätt, är lämpligt och kan till och med hjälpa dem när resurserna är begränsade, säger Rowden. Enligt Percy har studier visat att fåglar med tillgång till kompletterande utfodring kan ha bättre chanser att överleva och reproduktiv framgång än de som gör det inte.

Vad ska jag inte mata vilda fåglar?

Fåglar bör aldrig erbjudas bearbetad mänsklig mat, inklusive bröd. “Bröd, färskt eller gammalt, ger inget näringsvärde för vilda fåglar och mögligt bröd kan till och med vara skadligt”, förklarade Percy. Hon rekommenderar också att undvika billiga kommersiella blandningar av fågelfrö. “Tyvärr innehåller många billigare påsar med blandat frö mycket “fyllmedel” frön som de flesta fåglar inte föredrar och som inte innehåller något verkligt näringsvärde för dem, säger hon.

 Var ska jag hänga min fågelmatare?

Ekorrar och fönsterslag är två av de mest problematiska frågorna när det gäller att hänga en fågelmatare. För att undvika det senare rekommenderar Greig att du placerar matare inom 1 m från fönster. “Om de är på fågelmataren och de blir skrämda och flyger in i ett fönster, har de inte tillräckligt med fart för att verkligen skada sig själva”, sa hon. Att hänga en matare mer än 3 m bort från ditt hem kan också hjälpa till att hålla fåglar säkra. För att avskräcka ekorrar, försök att hänga eller montera en matare minst 3 m från träd och andra föremål som de kan klättra på. Med hjälp av en ekorrbeständig matare eller baffel kan en plastkon hängd under mataren för att blockera en ekorres åtkomst också hjälpa till att hålla dem på avstånd.

När ska jag inte använda fågelmatare?

Fågelmatare används bäst i rena, säkra och hälsosamma miljöer, sa Greig till Insider Reviews. Om du använder bekämpningsmedel på din gräsmatta eller trädgård eller har utekatter, bör du inte använda matare för att locka fåglar till din trädgård.

Hur underhåller man en fågelmatare?

Vilda fågelmatare måste tömmas och rengöras ofta för att förhindra att fodret förorenas av fukt och bakterier. Percy rekommenderar att ta isär dem och skrubba ner dem minst varannan vecka. De bör städas oftare vid blött väder och vid tider på året då många fåglar är på besök.

För att rengöra en matare, börja med att helt tömma och ta isär den. Kontrollera skötselinstruktionerna för att avgöra om din matare är diskmaskinsvänlig eller om den måste handdiskas. Om det är det senare kan skräp som fastnat i blötläggning av matarens delar i varmt vatten först lossna.

Vid handtvätt, använd en flaskborste och diskmedel för att noggrant skrubba matarens insida. Om den behöver desinficeras på grund av den potentiella ansamlingen av bakterier, rekommenderar Percy att den tvättas i en lösning gjord av en del blekmedel och nio delar vatten. Var noga med att skölja mataren noggrant efter tvätt.

Innan du sätter ihop och fyller din matare, se till att den är helt torr. Fukt som fastnar kommer att förorena fodret snabbare.

Vilken fågelmatare kan jag sätta utanför mitt fönster?

Det finns ett brett utbud av fågelmatare och att välja rätt beror på en mängd olika faktorer, se några exempel nedan

Jordfågelmatare

Särskilda fåglar föredrar att ha mat placerad på marknivå som gärdsmyg, rödhake och koltrast. Vissa väljer att strö ut mat på gräsmattan eller uteplatsen. Vi rekommenderar att du använder ett markmatningsbord. Vi håller just nu på att titta på att bygga skräddarsydda markmatare. Under tiden om du vill ha en byggd, vänligen kontakta oss.

Fröfågelmatare

En av de mest populära typerna av matare på marknaden som gör det möjligt att locka till sig ett brett utbud av fåglar, inklusive blåmesar, finkar och sparvar. De kan köpas med antingen metall- eller plastbeslag. Tänk på att ekorrar är benägna att skada plastbeslag så det kanske är värt att kolla om du har ekorrar i det område där du vill placera mataren innan du köper. Alla frömatare kan enkelt hakas på Robinson Garden Bird-borden för att göra det enklare än någonsin att locka till sig ett brett utbud av fåglar.

Vissa frömatare kommer nu med ett sluten matarskydd som gör att fåglarna enkelt kan komma in men förhindrar att rovdjur lätt angriper medan fåglarna matar. Det hindrar också större fåglar och ekorrar från att komma åt maten.

Frömatarna är lämpliga för solrosfrön, solroshjärtan eller vilken annan fröblandning som helst. Om du vill använda nyjerfrö kan du köpa speciella nyjerfrömatare som har mycket små hål eller slitsar som hjälper till att förhindra att fröet går till spillo. Också som ett sätt att förhindra att frö går till spillo kan en fröbricka komma väl till pass och kan också ge extra utrymme för fåglar att sitta på. Det tillåter även större fåglar att komma till frön vilket kan vara en fördel eller nackdel.

Fågelmatare med nötter

En genom tiderna favorit för blåmesar, hackspettar och andra fåglar som klänger. Se till att mataren är gjord av stålnät för att säkerställa en säker metod för att erbjuda jordnötter till vilda fåglar. Du måste se till att nätet är tillräckligt stort för att förhindra näbbskador och är tillräckligt litet för att förhindra att stora bitar av mutter tas bort. Vägledning från några källor säger cirka 6 mm.

Suet fågelmatare

Du kan köpa dessa i olika storlekar, de lämpar sig för suettårtor och suetbollar. Det rekommenderas att köpa en universalmatare för både bollar eller kakor. Lägg aldrig ut kulor i nylonnät eftersom det kan orsaka skador på fåglar och i värsta fall orsaka dödsfall.

Hur kan jag hålla rovdjur borta från min fågelmatare?

Katter

Katter kan vara en ovälkommen besökare till din trädgård om du försöker locka fåglar. För att göra det säkrare för fåglar rekommenderas det att köpa matare med vårdnadshavare samt vidta åtgärder för att förhindra att katter klättrar i träd. Om du tror att detta inte räcker kan du också använda kattavstötande medel som tyst rytande eller kattskrämmare.

Ekorrar

De kan besöka många trädgårdar på landsbygden och i städerna och älskar att föda på trädgårdsfågelmatare precis som fåglar. Däremot kan de orsaka skador på fågelmatare om du väljer fel typ. Om du har ekorrar i din trädgård är det bäst att köpa matare med metallbeslag eftersom ekorrar lätt kan tugga genom plast.

Alla våra fågelbord levereras kompletta med ett bord på ovansidan att placera mat på samt en krok under för att fästa en fågelmatare.

Grå ekorrar kan vara ett problem om de besöker din trädgård, som du kanske vet kan de göra mycket skada på fågelmatare. Dessutom verkar de ha väldigt stor aptit och kan lätt äta mat och godsaker du har lagt ut till fåglarna.

Som en vägledning rekommenderar vi att fågelmatare bör placeras minst 2 meter från alla hoppunkter som ett trädgårdsstaket, mur, buskar eller träd.

Vad kan man lägga i sin fågelmatare?

Solrosfrö. Om du bara matar en typ av mat, gör det till solrosfrö med svart olja, en favorit för att locka till sig det bredaste utbudet av fåglar. Den är rik på oljor och näringsämnen med ett tunt skal som är lätt att knäcka och gynnas av kardinaler, chickadees, finkar, nötväcka, sparvar och många fler. Större randiga solrosfrön med tjockare skal är svårare att öppna, vilket gör dem lämpliga för större fåglar med starka näbbar.

Tistelfrö. En magnet för finkar, tistel (även kallad nyjerfrö) kräver matare specialdesignade matare, ofta rör med små matningsportar eller gjorda av fint trådnät. Annars innebär fröets ringa storlek att det tenderar att falla ut ur matare med stora portar och snabbt falla ner på behållaren, med resultatet att mycket av fröet faller till marken. Tistel är särskilt attraktiv för guldfinkar, tallsvin och lila finkar.

Safflorfrö. Safflor har ett tjockt skal, vilket är svårt för vissa fåglar att spricka upp, men det är en favorit bland kardinaler. Vissa gronbeaks, chickadees, duvor och inhemska sparvar äter det också.

Hirs. Även om vit prosohirs gynnas av flera typer av markätande fåglar, tenderar den att locka till sig främmande hussparvar som konkurrerar om resurser med inhemska arter. Gyllene och röda hirsar används ofta som fyllmedel i fröblandningar. Fåglar är inte särskilt förtjusta i dessa frön, så fåglarna tenderar att ignorera dem till förmån för godare bitar. Resultatet är att hirsen hamnar på marken, lockar till sig gnagare och skapar en möglig röra.

Blandat frö. Fröblandningar av sämre kvalitet som innehåller en stor andel hirs undviks bäst. Välj antingen enfrökällor eller blandningar som innehåller de favoritlivsmedel som beskrivs ovan.

Övrig. Knäckt majs, milo/sorghum, jordnötter och torkade bär har alla sina fans, fågelmässigt.

Vart ska jag sätta min fågelmatare?

Placera dina matare inom några meter från en hög buske eller ett träd, så att fåglarna kan flyga fram och tillbaka mellan ett gripande frö i det fria för att äta det i skydd av grenarna.

 • De flesta matare kan placeras 1,5 till 2 meter från marken.
 • Om ekorrar eller katter är ett problem kan du behöva placera matarna längre bort från skydd och högre upp från marken.
 • Placera matare där du kan titta på fåglarna från ett fönster. Detta kommer också att fungera som en påminnelse om när det är dags att fylla på dem.
 • Om möjligt, lokalisera matare på en skyddad plats, borta från vinden.
 • Placera matare på olika platser runt din trädgård, så att mindre, mer skygga fåglar kan hitta en plats att äta i lugn och ro.
 • Tre sista tips för att mata fåglar
 • Ha tålamod: Det kan ta flera dagar till flera veckor innan fåglarna i ditt område hittar en ny matare.
 • Erbjud en vattenkälla, till exempel ett grunt fågelbad. Fåglar behöver en källa till färskt (ofruset) vatten året runt.

Folieekorrar med speciella ekorrbafflar, eller med matare omgivna av burar som utesluter ekorrar (och stora, aggressiva fåglar) men tillåter små sångfåglar att komma åt fröet.

Varför det är bra att ha en fågelmatare?

Att mata bakgårdsfåglarna är jättekul för många familjer eftersom det underhåller dem och ökar deras trädgårds skönhet. Fågelmatare är ett av de bästa sätten att mata fåglarna i trädgården. Men du kan inte helt enkelt välja vilken matare som helst eftersom fåglarna har sina egna preferenser för mataren och maten också. Till exempel gillar många fåglar markmataren, medan andra gillar att äta på hängande matare. Vissa fåglar är glada att äta på en öppen matare, medan vissa gillar att hålla sig nära täcket.

Det finns olika typer av fågelmatarstilar och -designer tillgängliga. Du måste välja den bästa efter vilken fågelart du vill mata i din trädgård. Fågelns säkerhet är dock en av de viktigaste faktorerna när man väljer en fågelmatare. Dessutom måste du vara extra försiktig när du har ekorrar, katter och andra rovdjur i din trädgård. Låt oss se de olika typerna av matare som kan locka de olika fågelarterna.

Vilka olika typer av fågelmatare finns det?

Vilken matare du än väljer, se till att den är tillräckligt robust för att klara olika årstider, lätt att montera, hålla fröna torra och viktigast av allt, lätt att rengöra. Låt oss se de olika typerna av matare, som kan ge olika mat till fåglarna.

1. Brick- eller plattformsmatare

Brick- eller plattformsfågelmatare är bra för att locka till sig en mängd olika fröätande fåglar, inklusive duvor, starar, gråsparvar, grosbeaks och inhemska sparvar. Du kan locka maximalt antal fåglar med plattformsmatare, men de har inget skydd mot regn och snö. Det finns inget ordentligt dräneringssystem i brickmatarna, som ansvarar för svamp- och bakterietillväxten. Dessutom kan fågelspillningen snabbt förstöra fröna. Så se till att köpa en brickmatare, som åtminstone har flera hål för dränering.

Ge bara tillräckligt med frön i brickan, som tas bort på en eller två dagar, och skaka alltid botten när du fyller på brickmataren. Brickmatare är också en enkel matkälla för den oönskade publiken som ekorrar och jordekorrar. Brickmatare placeras vanligtvis nära marken och används för att locka markätare som junkos, duvor, nötskrika, koltrast och sparvar.

2. Tratt eller husmatare

Om du letar efter en fågelmatare, som rättvist kan skydda fröna från väder och fågelspillning, är en trattfågelmatare det bästa valet för detta ändamål. Men om frön i mataren på något sätt blir blöta kan de snabbt få bakterier och svamp. Tratt- eller husmatare är mestadels bra för att locka till sig finkar, blåskritor. Kardinaler, buntings, gronbeaks, sparvar, chickadees och mesar.

Dessa matare kan hålla en bra mängd frön, vilket är bekvämt för människor men farligt för fåglar eftersom det gör att fröna kan blötas inuti. Dessa matare är lite svårare att rengöra än brickmatare. Du kan montera trattmataren på en stång eller upphängd. En ekorrbaffel är väldigt viktig att använda när du ska montera den med en stång.

3. Fönstermatare

En fönstermatare är ett perfekt val för att öka skönheten i din trädgård. Det är också till stor hjälp för att förhindra att fåglarna kolliderar med fönstren. Fönstermatare är användbara för att locka till sig finkar, kycklingar, mesar och vissa sparvar också. Du kan också njuta av en underbar närbild av fåglarna från ditt hem.

Men risken för att fröet förstörs ökar i fönstermatarna då fåglarna äter sig genom att stå på fröna. Så se till att rengöra fönstermatarna regelbundet och försök att hålla mataren ren. Som tur är är fönstermataren lättast att fylla och rengöra än de andra fågelmatarna.

4. Kolibrimatare

Kolibrimatare används för att ge färsk nektar till kolibrier. Det viktigaste med dessa matare är deras rengöring och fyllning eftersom dessa matare innehåller vätska och kan snabbt bli farliga för fåglar. Särskilt under sommarsäsongen måste du vara särskilt försiktig för att förhindra att fåglarna får hälsoproblem. Du kan montera mataren under skugga för att förhindra att den snabbt förstörs. Dessutom måste du också ta lite speciell hand om din kolibrimatare eftersom myror, bin och andra insekter också attraheras av den söta nektaren.

5. Slangmatare

Slangmatare är en av de bästa matarna för att hantera ekorrar. Dessa ekorrbeständiga matare kan hålla fröna ganska rena och torra med ett bra ventilationssystem. Du kan locka till sig småfåglar som sparvar, gronäbbar, kycklingar, mesar och finkar, beroende på abborrarnas storlek under matningsportarna. Dessa matares port-stil är designad för att locka de fröätande fåglarna som gillar att äta, hängande upp och ner. Du kan erbjuda de små nyjerfröna eller större frön, beroende på portstorleken.

Tyvärr är de flesta av de fröinnehållande matarna förlängda en tum eller mer under matningsportarna, och blir en grogrund för mögel och bakterier. Du kan helt enkelt blockera botten för att hantera det här problemet. Se till att välja storlek beroende på tubmatarenpå styrkan hos fåglarna i ditt område.

6. Nyjer matare

Nyjer matare är speciellt utformade för att hålla Nyjer frön för att locka till sig de amerikanska guldfinkar, tallsiskins och rödsim. Det finns två huvudtyper av Nyjer matare; tubmatare och tistelstrumpor finmaskiga påsar. Rörmatarna har små portar för att locka de mindre arterna. Många människor gillar inte de svarta hålen under sin Nyjer-matare eftersom småfåglarna gillar att äta det mindre fröet i hålet. Vanligtvis gillar ekorrar inte Nyjers frön, vilket gör denna matare till det rätta valet för bakgården.

7. Suetmatare

Suetmatare är vanligtvis konstruerade med trådnät eller plastbelagd tråd, eller nätlökpåse. Du kan binda dem med en trädstam, hänga upp dem eller fästa dem på sidan av magasinmataren. Dessa matare kan locka till sig olika hackspettar, nötväcka, kycklingar, mesar, nöjor och stare. Dessa matare är speciellt utformade för att tvinga fåglarna att mata upp och ner. Se till att köpa en plastbelagd matare då fågelns tunga kan fastna med metallen. Sockburar är det säkraste sättet att erbjuda sockret eftersom fågelns tår också kan sticka in i nätlökpåsarna, vilket leder dem till döden.

Vad kan man tänka på för att snabbt hitta den bästa fågelmataren?

Närhelst du funderar på att locka fågeln i din trädgård, finns det tre saker som spelar en viktig roll för fåglarnas attraktion; sötvatten, täcke för boet och en mängd olika livsmedel. Fågelmatare är de bästa enheterna för att ge en mängd olika livsmedel till fåglarna. Låt oss se några snabba tips om hur du köper fågelmatare.

 • Vilken typ av matare du än köper ovanifrån, se till att den är bekväm att fylla, tömma och rengöra.
 • Om du har en plastmatare, försök att förstärka den med metall för att motverka ekorrarna.
 • Det bör finnas sittpinnar runt mataren, beroende på vilka fåglar du vill locka. Metallpinnars matare är vanligtvis bra än plastpinnar.
 • Om din matare har några trädelar, bör den målas för att skydda mot fukt.
 • Om du har ekorrar i din trädgård, försök att köpa en matare, som har maximalt skydd mot ekorrar.

Vilken mat kan man ha i sin fågelmatare?

Olika typer av fåglar har olika matpreferenser, och detta kan också ändras säsongsmässigt, så du måste hitta en fågelmatare som är lämplig för det fågelfoder du vill lägga i den, vilket i sin tur dikteras av fåglarna du vill locka och mata.

Vissa fåglar som sparvar och finkar föredrar en diet av frön. Dessa är små och fina, så du måste välja en matare som inte låter fröet spillas, så den har vanligtvis solida sidor och en abborre med ett utfodringssystem i trågstil. För större foder som mjölmaskar och jordnötter, välj en matare med nätsidor och sittpinnar så att fåglarna kan nå igenom med sina näbbar. Och för soett eller fettbollar ger stora öppningar maximal räckvidd till maten för många olika typer av fåglar.

Var ska jag sätta min fågelmatare?

Var du placerar din fågelmatare beror på en kombination av faktorer; vilken typ av matare du har, vilken typ av fåglar du vill locka och din trädgård.

De flesta fågelmatare hängs från antingen en gren eller ett stativ, så du måste se till att det finns något tillgängligt för att göra det. Om du inte har något att hänga den i, finns det också massor på marknaden som fästs på fönster så att du inte ens behöver en trädgård. Vissa matare som fågelbord måste vara ute i det fria.

Alla matare bör ha fritt utrymme runt sig och helst inte vara placerade bredvid buskar eller undervegetation eftersom tamkatter, som kommer att jaga och döda trädgårdsfåglar, kan lurar där. Ju tydligare området runt fågelmataren är, desto mindre chans har en katt att framgångsrikt förfölja en fågel.

Hur ofta ska jag rengöra min fågelmatare?

Gammal, oäten mat kan byggas upp inuti en fågelmatare, ruttna och odla bakterier och mögel som kan göra fåglar sjuka. Rengör helst din fågelmatare varje gång du fyller på den genom att tömma den gamla maten helt och tvätta den i en mycket mild antiseptisk lösning, skölj sedan noggrant och låt den torka helt innan du fyller på den.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top